Pasen heeft geen koopzondag nodig

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Wij zeggen niet dat winkels op zondag open moeten, maar wel dat zij dat mogen wanneer ze het willen.

 Easter eggs (Flickr/Hale Popoki)Aldus de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) die gisteren door het hele land actievoerde voor uitbreiding van het aantal koopzondagen. Volgens Trouw vindt de RND dat het aantal koopzondagen op lokaal niveau moet worden vastgesteld en dat het kabinet zich daarmee niet moet bemoeien. De timing was opvallend, aangezien dit Paasweekend (zonder koopzondag) de consumptie tot duizelingwekkende hoogte gestegen was.

De detailhandel voerde actie samen met de VVD, de Consumentenbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en MKB Nederland, met zelfs een website tegen het sluiten van koopzondagen. Toch hebben ze niets te klagen op dit moment: het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) becijferde dat de uitgaven van dit afgelopen paasweekend oplopen tot ruim 680 miljoen euro. Volgens het CBL is dat ruim 40 miljoen euro meer dan vorig jaar en 80 miljoen meer dan in 2006.

Nu is het prima om te beargumenteren dat consumenten zelf mogen bepalen of ze wel of niet op zondag inkopen doen. Maar de consument lijkt er zich weinig van aan te trekken.

Reacties (14)

#1 Chris

Een beetje hazen met eieren vergelijken als je het mij vraagt. Wat heeft de omvang van aankopen te maken met het vrijgeven van het moment van aankoop?

De consument kan zich er weinig van aantrekken omdat de mogelijkheid niet bestaat om zich er iets van aan te trekken.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Uiteindelijk kopen consumenten toch wel wat ze moeten kopen. Zo bezien kan je alle winkels ook wel alleen ’s avonds van 7 tot 10 open laten zijn.

Maar gedwongen openings en sluitingstijden zijn niet meer van deze tijd. Waarom moet iedereen op zondag vrij zijn?

Regel de rechten van de werknemers goed (minimaal recht op twee volledig vrije dagen in de week oid) en geef het allemaal vrij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Eurocraat

Koopzondagen gemeentelijk vaststellen heeft ook zijn nadelen. Als een gemeente het aantal koopzondagen beperkt, en een buurgemeente doet dat niet, dan heeft de mdidenstand in de eerste gemeente een serieus concurrentienadeel. Gemeentes de beslissingen laten nemen zal dus waarschijnlijk onvermijdelijk leiden tot algemeen toestaan van koopzondagen overal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Eurocraat

@2: het nadeel daarvan is dat kleine eenmanszaakjes dus gewoon twee dagen dicht moeten zijn, terwijl bijvoorbeeld supermarkten met hun hordes parttime werkende odnerbetaalde pubers altijd open kunnen zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Chris

@4

Aan de andere kant, kunnen die kleine eenmanszaakjes bij vrije tijden hun openingstijden afstemmen op de momenten dat zij verwachten de meeste klanten te zullen trekken.

Jouw veronderstelling is dat bij het veranderen van een status quo vervolgens slechts 1 ding verandert (supers blijven langer open), op basis waarvan je conclusies trekt. Ondernemerschap betekent ook dat je je aanpast aan veranderende omstandigheden en daar maximaal profijt uit trekt.
Volgens jouw logica had je destijds niet moeten toestaan dat streepjescodes en een automatische kassa werden ingevoerd, want dat is oneerlijk tegenover de winkel op de hoek die niet zo’n mooie automatische kassa kan aanschaffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

@4: Nee, de regels voor werknemers moeten worden vastgelegd. Eenmanszaakjes mogen open en dicht wanneer ze willen. Als ze personeel hebben dan nemen ze maar twee parttimers aan, bijv.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Arnoud

De vraag ´Wat heeft de omvang van aankopen te maken met het vrijgeven van het moment van aankoop?´ zal je niet uit de mond van voorstanders van de koopzondag horen: 1/5 van de omzet van de detailhandel komt van de zondagverkopen.

Ik kan prima leven met of zonder koopzondag. Ik had als voorstander echter niet het moment uitgekozen om te pleiten voor een koopzondag dat er meer verkocht wordt dan tijdens de kerst 2007, meer dan de Pasen ooit en dat zonder een koopzondag. ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Eurocraat

@5: ik ben zelf niet tegen uitgebreide koopzondagen en verruimde openingstijden, maar ik vind wel dat we dan onder ogen moeten zien dat de gezellige winkelstraatjes van welleer iets van het verleden zijn. De automatische kassa heeft daar idd ook aan bijgedragen, en grote winkelcentra buiten de steden zullen daar in de toekomst nog verder aan bijdragen. Het lijk mij een onafwendbare ontwikkeling naar meer gemak en goedkopere producten, maar we betalen er wel een prijs voor denk ik. Het is nu eenmaal voor grotere bedrijven veel gemakkelijker zich aan te passen. Je kunt wel zeggen “die eenmanszaak moet zich maar aanpassen” maar die ondernemer zal bijvoorbeeld waarschijnlijk ook zijn kinderen wel eens willen zien, en dus liever thuiszijn als die niet op school zitten (`s avonds en in het weekeinde).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Joost

@8: Is dat niet iets wat bij het ondernemersschap behoort?

Waarom zulke regels wel voor een winkel, maar niet voor een accountant, die 16 uur per dag werkt om zijn eenmanszaak aan de praat te houden?

M.a.w. is veel werken niet een beroepsrisico dat door de (potentiele) ondernemer zelf moet worden afgewogen ipv door de staat moet worden opgelegd?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Eurocraat

@9: tja, daar kun je dus over discussieren. Je kunt je natuurlijk afvragen of je als maatschappij, en dus als staat wenselijk vind dat bijvoorbeel mensen hun kinderen niet zien, omdat de concurrentie ze dwingt lange uren te maken.
Maar zoals ik al zei, ik ben niet zozeer tegen deze ontwikkeling, ik vind alleen dat we de consequenties onder ogen moeten zien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Joost

Zie het als het gelijktrekken van de bevoorrechte positie van winkeliers ten opzichte van andere beroepsgroepen. :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Chris

“de concurrentie ze dwingt lange uren te maken”

Nee, omdat zij de keuze maken voor het ondernemerschap, waardoor ze gedwongen worden lange dagen te maken. Zoals Spuyt terecht zegt; er zit een stap voor.

Daarnaast, zoals ik in post 5 aangaf, zijn er andere manieren om het ondernemerschap vorm te geven en de concurrentie aan te gaan dan alleen langere of meer dagen te gaan maken. Een andere keuze is bijvoorbeeld, aangezien je het op prijs toch niet gaat redden, om juist de overstap te maken naar een duurder segment, en je klanten te helpen met uitgebreidere service en kennis, die voor de standaard supermarkt niet haalbaar is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Micha

Pasen heeft geen religie nodig.

Maar het gaat dus over het wel of niet terugdringen van de koopzondagen. Prachtig al dat het bestaat. Logisch is het niet. Het zou voor (kleine) winkels veel logischer zijn om juist door de weeks dicht te zijn.

@3: als een gemeente de koopzondagen beperkt doen ze dat vanwege een redenatie. Geen probleem, ze zijn vrij in die keuze. Nu gaan we zeggen niet doen waarmee we eigenlijk de keuzevrijheid inperken omdat iemand het zelf niet wil. Waarom moet een ander daar last van hebben?

@8: juist door gemeentelijk beleid kunnen de gezellige straatjes weer terug komen. Door zondag open te zijn hebben mensen de tijd om daar naar toe te gaan wat veel mensen graag zouden willen. Nu gaan mensen immers ook juist een stadje bekijken op zaterdag of koopzondag. Ban als gemeente de groter winkelketens naar de rand en hou een knus centrum met kleine ondernemers die het weekend open zijn. Ook nog beter voor de ontsluiting.

En zijn er nu echt geen medewerkers te vinden die gewoon op zondag werken. In de meeste gemeenten is dat echt geen probleem lijkt mij zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

Als Pasen geen koopzondag nodig heeft, dan kunnen de winkeliers (of desnoods de gemeente) toch besluiten die zondag niet open te gaan? Ik denk trouwens dat de angst van #3 niet zal uitkomen. Er zijn genoeg gemeentes waar je op zondag niet eens kunt pinnen. Die zullen ook geen koopzondagen toestaan als ze daar zelf over kunnen beschikken. Daarnaast kun je tactisch koopzondagen (combineer het met festiviteiten die mensen van andere plaatsen naar je stad lokken). Tenslotte vraag ik me af waarom (specialistische) winkeliers niet uitsluitend in de avond en het weekend open gaan. Op doordeweekse dagen zal de klant met centen op zak namelijk op kantoor of in de file zitten, dan draaien ze nauwelijks omzet.

  • Vorige discussie