Nieuwe Influenza: Hoe gaan ze ermee om?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Voorzorgsmaatregelen of overdrijven? (Foto: Flickr/Playadura*)

Hoe u het ook noemt, Mexicaanse griep, Varkensgriep of Nieuwe Influenza, sinds vorige week de kranten het nieuws brachten dat H1N1 niet veel meer is dan een gewoon griepje is de lol er een beetje af. We gaan er NIET allemaal aan.

De kranten baseerden hun bericht op een brief die naar alle Nederlandse artsen is verstuurd. Het RIVM meldt in die brief dat de adviezen op het gebied van diagnostiek, meldingsplicht en indicaties voor behandeling met antivirale middelen zijn aangepast. Hierin staat ook de zin waarop de kranten reageerden: “Nieuwe Influenza A (H1N1) verloopt doorgaans mild, vergelijkbaar met een seizoensgriep”.

Hiermee is de griep echter administratief gezien nog steeds geen gewone griep geworden, en gelden er nog steeds andere adviezen dan die bij de gewone griep. Dus wat is er veranderd ten opzichte van de situatie voor vorige week? In het kort is dat op drie punten:

Allereerst hoeft niet elk besmettingsgeval meer in het laboratorium bevestigd te worden. Alleen in het geval van een ziekenhuisopname of bijzondere indicaties, zoals een vergevorderde zwangerschap of een zeer ernstige griepaanval, wordt het aangeraden het laboratorium op te zoeken.

Ook de meldingsplicht wordt beperkt tot mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis, en/of binnen of buiten het ziekenhuis zijn overleden aan de griep. Dit moet dan wel door middel van laboratoriumtests zijn bewezen.

Daarnaast is het toedienen van antivirale middelen, zoals Tamiflu, ook aan banden gelegd. Alleen de risicopatiënten en de patiënten waarbij bovenop de griep extra complicaties optreden komen nu nog in aanmerking voor behandeling. Dit om resistentie van H1N1 tegen de middelen te voorkomen.

Aan de achterkant van de brief bevond zich een handig staatje waarin staat welke bevolkingsgroepen tot de risicogroepen behoren. Mocht u zich afvragen of u zich in één van de risicogroepen bevindt, lees dan gerust de brief zelf even door (.pdf).

Reacties (1)

#1 Peter

Opvallend hoe de twee spraakmakendste crisissen (de kredietC. en de griepC.)op dit moment worden aangepakt.
We kruipen uit het dal van de eerste, en de tweede is blijkbaar niet zo desastreus dat foldertjes over handen wassen en broewven zoals boven genoemd wel voldoende zijn.
Als we het niet met echte maatregelen aankunnen, dan maar met positief denken.

Voor het geval ik nu verkeerd wordt begrepen: er zijn altijd wel crisissen waarbij we achter de feiten aanlopen en er niet zo gek veel is aan te doen.
Ik snap ook wel dat de bevoegde instanties en personen dat niet breed gaan bekennen. Dat zou mogelijk een rampzalige invloed op de toch al niet zo beste mentaliteit van “het volk” kunnen hebben.

Toch wordt ik niet vrolijk van de publicitaire aanpak van de crisissen.