Onhandige stap van de PvdA

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De PvdA stapte vannacht met al haar ministers uit het kabinet Balkenende IV. Maar waarom eigenlijk? Het was toch de PvdA die vasthield aan het standpunt van kabinet en parlement dat de missie in Uruzgan voor het eind van dit jaar is afgelopen. Het CDA was de dissident.

Als Wouter Bos echt een rechte rug gehad had, was hij rustig blijven zitten en had de Afghaanse missie in het parlement laten afschieten. De linkse partijen en PVV zijn mordicus tegen voortzetting en hebben samen een comfortabele meerderheid. De meerderheid van de bevolking staat bovendien achter de PvdA. Bos had uit het kabinetsberaad kunnen komen met de mededeling: “We zijn er niet uitgekomen. We gaan ervan uit dat het CDA zich uit het kabinet terugtrekt.”

Dat was lef geweest. Door uit het kabinet te stappen liet Bos echter merken dat hij zich had laten koeioneren door Maxime Verhagen. Om vier uur ’s ochtends gaat de vermoeidheid natuurlijk meespelen. De meerderheid van het parlement en de publieke opinie achter je – en dan toch weglopen omdat je je zin niet krijgt. Niet echt handig voor je imago als krachtig leider.

Reacties (6)

#1 Mark

Ik kan er een paar redenen voor verzinnen:
– PvdA denkt er electoraal mee te winnen (maar dat had in jouw scenario ook gelukt)
– PvdA was helemaal klaar met het gedraai en gezeur van CDA

  • Volgende discussie
#2 Peter

Eens. Bos had niet moeten wijken. Tot nu toe werd hij redelijk goed gewaardeerd om de aanpak van de crisis. Onder het motto: we hebben nog een balenagrijke klus te klaren (nu gehanteerd door anderen), had hij het CDA kunnen verwijten, die verantwoordelijkheid uit de weg te gaan.

Slecht leiderschap, slechte strateeg. Niet dat de kiezer daar om maalt. Balkenende heeft het tenslotte ook 7 jaar en 213 dagen uitgehouden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Tim Vos

Duidelijk, we gaan weg uit Uruzgan, dat was al lang duidelijk.
zie: http://bit.ly/cOEHu6

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Roy

Interessante invalshoek van Christian.

Even terzijde (maar aanhakend bij al.2 van dit stuk): tijdens zijn persconferentie had Wouter Bos het erover dat er geen parlementaire meerderheid zou zijn voor een verlenging van de missie. Zou het niet zuiverder geweest zijn als er überhaupt een plan was voorgelegd aan het parlement? Dan was het niet Wouter Bos namens de PvdA-fractie, maar de PvdA-fractie zelf geweest die had kunnen zeggen dat er geen parlementaire meerderheid was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Christian

@4 Het uitzenden van troepen is een kabinetsaangelegenheid. Daar is (merkwaardig genoeg) geen meerderheid in het parlement voor nodig. Dus qua juridische zuiverheid is voorleggen aan het parlement niet aan de orde.

Maar het is natuurlijk vrij eenvoudig om zoiets om te bouwen tot een motie van wantrouwen jegens de ministers van buitenlandse zaken en defensie. Zo blaas je het kabinet ook op, maar gaat het gewoon via het parlement.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Roy

@5: Maar als het dus überhaupt geen parlementaire aangelegenheid is (inderdaad merkwaardig), dan is dat argument van Bos toch sowieso geen argument dat er in een kabinetsberaad toe doet?

  • Vorige discussie