OPINIE - De paardenvleeshysterie is nergens goed voor, behalve misschien dat er weer nieuwsgierigheid is naar hoe paardenvlees ook alweer smaakt.

Het was groot nieuws, onder meer bij PowNews, in de Volkskrant en Het Parool: het beroemde hoofdstedelijke biefstukrestaurant Piet de Leeuw zou paardenbiefstuk serveren. Volgens de jongste berichten zou eigenaar Loek van Thiel dat inmiddels ook “bekend” (sic!) hebben.

Wat nou nieuws? In een boekje dat op 3 februari 2007 werd gepubliceerd bij het 30-jarige bestaan van een andere Amsterdamse biefstukbakker, Café Loetje, stond het al. Is er toen ophef over geweest? Natuurlijk niet. Er is ook niks mis met paardenbiefstuk. Mijn oma at het bij voorkeur en in het Belgische stadje Vilvoorde wil men van oudsher van niks anders dan pjerrenbuufstek weten.
Het is wat met dat paardenvlees. In de supermarkten Plus, Coöp, Boni en Nettorama ligt lasagne van het merk Primafrost. Omdat importeur Lensing niet kan garanderen dat daar niet stiekem paardenvlees in is verwerkt (dat het erin zit, is dus nog niet eens zeker), heeft de nVWA deze supermarkten gesommeerd de lasagne ter plekke te vernietigen.

Kijk, dat vind ik nu pas echt pervers. Dat er paardenvlees in lasagne zit hoort uiteraard op het etiket te staan, geen twijfel aan. Maar met paardenvlees is dus niks mis en die lasagne is prima eetbaar. Er zijn in Nederland mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn en nog los daarvan is het vernietigen van voedsel vanuit een oogpunt van duurzaamheid niet meer van deze tijd. De nVWA zou zich op dit punt de ogen uit de kop moeten schamen.

Enfin, die paardenvleeshysterie heeft één pluspunt: dank zij alle ophef zijn er ineens weer aan alle kanten mensen nieuwsgierig geworden hoe paardenvlees smaakt en de vraag is geëxplodeerd. Als dat nu nog even zo doorgaat, wordt paardenvlees straks zo schaars en duur dat het volgende schandaal bestaat in iemand die lasagne met paardenvlees aanbiedt terwijl er in werkelijkheid rundvlees in zit.

Hopelijk is tegen die tijd de procedure bij de nVWA dan wel gewijzigd.

Via Eetschrijven.

Reacties (11)

#1 Inca

Maar eh, hoe weten we dat er met dat paardenvlees niets mis is? Het vlees is blijkbaar zonder helder toezicht in de keten terecht gekomen. Wie zegt dan dat dat vlees niet ook nog vol zit met allerlei rotzooi?
(Toegegeven, dat weten we blijkbaar van ander vlees trouwens ook niet maar toch.)

Daarnaast: ‘bekennen’ is het goede woord, omdat die beste man het eerst ontkende. (“Foutje bij de importeur, eenmalige actie”)

  • Volgende discussie
#2 Okke

Ik had altijd begrepen dat goede kroketten ook van paardenvlees gemaakt wordt.

Leve de kroket. Hulde aan het paard. En een rundvleeskroket is ook best lekker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 DenPeerik

Het vernietigen heeft niks met paardenvlees te maken. Als Lensing niet kan garanderen dat er geen paardenvlees in zit, kan hij dus niet 100% van de ingrediënten verantwoorden. Er zou bij wijze van spreken dus ook babyvlees in kunnen zitten. Of chemisch afval. Hij weet het niet (of kan niet garanderen dat het niet zo is).

En dus mag het niet verkocht worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rob

@3 Precies. Traceability is een van de hoekstenen van een veilige voedselketen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Kalief

Hmmm .. babyvlees. Voor in de baby pangang. Dat zal wel van Zwitsal komen want die maken ook babyolie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Henk van S tot S

Gut, dus geen paardenvlees meer in de “burgers”, lasagne, frikadellen en weet ik veel.
Wedden dat het aantal zwerfhonden en zwerfkatten gaat afnemen ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gronk

@kalief: ik haal m’n babyvlees altijd op de kinderboerderij. Dan weet je tenminste dat je kwaliteit krijgt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

In Nederland is controle voor de slacht wel oke dacht ik, er wordt gekeken naar “”medicijnpaspoort” bij de dierenarts. Dressuur/ ren- en springpaarden b.v. zullen daarom niet worden aangeboden. Het aanbod hier bestaat alleen uit sierpaarden, mals geroskamt door 13- jarige meisjes in zo’n strak rijbroekje en een zweepie van 50 euro leer,…zegt mijn slager.

Tja, controles…wie een kogelbiefstuk kan onderscheiden van een gewone biefstuk mag z’n vinger opsteken. In de afgeleide vleesindustrie (b.v. vlees in prefab salade) is het niet alleen met paardenvlees een oncontroleerbare bende. En maakt het uit of het vlees is van een afgebeuld werk- of molenpaard uit Roemenie of een treurig kunstmatig geinsemineerd lapje dat in het schap in een plastieken bak peentjes ligt te zweten…

kooktip: veulen aan het spit
Inwrijven met honing en kruiden…en draaien maar
(vergeet niet eerst de poten af te zagen anders slaan de hoefjes een gat in je kop)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Prediker
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 GerritB

Ik zou me uitsluitend druk maken over het ongecontroleerde paardenvlees.
En dat is dus een kwalijke zaak, want dat kan zomaar betekenen dat die kant en klaar maaltijdenfabriek, helemaal geen controle heeft over de ingredienten.

Verder is paardenvlees extra prima.
Voor morgen staat er paardenbiefstuk op het menu.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 André Somers

@7: Alsof je daar garantie hebt op een goed uitgevoerde slacht?

  • Vorige discussie