Olie-luchtbel?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Telegraaf spreekt vandaag van een historisch dieptepunt. De benzineprijs van een liter benzine is meer dan 1,50 Euro. In Nederland bleven autorijders vooralsnog onaangedaan doorboemelen in hun heilige koe, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België alwaar de hogere pompprijzen wel tot een afname van het autogebruik leidden. En dat terwijl de benzineprijzen in Nederland het allerhoogste zijn van West-Europa. Zoals gebruikelijk wordt er naar de overheid gewezen om het probleem op te lossen en eist men het kwartje van Kok terug. Niet onbegrijpelijk nu de overheid met de hoge accijnzen een grote invloed op de prijs uitoefent. Maar misschien kan de aandacht beter even uitgaan naar een andere betrokken partij: de speculanten. Op de beurs wordt driftig gespeculeerd op een nog verdere verhoging van de olieprijs. Wellicht omdat er na de schijnbaar voorgoed voorbije vette jaren op de aandelenmarkt door snelle beursjongens nu een nieuw doel voor woekerwinsten wordt gezocht. Zo hitsen ze elkaar op met verhalen over peak oil en voorspellingen dat 100 dollar per vat niet ondenkbaar is. Er valt weinig tegen te doen, behalve misschien luisteren naar mensen met echt verstand van economie. Zoals tijdschriftgigant Steve Forbes, die stelt dat de wetten van vraag en aanbod niet eeuwig kunnen worden ontweken. Genoeg aandacht voor zijn gezonde redenering kan de speculanten nerveus maken. Want ze willen natuurlijk wel hebben verkocht voordat de olieluchtbel in hun portefeuille uiteenspat.

FORBES: Part of it is supply and demand, yes India and China are buying more of the stuff, as the global economy expands more energy will be consumed. But if you look at the price of oil three years ago, it was 20-25 dollars a barrel. Supply and demand might have shot it up to 30-35 dollars a barrel. The rest of it is inflation. Our central bank, the Federal Reserve had been creating too much money. I think they’re beginning to pull back from that and then the rest of it is sheer bubble speculation. I’ll be blunt, there’s hardly a hedge fund in North America that hasn’t speculated in oil futures.
(..)
I think in 12 months, your going to see oil down to 35-40 dollars US a barrel. That is pure speculation, it is a huge bubble. I don’t know what’s going to pop it, but eventually it will pop. You cannot go against supply and demand. You cannot go against the fundamentals for ever and I don’t think it’s going to go to 100 dollars U-S and if it does, the crash is going to even be more spectacular. It’ll make the hi-tech bubble look like a picnic. This thing is not going to last.

Reacties (13)

#1 Carlos

Interessant aspect die speculatie en de oliecrisis. Het speelt zeker een rol maar de heer Forbes ontbeert wellicht het benodigde inzicht in de werkelijke situatie van onze olievelden en raffinage-vermogen.

  • Volgende discussie
#2 lmgikke

Volgens mij zit Forbes er gloeiend naast.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Larie

@Carlos: Zijn exploiteerbare olievelden en raffinagevermogens ook niet onderhevig aan het hier genoemde “vraag een aanbod” principe?

Vrijwel al mijn jaar-genoten (;-) zijn op dit moment doende enorme velden in Rusland te prepareren voor exploitatie.
Die Poetin is niet gek door deze sector weer, met enig despotisme, naar zich toe te trekken. Volgens mij wordt hij en aldoende “zijn” land met al die melancholieke bewoners de lachende derde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Maurice

Meneer Forbes is volgens mij iemand die er met een economische achtergrond naar kijkt. Dat houdt meestal in dat ze denken dat als de prijs maar hoog genoeg is, dat er altijd nieuwe olie wordt gevonden, omdat de investeringen zullen toenemen bij een hogere prijs.
Die mensen gaan nog wel eens voorbij aan het feit dat olie een eindig produkt is. En ondertussen hebben SA en de Opec al toegegeven dat hun toekomst (qua produktieverhogingen) niet zo rooskleurig is als ze altijd hebben beweerd. En ook Rusland is een groot vraagteken, omdat ze tot nu toe heel gemakkelijk met minimale investeringen gewoon de oude infrastructuur hebben kunnen herstellen, de SU produceerde ooit 12 MBD en momenteel zitten ze op 9. De afgelopen tijd is gebleken dat verdere verhogingen een stuk moeilijker zijn. Er moet namelijk niet vergeten worden dat de SU zelf ook een grote olieverslinder was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 NoName

En dan vind ‘men’ het vreemd dat Iran kerncentrales wil bouwen.

ps, zonnebloemolie kost €0,59 per L bij Jumbo supermarkten, je zal maar een diesel rijden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Maurice

Kerncentrales hebben een hoop verborgen kosten die niet doorberekend worden aan de consument (omdat het anders niet meer rendabel is) zoals bescherming tegen terrorisme, kosten voor opslag van de afval.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 NoName

Maarja, Iran heeft olie En uranium.

En zoals het er nu naar uitziet is olie goud waard (nu en zeker in de toekomst) en dan is het, ondanks de verborgen kosten, toch zeer de moeite waard om kerncentrales op te bouwen.

Shit als het hele “peak oil” verhaal inderdaad op waarheid berust zullen ze straks wel een (kern) bom nodig hebben om de aasgieren van zich af te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 pim berg

Tja, het zal allemaal wel maar er is een groot “maar” en dat gaat over de nog aanwezige oliereserves.
Betrouwbare schattingen bestaan niet en, voor zover bekend, overschat Saoedie Arabie consequent de eigen reserves.
Kortom , reken maar op en oliecrisis binnen drie jaar en verkoop je autootje voordat het te laat is (tenzij je aan je kilometertjes failliet wilt gaan )

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Filly

Oh, dus we zijn hoe dan ook de l*l: ofwel omdat Peak Oil realiteit is/wordt en het leven onbetaalbaar wordt. Of omdat de economie nog eens een duw krijgt a.g.v. van een beurscrisis. Denk dat ik maar eens ga beginnen aan die moestuin en zonnepaneeltjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Maurice

De hele OPEC “overschat” hun reserves. Waarom? Omdat als je meer olie bezit, je meer mag exporteren…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 mois

En Shell wil natuurlijk de aandeelhouders tevreden houden dus verhoogt nog eventejes de brandstofprijzen.

Dank U Shell, dank U.

Namens het Nederlandse volk.

Tering honden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

En dan maar zeggen dat kapitalisme zo goed is en heeft overwonnen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Leon

Forbes heeft gelijk. Op het moment is het zo dat er nog altijd meer olie gevonden wordt dan er verbruikt wordt. De prijsstijgingen worden veroorzaakt door de instabiele situatie in het midden-oosten en de langzame exploitatie van nieuwe olievelden, waarmee men te laat is begonnen. Deze scheve situatie zal vanzelf rechttrekken, een kwestie van tijd.

  • Vorige discussie