Nep-offensief

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (7)

#1 Caprio

Briljant autologisch verslag van een Time journalist: ik zie niets, conclusie: er valt niets te zien.

  • Volgende discussie
#3 Caprio

Nou ja extra: extra niets, een vriend van diezelfde journalist die een voorpublicatie uit tweede hand op het internet zette, nog briljanter, voordat je het weet heb je een sneeuwbal effect op Ibiza.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

Om mijn eigen post dan maar tegen te spreken:
http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/HC18Ak03.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jordi

In de Volkskrant http://www.volkskrant.nl/buitenland/article252062.ece wordt gesproken over William Buckley jr. (die blijkbaar behoort tot de top van de neoconservatieve beweging in de VS) die vorige maand openlijk over een nederlaag in Irak schreef.

Er wordt hier gedoeld op: It Didn’t Work van William Buckley jr. Februari 2006
One can’t doubt that the American objective in Iraq has failed. (…) . the administration has, now, to cope with failure. It can defend itself historically, standing by the inherent reasonableness of the postulates. (…) different plans have to be made. And the kernel here is the acknowledgment of defeat. http://www.nationalreview.com/buckley/buckley200602241451.asp

Tromp stelt: Dat Buckley het opgaf, was een teken aan de wand. Tromp haalt nog een aantal grote namen aan. Ik weet niet of het zo bedoeld is, maar hij roept hiermee een ‘keerpunt-moment ‘ associatie met die andere oorlog bij mij op.

We are mired in stalemate. Walter Cronkite. Februari 1968
We have been too often disappointed by the optimism of the American leaders, both in Vietnam and Washington, to have faith any longer in the silver linings they find in the darkest clouds.
For it seems now more certain than ever that the bloody experience of Vietnam is to end in a stalemate. http://www.richmond.edu/~ebolt/history398/Cronkite_1968.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

@Jordi
1968, ja.
En toen duurde het nog 5 jaar voordat het einde daar was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jordi

HansR. Inderdaad, de oorlog ging door, dat zal nu niet anders zijn. Ik dacht trouwens dat na Cronkite’s opmerkingen meer Amerikanen gesneuveld zijn dan ervoor, maar weet dat niet zeker.

De eventuele omslag betreft vooral de interpretatie en berichtgeving erover. De veranderde opvatting van voorname opiniemakers geeft journalisten denk ik de ruimte op andere wijze te berichten en de druk vanuit regeringsbronnen te weerstaan.

Ziedaar de analogie met de omslag in Vietnam:
“De media waren bij aanvang van het conflict voor het overgrote deel geïntegreerd in het regeringsproces, waardoor zij toegelaten werden tot de interne informatiemogelijkheden in ruil voor het opgeven van een eigen, ongezouten mening. Het Tet-offensief heeft in het veranderen van deze houding een katalysatorrol vervuld. Nadat duidelijk werd dat de oorlog niet zo positief evolueerde als in militaire kringen steeds werd beweerd, gingen een aantal journalisten op zoek naar andere bronnen die het al te optimistische beeld van het leger tegenspraken, maar wel overeenkwamen met wat de journalisten zelf op het terrein zagen. Het werd, door de journalisten en door het publiek, niet langer geaccepteerd dat regeringskringen en militairen voortdurend leugens verspreidden in de hoop dat het tij zou keren”. Uit “Wat doen de Amerikanen eigenlijk in Vietnam?” Een scriptie over Vietnam en nieuwsverslaggeving.

http://www.ethesis.net/vietnam/vietnam.htm

  • Vorige discussie