Oproep aan Tweede Kamer: Bescherm onze privacy!

Geachte Tweede Kamerfractie,

Vandaag las ik een alarmerend bericht over de privacy-bescherming van gewone Nederlanders, zoals u en ik. Het College Bescherming Persoonsgegevens maakt bekend de komende jaren, gedurende de gehele kabinetsperiode Balkenende IV, niet voldoende middelen te krijgen van het huidige kabinet om burgers bij te staan.

Bent u bereid om tijdens de Algemene Beschouwingen en/of tijdens de behandeling van de Begroting 2008 van het Ministerie van Justitie, waar het College Bescherming Persoonsgegevens onder valt, een verschuiving/herprioritering van financiële middelen op de Justitie-begroting voor te stellen zodat het CBP onveranderd haar taken kan uitvoeren?

Ik hoor graag uw reactie, liefst voorafgaand aan de derde dinsdag van september 2007,

Met vriendelijke groet,

GeenCommentaar.nl

p.s. deze mail heb ik gestuurd aan alle fracties in de Tweede Kamer.

 1. 1

  Het is nu wachten op de reactie: “Geachte heer Astronaut, heeft u soms iets te verbergen?”

  Ik vind het ongelooflijk dat mensen nog altijd denken dat het gaat om ‘heb je iets te verbergen’ en om deze reden dus makkelijk om denkt te kunnen springen met (of zich dus niet druk maakt) privacy.

 2. 3

  @ 2: tot nu toe slechts vier reacties, te weten automatische ontvangstbevestigingen, van PvdA, GroenLinks, PvdD en PvV. In deze mails staat grosso modo de aankondiging dat vanwege het reces beantwoording vertraagd plaats zal vinden.

 3. 6

  @ annoesjka: privacy is inderdaad veel meer dan ‘maar ik heb niets te verbergen’.

  @astronaut: lijkt me een goed idee om eventuele reacties van de politieke partijen hier terug te kunnen lezen.

  Wellicht is het ook een idee om deze mail te versturen naar ‘de ingezonden brieven rubriek’ van de grote landelijke dagbladen.

  Ook zou wat mij betreft dit bericht aangevuld kunnen worden met mail-adressen van politieke partijen zodat een ieder die dit ook alarmerend vindt dit bericht in de mailbox van de partijen kan laten verschijnen.

  Wat vind jij/de rest?

 4. 7

  Er was een tijd dat er geschamperd over regimes ala DDR (en zijn voorgangers), die de hele ganse dag van alles en nog wat aan het verzamelen waren wie het land in en uit ging, wat er werd gezegd, wat er werd geschreven. Een gigantisch complex registreerde alles op band, in verslagen, op film.
  Nee, dan het vrije westen, daar deed men dat niet. Inmiddels willen politici in dat vrije westen ook alles registreren, een Duitse minister wil zelfs computers hacken om te kijken wat er op je harde schijf staat. De EU wil alles anderhalf jaar bewaren, Nederland liefst nog langer. Het sofinummer is de kapstok waar alles aan opgehangen wordt. Rijk, gemeenten en politie kunnen er ongemerkt in grasduinen.
  Die hele privacywetgeving is alleen maar lastig en feitelijk een farce. Politici beleiden misschien bescherming met de mond, maar eigenlijk willen ze ook alles weten van het gewone volk. Het bedrijfsleven idem dito. Elke bank of postbank kan tot op de cent vertellen wat je hebt uitgegeven en aan wat, binnenkort kan de gang van elke gebruiker van het OV per minuut worden nagegaan met de OV-chipkaart en later volgen de gekentekende voertuigen ook via het rekeningrijden. In de stad registreren camera’s en microfoons wat er gebeurt. Gezicht- en stemherkenning zijn al een feit.
  Het inplanten van een chip in elke persoon is nog maar een kleine stap, Die chip vervangt dan al die andere middelen die er nu zijn….. 1984 is echt allang geweest en was nimmer fictie. Het wordt dan wel lastig ergens in te breken….. je laat min of meer verpicht sporen na!

 5. 8

  ‘Het inplanten van een chip in elke persoon is nog maar een kleine stap, Die chip vervangt dan al die andere middelen die er nu zijn….’

  Ter aanvulling: In Rotterdam zijn enkele discotheken waar je kan drankjes kan bestellen en afrekenen met een kleine onderhuidse chip bij je pols. En het wordt toegejuicht onder het mom van handig.

 6. 9

  @7&8: Het wordt ons inderdaad wel makkelijk gemaakt om lichtelijk paranoide te zijn over bepaalde privacyschendende maatregelen, ook als ze in beginsel niet zijn opgezet om de privacy te schenden.

  Zo vertelde iemand me laatst dat hij nooit sigaretten afrekent met zijn pinpas. Ikzelf heb een gevonden AH-bonuskaart als ik een OV-chipkaart nodig zou hebben, zou ik een anonieme kopen.

 7. 10

  chips, sofi en camera´s, wat een bekrompen ideeën. Over een paar jaar hebben we genoeg dna gegevens in de database om iedereen (direct danwel herleid) gemarkeerd te hebben. Kunnen we meteen de bankrekening, belasting, ov-kaart eraan koppelen. Hooguit moeten we nog wat sleutelen aan een mobiele snelle uitleesunit maar da´s zo voor elkaar als we t willen. Bijkomend voordeel kunnen de ziekenverzekeraars ook meteen hun risico´s beter alloceren.

  En als je dat niet wilt zal een enkeltje Afrika volstaan. Is nog goed voor de ontwikkelingssamenwerking ook.

 8. 11

  @9 wat de bonuskaart betreft is je guerilla-taktiek misplaatst: als je bij de AH klantenservice een bonuskaart vraag maar aangeeft liever geen persoonlijke gegevens te verstrekken, krijg je hem gewoon (tenminste, bij mijn AH ging dat gewoon).

 9. 13

  Als je afrekent bij AH met je pinpas is de link naar de bonuskaart al gelegd, die staan ook samen op de kassabon.. :P
  Op de site van AH kan je precies nakijken wat je allemaal koopt bij AH. Voer het nummer van je bonuskaart maar in.

 10. 15

  @14 In theorie zou je idd immer met de pinpas van een ander af kunnen rekenen, maar dat is niet van belang voor AH, hoogstens voor de politie. En die komen er er wel snel achter wie ‘ík’ is. Verder zal je mobiel je verraden en over een paar jaar het europese locatiesysteem ter vervanging van GPS en ook zoiets als een diefstalbeveiliging in je dure auto, dat zendertje werkt ook altijd. Pas maar op!

 11. 16

  Privacy Wbp. kan niet op bezuinigd worden Daar deze rechtstreeks gekoppeld is aan het Europees verdrag ter bescherming van de rechtevan de mens. Wettelijk alle -maar met name art.6 -10 – 13 en 34. Indien dit gevaar loopt- heeft deze regering een internationaal probleem gecreerd