Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Klompjes...Op uitnodiging was ik vanmiddag bij de Nederlandse ambassadeur in Moskou, omdat hij graag van mij persoonlijk over mijn ervaringen in Nizjni Novgorod wilde horen. Hij noemde het “onaanvaardbaar” dat “landgenoten door de politie worden geslagen”.

Collega Jelle en ik ontvingen beiden van de ambassadeur een doosje met pleisters plus twee klompjes (zie foto). De ambassadeur wil “op laag niveau” vragen laten stellen over onze behandeling. Hij wil er “geen schandaal” van maken, omdat dat “niet effectief” is.

Journalisten mogen niet worden belemmerd in hun werk, mogen niet worden gearresteerd en mogen geen klappen van de politie krijgen volgens internationale verdragen die door Rusland zijn ondertekend.

Ik lees hier (of hieronder) graag jullie mening over de gebeurtenissen en over eventuele maatregelen die volgens jullie genomen zouden moeten worden.

Reacties (37)

#1 Joost

Allemachtig, een pakje pleisters? Wat wil de ambassadeur daarmee zeggen? “Stil maar jongetje niet huilen en wees maar lekker stil?”

Als hij een echte vent was geweest had hij er Turtle-pleisters van gemaakt. Dat had pas écht duidelijk gemaakt wat hij bedoelde.

Die klompjes zijn natuurlijk wel stenend!
/sarcasme

  • Volgende discussie
#2 Mark

Als dit een incident was moet er niks gebeuren. Excuses zijn natuurlijk wel op zijn plaats. Maar als dit schering en inslag is zou er natuurlijk op hoog politiek niveau een punt van moeten worden gemaakt. En geen “laag niveau” vragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Geloof je zelf dat dit een incident is?

En wat bedoel je met incident. Dat het met nederlandse journalisten gebeurt, met journalisten in het algemeen of met Russische burgers?

Is één van bovenstaande opties géén reden om aan de bel te trekken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Mark

Nee, maar ik ken de situatie in Rusland niet precies. Wellicht gaan ze met buitenlandse correspondenten wat beter om.

Je hebt gelijk dat in alle categorieen er eigenlijk aan de bel moet worden getrokken, maar we hebben het meeste invloed bij de eerste categorie. Dat is een begin, dan hebben we tenminste inzicht in wat er daar gebeurt via onze eigen pers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Obscura

Laat ik het maar ronduit zeggen:
Hier is geen plaats voor nuance, ThinkTank. De arrestatie en molestatie is ongehoord en moet op hoog niveau worden aangekaart. De pleisters van de ambassadeur zijn een gospe, een aanfluiting en een belediging.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Robert

Het maakt niets uit. Kennis uit eigen ervaring. Alleen protesteren op het hoogste niveau kan nut hebben, mits ze willen luisteren. Op een laag niveau beginnen is belachelijk. Daar wil ook niemand naar je luisteren en om op een iets hoger niveau te komen, moet je er minstens een jaar voor uittrekken.
De ambassadeur denkt waarschijnlijk: je kon het van te voren weten; waarom ben je mee gegaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Robert

De pleisters krijgt de ambassadeur gratis als ze bij het winkelen in Moskou geen kleingeld terug kunnen geven. Als een soort tegemoetkoming.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jan Jaap

Jullie zijn wel weer lekker naief bezig, hoor. Denk je echt dat het de Nederlandse regering iets kan schelen hoe de vrijheid van meninsuiting er in Rusland voor staat (en dat ze dat niet weten). Ze zullen voor de vorm wat protesteren dat ze Nederlandse burgers netter aangepakt moeten worden, maar er verder niks aan doen. Als je hier ‘op het hoogste niveau’ problemen van gaat maken, kunnen de Russen wel eens Nederlandse bedrijven gaan dwarsbomen, of weer met de olie kraan spelen. Dat is het ze allemaal echt niet waard en ik weet niet of ze daar wel ongelijk in hebben. Het enige wat je bereikt is een rel en bekoelde betrekkingen. Voor de vrijheid van meningsuiting maakt het echt niks uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Obscura

Aha, wij dekken dit toe, en geven de gemepte en gearresteerde verslaggevers ook nog een paar lollige pleisters. Goed idee!
Het is vanzelfsprekend dat het niet veel uitmaakt. Zeker niet nadat Majesteit Poetin, deze despoot, op het Paleis heeft ontvangen. Maar moet het daarom niet gezegd worden? Het moet juist WEL worden aangekaart, in hogere kringen. Wie zwijgt… juist ja… stemt toe. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Overigens vind ik dat niet alleen tegen de meppen richting de verslaggevers stelling moet worden genomen, maar tegen het optreden tegen oppositiegeluiden in zijn algemeenheid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Robert

Alleen Hardtrack geeft een enigszins plausibel antwoord. Maar Remco, je zit in Moskou in Rusland. Je moet voor je zelf opkomen. Allereerst kan Peter dH je toch goed informeren, beter dan die jongens op deze weblog. Hij zit toch al meer dan 20 jaar daar. Lees ook de oude stukjes van Alexander Munninkhoff eens goed door. Verder zijn er goede restaurants en massageclubs. Je kan er je zere ledematen etc. op professionele wijze door knappe meisjes, uiteraard op kosten van de krant, weer op oude peil laten brengen. Uiteraard is i.v.m. de revaliditeit een reisje Kaukasus, Armenie, aan te bevelen (ook op kosten van de krant) met o.a. genocideherdenking, verkiezingen op 12 mei, de 1e plaats in het Eurovision Songfestival enz. Goede restaurants en mooi weer. Je hebt het hard nodig.
Tevens de groeten aan Peter, misschien herinnert hij zich mij nog: aardbeving 1988, Sumgait enz.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Remco

@Robert: Volgens mij heb ik zowel in de krant als op dit weblog, en zeker in bovenstaande post, lezers zo feitelijk (onderkoeld) mogelijk geïnformeerd. Ik heb jullie niet opgezadeld met sentimentele verhalen, op geen enkele wijze mijn beklag gedaan en evenin mijn persoonlijke mening gegeven, noch over mijn behandeling noch over de afhandeling van de situatie door wie dan ook. Daar heb ik ook geen enkele behoefte aan nu ik behalve waarnemer (ongewild en ongevraagd) enigszins onderwerp ben geworden. Ik ben alleen benieuwd wat lezers van de hele situatie vinden.

Dus ik vind het onverdiend dat je mij neerzet als een zielepoot, eentje bovendien die zich “op kosten van de krant” door meisjes zou laten verwennen. Integendeel zou ik zeggen: in mijn eigen tijd schrijf ik zonder enige vergoeding van mijn opdrachtgevers stukjes op dit en op mijn eigen weblog, omdat sommige mensen die willen lezen.

En wat betreft je advies voor mezelf op te komen, dat doe ik dan bij deze, in dit geval van – naar mijn mening – onder de gordel slaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joost

@8,10: Wat nou plausibel antwoord. En sinds wanneer helpt zwijgen meer dan iets zeggen dat genegeerd wordt? Omdat je bang bent voor je eigen hachje? Bah!

Meneer Poetin is gewoon een dicator die steeds meer macht naar zich toetrekt. Daartegen moeten we blijven ageren.

Een ambassadeur die het lef heeft Remco daar een pakje pleisters voor te geven in plaats van dat hij zelf verontwaardigd is vertegenwoordigt wat mij betreft ons land en haar normen en waarden (blergh) niet.

Balkenende, roep je ambassadeur op het matje!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 knut

Ten eerste men is te gast in een vreemd land met andere normen en waarden. Daar heb jij je naar te voegen. Als je willens en wetens ophoud in de buurt van oproer waar het bewind niet achter staat weet je dat je een risico loopt.

Nu zal t niet zo zijn dat Nederland als vreemde mogendheid zich serieus vermanend op kan stellen naar Rusland. Dat wordt niet in dank afgenomen en zal de betrekkingen danig bekoelen. De prioriteiten in Rusland liggen gewoon niet zo dat we enig hoop hebben dat ze zich door ons de les laten lezen. Wat dat betreft is het goed dat ie zijn positie niet onhoudbaar maakt n.a.v. dergelijke incidenten er zijn/komen wel belangrijkere dingen.

Nu is het natuurlijk vanuit NL idee wel zo dat betrokkenheid bij deze ontwikkelingen vanuit ons perspectief een nobele zaak zijn. Maar ja, daar zit ie niet voor. Dus ik vind t wel positief van hem dat ie een hart onder de riem steekt op deze wijze. Hooguit lijken die cadeautjes mij een beetje misplaatst. Maar dan ken ik de omstandigheden daar niet goed misschien zijn goede pleisters zeldzaam en klompjes…. (huh?)

Dus die ambassadeur doet t goed wat mij betreft. Maar natuurlijk moet je deze craag eigenlijk alleen stellen aan mensen die de politieke situatie in rusland echt kunnen beoordelen en niet door degene die veilig in Nederland zitten waar alles geregeld is en je je recht (bijna) altijd wel kan halen. ZO zit de rest v.d. wereld gewoonweg niet in elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Joost

Pragmatisme ipv idealisme…

Zucht.

Waar zit het keerpunt waarop je wel moet gaan klagen? Als Nederlandse journalisten worden vermoord? Of hadden ze dat ook kunnen verwachten? En natuurlijk moet niet alleen Nederland zich hiertegen uitspreken, maar de hele EU.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 knut

@14 jij wil je idealisme opdringen aan anderen?

Waar leg je die grens? Bij geweld, met (golf)oorlog, of meer het doel heiligt de middelen.

Nee, feit blijft dat dit was te verwachten. Dat een wereldverbeteraar ondanks dergelijke gevaren toch doorzet is nobel. Maar de wereld draait verder en daar zijn de Nederlandse ambassadeurs voor. Als je een land wil waarvan de ambassadeurs met kloeke taal opkomen voor hun ingezetenen moet je naar de VS emigreren. .. oh ja, dat wil je niet want die te ongenuanceerd en te weinig communicerend. Wat wil je nou. Overleg gaande houden of je idealisme opleggen?!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Joost

Kom op zeg, er zijn universele normen en waarden, mensenrechten. Of denk je dat Russen het normaal, vanzelfsprekend en logisch vinden dat ze in elkaar gemept worden als ze het niet eens zijn met de regering en dat laten horen?

Natuurlijk moet je het overleg aanhouden. Maar dat doe je NIET door te zwijgen over zulke gebeurtenissen. Dan laat je een land afglijden en zit je later met de gebakken peren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 knut

@16 dus niet hè.

Idealisme of t nu geloof, overtuiging of wat voor universeels (naar jouw bescheiden mening) dan ook is. Als je het in je hoofd haalt het op te leggen aan anderen ben je verkeerd bezig.

En t wordt niet stil gehouden het wordt ingebracht op een niveau waar t ook invloed heeft maar waar de positie vd ambassadeur niet nodeloos mee wordt ontkracht. Want hoe dan ook WIJ laten dat land niet afglijden en niets dat de ambassadeur doet zal daaraan bijdragen. Sterker nog dat mag ie ook niet want dan bemoeit ie zich met interne zaken. De rol van de media en belangenbehartigers is hierin veel groter. De overheid kan wat voorwaarden scheppen om hun functioneren mogelijk te maken maar zal daarbij nooit in een positie mogen worden gemanoeuvreerd door de media of wie dan ook waarin ze afbreuk doen aan hun functioneren als lands vertegenwoordiger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Mark

Zoals gewoonlijk een duivels dilemma. In je ivoren toren met je principiele vingertje gaan wijzen en al je invloed verliezen, of doen wat je kan en in het ethisch moeras afdalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Troebel

Door informatie te geven over wat er werkelijk gebeurt maak je onvrijheid voor je lezers in Nederland duidelijk. En in een beetje idealistisch beeld van de werkelijkheid help je mogelijk ook de vrijheid van de Russen een ministapje vooruit.
Het vrijelijk uitwisselen van informatie naar/door relatief onkwetsbare personen -de nieuwsconsumenten in Nederland- maakt het object ervan, de machtsconsumenten in Rusland (analoog bijv. aan gewetensgevangenen bij Amnesty) ook wat sterker, hoop ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Cdhvn

Diegene die zeggen dat de Nederlandse Ambassade daadkrachtiger moet optreden na zo’n incident vergeet dat de zaken net iets anders geregeld zijn in Rusland.
Als de Ambassadeur of een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade in Moskou een te hoge toon aanslaat bij de Russische overheid, dan gaat dat enkel ten koste van de relatie met Rusland, er verbeterd NIETS. Dat wil ook weer niet zeggen dat de Russen dan meteen de gaskraan dichtdraaien. Een mogelijke consequentie is echter wel dat Rusland ons vervolgens dwars gaat liggen omtrent de export van Nederlandse artikelen naar Rusland.
Daarnaast hebben de Russen er naar mijns inzien lak aan of er nou een enkele Nederlandse journalist door de politie is opgepakt of belemerd is bij de uitvoering van zijn functie. Het luisterend oor en het cadeautje van de ambassadeur is simpelweg een kleine morale steunbetuiging aan de journalist. Het onderwerp voorzichtig aankaarten bij de Russen zorgt ervoor dat men op de hoogte gebracht wordt van de Nederlandse onvrede, en als de Russen willen er iets aan kunnen doen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de relatie tussen beide landen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Joost

Nee natuurlijk niet. Wel eens van appeasement politiek gehoord trouwens?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Mark

@Robert: een erg flauwe reactie. Remco licht ons zoals hijzelf al zegt heel feitelijk en onderkoeld voor. What’s your point?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Robert

Ik ben weer online. De reactie is niet zo flauw. De Russen zijn op hun eigen manier democratisch. Vergeleken met een generatie terug is er toch een grote vooruitgang.De Russen hebben eeuwen onder het juk van de Tartaren geleefd (Gouden Horde), wat nog steeds zijn invloed op de psyche heeft. Verder hebben ze daardoor de verlichting gemist.
Poetin heeft en vast doel: Rusland weer een wereldmacht te maken. Hij is toch niet zo’n groot dictator, want hij stapt vrijwillig op tijdens de eerstkomende verkiezing. De demonstranten zijn zeker niet meer democratisch dan de bewindhebbers. Ik vind Remco niet een zielepoot, maar wel iemand die vrij naief overkomt. Weinig Russische ervaring: het land van de onbegrensde mgelijkheden en onmogelijkheden. Carpe diem: de Rus leeft bij de dag. Een slechte ervaring: drink en feest het weg.
Drink en feest met ze mee en je leert ze kennen. Dan blijken het ook leuke en aardige mensen te zijn. ook de bewindhebbers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Joost

“De Russen zijn op hun eigen manier democratisch”

Mwoehahaha. En Stalin was op zijn eigen manier menselijk.

Poetin stapt op, ja. Maar alles wijst er al op dat hij weldegelijk een aardige vinger in de pap gaat houden. Hij bepaalt wie zijn opvolger is. Daar is geen druppeltje democratie voor nodig. En, een dictatuur hoeft zich niet te kenmerken door steeds dezelfde leider.

Rusland onder Jeltsin was een stuk democratischer dan nu. Toen hebben we de kans laten liggen.

En wat Tartaren nu nog voor een invloed hebben? Geen is een aardige schatting.

Of leeft de Franse overheersing ook nog in de hoofden van de Nederlanders?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Mark

@Robert: ik zie niet in waarin Remco nu precies naief is. Hij is journalist, het is zijn taak verslag te leggen, hij doet dat, hij wordt opgepakt. Hij geeft tevens aan dat hij allang wist dat zoiets hem een keer zou overkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Robert

De stalinistische tijd bestaat allang niet meer. Het probleem is, dat het politieke klimaat in Rusland anders dan in Nederland is. De VVD heeft verloren, maar Kamp, Verdonk kunnen altijd burgemeester o.i.d worden. Ook blijven de ambtenaren op hun plaats zitten. In Rusland is dat niet zo. Of je hebt de macht of je wordt eruit gegooid. Men vecht er dus voor, letterlijk en figuurlijk, om de positie en de voorrechten die het met zich meebrengt te behouden.
Verder vind ik dat Rusland nog niet rijp is voor de West Europese democratie.
Het zal alleen maar chaos en anarchie brengen. De bewindvoerders vinden dat ook. De macht van Poetin wordt ook op deze weblog zwaar overschat. Jeltsin was misschien dan wel meer democratisch, maar tijdens zijn bewind geraakte Rusland in een enorme economische crisis. Het volk wil geen verandering, hoewel zij de zwakheden wel inzien, omdat Poetin ze uit deze crisis gehaald heeft en ze nu een constante vooruitgang zien in het dagelijkse leven. In Armenie is het precies hetzelfde. Poetin heeft zich een semi-dictatoriale vechter in het belang van Rusland getoond. Dat moet een ander nog maar laten zien.
Verder vind ik, dat ik de gebeurtenis in NN niet zo serieus hoef te nemen.
In Kislovodsk in 1999 is de broer van mijn vrouw bij een vechtpartij tussenbeide gekomen om ze uit elkaar te halen. De aanstichters zijn er vandoor gegaan en de ander bleek een politieagent in burger te zijn. Mijn zwager werd opgepakt en beschuldigd.
Ik woonde en werkte toen in Nederland en heb via een tussenpersoon geprobeerd hem vrij te kopen. Omdat hij geen Russische verblijfsvergunning had, was hij rechteloos en onschuldig veroordeeld.
In de gevangenis is zijn gezondheid zeer aangetast, vervroegd vrijgelaten, behandeld in Yerevan, maar een half jaar later overleden. Zo kan ik tig verhalen van mensen hier vertellen.
Had mijn zwager maar klappen gehad!
Het is nu eenmaal zo daar en je kan het slechts stapje voor stapje proberen te veranderen.
Verder heeft alles wat er in de geschiedenis plaats heeft gevonden invloed, bewust of onbewust, op het denken van de mensen.
Vooral als het traumatisch is geweest
o.a. Tataarse overheersing, genocide, instorting van wereldrijken. Dat moet Spuyt als Turkenkenner zich toch realiseren. Anders ben je geen kenner.
De Franse overheersing was niet zo lang en zeker niet traumatiserend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Robert

@25
Hij is naief, omdat hij meegenomen is om de klappen te filmen, te fotograferen en te verslaan. Daar Russen tegenwoordig hetzelfde materiaal hebben als Westerse journalisten ,de politie er eerst op losslaat en dan pas vragen gaat stellen en dat tevens NN een provinciestad (ik ben er weleens geweest) is, is het gebeurde niet verrassend en bijzonder.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 ronflonflon met jaques plafond

@ Robert: voordat je verder wauwelt over de Russische geschiedenis en mentaliteit (over dat eerste zou ik eerst eens een boek openslaan): daar gaat het hier simpelweg niet over. De kwestie is dat de pers in NN welbewust een doelwit van politiegeweld is terwijl ze haar werk deed. Het is niet in de weg lopen en waar gehakt worden vallen spaanders, maar gericht uitschakelen van de pers.

De kwestie is louter of de Nederlandse overheid dat moet negeren – zoals het geval is – of moet protesteren tegen mishandeling van haar staatsburgers.
En wat als ze dan volgende keer een correspondent doodschieten in het kader van de intimidatiecampagne?

Ik vind dat we niet alle principes overboord moeten zetten, zoals de huidige ambassadeur kennelijk voorstaat.
Minimaal moeten we Rusland er in dit soort gevallen aan herinneren dat ze bepaalde internationale verplichtingen op zich hebben genomen. Of moeten we ons erbij neerleggen dat een Russische handtekening niets waard is? Met zo’n land valt geen zaken te doen.
De vraag is of je Rusland vooruit helpt door dit soort zaken geheel de vingers te zien – zoals praktijk is – met praatjes dat Russen (vanwege ras, historie of wat dan ook) toch onverbetelijk zijn (maar feitelijk uit commerciele overwegingen). Op die manier stimuleer je niet verbeteringen.

Ik vermoed dat jij het type bent dat zich in de jaren dertig zou uitspreken tegen elk protest tegen buurland Duitsland, want ja, Duitsers hebben een zware tijd achter de rug, zijn nou eenmaal autoritair ingesteld en concentratiekampen zijn een interne zaak tenslotte. Jou houding getuigt van misselijk cynisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Robert

Leuke weblog is dit. Telkens wordt je in een vakje gestopt. Door kenners?
Vanaf 1975 kwam ik jaarlijks in de SU.
Om in Yerevan te komen, moest je wel door Moskou. Vaak in Moskou enz. bij kennissen gelogeerd, illegaal gereisd; veel meegemaakt. Je zal niet geloven wat allemaal. Men heeft me vaak geadviseerd om er boeken over te schrijven. Van 1987 tot 1993 in Yerevan gewoond: aardbeving, opstand, Russische tanks, Nagorno Karabagh, 1 uur elektriciteit,onafhankelijkheid enz.; in Moskou, Kiev enz. geweest. Staanplaatsen in het vliegtuig. Met mensen gepraat over de toestand, het communisme, met Europolis en regeringsleiders te maken gehad.
Tuurlijk wauwel ik, ben in grote mate dement; heb nergens verstand van; begrijpt er niets van. Wat leren jullie eigenlijk tegenwoordig in Nederland?
Keurige, nette maatschappij, waarin nooit iets bijzonders gebeurt. Integere mensen, geen discrimatie, hoogstaande politici enz.
Paradijs op aarde. Ga eerst eens een lange tijd in een andere cultuur met een andere mentaliteit wonen en geef dan over bepaalde onderwerpen een mening. Alleen als je je tegenstander begrijpt, zijn denkwijze kent, kan je veranderingen proberen aan te brengen. Met een dief vang je eerder een dief.De vraag blijf dan nog of die veranderingen dan wel zo goed en voordelig voor Nederland zullen zijn.
Verder voorspel ik je dat over een aantal jaren Rusland de politieke agenda in Europa bepaalt. Geen staatsschuld, Gazprom, de machtigste (staats) concern ter aarde met in 2006 een werkkapitaal van 900 miljard dollar.
Pas jezelf alvast maar aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Robert

@28 Dacht je, dat ik altijd met mijn armen op elkaar gevouwen hier gezeten heb. Ik heb altijd mijn mening gegeven, geprotesteerd enz. Ik heb zelfs, voor mijn fysieke veiligheid, een verbod gehad om op een bepaalde plaats te komen.
Vanaf 2004 leef ik weer hier, heb in de clinch gelegen met 3 staatsinstellingen; moest 2 keer voor het gerecht komen.
Voorspeld werd, dat iedereen, dus ook ik, het tegen ze aflegt. Mis dus. Er zijn genoeg mensen, NGO enz., die goed werk verrichten. En langzamerhand gaat het een beetje de goede kant uit. Maar het slechtste wat je kan doen, zijn demonstraties, openbare uitingen. Dat werkt niet; ze kunnen niets anders dan er tegen optreden.
In Armenie wil iedereen ook Westerse democratie, maar men vertrouwt elkaar niet (zie vorige stukjes). Hier zijn ook duidelijke verbeteringen betreffende politie, justitie enz. Maar dat gebeurt allemaal met stille diplomatie, ongemerkt, stilletjes. Gewauwel volgens jullie. Op 12 mei zijn er kamerverkiezingen: open en transparant volgens regeringsleiders. Geloof het maar niet. Maar toch eerlijker dan de vorige verkiezingen. Dat is de vooruitgang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 SalonSocialist

Zoals al eerder gesteld vind ik het feit dat (Nederlandse /Westerse) journalisten aanwezig zijn in Rusland een goede zaak. Informatiewinning is hun voornaamste zaak en dat gebeurd door daar heen te gaan waar het potentieele nieuws zich afspeelt. Om vervolgens in de frontlinie van een verboden demonstratie te gaan staan en dan te verwachten dat de Russische sterke arm om je heen loopt is nogal naief gedacht. Tegen demonstraties zal opgetreden worden.

Dat Remco’s Rusland vervolgens duidelijk maakt dat hij zelf ongwild en onbedoeld in het nieuws is gekomen klinkt nogal vreemd uit de mond van een journalist. De nuchtere berichtgeving is duidelijk ,maar in hoeverre wil je slechts/kan je doorgeefluik zijn? Als het er op aankomt en de journalist zelf in het gedrang/spotlight komt zou hij juist duidelijk moeten maken waar het om gaat. Het lijkt mij een essentieel onderdeel van het vak.

Dat de ambassadeur jullie heeft willen ontvangen zou ik vanuit het oogpunt van informatiegaring alleen maar kunnen toejuichen. Dat hij het daarbij laat danwel op laag niveau wil vragen stellen is een politieke zaak.

PS: Las in de reactie op Remco’s Rusland dat Human Right Watch zich ook heeft gemeld. Nadat ik de zin mt het woord Tsjetsjenie en duizenden verdwenen had gelezen heb ik die reactie maar overgeslagen.
De blinde woede van HRW ten aanzien van Putin is duidelijk, maar om ieder incident te linken aan de het Tsjetsjeense conflict getuigt van compleet gebrek aan nuance inzake de Russische politiek.

@28 Jaques Plafond
Robert geeft een inkijk inzake de Russische mentaliteit en vervolgens stel jij hem op 1 lijn met de burgers die ons in de jaren 30 niet voor de Duitsers gewaarschuwd zou hebben. Achteraf altijd makkelijk praten. Godwinnen is je hobby ?

PPS: Remco hoe is je russisch by-the-way? Hopelijk beter dan dat van PdH.
Beschamend z’n Russisch tijdens het interview met Yushenko.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Mark

@27: waar zie jij dan staan dat Remco dit “bijzonder” vindt? Vindt je dat als een verslaggever dit overkomt hij/zij niet op zijn minst moet melden dat dit soort dingen in Rusland gebeuren? Het sterke aan Remco is in dit geval JUIST dat hij het verbinden van conclusies aan het gebeurde en hoe er gereageerd moet worden aan ons over laat.

Kortom de betiteling van Remco als zijnde naief lijkt me ongegrond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Robert

@32
Je kunt er gerust vanuit gaan, dat er allang contact geweest is tussen de Russische autoriteiten en de Nederlandse ambassadeur: informeel via bepaalde kanalen. Later zal er op een of andere receptie verder over gepraat worden. Voor beide kanten de beste oplossing. Een openbare veroordeling zal voor de Russen analoog zijn aan de klappen, die Remco opgelopen heeft.
Het is van het begin af aan een non-discussie geweest en voor mij zeer vermakelijk gezien mijn ervaringen en leerzaam gezien een enkele reactie.
Ik geef toe dat ik in mijn eerste reactie sarcastisch te ver ben gegaan, maar de bedoeling was niet iemand onder de gordel te raken. Remco als je naar Yerevan komt, je bent altijd welkom bij ons. We zullen dan je gekwetste ego, ook ik heb dit hier enkele keren gehad, laten wegmasseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Mark

@33: akkooord. Maar als het echt stelselmatig gebeurt denk ik dat zwaarder geschut (“rusland schendt internationale verdragen”) toch zinnig en moreel noodzakelijk wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Ron Flon Flon

Wat hier het geval is, Think Thank. De Russische politie intimideerde welbewust – en op bevel- de pers. Doel is te voorkomen dat een bepaald onwelgevallig verhaal de werld in komt. Daar niets van zeggen – of tussen neus en lippen door op een cocktail – voedt het Russische cynisme (ach dat gelul over mensenrechten en persvrijheid is maar een stok om de hond te slaan, dat nemen ze daar in het westen ook niet serieus)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Joop

Remco, wat ben jij toch een zielig persoon, je kon toch al van te voren weten, dat dit soort zaken bij deze optochten horen. In Spb kwam de Omon ook snel en hardhandig er aan te pas. En als je tussen de menigte begeeft, dan kan je ook wel eens wat ontvangen, wat misschien helemaal niet de bedoeling was. Maar om dit nou allemaal zo in de pers te zetten, is een beetje sensatie zoeken. Normaal schrijf je ook al van die rommel op je webblog.

Maak nou eens een echt artikel, en niet van die slappe koek verhalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Mark

@Ron: het midden houden tussen te hard en te zacht klagen dus?

@Joop: u kunt het zelf beter?

  • Vorige discussie