Ouders straffen voor daden kind?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Autobrand (Foto: Marco Broscheit)Vanochtend las ik in de NRC Next een opinie die vraagtekens zet bij de recente roep om de ouders van probleemkinderen te straffen, onder meer door het inhouden van kinderbijslag of uitkering.

Het lijkt een verheviging van de eerdere tendens waarbij de overheid steeds meer de opvoeding van kinderen ter hand neemt. Nu blijkt dat dat niet altijd werkt verlegt ze de aandacht blijkbaar naar de ouders.

Maar ik dwaal af. De opinie in de NRC Next stelt dat “ouders geen daders zijn“, het stelt dat ouders óf zelf ook verontwaardigd zijn over hun ontspoorde kind, óf zelf niet bij machte zijn het te corrigeren. Dus worden de verkeerde mensen gepakt en los je de problemen niet op.

Maar is dat wel zo? Zijn ouders meestal geen onderdeel van het probleem? Op een ander vlak, dat van racisme, is in België recent aangetoond dat het racisme van de ouders zelfs in hoge mate gerelateerd is aan de mate van racisme van het kroost. Racistische ouders zorgen dus voor racistische kinderen.

Voor velen een niet al te schokkende conclusie. Maar is het analoog daaraan dan niet veel te makkelijk om de ouders op andere vlakken dan zo simpel weg te laten komen onder het mom “ouders zijn geen daders”?

Reacties (10)

#1 Bartb

Het nrc.next stuk waar je naar linkt, is geen opiniestuk. Klopt de link wel?

  • Volgende discussie
#2 pedro

Bij racistische ouders is inderdaad een grotere kans op racistische kinderen. Dat lijkt me wel waar. En het is niet veel te gemakkelijk om de ouders weg te laten komen onder het mom “zij zijn geen daders”. Niet iedere racist heeft racistische ouders.

Als de ouders racistisch zijn, is de kans op racistische kinderen van die ouders redelijk groot. Maar dat maakt het omgekeerde nog niet waar. Het feit, dat iemand racist is, betekent niet, dat zijn ouders dus ook racisten moeten zijn.

Racistische ouders moeten dan ook vanwege hun eigen racisme bestraft worden, niet vanwege het racisme van de kinderen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Adriaan Pek

Ouders moeten er uiteraard bij betrokken worden, immers zij zijn het die de kinderen verwekt en opgevoed hebben. Allerlei zaken worden door de ouders bepaald, inclusief het geloof of ongeloof, mijn en dijn, eerlijkheid, open staan tegenover anderen of juist niet, het kweken van latente haatgevoelens of niet, hoofddoekjes of niet, groepsgedrag of niet, je thuisvoelen in een andere omgeving of niet, superioriteitsgevoelens aankweken of niet, positief tegenover anderen staan of niet.
Helaas laten veel ouders het afweten hun kinderen het goede voorbeeld te geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Klaas de Vries

Vraag één is natuurlijk wat dat ‘goede voorbeeld’ is.
Vraag twee is dan wat ‘racisme’ is.

Laten we even iets nemen wat niet geweldig emotioneel beladen is in Nederland, de beweerde genocide van de Ottomanen op de Armeniers.
Mogen ouders hun kinderen uitleggen dat die genocide er nooit is geweest ?

Een andere vraag, zie Zimbabwe.
Mogen ouders hun kinderen zeggen dat het twijfelachtig is of ‘zwarten’ in staat zijn zichzelf te besturen op een manier die wij goed vinden ?

Mag er gezegd worden dat de staat Israel een illegale terreurstaat is ?

Mag gezegd worden dat ‘buitenlanders’ worden gediscrimineerd, en dat dat voor een deel het gedrag veroorzaakt dat wij vervelend vinden ?

En zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan.

Racisme is een hoogst onduidelijk begrip.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Adriaan Pek

Met de voorbeelden die je geeft moet je kinderen helemaal NIET belasten. Dat zijn zaken voor grote mensen, die zelf hun mening moeten kunnen vormen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 dramklukkel

2 @Pedro: Vraag is niet zozeer of de ouders schuldig zijn aan het moeilijk aantoonbare (wellicht ooit vroegere) racisme. Of wat voor kapstok dan ook. De kwestie is deze: straffe men ouders die hun kinderen een k%#te opvoeding meegeven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 pedro

Het is duidelijk, dat sommigen hier voor het bestraffen van alle ouders voor de daden van hun kinderen zijn. Je kunt namelijk niet in wetgeving vast leggen, wanneer iemand slechte opvoeding heeft gegeven of genoten, dus leidt dat soort wetgeving tot de mogelijke bestraffing van iedere ouder wiens kind in de fout gaat. Ik neem daarbij zonder meer aan, dat zij dus alle boetes voor te hard rijden en verkeerd parkeren van hun kinderen betalen. Nu al. Vrijwillig. Daarmee geven ze immers aan, dat zij achter hun eigen woorden staan en alvast het goede voorbeeld geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jay

@7 kinderen die boetes voor te hard rijden krijgen en verkeerd parkeren? Ik weet niet wat jouw definitie van kind is maar bij mij houdt dat uiterlijk bij een jaar of 18 toch wel op hoor.

Tot aan het 17e jaar geldt dat de ouders verantwoordelijk zijn voor schade veroorzaakt door hun (in het 16e jaar verminderd naar alleen indien de ouders nalatigheid verweten kan worden). Dat lijkt me niet ter discussie staan. Wat ter discussie staat is volgens mij in hoeverre verantwoordelijkheid zich vertaalt in schuld (en dientengevolge bestraft mag worden). Financiele consequenties (herstelkosten e.d.) van veroorzaakte schade zijn sowieso al voor rekening van de ouders (toch?).

Maar zaken als kortingen op uitkering of kinderbijslag zijn een stap verder. Ik zie het nut van dergelijke maatregelen niet zo in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Paul

Het bestraffen van ouders voor misdaden van hun kinderen zal weinig helpen. Als je ze hun bijstanduitkering/kinderbijslag afneemt heb je het daarmee nog niet geregeld dat ze hun kinderen netjes gaan opvoeden en zich aansprakelijk stellen voor hun gedrag. De schuldhulpverleners hebben er wel een hopeloze klant bij.
De vaak gepropageerde harde aanpak van van de meest doorgewinterde straatroofwinkeldiefjunks werkt(e) ook nooit, als je al 10.000 euro boete en twee jaar celstraf te gaan hebt steel je geen laptop minder omdat je daar streng voor gestraft wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 pedro

@jay: Klopt helemaal. En mijn voorbeelden? De meeste jongeren, waarvoor sommigen om hardere straffen en straffen van de ouders vragen, zitten in die leeftijdscategorie en niet in de categorie tot 16 jaar en voor de categorie onder de 16 bestaat de (financiële) plicht / bestraffing al (zoals je terecht constateert).

  • Vorige discussie