Open Draad | Eindspel euro

Standard en Poor’s heeft de kredietwaardigheid van de Rabobank verlaagd van AAA naar een stabiele AA. Dat klinkt zorgelijk maar ondanks dat blijft de Rabobank nog steeds de ‘sterkste private bank ter wereld’. Deze verlaging zegt wel iets over de wereld waarin ook een solide bank niet meer onaantastbaar is. Niemand is meer onaantastbaar voor de crisis: Nederland niet, Duitsland niet. Internationale bedrijven maken inmiddels noodplannen voor het moment dat de euro valt. Niet zo’n gek idee nu er economen zijn, en echt niet meer alleen de doemdenkers als Nouriel Roubini en Willem Buiter, die er heel resoluut over zijn: de euro kan binnen een week of tien dagen verleden tijd zijn. En dan? Britse ambassades hebben vorige week instructies gekregen zich voor te bereiden op sociale onrust, rellen… op het vaste land van Europa. Toch is er bij de Europese Centrale Bank hoop dat de eurozone sterker uit de crisis zal komen. Maar wat heeft u als machteloze 99% daar op korte termijn aan? U wilt weten: wat kopen we in voor de Kerst? Wordt het een Wii voor het hele gezin, of een zak rijst en een brikettenmaker? Reken in ieder geval niet op Sinterklaas de regering, die zit als het mis gaat al op de boot naar Spanje Engeland.

 1. 2

  de euro kan binnen een week of tien dagen verleden tijd zijn.

  Dat is praktisch volstrekt onmogelijk. De West-Europese economie zou een verandering van munteenheid op zo’n korte termijn simpelweg niet kunnen doorvoeren. Zelfs als de Europese ministers vandaag besluiten een einde aan de euro te maken, gaat het nog maanden kosten voor de munt daadwerkelijk vervangen kan worden.

 2. 5

  Je gaat geheid chaos krijgen. *tenzij* d’r al een half jaar of langer aan een draaiboek wordt gewerkt voor het herinvoeren van een andere munt. Maar da’s alufoliehoedjeland.

 3. 6

  Beetje flauw, iedereen snapt wel dat binnen 10 dagen de Euro niet “uit het straat beeld” verdwenen is. Maar de vraag is meer of binnen 10 dagen de beslissing kan vallen dat de euro wordt opgeheven?

 4. 10

  Dat zou ook nogal vreemd zijn, want de dollar heeft ook een te hoge waarde. Als die gecorrigeerd wordt, is je euro ineens wel heel weinig waard als je hem aan de dollar koppelt.

 5. 11

  De VS hebben het voordeel dat ze federaal georganiseerd zijn (iets wat de EU ook allang had moeten regelen, maar ja Truus en Henk konden dat emotioneel niet bijbenen) …maar de financiele zooi is in de VS nog veel groter, als ze over een tijdje hun kredietplafond niet meer kunnen verhogen en de inkt voor de geldpers op is dan krijg je een herhaling van de Europese ellende in E=MC kwadraat …en vervolgens:

  Wir sind allen Berliner and don’t cry for us Argentina
  bummer… it will be like 1933 meets 1984

  Met de kennis van nu: Mit nach nebst naechst samt bei seit von zu zuwider entgegen ausser aus……..

 6. 16

  Is dit niet gewoon iets wat de Verenigde Staten al heel lang willen en hoort het niet gewoon bij de oliedollaroorlog? Want is de euro niet al lang een bedreiging voor de dollar? In een artikel uit 2008:”A diminishing Dollar would also lead to other nations not finding it lucrative enough to invest in US treasuries. This would have a secondary impact on the US economy and the Dollar, related to the nation’s current account deficit. This deficit is financed by other nations investing their dollar reserves in US treasuries. If this virtuous cycle were to break, the US current account deficit may become unsustainable and could lead to a further fall in the US Dollar.”

  Fijn, een samenzwering: Goldmann-Sachs in Griekenland en Italië, Amerikaanse ratingburo’s die nooit de VS omlaag raten maar wel steeds Europese landen, Strauss-Kahn-affaire in de VS, IMF, dreiging naar Iran…

 7. 18

  hij waarschuwt voor, hij roept niet op tot…

  we moeten ook leren van Weimar: wanneer een tandeloos bestuur de kans geeft aan nationalitische totalitaire krachten om de macht te grijpen.

 8. 19

  als de euro valt, gaan de banken dicht en is papiergeld en digitaal geld niets meer waard en zullen er chaos, rellen en lege winkels zijn. Denk maar niet dat de overheid langs elke deur zal gaan, om een voedselpakketje te geven. Al wordt er iets anders ingevoerd, dit zal zo lang duren, dat de maatschappij dan allang volledig ontwricht zal zijn. Ben benieuwd wie er nog naar zijn werk gaat, als er geen salaris wordt gestort en wanneer grote bendes de straten zullen domineren.

 9. 21

  Het begint een beetje te lijken op het DSB-bank-verhaal. Net als bij banken, vaart een munteenheid voor een belangrijk deel op vertrouwen. Valt dat weg, dan valt de handel om. Eenieder lijkt onderhand aardig zijn best te doen om een “Pieter Lakemannetje” te doen.

 10. 22

  @19 wat mij betreft grijpen de technocraten nu (even) de macht voordat de fascisten het doen (en daarna op weg naar democratische federatie van Verenigde Europese Staten).

 11. 23

  Hij kan best gelijk hebben maar het heeft bij nader inzien toch wel erg veel van de angstopbouw die je altijd ziet. Maak mensen onzeker en ze zijn sneller geneigd te doen wat je wilt.

  Angst, het vriendje van de macht.
  Het element zit er in.

 12. 27

  Waarschuwen voor is wat mij betreft gelijk aan oproepen tot, nationalisten of niet. We hebben godverdomme een stuk meer democratie opgebouwd dan er ooit in de Weimar aanwezig was, en technocraten kunnen alleen aan de stoelpoten ervan zagen.. Laat ze die overbetaalde megabreinen eens inzetten voor een werkelijke oplossing in plaats van doemscenario’s spuien. Het zijn maar briefjes bedrukte linnen ferchristssake!

 13. 29

  “Toch is er bij de Europese Centrale Bank hoop dat de eurozone sterker uit de crisis zal komen.”

  Dat denken heroïneverslaafden ook altijd, dat hun verslaving tijdelijk is. Dat ze zo zouden kunnen stoppen, als ze zouden willen.

 14. 30

  Alle reaguurders hier kunnen zich collectief gaan schamen: de rating van de RABA-bank is verlaagd enkel en alleen omdat S&P een nieuw model gebruikt. Er is helemaal niets aan de hand.

 15. 34

  Carlos: ‘wat mij betreft grijpen de technocraten nu (even) de macht’

  – Je verlangt naar een gaudillo? Technocraat is niks anders dan newspeak voor ‘bankier’. Maar je lijdt nogal aan de trekken van een autoritaire persoonlijkheid, met je vorauseilender Gehorsam.

  Carlos: ‘voordat de fascisten het doen’

  – Alsof het banksysteem niet fascistisch zou zijn… De winsten zijn privaat, de verliezen laten ze door hun financieel-analfabete loopjongens in de politiek nationaliseren.

  Carlos: (en daarna op weg naar democratische federatie van Verenigde Europese Staten).

  – De VS is allang een centralistische eenheidsstaat, waar de financiële kongsi de boel afroomt. De bedoeling was een republiek te zijn, waar de hand aan de wet wordt gehouden; niet de mob-rule van de democratuur.

 16. 35

  idd, de VS maar streng doen tegen tegen Europa dat de Euro-problemen verholpen moeten worden (gister Obama nog tegen Markje, maar ook het publiek dat naar Europa wijst als mogelijke oorzaak van een ineenstorting), terwijl imho het gedonder toch juist daar begonnen is, door geld niet als een middel maar een doel op zich te beschouwen. Dat laatste zinnetje vergt misschien (te) veel uitleg, een goede verstaander heeft er hopelijk genoeg aan.

  En om het nog gecompliceerder te maken zie ik net dat Henk het (weer) met Truus doet, alsof het allemaal niet erg genoeg is…

 17. 38

  @034 de nuance-verschillen waar jij op doelt zijn irrelevant in de puinzooi die een failliet Europa oplevert. Populisten van Venlo tot Boedapest hebben de dodenakkers al ingezaaid, ze wachten enkel nog op de economische regentijd waarin massawerkloosheid en armoedeval hen zullen laten oogsten.

 18. 41

  Ga je dat ook vertellen aan je kleinkinderen terwijl ze de grootste deel van hun inkomen afstaan om de schuld af te lossen: maar we hebben de Roze Khmer van jottum gegeven?

 19. 43

  Pas op, in Hongarije hoeft echt niet veel meer te gebeuren. Ultra-rechtse milities marcheren er al geüniformeerd over straat en intimideren de Roma. Zodra hun partij (momenteel 3e in het land) aan de macht komt zullen ze wapens in de handen krijgen. Daarnaast speelt de huidige conservatieve regering er ook al gevaarlijke nationalistische spelletjes met de Hongaarse minderheden in Slowakije en Roemenië. En laat nou net deze week het nieuws komen dat Hongarije af is gewaardeerd naar junkstatus en nu dus meer dan 9% rente moet gaan betalen op zijn obligaties.

 20. 46

  Kan iemand me even uitleggen waarom de euro dan verdwijnt? Is het niet zo dat er een paar landen gewoon failliet gaat? Waarom doet de euro het dan niet meer? Omdat de dekking is weggevallen? Maar die is toch al grotendeels virtueel?

 21. 47

  Als ‘een paar landen’ inclusief Spanje & Italie is dan heeft dat nogal impact op ‘Neuropa’. Ik weet niet of 2 biljoen euro down the drain (zelfs als het virtueel is) iets is dat je als ‘gezonde’ bank graag opvangt.

  Die Duitsers kiezen op een gegeven moment eieren voor hun geld.

 22. 48

  good thinking…
  toen Sadam aankondigde z’n olie in te willen ruilen voor (toen nog) ecu’s was dat voldoende reden om hem op één lijn te plaatsen met de terroristen… Iran idem dito. Gadaffi wou goud hebben voor z’n olie…

 23. 50

  Ik vraag me af of je nog van een euro kan spreken als alleen Duitsland, Nederland en Finland deze nog munt hebben? Oja Luxemburg nog! Dan spreek je eerder van:

  Nedermark, Finnomark, Deutschmark, Letzebuergermark…

 24. 52

  Als je de Eurozone opbreekt is er dus per definitie geen sprake van een monetaire eenheid (ja ok, een mini-Euro).

  En we zitten vuistdiep in de economieen die we eruit willen knikkeren. Als je je geld daar weghaalt knikkert de boel zeker om. In andere gevallen knikkert de boel waarschijnlijk om.

  Uiteindelijk gaat het links- of rechtsom om de knikkers.

 25. 53

  inderdaad ik moest er ook aan denken, in het oog van de crisis klinkt het toch al niet vlotte dingflopbips al helemaal onnozel

  ludefine klinkt als een duur grand café

 26. 55

  Nude Life… interesting, ik zat vanochtend al te peinzen wat Nederlanders, Duitsers en Finnen eigenlijk verbindt? Alle drie de volken zijn/waren in zekere zin naaktlopers, denk: sauna’s, nudisme, vrije moraal. En Luxemburgers zijn de meest flexibele mensen die ik ken, dus die doen gewoon mee aan Nude Life.

 27. 56

  Waarom doe je dat? Je redt er geen (Noord-Europese) banken mee. De economische crisis zal daarna ook niet geholpen zijn met de verminderde export naar Zuid-Europa (door de verwachte harde Noord-Europese munt en Zuid-Europese depreciatie). En los daarvan, inderdaad, verdragstechnisch kunnen landen alleen zelf besluiten uit de euro te stappen, je kunt ze er juridisch gezien niet uit knikkeren.

 28. 57

  als ik het goed begrijp dus als ze euro zou vallen kan je je met het papier geld de kont afvegen?.zo ja, dan heb ik de oplossing al.
  ik maak er closetpapier van..lijkt me zalig om met een 500 biljet de kont af te vegen…