Olierereserves Koeweit sterk overschat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op Sargasso is plaats voor gastloggers, hieronder volgt een gastpostje van Rembrandt Koppelaar dat als teaser dient voor een uitgebreidere analyse.

Volgens de Petroleum Intelligence Weekly (PIW), een vakblad voor de olie-industrie, zijn de officiële oliereserves van Koeweit veel te hoog ingeschat. Het land geeft zijn reserves zelf op zonder enige onafhankelijke controle. Koeweit zou momenteel 10% van de wereldoliereserves bezitten. Uit interne rapporten van de nationale Kuweitse nationale oliemaatschappij, waar de PIW de hand op heeft weet te leggen zou blijken dat het land maar 48 miljard vaten aan oliereserves bezit. In tegenstelling tot de 99 miljard vaten die nu aangenomen wordt.

De officiële oliereserves zouden geen onderscheid maken tussen bewezen, waarschijnlijke en mogelijke reserves. Westerse oliemaatschappijen mogen alleen de bewezen reserves kenmerken als oliereserves. Volgens het rapport zijn maar 24 miljard vaten daadwerkelijke bewezen, en 48 miljard vaten bewezen en waarschijnlijk. Voorlopig heeft de Koeweitse oliemaatschappij nog geen commentaar willen leveren. Het rapport is online in te zien via de website van Energy Intelligence voor maar 24 dollar per pagina. Mocht dat teveel zijn voor de portemonnaie dan kun je kunt natuurlijk ook even kijken naar de analyse van Peakoil Nederland die geheel gratis is.

Reacties (5)

#1 ouwereus

Dat is dan 5% zeker en 5% onzeker. Klinkt als een wat gehaaste conclusie.

  • Volgende discussie
#2 Harry

Hetzelfde trucje flikken de saoedis ook, runs in the family

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Steeph

Raar eigenlijk dat dit nu pas een beetje serieuze aandacht krijgt. Kennelijk moet het eerst pijn gaan doen voor mensen naar de realiteit willen kijken.
Maar het manipuleren van olievoorraden is al een hele tijd aan de gang:
http://www.oilcrisis.com/debate/misinfo.htm

En het geldt zeker niet alleen voor het midden oosten.

Misschien beseft niet iedereen het effect van verkeerde inschattingen. Niet alleen peak oil komt dan snel dichterbij (als we er al niet in zitten) ook de daadwerkelijk uitputting van normaal winbare oliebronnen ligt minder ver in de toekomst dan menigeen ons graag wil laten geloven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pelayo

@Rembrandt Koppelaar

Wat vind jij van het subtiele gehint op theoildrum.com dat we heel misschien wel mei 2005 over de piek zijn gegaan?

Even ter relativering: Ik meen tussen de regels door te lezen dat het een beetje speels is, een beetje stel-nou-‘ns-dat, want een echte preciese datum is helemaal niet zo belangrijk.

Maar toch. Zie dit grafiekje.

Een tweede vraag: Heeft deze herziening nu invloed op jouw voorspellingen betreffende wereld olie productie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rembrandt

Pelayo, mocht je dit nog lezen. Die subtiele hint op the oildrum valt niets uit te halen. Paar jaar plotten in een grafiek is speculatie, je moet zo’n grafiek altijd in een periode van 30 jaar plaatsen (paar jaar geleden ging wereldwijd bijv. de productie naar beneden, toen was er ook geen piek).

Deze herziening heeft geen invloed omdat mijn voorspelling niet uitgaat van reserves maar van productiecapaciteit.

  • Vorige discussie