Nieuwsbrief Globalisering maart 2009

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het was even stil na de productie van de nieuwsbrieven vanaf het Wereld Sociaal Forum in Brazilie, begin februari, maar hier is dan weer een verse lading artikelen uit de hele wereld, met een grote dosis Nobelprijswinnaars, een crisisbestendige auto en nog wat andere zaken. Veel leesplezier.
De volgende nieuwsbrief verschijnt medio april.

Wat zeg ik?
Unesco presenteert de Atlas van Bedreigde Talen, samengesteld door dertig taalkundigen. Het zijn er ongeveer 2500 in de hele wereld, verdeeld over vijf categorieën: ‘situatie onveilig’, ‘met zekerheid bedreigd’, ‘ernstig bedreigd’, ‘in kritieke mate bedreigd’ en ‘uitgestorven’.

Arme mensen worden rijk — en weer arm
Wat gebeurt er met de kersverse middenklasse in ontwikkelingslanden nu de crisis daar een gat slaat in de zo moeizaam opgebouwde, zojuist verworven welvaart? The Economist legt het uit.

Amartya Sen: maatschappelijk verantwoord kapitalisme
En nog een echte Nobelprijswinnaar: Amartya Sen over de crisis en hoe nu verder. Er is geen nieuw soort kapitalisme nodig, zegt hij, eerder een goed besef van wat kapitalisme werkelijk inhoudt. Hij bepleit een terugkeer naar de maatschappelijke verantwoordelijkheden die ondernemers een halve eeuw geleden nog doodnormaal vonden.

Paul Krugman over de crisis — een video
Nobelprijswinnaar Paul Krugman praat in deze video uitgebreid over de oorzaken en gevolgen van de crisis, iets wat hij definieert als een festival van tegenstellingen. Zo is sparen altijd een verdienste geweest, maar werd Amerikanen tot voor kort vooral aangeraden te gaan winkelen als het economisch even tegenzat.

Stap in!
Daar istie dan: ’s werelds goedkoopste auto! De Tata Nano kost rond de 2000 dollar, ongeveer even duur als een motor, en staat sinds deze maand te pronken in de etalages van 470 garagebedrijven in India. Niemand had verwacht dat Tata voor dat bedrag een keuse auto zou kunnen maken, ook al omdat de bestverkochte kleine auto van het land, de Murati 800, toch al gauw het dubbele kost.Tata legt hier uit hoe het kon.

Twee paspoorten steeds vaker oké
In een tijd waarin de discussie over de (on)wenselijkheid van een dubbele nationaliteit in Nederland hevig oplaait, is er verrassend nieuws: het aantal landen dat de dubbele nationaliteit toestaat is de laatste tien jaar fors gestegen.

Ongelijkheid wordt niet groter, maar kleiner
Een nieuwe methode om de kloof tussen rijk en arm in een land te meten geeft een heel andere uitkomst dan tot dusver.

Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com

Reacties zijn uitgeschakeld