Niks te verbergen

COLUMN - Wie niets te verbergen heeft, hoeft zich geen zorgen te maken om de uitgebreide spionageactiviteiten van de Verenigde Staten in Europa. Toch? Nou goed. Dus jij hebt niets te verbergen. Heb je je eigen browsergeschiedenis al eens goed bekeken? Of “wis” je die elke dag (ha, ha!)?

Als ik die van mij terugkijk, dan vallen een aantal dingen op. De laatste dagen bezocht ik een aantal keer een zwaar antisemitische anti-immigratiesite vol snuff – foto’s van echte moordslachtoffers. Dat ik dat deed vanwege mijn vorige blog staat er niet bij. Ik bezocht ook YouTube en luisterde naar Ya Buyut Assuweis, Mohammed Hammam’s lied over de Yom Kippoeroorlog. Dat ik dat deed omdat ik als student Arabisch ook al naar deze Egyptenaar luisterde en dus gewoon jeugdherinneringen zat op te halen, staat er niet bij. En oh ja, via een modelbouwsite kwam ik ook nog langs deze video over een man die met een gestolen tank door San Diego denderde.

Nou, tel maar op. Antisemitisme, obsessie met extreem lichamelijk geweld, Arabische oorlog tegen Israël, het stelen van zware wapens. Op basis van twee weekjes browserhistorie verwacht ik nu toch minstens de Italiaanse geheime dienst aan de deur. Want ik woon ook nog eens pal onder de vliegroute naar Tel Aviv.

X marks the spot - Via flightradar24.com
Overdrijf ik? Misschien wel. Misschien ook niet. Ik weet één ding zeker: wie kwaad wil en bij alle data van iedereen kan komen, die vindt aanwijzingen genoeg om iemands leven grondig te verpesten. Alle websites die ik hierboven heb beschreven, zijn legaal toegankelijk – ik heb geen enkele wet overtreden. Het gaat er dan ook niet om of je een brave jongen of een braaf meisje bent. Het gaat erom wat je met je gegevens kunt doen. En tegen het leggen van fictieve verbanden tussen op zich onschuldige gegevens is vrijwel niemand opgewassen.

Maar ze willen toch helemaal geen kwaad? Ik hoop dat wie nu in Washington zit, helemaal geen zin heeft in dergelijke spelletjes. Ik weet echter niet wie er morgen zit en ik weet niet met wie ze de gegevens delen. Voor hetzelfde geld sta je de komende zomer met familie en bagage op het vliegveld en mag je ineens niet mee naar Eilat. Of doen ze bij elke tussenstop op je rondreis door de VS even een gezellig onderzoekje bij je, met van die latex handschoentjes.

En dan mag je nog van geluk spreken. De vorige keer dat er om volstrekt legitieme redenen gegevens werden vastgelegd van mensen die niets te verbergen hadden, dacht niemand dat dat kwaad kon. Toen de Duitsers eenmaal de kaartenbakken begonnen door te zoeken, was het te laat.

Reacties (20)

#1 Basszje

Jammer van die Godwin aan het einde. Dat heeft zo’n stukje toch niet nodig.

  • Volgende discussie
#2 Andy Cap

@1: Inderdaad, je hij has beter begonnen over de kansen die hij nog heeft om in overheidsdienst te komen, of bij een bank, vliegtuigmaatschappij, of…, nou ja, vul het lijstje maar aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Kalief

Voor een stevige verdenking wordt ook gekeken naar je contacten. Niet wie je bent maar wie je kent, zeg maar. Een beetje leuke aanslag kun je nou eenmaal niet in je uppie, een Breivik uitgezonderd. Welke foute mensen ken je allemaal?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Andy Cap

@3: Kalief gelooft altijd nog dat ze terroristen willen vangen.

Whoehahahahahahaha.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Olav

@1:

Jammer van die Godwin aan het einde. Dat heeft zo’n stukje toch niet nodig.

Dat is geen Godwin maar een terechte historische vergelijking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 zmc

Heb je je eigen browsergeschiedenis al eens goed bekeken? Of “wis” je die elke dag (ha, ha!)?

De laatste dagen bezocht ik een aantal keer een zwaar antisemitische anti-immigratiesite vol snuff – foto’s van echte moordslachtoffers.

Gast. Doe dat soort dingen in godsnaam in incognito mode. Hoeveel moeite is het om shift in te drukken. Sjonge. Bij een eventuele huiszoeking of andersoortige nieuwsgierig-aagje-acties van gezinsleden, toevallige computergebruikers, toevallige computerdieven, computervredebreukers die je willen chanteren of identiteitsdieven ofzo hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken. Bovendien is het bijzonder vervelend als je browser besluit om porno-URLs te gaan autocompleten terwijl je schoonmoeder over je schouder meekijkt:Ppp

Waarom zou je een potentieel zelf-criminaliserende database aanleggen als het voordeel daarvan marginaal is?! Gewoon standaard twee browser-windows open. Eentje voor de sites waar je toch veel te vaak komt zoals je mail, sargasso en wellicht Facebook en een incognito window voor de rest. Zoveel makkelijker.

Met een dergelijk gebrek aan Internethygiene zijn afluisterende veiligheidsdiensten wel het laatste waar ik me zorgen om zou maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 lurker

Overheden komen er mee weg omdat het allemaal zo ongemerkt gebeurt. Je schrikt even (of misschien zelfs dat niet) als je op het journaal hoort over het zoveelste afluisterschandaal, maar een kwartier later ben je het alweer vergeten.

Eigenlijk zouden ze het kenbaar moeten maken. Automatisch een cc’tje naar de NSA als je het woord “aanslag” in een mail gebruikt. Of dat een medewerker van justitie zich aan het begin van je telefoongesprek even voorstelt om te zeggen dat hij vandaag meeluistert, maar dat jullie vooral moeten doen alsof hij er niet is. Of dat er een popup in beeld verschijnt als je naar xhamster surft, waarin een stagiair van je provider je veel plezier wenst. Ik ben erg benieuwd of Nederlanders het dan nog steeds niet erg vinden om afgeluisterd te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 dosch

Dit al gelezen? http://dasmag.nl/why-i-will-never-return-to-the-usa/

Laat de ‘maar’, ‘misschien’ en ‘als’ maar weg. Het is al zo… :(

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Maxm

Ik heb niets te verbergen dus u heeft hier niets te zoeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 gbh

Diplomatieke rel Duitsland & VS; telefoon Merkel getapt.

http://www.reuters.com/article/2013/10/23/us-germany-usa-spying-idUSBRE99M0Y720131023

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Terrence

Gelukkig hoeven de afluisterdiensten dankzij met name Facebook en Twitter niet zo veel moeite meer te doen om privé data te achterhalen. ‘Privacy’ is al lang en breed een woord voor in geschiedenisboeken en wie zei ook alweer: ‘Ik heb niets te verbergen maar dat hoeven zij niet te weten!’ ?

Overigens las ik onlangs dit artikel bij De Correspondent: https://decorrespondent.nl/209/nee-je-hebt-wl-iets-te-verbergen/18748345-f8657ea6

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Daan van der Keur

Ach zodra je echt serieus lastig wordt en te diep graaft in de krochten van het corrupte deel van onze overheid (politie/justitie/politici/douane/etc.) dan ruimen ze je gewoon op. Maarten van Traa is het mooiste voorbeeld van iemand die na de IRT-affaire verder bleef graven nadat hij duidelijk het gevoel had dat hij beet had. Niet veel later was hij dood en de werkelijke omstandigheden waaronder hij de dood vond in de vroege ochtend zijn nooit opgehelderd. En de hoofdrolspelers van de IRT-affaire binnen de overheid………. Uh die zijn geen van allen ooit aangepakt of bestraft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Daan van der Keur

Kijk alleen al naar het hacken van laptops van al dan niet criminelen die deze overheid graag achter de tralies ziet. Omdat deze al dan niet criminelen (ze zijn nog niet veroordeeld dus hun schuld staat nog helemaal niet vast) niet gearresteerd kunnen worden laat minister Opstelten door Fox-IT (dit bedrijf wordt vaak ingehuurd door de Nederlandse justitie en politie) illegaal inbreken op de laptops van deze al dan niet criminelen zodat ze opgepakt kunnen worden. Ik heb zelf uit de mond van medewerkers van Fox-IT gehoord dat dit gebeurt. Als ik over deze computerinbraken schrijf op het internet word ik zelf ook lastig gevallen in opdracht van onze overheid. Ik kan dat zien op mijn laptop waar ik speciale software (door een ex-medewerker van Fox-IT) op heb laten installeren. En dan denken ze serieus dat ik zo dom ben dat ik dat niet door heb. Onze overheid is veel crimineler dan de Nederlandse burger denkt, de mensen in dit land zijn zo ongelofelijk naïef.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 houtman

Een overheid die meent al z’n burgers te moeten bespioneren, en ook nog eens buiten z’n grenzen jan en alleman, zelfs Merkel afluistert, zo’n overheid is tot alles in staat.
Daarom moeten wij ons verzetten tegen zulke praktijken.

@12
Ik heb de dood van Van Traa ook altijd verdacht gevonden.
Het is merkaardig dat nu in een proces in Engeland naar voren is gekomen dat de Britse SAS Diana vermoordde dat dat nauwelijks in het nieuws is gekomen.
De censuur of zelfcensuur van onze media is ook beangstigend.

@13
Bin Laden weigerde volgens verhalen elk electrisch ding in z’n omgeving.
Berichten gingen per boodschapper op een muilezel.
Ik denk dat dat de enige veilige manier is buiten de klauwen van Big Satan Sam te blijven.

De EU is al niets beter.
Lang geleden stuurde ik een zeer kritische, maar niet beledigende, of bedreigende mail, naar een EU figuur.
Daags daarop berichtte mijn mail service dat mijn acccount was gekraakt.

Tot slot, voor degenen die menen dat het niet zo kan zijn dat Putin de VS de voet dwars zette in de poging Syrië tot vazalstaat te maken, vandaag heeft Pakistan de VS gevraagd te stoppen met de drone moorden.
Voor mij weer een teken dat de bordjes verhangen zijn in de wereld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 kevin

@3 Ik hoorde dat de Amerikaanse wetgeving voorziet op verdenkingen vanwege terroristische kennissen van de derde graad: ze kunnen je doorlichten als je iemand kent die iemand kent die iemand kent die een terrorist is. Kun jij voor al die mensen instaan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Arduenn

@6 – “Gast. Doe dat soort dingen in godsnaam in incognito mode. ”

Dit is wat mijn incognito mode zegt:

“You’ve gone incognito. Pages you view in this window won’t appear in your browser history or search history, and they won’t leave other traces, like cookies, on your computer after you close all open incognito windows. Any files you download or bookmarks you create will be preserved, however.

Going incognito doesn’t affect the behavior of other people, servers, or software. Be wary of:

– Websites that collect or share information about you
– Internet service providers or employers that track the pages you visit
– Malicious software that tracks your keystrokes in exchange for free smileys
– Surveillance by secret agents
– People standing behind you”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 EicvdB

Nog een pijnlijk voorbeeld waar bij iemand die ‘niets te verbergen had’ de gegevens blijkbaar toch anders geinterpreteerd konden worden – en werden: http://www.vice.com/nl/read/i-was-given-a-full-body-search-by-american-border-guards

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Andy Cap

Kom ik bij de Nederlandse douane met 2 koffers en daarin (uitsluitend!) 2 2-liter Cola-flessen vol met hele sterke drank van buitenlandse oorsprong. Dat was genoeg om de ambtenaar buitengewoon wantrouwig te maken. Ik werd geparkeerd zodat hij zijn baas kon halen.

Baas tegen hem: “Dat spul is zo doorzichtig als water, daar is toch niets verkeerd mee?” Tegen mij: “Vol heen en leeg weer terug hè.”

Dat zegt jullie niks, maar mij wel. Ze weten toch ook godverdomme alles van je, flitste gelijk door mijn hoofd.

Dus dan grijns je even schaapachtig en loopt weer door.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Kom ik bij de Belgische douane met 2 emmetjes vol met zand. Wat is dat?, vraagt de ambtenaar. “Zand”, is mijn antwoord.

Geen verdere vragen, ik hoefde de emmetjes niet eens om te kiepen, helemaal niks, ik mocht zo doorlopen.

???????? Belgen???????

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Noortje

@11 goede link, dank.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Maikel

Incognito modus is leuk voor thuis, maar daar wis je je sporen op het internet niet mee uit.

  • Vorige discussie