Ochtendgloren 20100118

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Losse berichten over de toestand in Haïti.
 
Ook de uitzending van VPRO’s Beagle gezien over de rampzalige zalmkweek in Chili? In Noord-Amerika beginnen ze nu met duurzame zalmkweek.
 
Ali Chemicali krijgt de doodstraf, voor de vierde keer.
 
Alweer een brand in de sloppenwijken. Dit maal in Manila en wel met 1 dode. En 4000 mensen dakloos. Is lastig om zoiets te voorkomen natuurlijk
 
In Roemenië zijn er plannen om het oude paleis van Ceausescu om te bouwen tot het grootste winkelcentrum van Europa. Niet tot ieders genoegen.
 
Hoezo crisis?
 

Reacties (3)

#1 Peter

Hoezo crisis? Dat gaan we vandaag horen natuurlijk.

  • Volgende discussie
#2 Terrebel

En ook vandaag sterven er weer 38.000 gewoon van de honger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Onthutsend inzicht die beagle uitzending over de zalmindustrie in Chili: roofbouw>onder die kooien (die men steeds verplaatst) een metersdikke mest/voer/antibiotica en door zeeluizen geïnfesteerde laag waar geen enkel leven mogelijk is, Infectieziekten die hele populaties uitroeien, gigantische afvalberg gedumpt op land/ zee, de zalmen opgezogen door een reusachtige stofzuiger. Traditionele visserij om zeep bootjes verrottend op de wal en een alcoholisme onder de ZalmenDoders waar David Hasselhoff een watje bij is…

Dan dénk je dat die nieuwe methode (op het land, minder (ansjovis)voer nodig) vriendelijker is, maar dan kleven daar toch ook weer dingen aan:

– ingrijpen in dna- structuur zodat ze in zoet water gehouden kunnen worden (“providing the salmon with a DNA fingerprint to help thwart any unauthorized breeding’’);
– het verhaal kracht bijzetten met: “ridiculous inclusion of the sea lice issue in an article about freshwater…;
– (schaars) zoet water moet regelmatig ververst worden, over afvalwater>zuiveren/ lozen wordt verder niet gesproken;
– evenmin over infectieziekten en toegediende hoeveelheden antibiotica;
– coho zalm is een voor de consument niet populaire zalmsoort;
– aldus in feite een kweekstation wordt met wat klanten in de sushi branche.

En dat deze hele operatie alleen maar gezien kan worden als…”deeply politically motiviated, borderline nationalistic and very aggressive body as evidenced by their interractive exhibits, only to promote seafood from the USA.”

Tja. Je moet gewoon de conclusie trekken: Dit is alleen maar “te doen” en verantwoord op kleine/ beperkte schaal (varkens en kippen, zelfde liedje)

Toch maar een Bereidingstip: de ontdooide zalmlijkjes éérst een kwartiertje in citroensap laten soppen de pan met olie gloeiend heet laten walmen en dan even laten schrikken..

NIET VERGETEN HÈ.

Je verpest anders je hele vis…

  • Vorige discussie