Noord-Korea is boos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Kim Jong-IlOp 5 april jongstleden probeerde Noord-Korea haar eerste satelliet de ruimte in te schieten. Hoewel de staatsmedia van het stalinistische bewind stug volhoudt dat de lancering een waar succes was weet de rest van de wereld wel beter: het projectiel stortte in zee.
Niettemin was iedereen verontwaardigd. President Barack Obama noemde de lancering “provocerend” en riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op bijeen te komen om over sancties te praten. Hoewel volgens V.N. Resolutie 1718 Noord-Korea helemaal geen raketten de lucht in mag schieten was de raad verdeeld. Japan en de Verenigde Staten wilden actie ondernemen; China en Rusland riepen op tot “kalmte“.
Na dagen van onderhandelen kwam er vandaag dan eindelijk een verklaring waarin de Veiligheidsraad het optreden van Noord-Korea veroordeeld en waarschuwt voor verdere sancties. Aldus de president van de raad, ambassadrice Claude Heller van Mexico, stuurt de verklaring “een zeer krachtige, heldere boodschap welke de eenheid van de Veiligheidsraad op deze zeer belangrijke zaak toont.” Secretaris-generaal Ban Ki-moon liet middels een woordvoerster weten te hopen dat de verklaring “de weg voor hernieuwde inspanning naar de vreedzame oplossing van alle openstaande kwesties in de regio” zal vrijmaken. Ook benadrukte hij het belang van de zespartijen onderhandelingen tussen China, Japan, Rusland, Noord- en Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Noord-Korea was minder enthousiast over de verklaring en trok zich prompt uit die onderhandelingen terug. De volksrepubliek veroordeelde de veroordeling van de Veiligheidsraad en dreigt haar kernwapenprogramma te hervatten. Dit versterkt het vermoeden dat het regime simpelweg concessies probeert af te dwingen. Eerder staakte het juist haar nucleaire activiteiten in ruil voor hulp. Het lijkt een voorspelbaar patroon te worden: Noord-Korea provoceert en belooft vervolgens beterschap in ruil voor steun, wat het hard nodig heeft want de bevolking komt letterlijk om van de honger. Wanneer de hulpgoederen op zijn stelt het land zich wederom agressief op en begint het spel opnieuw.
De satelliet mag dan in de Stille Oceaan zijn neergekomen; Noord-Korea lijkt weer te krijgen wat het wilt.

Reacties (5)

#1 HansR

Is dit spel nieuw?
Doe wat anderen niet willen, stel je eisen, geef wat toe.

Trekken en duwen.
Macht en onmacht.

Zo oud als de weg naar Rome en nog ouder.
Politiek is het gaan heten.

Alleen nieuw is NK, dat niet tot jou blok behoort en niet wenst te gaan behoren. De vraag is dan: accepteer je dat of ga je voor iets anders. Vernietiging of intrigantenspel of gewoon negeren. Chantage kan ook.

Zoals ik het lees is de laatste optie aan de orde.

  • Volgende discussie
#2 Crachàt

Zonder ook maar enige sympathie voor de dictator te hebben, maar frappant is wel dat we allen loud and clear beelden van de raket moeten te zien krijgen.

Ik zie het nog niet zo snel gebeuren met Area 51.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: Ook voor Noord Korea is dit spel niet nieuw. Ze spelen het al meer dan 10 jaar.

Waar ik wel naar benieuwd ben is dit resolutie 1718 en waar die op gebaseerd is. Ik vind het wat vreemd dat de VN mag beslissen of je een ruimteprogramma ontwikkelt en ik ben ook heel benieuwd op grond van welke criteria de VN denkt onderscheid te kunnen maken wie dat wel of niet mag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Cracken

Wordt tijd dat
Nederland ook maar is kernwapens ontwikkelt ipv alleen maar Amerikaanse te bewaren! Zou wonderen kunnen doen voor onze economie met wat steun die we dan kunnen afdwingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie