Moet je je leven post peak proof maken?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op Sargasso bieden we regelmatig ruimte voor gastbijdragen. Vandaag wederom een bijdrage van Dimitri Tokmetzis, freelance journalist te New York.

Iedere week luister ik de populaire podcast Kunstlercast, the tragicomedy of suburban sprawl and the cheap oil fiesta. De Amerikaanse schrijver James Howard Kunstler klaagt op vaak humoristische wijze over hoe zijn landgenoten omgaan met energie, openbare ruimte en hun verslaving aan autorijden. Onlangs begon een podcast met een interessante reclame. “This week’s program is brought to you by postpeakliving.com. Enroll now in our fall UnCrash Course. A comprehensive six week program that will prepare you for post peak finances, shelter, food storage, post peak jobs, transportation and more.”
Ik wist wel dat post peak op peak oil slaat, het moment dat het aanbod van olie wereldwijd op zijn hoogtepunt is. Maar post peak living? Dat klinkt vreemd en radicaal. Maar misschien is het wel tijd om jouw leven post peak proof te maken.

Radicaal is het zeker. Volgens cursusleider Andre Angelantoni zijn we simpelweg te laat om de gevolgen van drie convergerende crises op te vangen: peak oil, de financiële crisis en klimaatverandering (zie zijn heldere video). “We hadden onder president Carter moeten beginnen. Peak oil treedt binnenkort op, als het al niet zover is.” Techniek zal ons niet redden. “Er zijn hele mooie alternatieven om schoner en zuiniger te leven, maar we kunnen ze niet snel genoeg op grote schaal invoeren. Zeker nu zijn de mogelijkheden daarvoor klein. De VS gaat gebukt onder een enorme schuld. Er is gewoon geen geld meer”, sombert Angelantoni.

Het gevolg is volgens hem een trapsgewijze onttakeling van de huidige economie. De olieschaarste neemt toe. Hogere energieprijzen drukken de economische groei. De dollar, huizen en virtueel bezit verliezen aan waarde. De middenklasse verschrompelt. Armen worden armer. Rijken ook. De olieprijs blijft stijgen. Mobiliteit wordt een luxe. Basale diensten kunnen niet meer geleverd worden, zeker niet in het uitgestrekte Amerikaanse landschap. De nationale en internationale economie vertragen tot een slakkendrafje. “Het leven zal heel snel heel lokaal gericht worden. Dat hoeft niet erg te zijn, maar de meeste mensen zijn daar totaal niet op voorbereid.”

Maar hoe doe je dat? Cursist Birgit McCall (39)en haar man zijn daar nu wel druk mee bezig. Ze wonen in Champaign, een kleine stad in Illinois, in het mid-westen van de VS en hebben een redelijke tuin om hun huis. Hoewel ze allebei hoogopgeleid werk doen, boeren ze erbij. Ze zitten eraan te denken om zelfvoorzienend te worden en extra land te kopen. Hun woongebied heeft niet al te veel te vrezen van de gevolgen van klimaatverandering, dus daarvoor hoeven ze niet weg. Hun huis willen ze energieneutraal maken. Hopelijk kunnen ze van het stroomnet af. Ze weten nog niet goed hoe ze hun financiën moeten inrichten. “We hebben het nog niet aangedurfd om onze pensioenpot op te nemen en het geld te beleggen in post peak proof goederen zoals land, goud of zonnepanelen. Je betaalt een flinke boete als je je pensioenpot eerder aanbreekt.”

Anders hadden ze het waarschijnlijk wel gedaan. Want dat er de komende twintig jaar veel gaat veranderen, staat voor hen wel vast. “Voor ons is dat niet per se een slechte verandering. Wat is nou heerlijker om meer lokaal te leven en je met basale dingen als landbouw en tuinieren bezig te houden?”
Andre en Birgit lijken behoorlijk radicaal, maar het valt me op hoeveel tijd en energie ze in research hebben gestopt. De cursisten allemaal hoogopgeleid en al jaren actief op het gebied van duurzaamheid en milieu. En in hun visie staan ze zeker niet alleen.

Het wemelt van de sites die waarschuwen over de gevolgen van peak oil. De conservatieve vleugel in de VS raakt inmiddels ook in de ban van het onttakelingsdenken – al zou ik die vleugel niet als intellectueel kompas willen gebruiken (zie video Stephen Colbert). In 22 landen (niet in Nederland) functioneren reeds alternatieve valuta, bijvoorbeeld in de vorm van timebanks. En wereldwijd springen de zogenoemde transition towns als paddenstoelen uit de grond. Dit zijn lokale, duurzame gemeenschappen die zichzelf klaarmaken voor het leven na peak oil. De eerste transition town werd in 2005 in Engeland gesticht. Nu zijn er wereldwijd 700. Ook in ons land slaat het idee fors aan. Sinds halverwege 2008 zijn er in Nederland zestig! gestart.
Wordt het tijd om ook jouw leven post peak proof te maken? Lees meer bij De Pers.

Reacties (8)

#2 Danny

Het is in ieder geval zeer goed om voorbereid te zijn op het tijdperk dat olie schaars wordt.
Ik denk zelf dat we nu al op het punt van schaarste zijn beland gezien de hoge olieprijzen van ruim 75 dollar per 159 liter.En dat de OPEC nu wel de prijs kan bepalen wat ze nooit gelukt is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Popeye

@1: bedankt Loupe, daar ga ik eens rustig voor zitten ..
Dat noem ik nu nog eens een bijdrage leveren !
Super man.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Snaporaz

Van het Europa van de regio’s naar het Europa van de transitielokalebesturen ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 JSK

Ik geloof er niet zo in. Las laatst het Stern report en daarin wordt gezegd dat er koolwaterstof is tot tenminste 2050. Daarin wordt juist gewaarschuwd voor het idee dat fossiele brandstofschaarste het klimaatprobleem vanzelf oplost.

Daarnaast was er hier op Sargasso in een ver verleden een opscuur figuur waarvan ik de naam ben vergeten (iets met een r geloof ik) die maandenlang waarschuwde voor 400 dollar per vat ruwe olie. Tsja.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Loupe

@5:
Het is geen kwestie van geloof (tenzij je niet de moeite neemt om jezelf te onderwijzen in de geologische en economische feiten).

Het Stern rapport gaat overigens over klimaatverandering, waar we waarschijnlijk ook aan hebben bijgedragen met het verstoken van fossiele brandstoffen (koolwaterstoffen die diep in de aarde lagen opgeslagen en die wij als mens weer terug de atmosfeer hebben gepompt).

De energieproblematiek van dit topic betreft het feit dat we de komende jaren en zeker decennia geen beschikking meer zullen hebben over een overvloed aan goedkope energie, terwijl onze samenleving daar inmiddels geheel om is gaan draaien. Onze economische groei is afhankelijk van toenemend energieverbruik.

Mocht je geen genoegen nemen met je geloof, maar je mening willen baseren op kennis:
Kennislink: Een einde aan olie
En hier nog het bekende Hirsch report zelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 JSK

@6: IK zeg niet dat het een geloof is, ik zeg dat ik er niet zo in geloof. Het heeft vast wel wat voeten in de aarde, maar het Peak Oil verhaal wordt de afgelopen veertig jaar aangehaald zodra de olieprijs begint te stijgen. Als die vervolgens daalt zijn de onheilsprofeten nergens te vinden.

Het Stern rapport gaat overigens over klimaatverandering

Eh… en daarom kan het geen zinnige uitspraken doen over de eindigheid van de fossiele brandstofvoorraden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 leo

Mensen die snappen dat iets dat eindig is ook eens op kan gaan, zijn welkom om eens na te denken over een toekomst waarin we als groep gaan leven. Kijk eens op de website http://www.fortunaverde.eu

groet Léo

we wonen in willen ons idee realiseren in Noord Portugal

  • Vorige discussie