Pas op voor de kredietbeoordelaars

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd] We staan voor grote problemen als we bedenken hoe het democratisch bestuur van Europa kan worden ondermijnd door de steeds zwaarder wegende rol van financiële instellingen en kredietbeoordelaars, die hun macht nu vrijelijk kunnen uitoefenen over delen van het Europese politieke landschap.

Dit schrijft econoom en Nobelprijswinnaar Amartya Sen in The Guardian onder de titel “It isn’t just the euro. Europe’s democracy itself is at stake.”(vertaling PressEurope) . Hij waarschuwt voor de rol van de kredietbeoordelaars:

De diagnose van de economische problemen door de kredietbeoordelaars is niet de stem van de waarheid die zij pretenderen te vertegenwoordigen. Het is de moeite waard in herinnering te brengen dat de staat van dienst van de kredietbeoordelaars bij het analyseren van financiële instellingen en bedrijven voorafgaand aan de kredietcrisis van 2008 zó slecht was, dat het Amerikaanse Congres serieus heeft overwogen ze te vervolgen.

Reacties (7)

#1 Michel

Goede analyse van Sen. Nu nog de vraag hoe we verder moeten, want ik zie geen oplossing op dit moment, althans geen haalbare oplossing. Een echte politieke unie is nodig.

Het is een rare architect die Europa heeft ontworpen: men heeft geprobeerd eerst het dak te bouwen en gedacht dat de rest dan later wel van zelf komt, uit noodzaak. Eerst de munt, nu nog de politieke unie.

Zie jij het gebeuren?

  • Volgende discussie
#2 xx

Ik ben het met je conclusie eens, maar ik zie het niet gebeuren. Eerder het tegenovergestelde. Bij de volgende Europese verkiezingen zo het zomaar kunnen dat de Eurofoben een meererheid gaan behalen in het EP, zeker nu de verwevenheid van Europa zulke sterke en aanwezige nadelen met zich meebrengt. Ik de debatten al voor: “mijn pensioen gaat op aan de Grieken” en “ik ben mijn PGB kwijt, maar moet wel meebetalen aan de renovatie van de Akropolis” et cetera… Dat gaat nooit goedkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Michel

@2 De verwevenheid van Europa is een feit, niet iets waar je tegen kan stemmen of zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 xx

@3
Maar je kan wel tegen Europa stemmen en zo de verwevenheid terugdraaien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Chris

Het zijn uiteindelijk de investeerders die staatsleningen opkopen; de kredietbeoordelaars geven slechts advies.

Bovendien; zo er al aprake is van een aantasting van het democratisch bestuur; je zou net zo goed kunnen volhouden dat Griekenland zichzelf in de positie heeft gebracht dat anderen niet meer aan hen willen lenen.
Er is geen recht op lenen o.i.d

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Michel

@5 Voor je punt wat betreft Griekenland is nog wat te zeggen, maar geld dat ook voor de andere PIGS? Bovendien gaat het er niet alleen maar om om te kijken naar het verleden, er moet ook een oplossing komen. De oplossing is nu wat halve maatregelen en harde straffen waardoor de markt kan speculeren tegen de oplossing.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@5: Maar de kredietbeoordelaars hebben zelf blijkbaar wel voldoende kredietwaardigheid om de rente waartegen geleend wordt, min of meer te kunnen bepalen. Dat is een heel erg grote macht, die heel vatbaar is voor misbruik (de kredietbeoordelaars blijven zelf namelijk veelal buiten beeld en hebben een nogal intieme relatie met banken en hedgefunds).

  • Vorige discussie