Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Is Syrië nu aan de beurt?

I have it on good authority that Steven Hadley, the director of the US National Security Council, called the President of the Italian senate to asked if he had a candidate to replace Bashar al-Asad as President of Syria. The Italians were horrified. Italy is one of Syria’s biggest trading partners so it seemed a reasonable place to ask! This is what Washington has been up to.

Het patroon komt bekend voor. De VS zetten er eerst via de VN druk op.
En als er dan geen gehoor komt, begint mogelijk de militaire opbouw.
Of zouden ze toch voorzichtiger zijn geworden?

Reacties (11)

#1 Carlos

We halen ‘m maar weer van stal:

  • Volgende discussie
#2 HansR

De VS zal ongetwijfeld voorzichtiger zijn – al was het alleen al om minder geld uit te geven – maar dat er iets broeit lijkt wel duidelijk.

Het Hariri rapport speelt een cenrale rol in de huidige hype.

Het vreemde is, dat het Hariri rapport wel veel geschrijf genereert maar dat het rapport zelf niet te vinden is in die googlelijst. De UN heeft het rapport uiteraard wel. Nu kunnen we zelf lezen wat zoveel stof op doet waaien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

En de hoofdstukken van de Libanese en de UN onderzoeken (IV en V) zijn niet te lezen (beginnen niet met “%PDF-“).

Conspiracy?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Pelayo

De VS zal ongetwijfeld voorzichtiger zijn

Ik zou dat al heel wat vinden, als de huidige Cheney-Rumsfeld kabel zou leren van hun fouten. Maak je niet te veel illusies..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

@Pelayo
Ik snap je link/argument niet helemaal. De link gaat over een enorme opbouw aan kritiek op de huidige Bush regering. Lijkt me alleen maar een extra reden om voorzichtiger te zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 bicat

We kunnen ook blijven struisvogelen?!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 mescaline

VS zal uit Iran en Syrië blijven zolang Irak niet onder controle is. VN-sancties tegen Iran komen er niet. Heel misschien tegen Syrië wel, maar hun effect zal minimaal zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 TheRule

Alles lijkt erop te duiden dat er wel degelijk Amerikaanse plannen zijn geweest om, na Irak, ook Iran en Syrië binnen te vallen en te ‘bevrijden’.
Het grootste probleem daarbij is de achterban in de States zèlf: die raakt steeds minder overtuigd van de noodzaak voor militaire inmenging. Bush lijkt redelijke populariteitsproblemen te hebben, zeker na de aardbeving in Afghanistan: het is niet onmogelijk, en zelfs heel goed denkbaar, dat Bin Laden daarbij is overleden en dat zelfs zijn lijk nu nooit meer gevonden zal kunnen worden. Maar het hoofd van Bin Laden mee naar huis nemen was eigenlijk de enige hoop voor Bush om alsnog uit de negatieve populariteits-spiraal te geraken waar hij in is geraakt door de Irak-affaire!

Dus nu zou hij dus het thuisfront -publiek en congres- moeten overtuigen van de noodzaak voor het in den vreemde laten strijden -en sterven- van de ‘eigen jongens’, en ik geloof nooit dat hem dat nu nog zal lukken. Meer en meer begint het tot Amerika door te dringen dat Irak niet alleen inderdaad een tweede Vietnam aan het worden is, maar ook en vooral dat de Irak-kwestie (inclusief de ‘bijzaken’ zoals Guantanamo Bay) Amerika enorm veel goodwill in de buitenlanden kost.

Dus m.i. zal Bush niet eens hoeven te worden teruggefloten, hij zal er niet eens aan durven beginnen. Dat is dan toch weer mooi aan dat systeem van direct gekozen presidenten: hier zou Balkenende c.s. gewoon de mening van het parlement en bevolking naast zich neerleggen, zoals ook gebeurd is m.b.t. Irak.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Hagel

Natuurlijk komt er geen militaire actie. Dat lijkt me volstrekt onmogelijk. 1) de Irak-oorlog had nog een cosmetisch multilateraal tintje met de Coalition of the Willing(/Cohersed and Brohibed), een oorlog tegen Syrië zou dat helemaal niet hebben. Bush en de cabal zijn dom, maar niet zó dom. 2) Legitimatie. Irak had ook een cosmetische mini-schijntje van legitimiteit. De oorlog van 1991 was nog niet afgelopen, WMD’s, etc. 3) Waar halen ze soldaten vandaan? Al te weinig in Irak, en een militaire invasie plan je niet in een week. Dat duurt wel wat langer.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat er geen regime change aankomt. Regime change wordt alleen vaak verward met een invasiemacht en schok en auw. Maar uiteráárd wil Bush cs in Syrië een ander regime. Net als in (bijna) alle andere autocratische M-O-landen. Dat was toch altijd al het plan? Het zal alleen wel moeten komen door diplomatie, geheime en openlijke steun aan de oppositie, internationale druk, etcetera.

En ik moet zeggen, dat steun ik van harte. Het wordt hoog tijd dat Bashar zijn rechtmatige plaats inneemt op het kerhof van mislukte psycho-despotische moordenaars.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

Of je bewapent eventuele oppositiegroepen en bombardeert het land een maand, zoals met Afghanistan. Moet er alleen sprake zijn van georganiseerd verzet in Syrie. Kweenie of er iemand iets meer weet daarover?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 mescaline

De enige tegenkracht in Syrië is de Muslim Brotherhood. Daar heeft de VS niets aan.

  • Vorige discussie