Nabeschouwing Zomergasten | Ben Verwaayen

Foto: copyright ok. Gecheckt 08-11-2022
,

RECENSIE – Waarin de auteur denkt te kijken naar een aflevering van Zomergasten, maar blijkt te kijken naar een drie uur durend spotje van de VVD.

Helemaal aan het begin van de uitzending vroeg Jan Leyers waarom een druk bezet man als Ben Verwaayen op de uitnodiging van Zomergasten was ingegaan. Verwaayen zei dat zijn kinderen tegen hem hadden gezegd dat je wel heel arrogant moest zijn om een uitnodiging van Zomergasten af te slaan. En wie wil er nu arrogant zijn in de ogen van zijn kinderen? Zeker Ben Verwaayen niet. Maar dat was, zo concludeerde ik een kleine twee uur later, niet de echte reden dat hij bij Zomergasten zat. De echte reden was dat zich een unieke kans had voorgedaan om, in volle verkiezingstijd, de culturele voorhoede van Nederland duidelijk te maken waarom de VVD de partij was om ons er weer bovenop te helpen.

Pas toen de globalisering en de opkomst van de Chinezen ter sprake kwam en Verwaayen ging uitleggen welke rol Europa daarin moest spelen en hoe je de Nederlandse politiek moest inzetten om mensen niet zozeer te doordringen van de noodzaak van Europa, maar om Europa aantrekkelijk te maken, begreep ik waar het Verwaayen om te doen was. We waren een nieuw tijdperk ingegaan. En als we niet uitkeken en niet in staat waren een sterk blok te vormen zodat we om konden gaan met de verschuivende machtsverhoudingen, dan moesten we accepteren dat we het minder zouden krijgen. Wilden we dat niet, dan moesten we durven kiezen. Dan moesten we er echt voor gaan. Niet bij de pakken neerzitten. “Handen uit de mouwen”, zie hij letterlijk. Ineens luisterde ik naar een pratende verkiezingsposter van de VVD. 

Zendtijd voor politieke partijen
Alles viel op zijn plek. De avond begon met een fragment waarin toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns de Nederlander opriep om te geven voor hongerend India. Het was een voorzetje om het over de veranderende machtsverhoudingen in de wereld te kunnen praten. Probleem was, volgens Verwaayen, dat je met regelgeving altijd achter de feiten liep. Omdat regelgeving altijd reactief is. Je kunt niet op de zaken vooruit lopen. Jan Leyers dacht dat het antwoord daarop steeds meer regels was, maar dat zag hij verkeerd. Minder regels was het devies. En durf sociale verworvenheden ter discussie te stellen.

Het tweede fragment was zelfs letterlijk een oproep van de VVD om lid te worden van hun partij. Het spotje dateerde weliswaar uit de jaren ’70 en Ben Verwaayen kwam er zelf in voor, maar toch. Het bleef om een oproep om lid te worden en je verantwoordelijkheid te nemen. En passant kon Ben Verwaayen laten zien dat hij een standvastig persoon is (al die jaren trouw aan de partij) en dat de VVD een vooruitstrevende partij is, want het spotje was in de vorm van een testimonial waarin zorgvuldig gekozen gewone leden in plaats van partijprominenten aan het woord kwamen, en dat was ongekend in die dagen. Nu ik dit schrijf, begrijp ik pas dat deze hele aflevering van Zomergasten eigenlijk een extended versie van die spot was. Dit was een drie uur durende testimonial van Ben Verwaayen waarin hij de VVD aan de man probeerde te brengen.

Stay hungry, stay foolish
Vervolgens kregen wij de volledige speech te zien die Steve Jobs in 2005 voor de laureaten van Stanford hield. Volgens Ben Verwaayen een van de beste speeches ooit. Het was inderdaad een schitterende speech, maar ik vond er eerlijk gezegd ook behoorlijk wat clichés in zitten over omgaan met tegenslagen en het vertrouwen op je intuïtie en het blijven geloven in je eigen kracht. Maar juist daar ging het Verwaayen om. Als het even tegenzit, blijf in jezelf geloven en durf te kiezen, dan kom je er ongetwijfeld bovenop. Stay hungry, stay foolish, zoals Steve Jobs het uitdrukte. Met terugwerkende kracht begreep ik dat dit over Nederland en over Europa ging. Next was Glengarry Glen Ross. Een film die ik iedereen kan aanraden. Over de uitwassen van het kapitalisme. Conclusie Ben Verwaayen: kapitalisme is leuk, maar enige regulering is noodzakelijk.

En zo kon je elk fragment naast de VVD-meetlat leggen. De overname van Endemol (waarvoor Verwaayen destijds in het commissariaat zat) door het Spaanse Telefonica was een aanleiding voor een lofzang op Nederlands ondernemerschap (zie je wel, we kunnen het wel!). Door een fragment uit een interview van Ferry Mingelen met Mark Rutte te laten zien, kon Verwaayen tussen neus en lippen door zeggen wat voor fantastische communicator zijn partijleider is. Het fragment was weliswaar onderdeel van een alleraardigst drieluik waarmee Verwaayen ons het verschil liet zien tussen de Engelse (keiharde confrontatie), Franse (met alle egards, op het kruiperige af) en Nederlandse (ouwe jongens krentenbrood) manier waarop premiers werden geïnterviewd, maar het punt was mooi wel gemaakt.

Blokje globalisering
Na een fragment waarin Raymond van Barneveld faalde om door te gaan naar de play offs van een of ander toernooi (waarom Verwaayen precies dit fragment liet zien, ontging mij overigens), kwam het blokje globalisering en de bijbehorende preek dat we niet bang moeten zijn, maar onze handen uit de mouwen moeten steken, bestaande structuren en vanzelfsprekendheden ter discussie moeten durven stellen en in onszelf moeten blijven geloven. Inclusief een wat al te positieve jubelzang op het Chinese economische systeem.

De avond eindigde met André Hazes die ‘Zij gelooft in mij’ zong. De onderliggende boodschap ontging mij niet: de VVD heeft ook een volkse kant. En zolang het volk maar gelooft in de VVD en vertrouwen durft te hebben in de toekomst, dan komt alles goed.

Een avondje met een mensenmens
Tussen de propaganda door heb ik Ben Verwaayen leren kennen als een zeer enthousiaste, wat oppervlakkige man die zichzelf een ‘mensenmens’ noemt (dan weet je het wel) en die, zoals zoveel mensen, zijn eigen karakter op de rest van de mensheid projecteert, waarbij moet gezegd dat hij niet nalaat te benadrukken een flinke dosis mazzel te hebben gehad. Verwaayen heeft een rotsvaste overtuiging, waar elke twijfel op afketst. Elke nuance die Jan Leyers probeerde aan te brengen, elke tegenwerping die hij deed, elk probleem dat hij opwierp, werd opgewekt en nonchalant weggewuifd. Een diepere analyse over de crisis waarin wij zaten en hoe wij daarin waren terechtgekomen, ontbrak. Dat leek er ook niet zo toe te doen. Je moet immers vooruit. Handen uit de mouwen.

Er was nog wel een interessante link met de vorige aflevering van Zomergasten, waarin trendorakel Lidewij Edelkoort haar visie op de komende 461 jaar uit de doeken deed. Ze vertelde toen dat de globalisering zal lokaliseren. Globaal opererende bedrijven zullen globaal gaan produceren voor lokale afzetmarkten. Dus Nike zal niet meer in India produceren om daar goedkope schoenen voor de rest van de wereld te maken, maar om aan de sneakervraag in India te voldoen. Productieprocessen die waren uitbesteed aan lagelonenlanden keerden volgens haar ook steeds meer terug. In Twente zullen de textielfabrieken dicht blijven, maar in Italië gingen ze weer open. Ben Verwaayen liet in een fragment zien dat de textielindustrie inderdaad weer terugkeerde naar Italië. Het waren echter geen Italianen maar Chinezen die de nieuwe fabrieken nu bevolkten. Pronto Moda, las ik op de gevel. Met daarnaast wat Chinese karakters.

Handen uit de mouwen, mensen. Handen uit de mouwen.

Reacties (83)

#1 Dr Banner

Stay hungry, stay foolish – hadden we dat in 1966 maar tegen India gezegd

  • Volgende discussie
#2 Ben Hoogeboom

Verwaayen is ongeveer even oud als ik, en ik kan dat soort types niet uitstaan. Ik heb de tv uitgezet toen hij begon te zeggen dat hij het ‘verkopen’ in het leger had geleerd. Bah, wat een ledige figuur.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Molovich - Reactie op #2

Dat somde het inderdaad wel zo’n beetje op. In het leger leerde hij verkopen. En dat deed ie nu in het groot. Verkopen.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 theworldwillnotfadein1day - Reactie op #2

Hey Ben, erg voor je dat ie net zo oud is als jij, pffffh gaap

  • Vorige reactie op #2
#2.3 de_gemene_deler - Reactie op #2.2

Zo, en wat insinueer je daarmee, hm?

#2.4 theworldwillnotfadein1day - Reactie op #2.3

‘verkopen’ doen we allemaal beste

#3 jeanclaude

” Verwaayen heeft een rotsvaste overtuiging, waar elke twijfel op afketst. Elke nuance die Jan Leyers probeerde aan te brengen, elke tegenwerping die hij deed, elk probleem dat hij opwierp, werd opgewekt en nonchalant weggewuifd. ”

Ik heb de uitzending niet gezien, maar ken inderdaad Verwaayen als een man die weet waarover hij het heeft.
Voor sommige mensen is dat heel vervelend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Arjan - Reactie op #3

“Ik heb de uitzending niet gezien, maar ken inderdaad Verwaayen als een man die weet waarover hij het heeft.”

Dat zou je eerste hint geweest moeten zijn dat hij waarschijnlijk geen enkel idee heeft. Zekerheid is voor kinderen en dronkenmannen.

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Joop - Reactie op #3.1

Hij vertelde dat hij af en toe gecorrigeerd werd door vrouwlief die hij al vanaf zijn 17e kent.

  • Volgende reactie op #3.1
#3.3 jeanclaude - Reactie op #3.1

Lezen lijkt een kunst te zijn, ik ken Verwaayen, niet heel goed, maar voldoende om een oordeel te hebben.

  • Vorige reactie op #3.1
#3.4 Peter - Reactie op #3.3

Mij verbaasde vooral zijn uitleg over hoe hij in Engeland kwam tot het pushen van breedband. Door zijn vrouw en dochter. Dat had ik niet verwacht.

Ik dacht dat hij als vice-chairman van Lucent Technologies, een zeer grote apparatuurfabrikant en eind jaren tachtig de bedenker van ADSL, de verkoopstatistieken daarvan in allerlei markten kende en bij zijn aankomst in Engeland als baas van BT in de eerste week uit de cijfers had waargenomen dat zij daar ver achter liepen op bijv. Zweden, Nederland en België.

Maar het is in ieder geval wel duidelijk geworden hoe je het productbeleid van Verwaayen beïnvloed. Geef het kado aan zijn kleinkinderen en hoop dat ze het reuzeleuk vinden.

#3.5 Fiona - Reactie op #3

Nou dat klopt dus niet, want hij zei zelf dat hij niet iemand was van de inhoud.

  • Volgende reactie op #3
  • Vorige reactie op #3
#3.6 margreet - Reactie op #3

Hij weet niet waarover hij het heeft, hij denkt het alleen maar.
Als je zijn uitspraken nog eens gedetailleerd naluistert, blijkt dat hij een narcist is die zichzelf geweldig vindt en niet ziet dat hij lucht bakt.

  • Vorige reactie op #3
#4 sjap

En weet je wat het is Max, hij doet het geeneens opzettelijk. De beste man kan simpelweg niet iets anders laten zien dan het verkopen van de VVD, zichzelf of een encyclopedie. Er is niets anders.
Op zo een respectabele leeftijd en dan nog geen vleugje van jezelf of je ideeën kunnen laten zien. Omdat je geen ideeën hebt en je diepste ik een een fictief personage cq topmanager is geworden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Quintana

Bij het fragment met Rutte ben ik afgehaakt. Het ging over stoppen-met-roken-therapie die uit het basispakket moest. Een tegenwerping van de interviewer werd met een vrolijk “Ach kom nou toch!” weggewoven. Later is gebleken dat het VVD-CDA kabinet ruim toegang biedt aan de rooklobby en niet wilde overleggen met de anti-rook partijen. Dat had Jan Leyers moeten inbrengen, zodat we “de grote communicator” wat beter konden leren kennen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Bookie - Reactie op #5

Rokers zijn nu eenmaal, doordat ze gemiddeld 12 jaar korter leven, goedkoper voor de samenleving dan niet-rokers. Dat het uit het basispakket halen van “stoppen met roken” therapieen de samenleving geld kost is onzin (wel is dat zo voor de ZVW, maar niet voor de AOW, AWBZ).

#6 Dimitri

Leyers liet Verwaayen wel erg makkelijk wegkomen. Dat gebazel over die enorme schulden waar we nu onder gebukt gaan. We kunnen onze kinderen toch niet opzadelen met een schuldenberg omdat wij zonodig allerlei luxe dingetjes moeten hebben? Wat Verwaayen telkens vergat te zeggen is dat een groot deel van die schuld voortkomt uit de neoliberale dereguleringsdrang waar zijn partij nog steeds geen millimeter afstand van heeft genomen. Ik werd nogal somber van deze uitzending.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Oli4k - Reactie op #6

En geen woord over de bonus (van ruim een half miljoen) die hij zichzelf toekende in een verlieslijdend jaar waarin duizenden ontslagen werden. Mensenmens of ordinaire geldwolf?

#6.2 adriaan - Reactie op #6.1

De mens is een wolf…

#7 S.W. Kor

Een gemiste kans.. De presentator is te licht voor deze gast.. Waarom stelde hij geen vragen over het redden van de banken in de U.S.A.? De redenen daarvan, de gevolgen.. etc.. Jammer. Glad praatje van de gast, die de S.P. en de PVV nog zijdelings even belachelijk maakte.. Gladde jongen.. Voet tussen de deur wegtrappen en dichtklappen die deur!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 JKP

Maar hoe dan ook: zonder meer onthullend dat men dit leeghoofd, deze praatjesmaker zoveel macht en gezag toekent.
Ik begon me op een gegeven moment te schamen tegenover Leyers: Wat moet die Belg wel van het Nederlandse intellectuele klimaat denken als zo iemand naar voren wordt geschoven als ’top of the bill’?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 Thea Datema - Reactie op #8

Ben het met dit berichtje voor meer dan 100% eens.

  • Volgende reactie op #8
#8.2 Jonas - Reactie op #8

Ik dacht PRECIES hetzelfde. Ik heb me werkelijk kapot geschaamd. En dat doe ik niet snel, al helemaal niet voor een ander. Maar het was tenenkrommend slecht en oppervlakkig. Ik ben nu nog jong, maar als ik over 30 jaar ook zo praat, dan mogen mensen mij verbannen naar een onbewoond eiland.

  • Vorige reactie op #8
#9 private eye

De presentator heeft ook geen vragen gesteld over de brief die hij een jaar geleden gestuurd heeft waarin hij opriep tot Eurofederale regering. Waarom niet? En waarom heeft de presentator niet hem gevraagd over zijn track record als CEO? Die is meer dan belabberd. En de cijfers liegen niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 Nirak - Reactie op #9

Cijfers liegen juist heel vaak.

#9.2 private eye - Reactie op #9.1

Meer dan 90% aandeelhouderwaarde verlies onder zijn bewind als CEO. Cijfers liegen niet.

#9.3 Nirak - Reactie op #9.2

Cijfers betekenen vaak op korte termijn iets heel anders dan op lange termijn. Door te veel in cijfers te geloven is het mede zo’n puinhoop geworden.
Cijfers hebben altijd een verhaal. Of zelfs veel verhalen.
Cijfers worden juist veel misbruikt!!

#9.4 private eye - Reactie op #9.3

Cijfers over een periode van 15 jaar. Lijkt me lang genoeg en is geen korte termijn.

#10 KommisarisRex

Zomergasten gebruiken als politieke partijen zendtijd: High-brow guerilla marketing? :-P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Grolschje

Het is inderdaad schandalig dat op de PO zomaar niet-socialisten aan het woord mogen komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11.1 Dirk Zeeman - Reactie op #11

Het is de bedoeling dat je eerst het artikel en de andere reacties leest, voordat je je eigen opmerkingen instuurt. Het gaat er toch helemaal niet om of er linkse of rechtse mensen in ZG mogen komen?! Het gaat erom of uitgesproken propaganda voor één partij nou net tijdens zomergasten moet plaatsvinden. Ongeacht voor welke partij dat is.

#12 EO

Wat ben ik benieuwd naar de vrouw achter deze man……….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Tom van Doormaal

Een beetje erg lange VVD-spot; dat vond ik ook wel. Maar ook de VVD heeft soms wel een boodschap: de globalisering dwingt tot keuzen, dat lijkt mij ook. Maar welke dan? Leyers probeerde het: moeten we weer veertien uur gaan werken?
Ook aardig: de traagheid in de regelgeving. Die loopt altijd en per definitie achter, zei Verwaaijen, en dat geloof ik ook wel. Maar wat doe je daar dan aan?
Verwaaijen ontsnapte te gemakkelijk. En dichter bij huis: hoe moeten b.v. de economieën van Slowakije en Griekenland precies convergeren? Wat is voor beiden een redelijk minimum, waar de “marktmeester” EU beide landen aan kan houden?
Het lijken me serieuze en geldige vragen, waar met een montere oppervlakkigheid overheen gezweefd werd. Maar wie verweert zich tegen die montere oppervlakkigheid? Het is een beetje te gemakkelijk om dat van de arme Leyers te verwachten, ook na een week studie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13.1 Inca - Reactie op #13

Je naiviteit verbaast me toch elke keer… De VVD heeft helemaal geen boodschap, zeker niet aan het volk. De vragen die je hier bedenkt zijn jouw vragen, ze worden vast ook wel een beetje gespind door de VVD, maar heel nadrukkelijk hebben ze geen antwoord, en dus geen boodschap.

Sta je achter de VVD, dan moet je daar natuurlijk vooral in meegaan, maar als je dat niet doet, laat je dan niet door hen voor hun karretje spannen. Juist dat steeds weer ‘verredelijken’ van de onredelijke dingen die ze zeggen en doen speelt hun alleen maar in de kaart. Lees bovendien Rob Wijnberg over succesvol ‘spinnen’ en ‘framen’ en wees je bewust hoevaak je erin trapt.

#14 McLovin

“Als het even tegenzit, blijf in jezelf geloven en durf te kiezen, dan kom je er ongetwijfeld bovenop. “..dit is in de kern wel waarom vooral niet op de VVD te stemmen…armzalige tjakka prietpraat…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Maerten Frank

Deze man is een (vooraanstaand) onderdeel van het raderwerk dat via de bankencrisis (veroorzaakt door een massaal fraudesysteem) zijn geliefd kapitalisme bijna genekt heeft. Goed voor hem en de zijnen dat er nog ( de zo gehate) staten zijn, die “bereid” zijn geweest miljarden in de banken te pompen, zonder enige waarborg of tegenprestatie waardoor het vrolijke leventje van de CEO’ kan verder draaien. 5000 mensen ontslaan? Wat vinden de kinderen en kleinkinderen daarvan? Niks, want het is wellicht goed voor opa’s portemonnee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Martijn

Ik vond Verwaaijen ook een irritante man (het is sowieso heel verdacht dat iemand die duizenden mensen ontslaat en daar niet van wakker ligt, zichzelf een ‘mensenman’ noemt), maar daarmee was het nog geen oninteressante avond. Het nadeel van het format werkte in het voordeel van de gast: net als er een thema aangeboord was waarvan je zou willen dat de interviewer de diepte indook, moesten we gezamelijk naar het volgende fragment. De diepgang bleef daardoor beperkt tot die van een kinderbadje in de achtertuin.
Deze meneer Verwaaijen lijdt mijns inziens aan het hetzelfde waar een hele beroepsgroep managers aan lijdt:hij weet het allemaal fraai te verwoorden maar uiteindelijk zegt hij alleen maar wat zijn ondergeschikten moeten doen, oftewel: hij kan zelf niks maken. Het resultaat van zijn arbeid is meer gepraat, meer rapporten, en meer visie. Het levert geen fysiek product op, er is geen tastbaar resultaat aan het einde van de dag. Nou ja, een gouden polshorloge na het bestuursvoorzitterschap van Endemol.
En dan de avond beëindigen met “Zij gelooft in mij”. Maar waar dat geloof op gebaseerd is, de kijker komt het niet te weten. De presentator en de gast trouwens ook niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Thea Datema

Wat een saaie, en ook oneerlijke man die Ben Verwaayen (mijn advies aan hem: neem eerst eens een ander kapsel!). Nadat de heer Verwaayen kraaide dat John de Mol en Joop van den Ende onze topondernemers waren (“Big Brother”etc. – wat vinden wij dat allemaal een aanwinst voor Nederland, maar daarover had hij geen mening of in ieder geval liet hij zich er niet over uit) heb ik de TV knop omgedraaid. Het was een en al VVD propaganda. Het leek wel een avondje VPRO-kijkers pesten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17.1 Bookie - Reactie op #17

1 VVD-er t.o.v. de talloze linkse gasten moet kunnen.

#17.2 Thea Datema - Reactie op #17.1

Populistische VVD’er dan. Gewoon een irritante man.

#18 Van der Hijden

man wat kan het hier toch deprimerend zijn. ik dacht dat er hier verlicht en verlegt werd. LUISTER nou toch eens naar zo’n vent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18.1 Sjiek - Reactie op #18

Wat hij zei is toch al een miljoen keer gezegd???

#18.2 Van der Hijden - Reactie op #18.1

ik had het niet over zeggen, ik had het over luisteren.
Verwaayens conclusie is dat we in het westen onze verworvenheden moeten herschikken. en daar houden we niet van, al helemaal niet de knusse Sargasso-commenter, die zo geniet van zijn ‘global’ toppositie dat hij / zij niet meer doorheeft hoe hij / zij er gekomen is.

#18.3 Sjiek - Reactie op #18.2

+1 (1.000.001).

  • Volgende reactie op #18.2
#18.4 Rob - Reactie op #18.3

+65?

#18.5 Spam - Reactie op #18.2

Dat klinkt leuk, maar op de herhaaldelijke verzoeken van Jan om concreet te worden kwam geen enkele respons. Welke verworvenheden moeten we ter discussie stellen? HRA? bonussen en topsalarissen voor managers die er trots op zijn dat ze geen inhoudelijke bijdrage kunnen leveren? publiek gefinancierd hoogwaardig asfalt? landbouwsubsidies?

  • Vorige reactie op #18.2
#18.6 Stickmeister - Reactie op #18.5

Haha touché.
Ja, de man gaf geen enkel antwoord.

Praat in algemeenheden. Containerbegrippen en hup opeens naar een fragment van Joop van den Ende.
We moeten verworvenheden ter discussie stellen. Ja, dat kan. Maar welke en waarom? Belangrijk ook: hoe heeft het zo ver kunnen komen dat we die verworvenheden ter discussie moeten stellen.

#19 Krekel

Het is natuurlijk geen leeghoofd zoals sommigen hier beweren, maar hij beschikt inderdaad niet over het soort intelligentie dat vraagtekens zet.

En waarom neemt-ie een keuzefilm die wellicht niet iedereen maar toch een hele hoop mensen al gezien hebben of zelfs thuis in de kast hebben staan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19.1 Sjiek - Reactie op #19

Omdat hij als drukbezet manager geen tijd meer voor films heeft en dus heeft hij zijn vrouw gevraagd welke film en die heeft iets gekozen dat ze beiden vroeger ooit samen hebben gezien. Ben weet je nog toen we zoveel plezier hadden met de Pink Panther? Indertijd in de jaren 60 toen we nog jong waren?

#20 pim

Op zich wel boeiend om te zien hoe een manager tegen de huidige arbeidsmoraal en de economie aankijkt, maar inderdaad, de Belgische interviewer gaf véél te weinig tegengas. Ik vond Verwaayen niet ècht irritant, maar hij geeft de indruk dat hij vindt dat hij het wel erg getroffen heeft met zichzelf. Een gezellige, goedmoedige (groot)vader kan hij volgens mij nooit zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Bjorn

Eindelijk een keer een fatsoenlijke ZG-uitzending. Dat er mensen zijn die dit VVD-propaganda vinden laat zien hoe ver ze van de realiteit staan; kennelijk kan er geen van hun norm afwijkende opvatting geuit worden zonder dat ze allerlei verbanden in de uitzending gaan zien en zichzelf ervan overtuigen dat het één groot propaganda verhaal was — oh, wat had Ben Verwaayen zich verkeken op de intelligentie van de linkse kijkers die moeiteloos door zijn pogingen om ze tot rechts bekeren heen prikken… *gaap*.

Als je alleen linkse mensen wil zien, zit je goed bij de VARA. Bij de VPRO zie je kennelijk héél soms nog eens iemand met een rechtse mening. Ja, natuurlijk is dat schrikken, maar zap dan snel terug naar de VARA!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21.1 private eye - Reactie op #21

Hij is een gefaalde bestuursmanager met 90% aandeelhouderswaarde verlies.

  • Volgende reactie op #21
#21.2 Spam - Reactie op #21

Het punt dat hij wilde maken was dat de wereld verandert en dat we ons aan moeten passen. Nou mooi, maar vertel dan wel hoe. Daar heb je drie uur voor. Dat is zomergasten.

Alleen een paar keer roepen dat Links bang is voor verandering is niet voldoende. Jan deed echt zijn best om hem concreet te laten worden, maar hij bleef weigeren. Noem eens een aanpassing die Ben ons voorschotelde, behalve dan dat we harder moeten werken (niet als individu, maar als maatschappij, wat hij daar dan ook mee moge bedoelen).

Ik hoorde veel holle frasen en gratuite beschuldigingen richting SP en PVV. Zijn fragmenten waren daarbij ook bijzonder leeg. Darts, Dré, Pink Panther. Als je daar geen goed verhaal bij hebt, is de gemiddelde zomergastkijker toch wat teleurgesteld.

Die filmscene was wel leuk. Een gewaagde keuze voor een vrijemarktfundamentalist, maar uit de discussie werd weer niet duidelijk wat voor marktregulering Ben wel wil. Uiteindelijk bleek het niet meer dan een geruststellend ‘De VVD vindt heus niet alle uitwassen van het kapitalisme ok’.

Interessant had ook de constatering dat China en India ons inhalen kunnen zijn. Maar waarom dan geen visie op hoe we ons daartegen, volgens Ben, moeten wapenen? Meer Europa? Minder ontslagbescherming? minimumloon en uitkeringen terugschroeven? langer werken, minder vakantie? Wel de loftrompet spelen mbt de opkomende economie in China, maar gewoon weigeren om over de leef- en arbeidsomstandigheden van de arbeiders daar te praten. Alsof de VVD tegenwoordig voor communisme zou zijn.

Het bleef allemaal leeg en oppervlakkig alsof er geen kiezers mochten worden afgeschrikt. In combinatie met de weinig prikkelende fragmentkeuze toonde dat de leegheid van meneer Ben. In dat opzicht was het een perfecte uitzending. Ik weet nu wat voor man dat is, die reservevader van onze premier. Daarvoor kijk ik zomergasten en daarvoor kijk ik volgende keer weer.

  • Volgende reactie op #21
  • Vorige reactie op #21
#21.3 Thea Datema - Reactie op #21

Dat ziet u verkeerd. Voor mij geldt dat ik graag een andere mening dan de mijne hoor. Je kunt er van leren. Daarom is ook de VPRO mijn favoriete omroep. Van Ben Verwaayen steek je niets op, ja, misschien de verkeerde dingen.

  • Vorige reactie op #21
#22 Tom van Doormaal

Veel azijn, hoor. Ik vind het terechte vragen:
– hoe pas je machtstructuren aan bij de veranderingen?
– hoe gaan we om met de concurrentie uit China, India en Brazilië?
– hoe lossen we het probleem op van de achterlopende regelgeving?
Ik neem het Leijers niet zo kwalijk dat hij er niet uit kwam met deze oppervlakkige maar montere heer met zijn ideologie van roestvrij staal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22.1 Spam - Reactie op #22

Mooie vragen. Helaas geen antwoorden.

#22.2 Tom van Doormaal - Reactie op #22.1

Neen, precies. Als de VPRO nu eens Leyers had gepind op het uitbenen van deze vragen, dan was het misschien nog een beetje spannend geworden.
Hebben Chinezen ooit “Grenzen aan de groei” gelezen? En wat doen wij met de goedkope producten van de nieuwe economieën? Niet kopen omdat de productie er van ons leefmilieu verziekt?
Als het waar is dat regelgeving altijd achterloopt, waarom is rechts dan zo voor regelgeving als er verlies collectief moet worden gedragen? Als het ondernemers past, is regelgeving wel bij de tijd en adequaat.
Die confrontatie had ik wel aardig gevonden; en een bijdrage aan het afbreken van een roestvrij stalen oppervlakkige ideologie…

#22.3 A. de Man - Reactie op #22.2

Je kan natuurlijk wel blijven roepen dat China niet meer zou moeten groeien want er zijn toch “grenzen aan de groei”. Maar ja, als zij dat dan niet doen, wat moet je dan? Lijdzaam afwachten?

#23 Marcel. M

VVD, zorg ervoor dat deze man een actieve rol gaat spelen in het volgende kabinet ! Juiste man om orde op zaken te stellen. Wat een enthousiasme. Voor het eerst dat ik boeiend ben blijven kijken naar ZG.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Stickmeister

ps: Een visionair?
De man die ‘internet’ niks vond en het ook niet zag zitten in ‘big brother’?
Tja..
Uhm en Steve Jobs was niet de oprichter van Pixar. Dat was George Lucas.
Steve Jobs maakte Pixar groter en commerciëler.
Net zoals als dat de creatieve ideetjes niet van Steve Jobs afkwamen, maar van Wozniak (en elders waar Jobs van kopieerde).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Manuel

Ik heb een stuk gezien en dit was echt niet om aan te zien, totaal oninteressant deze man. Wat een identiteitsloze, inhoudsloze naprater van verkiezingsretoriek en achterhaalde economieboekjes. Niets concreets en geen enkele persoonlijke diepgang.

Dit was de minst interessante aflevering ooit, dacht dat liberalen meestal wel interessante mensen waren, maar deze man bewijst duidelijk het ongelijk.

Die Leijers hielp ook niet met zijn gebrek aan interventie en relevante vragen.

En dan die film erna, minstens net zo gedateerd en oninteressant als die hele Verwaaijen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Johnf

De wereld heeft behoefte aan grote verhalen. Doet er blijkbaar niet toe of het onbenullige prietpraat van een omhoog gevallen leeghoofd is.

Maar de volgende zin van Japke-d (NRC) maakte de hele verprutste avond toch weer goed: ” Ik kraste me suf op de kaart van de bullshit bingo van de managementspeak.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Mark

Verwaayen heeft het profiel van een zeer zelfingenomen persoon neergezet. Mede door het zeer geringe tegenspel van de interviewer kon hij zijn narcistische karaktertrekken ongehinderd volledig ten toon spreiden, daarbij telkens gebruik makend van de VVD. Volgens mij zijn de sleutelwoorden van Zomergasten verrassend en onvoorspelbaar. Die doelen zijn in dit programma geen moment gehaald. Integendeel, een monotone inhoudsloze rede van een man, die op zijn minst een besmet verleden heeft. De gekozen aansluitende film was niet minder gedateerd dan zijn eigen inbreng. Eigenlijk een beetje domme man, als je het mij vraagt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Joop

In het begin begon hij al over marketing, en dat hebben we gedurende het gehele gesprek kunnen merken. Hij heeft genoeg trainingen achter de rug hoe je jezelf moet presenteren. Klein beetje van je persoon, beetje zelfkritiek, maar wel als het er om gaat de controle in handen houden. En de boodschap we moeten naar een andere samenleving, teveel staat en sociale zekerheid is voorbij. Jammer vond ik dat hij mooi kan vertellen maar geen echte oplossingen voor problemen die hij kenschetste.

Desalniettemin vond ik het een onderhoudende avond. Meerdere keren zag en hoorde ik wel aardige dingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 A. de Man

Het was vooral een interessante inkijk voor het anders zo navelstaarderige VPRO-publiek van hoe een groot deel van de Nederlandse gemeenschap denkt over het leven en de samenleving.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29.1 Joop - Reactie op #29

Leuke opmerking, ik denk dat een zeer klein deel van de Nederlandse bevolking denkt zoals Ben Verwaaijen. Over bijvoorbeeld het punt dat we vanwege de globalisering zouden moeten inleveren op onze luxe, dat zou het Vpro publiek nog wel snappen, maar Henk en Ingrid niet. En zo waren er wel meer dingetjes.

#30 cor mol

Over ITT’s betrokkenheid in Chili:

http://foia.state.gov/Reports/HincheyReport.asp#17

http://www.nytimes.com/2003/01/30/world/edward-korry-81-is-dead-falsely-tied-to-chile-coup.html?pagewanted=2&src=pm

In particular, the president was aware that the owner of Chile’s phone company, ITT Corporation, was illegally channelling funds into Republican Party coffers. Nixon could not ignore ITT – and ITT wanted blood. An ITT board member, ex-CIA director John McCone, pledged Kissinger $1 million in support of CIA action to prevent Allende from taking office.
(De bedragen waren hoger – zie Select committee)
http://www.guardian.co.uk/business/1998/nov/08/observerbusiness.theobserver

De redactie van zomergasten heeft dus zitten slapen in de voorbereiding.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Impeccable

Ben Verwaayen vond dat Nederlandse bedrijven veel konden leren van China. En dan met name hoe Chinezen werken in de Italiaanse kledingindustrie. Wat meneer Verwaayen er niet bij vertelde is dat die Chinezen onder erbarmelijke toestanden werken en leven in die kledingateliers en hun paspoort afgepakt zijn zodat ze niet vluchten. Kortom dat zijn slaven. En hoe China alle aardmetalen monopoliseert in Afrika en Zuid-Amerika, konden we veel van leren. Verwaayen vind zichzelf zo’n mensen-mens. En nu op naar de 3 sterren restaurants in Frankrijk! Heerlijk eten daar met de vrindjes.

Een werkelijk beangstigende achteloosheid heeft deze zichzelf liberaal noemende Verwaayen in zich. Lekker jezelf liberaal “ontwikkelen” terwijl het personeel in salaris en arbeidsomstandigheden op achteruit gaat als ze al niet ontslagen worden. Deze amorele man is een gevaar voor de maatschappij

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Fonzie

Ben Verwaayen en later Henk Krol (voormalig VVD-voorlichter, COC en nu 50+ partij) kwamen in de jaren 70 in dienst bij het telecommunicatiebedrijf Nederlandsche Standard Electric Maatschappij (NSEM) op de afdeling Public Relations waar ik toen ook op de afdeling Central Engineering werkzaam was. Later werd dit bedrijf overgenomen door ITT en daarna door Alcatel. Ben Verwaayen had grote plannen met ITT-Nederland en wilde zelfs het hoofdkantoor van ITT in Den Haag (Kerketuinen) vestigen. Zelf ben ik als ondernemingsraadslid betrokken geweest bij de ondrhandelingen hierover met o.a. de Amerikaanse minister Alexander Haig. Volgens mij heeft Ben veel tegenwerking binnen het bedrijf gehad en is hij hierdoor vertrokken naar PTT-telecom. Door een bedrijfsbezetting hebben we toen de opheffing van het bedrijf kunnen voorkomen. Eric van Amerongen heeft het nog een tijdje kunnen rekken maar later heeft de PVDA’r Harry van den Berg die bij Alcatel-Nederland in dienst was gekomen alle Ben-adepten ontslagen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 jeanclaude

Als ik de reacties zo doorkijk dan is het in Nederland nog steeds zo dat wie z’n hoofd boven het maaiveld uitsteekt afgemaakt wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33.1 Stickmeister - Reactie op #33

LOL.
Op welke manier steekt hij dan boven het maaiveld uit?
Inhoudelijk in ieder geval niet.
Bedoelde je letterlijk? ;-)

  • Volgende reactie op #33
#33.2 Nicolette - Reactie op #33

Dat is toch overal zo? Conrad Black, Canada. Bill Gates en Oprah Winfrey worden continu door de zeik gehaald.
Mensen die zelf niet (of niet zo) succesvol zijn voelen zich immers zo veel beter en sterker wanneer ze kritiek kunnen leveren op iemand die succes heeft?

  • Vorige reactie op #33
#34 Stickmeister

Oh en echte liberalen vind je niet bij de VVD. Daarvoor moet je tegenwoordig bij D66 zijn (en soms Groenlinks).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 TisMeWat

Na het speech-fragment van Jobs heb ik deze ellende snel weggezappt.

Wat een ongelofelijk irritant mannetje. Het hele gesprek (of wat ik ervan gezien heb) leek nog het meest op een sollicitatiegesprek van heertje Verwaayen.

Kloon/maniertjes van Wiegel, grote handgebaren, veel (eigenlijk alleen maar) over zichzelf lullen, weer veel managertaal (akelige anglicismen altijd) en veel platvloersheid vermomd als “niveau” (dixieland, Hazes).

Wat een afgang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Chris

Id landen die Ben noemt als voorbeeld worden arbeidsvoorwaarden en mensenrechten met voeten getreden.
Meisjes slapen op zalen op hetwelk nadat ze 16 uur alleen maar achter de machine hebben gestaan.
70 procent vd bevolking is nog armer dan ratten, daarom gaan ze kippinfarms beginnen in Afrika.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Chris

Id landen die Ben noemt als voorbeeld worden arbeidsvoorwaarden en mensenrechten met voeten getreden.
Meisjes slapen op zalen op het werk nadat ze 16 uur alleen maar achter de machine hebben gestaan.
70 procent vd bevolking is nog armer dan ratten, daarom gaan ze kippenfarms beginnen in Afrika.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 constantijn

Waarom heeft zomergasten geen interviewer meer? ik hoor al afleveringen lang geen interviewer soms denk ik HEY ik hoor iets maar dan blijkt het misschien een geluidsman of een cameraman te zijn… Ik hoop volgend jaar op een interviewer voor wat tegengeluid alleen maar de gast horen praten vind ik maar een beetje saai…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Loupe

‘Zomergasten profileert demasqué van opgeblazen ego’s’

De aflevering met Ben Verwaayen toont nog eens aan dat de redactie van Zomergasten het spoor bijster is, schrijft Jacq Zinken. Gaat het om het gezicht of om de inhoud?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Deelnemer

Ben Verwaayen legde uit hoe hij kansen grijpt. Zoals in het leger een vakbondslidmaatschap verkopen terwijl hij er niets mee wil. De volgende kans pakken. Lobbyist worden voor een bedrijf zonder te weten waar hij voor staat. Bij diverse telecom bedrijven gewerkt, maar nog steeds geen benul van de inhoud.

Op deze manier je kansen grijpen, getuigt van een groot gevoel voor eigen verantwoordelijkheid, en geen enkel gevoel voor werkelijke verantwoordelijkheid. Top posities bezetten zonder ergens verstand of interesse in te hebben is destructief voor de samenleving. Dat is de reden waarom het westen gebukt gaat onder problemen. Domme ideologische waanzin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Nicolette

Eerst vond ik Ben nogal saai en deed bijna de TV uit. Toen ik hoorde dat hij vroeger iets met ITT te maken had was ik weer een al oor omdat ik van ’81 tot ’83 voor ITT in Rijswijk heb gewerkt. Na over vrijheid (VVD) gesproken te hebben en de speech van Steve Jobs kon Ben helemaal niet meer kapot!
Ergens heeeeel ver weg in mijn grijze massa begon zijn naam ook nog iets meer te betekenen. NSEM-ITT Den Haag was het hoofdkantoor van mijn ITT in Rijswijk. Ik vermoed dat ik hem ook wel eens in levende lijve heb gezien. Leuk. Ik probeer zeker motivatie te putten uit het interview. Toch is het al met al een saai programma. Het zou niet door een al te correcte Belg gepresenteerd moeten worden – leuke vent, maar hij lijkt te vaak geïntimideerd door de directheid van ons volkje. Ik ben benieuwd naar hoe het loopt met Adriaan van Dis – behalve dat deze laatste bekakt zal praten (omdat hij zelf heeft gezegd dat hij dit nog erger doet wanneer hij nerveus is) is het allemaal de vraag… Wel denk ik dat zij het goed met elkaar kunnen vinden. We’ll see!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41.1 gronk - Reactie op #41

Heeft Ben Verwaayen iemand betaald om positieve blogreacties achter te laten? Cheap.

#42 Anna

…wie het antwoord heeft mag het zeggen hoor. Wat zouden jullie tegen dit soort ‘oppervlakkigheid’ willen aanvangen dan?
Ga niet janken om salaris of dat hij naar Hazes luistert, duizenden mensen ontslaat en niet over de rooie raakt en in de politiek roert.
You know you’re worth it, but life is not fair.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Henk S

Er komt een dag dat figuren als Ben Verwaayen worden veroordeeld wegens economisch landverraad. Tot dan blijft het tobben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie