Quote du Jour | Bonuscap

Serie:

“Nederland heeft de bonuscap strenger gemaakt dan de rest van Europa. Als dit een reden is om niet voor Nederland te kiezen, dan moeten we dat accepteren”

De Amsterdamse economiewethouder Kajsa Ollongren probeert Britse bedrijven te kapen die vanwege Brexit een goed heenkomen binnen de EU zoeken. Banken zien het in Nederland niet zitten vanwege het hier onvoldoende ontwikkelde graaiklimaat. Ollongren, die eerder al gewaarschuwd had voor de gevolgen van de bonuscap, weet zich gelukkig in te houden om voor versoepeling van de regels te pleiten.

Reacties (8)

#1 basszje

Lijkt mij een prima ontwikkeling. Je wilt bedrijven hebben die belasting betalen en iets toevoegen. Niet die gebruiken maken van, ontwijken, graaien en als het moeilijk wordt wegrennen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Ach zoveel keuze hebben ze niet. Behalve in Duitsland gaan ze nergens voldoende infrastructuur en goed opgeleide medewerkers vinden. Als ze zich ergens in Oost- of Zuid-Europa gaan vestigen, worden het over een aantal jaren vanzelf probleembanken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Spam

@2 Waarom zouden ze in Oost- en Zuid-Europa minder goed opgeleide medewerkers vinden? Zoveel is er echt niet mis hoor met het onderwijs in, pakweg, Italië, Spanje of Slovenië.

En als er dan ook nog minder bedrijven zijn die om het talent vechten, kan je ze voor een mooi prijsje krijgen. Hogeropgeleiden uit het Zuiden en Oosten trekken nu, uit nood, in grote getale naar het Noorden en Westen.

Lage lonen voor de top vinden banken niet leuk. Lage lonen voor de basis zal ze meer plezieren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: “Zoveel is er echt niet mis hoor met het onderwijs in, pakweg, Italië, Spanje of Slovenië.”
Ik hoor toch heel andere dingen van de Spanjaarden en Italianen die hier naartoe komen voor onderwijs. Daarnaast speelt er natuurlijk nog iets anders: Voor de meeste nationale economieën is de financiële sector simpelweg te groot (of Nederland het zou redden als de Britse financiële sector voor een significant deel hier neerstrijkt is ook maar de vraag). Er gaat een zekere afhankelijkheid ontstaan en dat leidt op termijn tot ongezonde situaties. We hebben dat in verschillende Zuid-Europese landen al gezien, terwijl in Oost-Europa corruptie eerder regel dan uitzondering is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 mivleeuw

Laten we niet ons best doen om banken hier naar toe te halen met verleidings tactieken. Nederland heeft al een gigantisch financieel
waterhoofd. Banken, je hebt er niet veel aan, ze zijn riskant en volharden in fraude en bedrog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 gronk

@5: populistische humbug. Banken hebben zo hun functie (probeer maar eens een hypotheek te krijgen zonder bank), maar ze moeten als sector geen verplichtingen aangaan die groter zijn dan het BBP van het land waar hun hoofdkantoor staat. Want uiteindelijk moeten belastingbetalers -via de overheid- in staat zijn om ‘lender of last resort’ te kunnen zijn. Tenzij zo’n heel land daarna failliet gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Le Redoutable

@2 Voor een leuke bonus willen goed opgeleide Nederlanders best wel in een warm zuidelijk EU land wonen en Engelsen zij straks blij dat ze het Brexit drama kunnen ontlopen. En de zuidelijke landen willen ook best wel dat ze daar hun riante salaris uit gaan geven en er belasting over gaan betalen. De lagere en midden inkomens passen het tekort van de misgelopen inkomsten wel weer bij met de zoveelste lastenverhoging.

Je vooroordelen over Oost Europa maken dat je klinkt als een populist. Ik weet geen enkele overheid of bank in Oost Europa die steun van de EU nodig hebben gehad. En de corruptie, ten minste in de landen die tot de EU behoren valt ook wel mee als je naar de cijfers kijkt, een land als Estland doet het zelfs ruim boven gemiddeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: “Voor een leuke bonus willen goed opgeleide Nederlanders best wel in een warm zuidelijk EU land wonen”
De meeste bankmedewerkers vallen niet in die categorie.

“Ik weet geen enkele overheid of bank in Oost Europa die steun van de EU nodig hebben gehad.”
Tot nu toe hebben ze ook een bankensector die erg klein is. Als maar een deel van de Britse financiële sector in Estland (niet bepaald exemplarisch voor Oost-Europa trouwens) belandt, verveelvoudigt het GDP van dat landje (de omzet van alleen HSBC is al groter). Dat is vragen om problemen.

  • Vorige discussie