Modderpoel Alaska

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Modderpoel Alaska Terwijl de gemiddelde temperatuur in Nederland de afgelopen honderd jaar 1 graad Celsius is gestegen gaat de opwarming in arctische gebieden veel sneller. De laatste vijftig jaar is de gemiddelde jaartemperatuur in Alaska zo’n 3 à 4 graden gestegen. Onderzoekers hebben onlangs met een computermodel doorgerekend wat het effect van deze temperatuurstijging op de permafrost zal zijn. Zelfs in de minder ernstige scenario’s verdween zo’n 60% van de permafrost. De gevolgen voor Alaska zullen zijn: verzakkingen van wegen en gebouwen, dronken bossen en véél meer muggen.

Warming temperatures could melt the top 11 feet of permafrost in Alaska by the end of the century — damaging roads and buildings with sinkholes, transforming forest and tundra into swamps, and releasing vast amounts of greenhouse gases into the air. (Anchorage Daily News)

Infokaartje: opwarming in Alaska
Foto’s: effecten van ontdooiende permafrost
Onderzoek: Influence of Climate and Environmental Factors on the Thermal and Moisture Regimes of the Active Layer and Permafrost

Reacties (5)

#1 HansR

Tis verder dan ik dacht. Verzakkende huizen, golvende wegen etc… Het is blijkbaar niet anders. Omkeren lukt toch niet meer, alle actie (?) ten spijt. Of ben ik nu te pessimistisch?

Wat ik mis in de info is het risico van aardverschuivingen etc… Dat de bossen daar niet stevig zijn is wel duidelijk uit de foto’s. Diep wortelen kan ook niet in permafrost. Korte seizoenen geeft snelgroeiers ook al geen kans. Als de ontdooing sneller gaat dan de vorming van diepwortelende vegetaties is het risico van bodeminstabiliteit dacht ik behoorlijk en gaat verder dan het verzakken van wat huizen. Of heb ik wat gemist?

  • Volgende discussie
#2 Caprio

Wat is eigenlijk de impact van oliewinning op dit soort gebieden vraag ik me af? In Amerika heeft Bush net voor de derde keer een blauwtje gelopen, toen hij weer eens de Alaska olieboringen probeerde erdoor te drukken als bijlage bij de defensie begroting dit keer (doet me altijd denken aan de gasboringen in de Waddenzee, op de een of andere manier. Blijkbaar is de olieindustrie in Amerika minder machtig dan de gasindustrie in Nederland). Maar in Canada dat toch direct aan Alaska grenst, boren ze er rustig op los. Canada schijnt de tweede grootste oliereserves ter wereld te hebben na Saudi Arabia. Hoewel het zandolie betreft (kost $30/barrel om het te winnen) zal het met de hoge olieprijzen voorlopig niet minder verleidelijk worden om daar op elke vierkante meter een ja-knikker neer te plempen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 King

@Caprio
Wat voor invloed zou die oliewinning dan kunnen hebben op de temperatuurs verhoging?

En die gasboringen in de waddenzee komen er toch ook gewoon?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

De impact van oliewining in een artisch ecosysteem is groot. Vegetatie herstelt zeer langzaam, rij een keer over de toendra en de bandensporen vind je 50 jaar later nog terug.

KIlometerslange bovengrondse pijpleidingen verstoren de jaarlijkse rendieren-trek. Oilspills blijven extreem lang liggen.

Wat vreemd dat Bush het er nog niet door heeft ? Ik dacht dat dat allang was gelukt ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Caprio

@Carlos: ja en dat terwijl er zelfs een deal was gemaakt met de Democratische senator van Hawaii: voor stemmen in ruil voor grotere zelfstandigheid van Hawaii. Dat kan de hoelahoep natie nu wel op hun blote buikjes schrijven.

  • Vorige discussie