Quote du Jour – Common Wealth

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour “Let’s work together tomorrow for a true autonomy,” Morales added. “For the people, and not just certain groups — an autonomy that permits the people to decide their destiny.” (APNews).

De Boliviaanse president Evo Morales verwerpt de uitslag van het referendum in de provincie Santa Cruz waar 85% van de bevolking voor meer autonomie stemde. Protest in Santa CruzDe overwegend blanke bevolking van Santa Cruz wil o.a. een groter deel van de gasopbrengsten nu onder het bewind van de indiaanse Morales de centrale overheid de gaswinning heeft genationaliseerd. De vraag blijft wel of nationalisatie ook een eerlijkere verdeling van gasopbrengsten waarborgt? Petróleos de Venezuela (PDVSA) van Hugo Chavez viel immers recentelijk door de mand in een publicatie van anticorruptiewaakhond Transparency International.

In zijn nieuwe boek Common Wealth: Economics for a Crowded Planet pleit de econoom Jeffrey Sachs voor meer (internationale) gemeenschapszin. Alleen dan kunnen we de problemen van de 21ste eeuw, te weten: overbevolking, armoede, uitputting natuurlijke hulpbronnen het hoofd bieden. Sachs is een optimist die het risico van een botsing der beschavingen erkent maar denkt dat we deze kunnen vermijden. Op nationaal niveau speelt in Bolivia zich nu hetzelfde af: de indiaanse bevolking kan aan de poverty trap ontsnappen als de gasopbrengsten gelijkmatigder verdeeld worden. Maar vooralsnog zitten de lokale en centrale autoriteiten op ramkoers en wordt de kans op een botsing der beschavingen steeds groter.

Reacties (9)

#1 Bismarck

Op de een of andere manier lijkt Bolivia eerder op een botsing der klassen. Ja het gaat om blanken tegen indianen, maar heel toevallig komt die tegenstelling ook overeen met rijken tegen armen. De plaatselijke aristocratie der rijken is na eeuwen de politieke macht in Bolivia kwijt en probeert die nu te consolideren op kleinere schaal.

  • Volgende discussie
#2 Truus

Volgens mij kun je ‘op de een of andere manier’ wel weglaten. Natuurlijk is dit een klassenstrijd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Storio

@2
Dit is niet slechts een klassenstrijd. Vergeet niet het sluimerende racisme, nationalisme en overduidelijke separatisme. Wanneer je dit op slechts klassenstrijd gooit kijk je veel te beperkt naar deze situatie. Zoals elke (dreigende) onafhankelijkheidsstrijd is een pure marxistische benadering niet afdoende om te verklaren wat hier gaande is.
Door bewapening van Santa Cruz lijkt het op een burgeroorlog uit te draaien en Morales kan niet zijn rijkste regio met de beste onderhandelingspositie van alle in Bolivia negeren.
De geplande referenda in andere regio’s maken dit probleem tot een zeer interessante en voor landen als Brazilie zeer angstwekkende testcase.

@ Carlos
Ik zou graag voorstellen, uit behoud van onze mooie Nederlandse taal en ter voorkoming van misinterpretatie dat als er een quote in een niet-Engelse taal gegeven wordt, dat die ook in de betreffende niet-Engelse taal wordt genoteerd of direct in het Nederlands wordt vertaald. We hebben nu te maken met een dubbele vertaling als lezer, waarin zo vaak nuance verloren gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Kaj

“internationale gemeenschapszin”…

Pffft. Als die gemeenschapszin op nationaal niveau al hard aan het wegslijten is, hoe kunnen we dan verwachten dat men die gemeenschapszin op internationaal vlak tentoonspreidt?

Gemeenschapszin is ook: solidair met elkaar willen zijn. Laat nou juist dáár de klad in zitten de laatste tijd…

Ik verwacht daarnaast dat die al lastig liggende solidariteit nog sterker onder druk zal komen te staan, nu de prijzen van alles door overbevolking alleen maar stijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@3: Separatisme is hier niet veel meer dan een dekmantel. Het komt er kort en goed op neer dat de rijke blanken (toegegeven, racisme speelt wel degelijk een rol) die gebieden die ze controleren willen ontrekken aan de Boliviaanse regering. Niet zozeer uit een nationalistisch standpunt, maar meer vanuit een economisch standpunt: Ze willen hun geld en inkomsten onttrekken aan de staat Bolivia, nu ze die staat niet meer onder hun controle hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Carlos

..en geef ze eens ongelijk, die Groningers wachten nog steeds tevergeefs op hun Zuiderzee Zweeftrein.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 LesMillePailletes

Botsende beschaveningen erkennen in financiële of strategische belangen… go go go corporate sponsored think-thanks!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Toen de blanken nog de baas waren in Bolivia, was er van meer autonomie voor de provincies geen enkele sprake. Soms is het gewoon echt een vies spelletje rondom geld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Freek

*eens met het verzoek van 3 aan Carlos*

  • Vorige discussie