Quote du Jour | Coup in Aden

“What is happening is very dangerous and affects the security, stability and unity of Yemen… This wrongdoing is no different than the crimes committed by the Houthis in Sanaa.”

De Jemenitische premier Ahmed bin Dagher reageert op de machtsovername in de havenstad Aden door een militie die gesteund wordt door de Verenigde Arabische Emiraten. Bin Daghers regering wordt overeind gehouden door de Saoedi’s, die haar steunen in de oorlog tegen de Houthi milities, die op hun beurt op steun van Iran kunnen rekenen.

  1. 1

    “Bin Daghers regering wordt overeind gehouden door de Saoedi’s, die haar steunen in de oorlog tegen de Houthi milities, die op hun beurt op steun van Iran kunnen rekenen.”

    Dit soort zinnen kom je te pas en te onpas tegen in de berichtgeving over Jemen. Het zou geen kwaad kunnen dat een beetje te nuanceren; Waar de regering van Hadi (waar Daghr onderdeel van uitmaakt) volledig afhankelijk is van Saudi Arabië en zijn bondgenoten (die gezamenlijk meer personeel inzetten dan Hadi aan betrouwbare milities heeft), is de steun van Iran aan Houthi’s vooral verbaal, afgezien van wat incidentele wapenleveringen.

  2. 3

    @2: “zonder Iran die de Houthi’s Hezbollah’s tot de tanden heeft bewapend en heeft getraind was die burgeroorlog er nooit geweest”

    Dat is toch echt een stukje geschiedsvervalsing. De Houthi-opstand is al in 2004 begonnen, maar de eerste beschuldigingen van Iraanse betrokkenheid stammen pas uit 2009, toen ook Saudi-Arabië zich actiever in de burgeroorlog ging mengen (en daarbij het excuus van Iranbestrijding goed kon gebruiken). Bewijsvoering voor Iraanse steun bleef overigens tot nog veel recenter op zijn best dubieus en is pas vorig jaar met enige betrouwbaarheid aantoonbaar.