Minder koopzondagen is meer stress

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, ,

De zondagsrust is de sjibbolet van christelijk Nederland, om maar eens een mooie bijbelse term te gebruiken. Die hele stortvloed aan regels uit het Oude Testament over de onreinheid van menstruerende vrouwen en hoeveel zakken graan schade je moet betalen als je koe de wijngaard van de buurman omploegt wordt verder genegeerd, maar de zondagsrust is wat het hoofddoekje is voor het moslimpubermeisje met een kilo make-up op en tien centimeter hoge hakken aan.

Dus moeten van de ChristenUnie de winkels op zondag voortaan weer zoveel mogelijk dicht. Economische crisis of geen economische crisis. Minister Van der Hoeven is er niet blij mee en probeerde de wet over de verkiezingen te tillen, maar daar hebben de christenbroeders een stokje voor gestoken.

Vreemd is dat naast CDA, CU en SGP ook de SP voorstander is van winkelsluiting op zondag. “Er wordt gezegd dat zondagsrust achterhaald is. Maar de mens heeft een natuurlijke behoefte aan rust,” zegt Arda Gerkens van die partij.

Een waarheid als een koe natuurlijk. Juist daarom moeten de winkels op zondag open zijn. Zodat de hardwerkende Nederlander niet ook de zaterdag helemaal strak moeten inplannen om wat noodzakelijke inkopen te doen. Dat geeft alleen maar extra stress. Helemaal omdat het dan op die zaterdag nog drukker in de winkels is dan het nu is met het winkelend publiek over twee dagen verspreid. Dertig minuten wachten in de rij voor pashokjes bij Zara om erachter te komen dat het niet staat, daar word je niet rustig van.

Gelukkig is de EU er nog. Die heeft een dienstenrichtlijn, die in 2010 moet ingaan, en volgens Detailhandel Nederland houdt die in dat buitenlandse winkeliers wel een klantvriendelijk beleid kunnen voeren. Ongeveer net zoals het nu de Turkse en Marokkaanse bakkers zijn die op zondagochtend open zijn omdat Mohammed er blijkbaar geen moeite mee had dat mensen op zondagochtend een verse croissant wilden (mits natuurlijk niet belegd met ham). Het is te hopen dat het woord van de schriftgeleerden uit Brussel hier triomfeert over het woord van God uit de hemel, zodat we ook in de toekomst rustig kunnen nadenken of we onze boodschappen op zaterdag of op zondag willen doen.

Reacties (40)

#1 Rob

Bernard Wientjes v.d. wergevers gaf onlangs nog aan dat na de economische crisis er een tekort aan arbeidskrachten zou zijn. Sta je de koopzondag nu toe, dan begruipt me een gevoel dat inefficiente banen worden gecreëerd (melkert!). En ik zie niet in hoe je dit tijdens economische betere tijden weer ongedaan kan maken, wat wel wenselijk is. Daarbij ,dmv deze melkertbanen, krijgen grotere ketens een concurrentievoordeel en de positie vd arbeidskracht komt in het geding.

Neuh, ben geen voorstander van deze openingstijden en de argumenten welke pleiten vóór de winkelzondag zijn op maatschappelijk vlak nogal zwak.

Mogen de klant en de winkel deze zaken niet zelf bepalen? Zou je kunnen vragen. Sure, dat is een moreel imperatief, maar naar mijn mening toch wel heel erg zwak. Het betreft één dag in de week. Alle andere dagen kan nog steeds naar hartelust worden gewinkeld.

  • Volgende discussie
#2 Peter

Eén dag in de week waarop je niets moet, beetje rond kan lummelen of in contemplatie kan doorbrengen is echt aan te raden voor iedereen. Bij mij is dat meestal de vrijdag. Ga ik dasn ergens een pak melk en een croissantje halen, wordt ik wel gestoord in mijn rust door al die anderen die op straat en in winkels vertoeven. Waarom moeten die dat uitgerekend op mijn rustdag doen? Ik ga een petitie starten om van vrijdag de vrije en rust dag te maken!
Moet kunnen? De rest van Nederland past de agenda maar aan…..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 VBB

Er is maar 1 goed argument om koopzondagen maar in beperkte mate toe te staan en dat is het feit dat kleinere winkeliers / detailisten door meer koopzondagen in een lastiger concurrentiepositie worden gedwongen.

Deze mensen, vaak zonder personeel, moeten dan noodgedwongen 7 dagen in de week gaan werken. Of dicht blijven, met het risico omzet te verliezen aan grootwinkelbedrijven die wel makkelijk open kunnen omdat ze kunnen putten uit een grote poel van parttime personeel.

Dat het uit de CU hoek komt en een religieuze ondertoon heeft vind ik echter verwerpelijk. Weer een voorbeeld van de stuitende arrogantie van gelovige minderheid die de normale meerderheid wil laten leven volgens hun regeltjes.

Dat Rouvoet keurig vroom wil gaan zitten doen in z’n kerk op zondag moet ie zelf weten, maar dat wil niet zeggen dat we dat allemaal moeten doen. Of dat wel allemaal thuis moeten blijven of naar de bossen moeten. Laat de mensen die willen winkelen op zondag lekker winkelen, hou je godsdientscrap voor jezelf en de laat de rest van de mensen met rust.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rob

@3

“Dat het uit de CU hoek komt en een religieuze ondertoon heeft vind ik echter verwerpelijk. Weer een voorbeeld van de stuitende arrogantie van gelovige minderheid die de normale meerderheid wil laten leven volgens hun regeltjes.”

Heb je die religieuze ondertoon gehoord of denk je die er zelf bij? Voert de CU niet simpelweg hetzelfde argument aan als jij doet? Is het dan zo kwalijk dat zij verdergaande gevoelens hebben voor de zondag ipv de vrijdag?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn

@3:Deze mensen, vaak zonder personeel, moeten dan noodgedwongen 7 dagen in de week gaan werken. Of dicht blijven

Bijvoorbeeld op maandag of dinsdag. Of doordeweek overdag later open gaan. Of een middagpauze inlassen, zoals veel kleine winkels in bv Italië. Of gewoon een scholier inhuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Sytz

@4: Voor zover ik begrijp zijn zowel CDA als PvdA hier niet voor, maar heeft de CU dit in het regeeraccoord afgedwongen, dus moet dit worden doorgedrukt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Rob

@6

Ehh, ok, maar wat maakt dat uit?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Snarf

Dat minder koopzondagen minder inkomsten betekend is overigens onzin. Het is zelfs economisch aantrekkelijker!

Consumenten geven (op de lange termijn) dezelfde 100 euro uit, ongeacht de openingstijden.

Een kortere periode waarin hetzelfde wordt uitgegeven is prettiger. Meer personeel inzetten op piekmomenten (Zara) is makkelijker.

Tel daarbij de rust van een centrum zonder koopvee en de welverdiende rust op de zondag voor de middenstand op en het lijkt mij duidelijk.

Enige concurent die op zondag overblijft is internetshoppen maar dat lijkt me sowieso een gezonde ontwikkeling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Sytz

@7: dat de religieuze ondertoon dus niet zelf bedacht is, maar een keiharde formatie-eis van de GristenUnie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Martijn

@8: Consumenten geven (op de lange termijn) dezelfde 100 euro uit

Alleen maakt het voor de economie nogal uit hoe vaak die 100 euro rondgaat.

Meer personeel inzetten op piekmomenten (Zara) is makkelijker.

Dan blijft het nog steeds veel te vol in de winkel. Ook blijft het probleem dat wie fulltime werkt persé een hoop inkopen moet inplannen tussen 10:00 en 17:00 op zaterdag.

de welverdiende rust op de zondag voor de middenstand

Als ze die willen, dan nemen ze die. Niemand verplicht ze open te zijn op zondag of om zelf in de winkel te gaan staan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Rob

@9: Hoe kom je daar nou weer bij? Het enige dat je kan zeggen is dat het een formatie-eis was. Dat religieuze aspect trek je er voor het gemak zelf bij. Voor jou gelden dezelfde soort vragen die ik aan VBB stelde:

Kan je in het coalitieakkoord terugvinden dat het terugdringen v.d koopzondag/het behoud van de koopvrije zondag, wordt gerechtvaard op grond van religie?

Je moet toch echt met uitspraken e.d. aankomen die jouw punt ondersteunen. Dat een religieuze partij in onderhandelingen een punt belangrijk vindt betekent nog niet dat deze zich niet baseert op redenen die jij of ik acceptabel kunnen vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 pedro

Dat van die kleine winkeliers is een heel oneigenlijk argument, natuurlijk, dat er door de religieuzen bij is verzonnen om het religieuze argument van een echtheidssausje te voorzien. De verplichte rust op zondag is immers nooit ingesteld om de kleine winkelier tegen de grote boze concurrentie te beschermen.

En ja, als je dat nu af gaat schaffen, levert dat de grote winkels idd een klein beetje voordeel op, omdat ze wat gemakkelijker uit een grotere pool van slecht betaalde arbeidskrachten kunnen putten, maar de kleine winkelier verliest daar toch echt vrijwel alleen de verkopen door, die mensen per se direct op zondag nodig hebben. Als ze hun zaterdagse inkopen nu op zondag doen, levert dat de kleine winkelier geen enkel verlies op, want die deden ze toch al bij de grote zaken. het gaat dus, bijvoorbeeld, vrijwel uitsluitend om het pak melk, dat we op zaterdag zijn vergeten, waarvoor we nu op zondag nergens terecht kunnen en dat we dus pas op maandag kunnen halen.

En nee, ik denk niet, dat er veel mensen zullen zijn, die bij openstelling van de winkels op zondag nu ineens gaan denken: ‘Hé, dat is handig. Vroeger haalde ik al mijn boodschappen bij de kleine winkelier, maar nu de grote winkels op zondag open zijn, ga ik voortaan al mijn boodschappen maar daar halen’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 VBB

@Rob: De Christenunie is een partij die mensen verenigt die bepaald slag christen is. Het uitgangspunt van de partij is dus religieus. Hun standspunten op gebieden waar het van toepassing kan zijn, zijn ingegeven door hun religie. Geen koopzondag, moeilijk doen over abortus e.d., protesteren tegen genetische manipulatie etc.

Zo’n anti koopzondag standpunt kunnen ze goed inkleden als het willen beschermen van de kleine winkelier; maar feit blijft dat de partij opereert vanuit religieuze principes. Zondag = rust, dat soort principes. Prima dat zij zich daaraan willen houden, maar ga dat niet voor mij bepalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Rob

@13: Doet me denken aan deze quote van Rouvoet tijdens het debat over embryoselectie:

“?Veel van de tegengeluiden gingen niet zozeer over wat wij als ChristenUnie zeiden, als wel over de uitgangspunten die men erachter vermoedde. Dat was soms onthutsend om te zien.” (NRC – 26 juni – 2008)

Tuurlijk kan je bedenken dat de CU voor zondagsrust is. Maar is dit een reden om ze daarop aan te vallen? Geven ze ook niet argumenten die de meer seculiere mensen kunnen accepteren? Is dat dan slechts een kwestie van inkleden? Ik denk het niet, het zijn ook gewoon moreel denkende mensen met gevoelens van rechtvaardigheid.

Laat ik stellen dat ik de argumenten van de CU in deze zake, als zeer atheïstisch persoon, zeer overtuigend vindt. Van mij mogen ze extra motivaties hebben, maar dat doet niks af aan de waarde van hun standpunt. Een goed argument delegitimeren op grond van: ‘ze moeten hun religieuze ideeën niet aan mij opdringen’ is dan ook erg matig en niet minder dan een aanval op iemands overtuiging. Blijkbaar is ok om voor de werknemer en voor de kleine winkelier op te komen, maar zodra dit door een religieus persoon gebeurt, dan is het verdacht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Kropotkin

@1: Wat is er inefficient aan een zondagse baan bij de AH of V&D? De vergelijking met de gesubsidieerde Melkertbanen slaat al helemaal nergens op en waarom en wat moet je dit tijdens economische betere tijden weer terugdraaien … vragen vragen vragen.

Het betreft één dag in de week. Alle andere dagen kan nog steeds naar hartelust worden gewinkeld.
Waarom eigenlijk één dag, waarom niet zes dagen. Die ene dag, liefst zondag, kan je nog steeds naar hartelust winkelen.

@10: Als ze die willen, dan nemen ze die. Niemand verplicht ze open te zijn op zondag of om zelf in de winkel te gaan staan.

*klap klap klap klap*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Martijn

@14: Detailhandel Nederland is tegen de maatregel. Ik zie sowieso niet in waarom ‘de kleine winkelier’ behandeld moet worden als een bedreigde diersoort.
Voor werknemers maakt het ook niets uit, zolang het totale aantal te werken uren en het aantal uren werken per dag met pauzes e.d. maar goed geregeld is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Rob

@15
De zondagse baan is an sich niet inefficient. Het is wel zo dat de totale verhouding omzet vs werkuren zal dalen. Oftewel, de winkels worden inefficienter.

“Waarom eigenlijk één dag, waarom niet zes dagen. Die ene dag, liefst zondag, kan je nog steeds naar hartelust winkelen.”

Wat probeer je te zeggen?

@16: Detailhandel Nederland. Ik ben benieuwd in hoeverre deze vereniging de stem van de kleine winkeliers in deze zaak verkondigt. Overigens, dit is niet het enige argument. Een belangrijk tweede argument is de bescherming v.d. werknemer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Rob

@16
Oops, iets over het hoofd gezien:
“Voor werknemers maakt het ook niets uit, zolang het totale aantal te werken uren en het aantal uren werken per dag met pauzes e.d. maar goed geregeld is. “

Dat is nogal een grote aanname. Het berust op de gedachte dat de winkeltijden in overeenstemming zijn met de wensen van de werknemers. In de 7 jaar dat ik bij de AH vakjes heb gevuld is mijn ervaring dat dit nimmer het geval is. Openingstijden worden verruimd en als je daar niet aan meewerkt dan pas je niet binnen het bedrijf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 pedro

@18: Alle werkgevers bepalen op welke uren jij wel of niet voor hen werkt. Als jij alleen wil werken, wanneer het met jouw wensen jou uitkomt, moet ik je aanraden als zelfstandige te gaan werken en nooit ergens te solliciteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Rob

Ter aanvulling:

“Vele detailhandelaren vrezen echter dat een verruiming van de toegestane openingstijd naar avonden en de zondag in feite zal leiden tot de noodzaak om gedurende althans een deel van die tijd open te blijven. naast de normale openingstijden gedurende werkdagen, om geen omzet te verliezen aan concurrenten. Deze vrees lijkt gegrond. De analyse leert immers dat voor de grote winkels een verlenging van openingstijd minder bezwaarlijk is.” Bron.

@16, ik zie dat ik in mijn vorige post niet exact inging op jouw punt. De aanname die jij maakt, dat het voor werknemers niet uitmaakt als… is simpelweg fout. Het maakt mensen wel degelijk uit op welke tijdstippen en dagen ze moeten werken. Het totaal aantal uren en genoeg pauzes is niet meer dan een klein onderdeel van het verhaal.

*sorry voor de meerdere posts.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Rob

@ 19
Je draait het om. Het is geen kwestie van ‘alleen werken wanneer het jou uitkomt’. Het gaat erom dat tijdsbestek waarin de werkgever een beroep op je kan doen nogal wordt vergroot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Bismarck

@17: “De zondagse baan is an sich niet inefficient. Het is wel zo dat de totale verhouding omzet vs werkuren zal dalen. Oftewel, de winkels worden inefficienter.”

Dat klopt alleen maar als winkels meer uren open zijn. Ik denk dat het voor een winkelier qua omzet veel gunstiger is om op zondag open te zijn dan op bijvoorbeeld dinsdag. Ik als klant geef in ieder geval honderden euro’s per jaar niet uit omdat winkels niet open zijn als ik tijd heb om mijn geld uit te geven en wordt voor dingen die ik eigenlijk liever in de winkel koop het internet op gedwongen om dezelfde reden. De winkel die op zondag open gaat mag van mij maandag-vrijdag helemaal dicht zijn, want door de week kom ik er toch nooit. Oftewel er valt zelfs efficiëntie te winnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Martijn

@20: Ok, ruimere openingstijden leiden tot schaalvergroting. Maar er is geen reden om de kleine winkelier te beschermen omdat het een kleine winkelier is. Detailhandel is er niet voor nostalgie. Het artikel voert wel een goede reden aan: schaalvergroting kan leiden tot een grotere gemiddelde afstand die de consument moet afleggen tot de winkel. Het artikel voert een oplossing aan: door het vastleggen van het maximale aantal uren dat een winkel open mag zijn, bepaal je automatisch ook de minimale rendabele winkelgrootte. ”Een dergelijke regeling zal er in een aantal gevallen toe leiden dat men zich op commerciele gronden genoopt voelt gedurende avonden en/of zondagen te openen, in plaats van bepaalde tijden gedurende weekdagen.” Precies wat ik al eerder schreef. Zondag open, maar dinsdag dicht bv. Nooteboom stelt zelfs dat kleine winkels door slim ondernemen – en dat is toch waar het om draait in de detailhandel – kleine winkeliers voordeel kunnen behalen uit ruime openingstijden: ”Misschien is het bij voorbeeld voor een buurtwinkel interessant om te sluiten op zaterdag (wanneer toch de meeste mensen hun auto vol laden bij de discounter of op pad gaan naar een groot winkelcentrum) en op bij voorbeeld maandag, en te openen tijdens alle avonden van de week en een gedeelte van de zondag. Met een aangepast assortiment trekt hij dan misschien meer bestedingen naar zich toe dan bij de huidige openingstijden.” Ik woon in een buurt met veel allochtonen en vooral veel Turkse winkels onderscheiden zich op die manier en hebben zo succes als kapper of fietsenmaker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 VBB

@20: iedereen maakt z’n eigen keuzes. Ik heb zelf een ’24/7′ bedrijf – ik werk zelf dus soms 7 dagen in de week, weken achtereen; soms minder, net zoals het uitkomt. Als ondernemer zal ik over die onregelmatigheid nooit mopperen.

Dan personeel: ik heb (vast en parttime) bij elkaar zo’n 80 mensen op de loonlijst. Die moeten allemaal met enige regelmaat ook in de weekenden werken. Weten ze vantevoren, vinden ze dus ook geen probleem (en de zondag verdient extra..:))

Er zijn meer dan genoeg mensen die het geen enkel probleem vinden ook op zondag te werken. Dat hoeft de overheid zich op geen enkele manier mee te bemoeien.

Dat de CU dit er door wil drukken is ook echt niet om werkenden of kleine ondernemers te beschermen. Het is om iets wat zij (uit religieuze grond) belangrijk vinden, de zondagsrust, te beschermen.

Het gaat ze wellicht ook lukken, omdat ze als kleine coalitie partner wel iets moeten ‘krijgen’ van de grote jongens – en dit is net onbelangrijk genoeg dat niemand zich er echt druk over kan maken, een zondagje meer of minder winkels open.

Voor mij persoonlijk is het economisch wel interessant als er meer koopzondagen zouden zijn (alle winkels altijd open!); daarom kan ik wel eens fel worden als anderen uit motieven die alleen voor hun religieuze clubje van belang zijn dingen willen veranderen. Dat zij in de kerk willen zitten op zondag en de rest van de dag willen rusten en bezinnen – prima. Laat andere mensen gewoon geld uitgeven / verdienen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Rob

@22
De logica lijkt kloppend maar is het toch niet helemaal. In eerste instantie denk je: ok, dan gaan ze toch gewoon op zondag open en maandag dicht. Zo ruil je de ene dag voor de andere in. Dit is een onvolledige voorstelling van zaken omdat de omzet ook afhangt van de hoeveelheid tijd waarop je open bent in verhouding met de openingstijden van andere winkels. Ben jij 6 dagen p.w. open en is een ander winkel 7 dagen p.w. open dan loop je omzet mis. Omzet waarvan je wel een deel had gehad wanneer die andere winkel ook 6 dagen p.w. open zou zijn.

Het zou mij bijvoorbeeld een redelijke gedachte lijken om alle winkels te verplichten 1 dag per week dicht te zijn. Welke dag dit is zou dan de vrije keuze zijn. Dit zou dan ook gelijk een goede bescherming zijn v.d. werknemers. Maar ik vind het ook niet onredelijk om de zondag daarvoor in te ruimen.

@23 zie mijn mening hierboven.

@24 ?iedereen maakt z’n eigen keuzes.? Zodra grote winkels 7 dagen p.w. opengaan dan moeten kleinere winkels wel meedoen. Dat is nauwelijks een keuze te noemen.

?Dat de CU dit er door wil drukken is ook echt niet om werkenden of kleine ondernemers te beschermen. Het is om iets wat zij (uit religieuze grond) belangrijk vinden, de zondagsrust, te beschermen.?

Nogmaals, dit doet geen afbreuk aan de argumenten die ze aanvoeren. Waarom maak je hier nu alweer een punt van? Mag iemand niet vanuit een religieuze achtergrond volstrekt redelijke argumenten aandragen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 pedro

@21: hoezo draai ik het om? Je tekent toch een contract met een werkgever, waarin je je akkoord verklaart met de door de werkgever bepaalde voorwaarden? Als die voorwaarden voor wat betreft werktijden niet overeenkomen met jouw wensen, moet je het contract niet tekenen.

Één van mijn kinderen werkt ook als vakkenvuller bij AH en die kan zelf aangeven, wanneer hij wel of niet kan werken. Daar houden ze dan ook rekening mee.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Mark

Wellicht aardig om te kijken hoe dat in andere Europese landen zit.

In Frankrijk zijn bijvoorbeeld bakkers en slagers de hele zondag open. In Belgie mag de detailhandel van 5-12 open. In Duitsland mag elke deelstaat het zelf regelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Rob

@ 26
Excuses, ik was niet volledig: je draait het om EN je reduceert mijn punt ook nog eens extreme positie.

Jij zei:
“Als jij alleen wil werken, wanneer het met jouw wensen jou uitkomt”

Daar gaat het helemaal niet om. Hoe kan je nu tegen mensen zeggen die 6 v.d. 7 dagen per week beschikbaar zijn zeggen ‘o, als jij alleen wilt werken wanneer het jou uitkomt’. We hebben het hier over een situatie waar de enige dag van de week waar van mensen niet worden verwacht dat ze werken, toch bij het arbeidsspectrum wordt gevoegd. Dat is niet te vatten als: ?alleen werken wanneer het met jouw wensen uitkomt?

Verder zeg je:
1)”Je tekent toch een contract met een werkgever, waarin je je akkoord verklaart met de door de werkgever bepaalde voorwaarden? Als die voorwaarden voor wat betreft werktijden niet overeenkomen met jouw wensen, moet je het contract niet tekenen.?

2) ?Één van mijn kinderen werkt ook als vakkenvuller bij AH en die kan zelf aangeven, wanneer hij wel of niet kan werken. Daar houden ze dan ook rekening mee.”

Punt 1: Dat komt erop neer dat mensen die invloed willen uitoefenen op vrije dagen dan maar niet in de detailhandel moeten werken. Er komen dus veel minder contracten welke garantie geven op een vaste vrije dag in de week.

Betreffende punt 2 durf ik te zeggen dat ik hier ontzettend veel ervaring mee heb en heel regelmatig heb gezien dat mensen niet meer worden ingeroosterd of simpelweg worden ontslagen. Het ‘bepalen’ van je eigen tijden is prima, zolang het overeen komt met het grotere plan. Als een winkel op zondag op gaat kan je er niet voor kiezen om dan niet te werken. Ook niet bij de AH. Dat heb ik zelf wel meegemaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 John

In onze gemeente zijn wij altijd tegen zondagsopenstelling geweest, omdat wij niet willen, dat er druk wordt uitgeoefend op het personeel om op zondag te werken of mensen geen kans maken op werk als ze niet op zondag willen werken.
Mensen hebben recht op een sociaal leven met vrienden en familie. Dat is belangrijk voor hun welzijn. Ze willen ook graag sporten en met name in competitieverband zijn er veel wedstrijden op zondag. Of ze willen een wedstrijd bijwonen als supporter.
Tenslotte: Mensen die weinig verdraagzaam zijn naar religie en zo het slechte voorbeeld van sommige religies volgen zijn kennelijk nooit op de gedachte gekomen, dat het mooie verhaal over de zevende dag waarop God rustte een eeuwenoude menselijke ervaring betekent, dat het belangrijk is niet altijd maar bezig te zijn en af en toe eens tot rust te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Martijn

@29: Mensen hebben recht op een sociaal leven met vrienden en familie.

Precies. Maar daar hebben ze geen tijd voor op zaterdag, omdat ze zich dan moeten haasten om een nieuwe koekenpan te kopen. Of ze willen hun sociaal leven vorm geven door samen te funshoppen op zondag, maar dan blijken de winkels allemaal dicht.

Of ze willen een wedstrijd bijwonen als supporter.

Dus profsporters mogen wel werken op zondag? En de mensen die de horeca en de kaartverkoop bemannen ook?

dat het belangrijk is niet altijd maar bezig te zijn en af en toe eens tot rust te komen.

Dat bestrijdt niemand. De verplichting dat op zondag te doen wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 vandyke

80-90% (schat uik zo) van de werkenden werkt op de dagen maandag – vrijdag. Dat je dan op de overige twee dagen (als je vijf dagen per week werkt) boodschappen moet kunenn doen is logisch. Als bij de CU het argument een algemen rustdag is, waarom stellen ze dan niet de maandag voor? Vroeger waren de gereformeerden tenminste eerlijk: zondag is de Dag des Heren en gij zult rusten.

Ik ben voorstander van een vaste dag dicht: de maandag, behalve voor supermarkten: die mogen alle dagen open en een enkele uitzondering, een bakker bv, mag kiezen zondag of maandag open.

Waarom dan toch de maandag dicht? De kosten. Ik ga er van uit dat er in totaal nauwelijks meer wordt omgezet. Ik heb een stofzuiger nodig. Heel handig om die op zondag te kopen en ik koop geen twee stofzuigers omdat de winkels zeven dagen open zijn. Als de winkelier echter zeven dagen open is dan zal de prijs van een stofzuiger hoger worden want zijn (personeels)kosten zullen stijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Kropotkin

@31; Waarom dan toch de maandag dicht? De kosten

Het zou satirisch bedoeld kunnen zijn maar als niet dan is die reden nog idioter dan het ‘zondag zal je rusten’ gebod van de gristenen.

(Waarom niet een maximum openingstijd van 1 uur p/w voor stofzuigerwinkels, dan heb je pas goedkope stofzuigers.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Lennard

Ik begrijp sowieso niet waarom partijen als de CU en SGP, alsmede diverse conservatieve gemeenten, vanuit religieuze overwegingen zo krampachtig vasthouden aan de zondag als ‘heilige’ dag. Quote Wikipedia:

”De invoering van de zondag als rustdag in plaats van de zaterdag vond plaats onder de Romeinse keizer Constantijn de Grote (Constantius). Door Constantijn werd in een edict in 321 zowel aan zijn heidense als aan zijn christelijke onderdanen de zondag aanbevolen als de ?eerbiedwaardige dag voor de verering van de Zon’. Het was zijn manier om de tegenstrijdige religies van het Rijk samen te brengen door iets gemeenschappelijks onder hen in te stellen.(…)”

“(…)De sabbatdag is de zaterdag. Dat men nu de zondag als rustdag ziet, heeft te maken met het geloof dat Jezus Christus op de eerste dag van de week is opgestaan uit de dood. Op zondag wordt dit herdacht. Er is echter voor christenen geen rechtstreeks argument uit de Bijbel om op die dag te rusten.”

Het lijkt mij dan ook dat de CU, als de insteek van hun pleidooi inderdaad een ‘correct’ religieuze is, voor de zaterdag zou moeten pleiten als rustdag in plaats van de zondag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Peter

Zie #15: Waarom eigenlijk één dag, waarom niet zes dagen
Kijk, daar zou het om moeten gaan. De discussie over die ene zondag hoort bij iedalen uit de verleden tijd.

Met de flauwe smoes dat het om de economie gaat, worden we geacht met meer mensen, langere dagen te werken en ook nog eens tot je 67e. En dan menen sommigen dat één rustdag wel genoeg is.

Terwijl we sinds mensenheugenis bezig zijn minder werken na te streven. De techniek moest de mens dienen. Wie het voor mekaar heeft gekregen dat we dankzij allerlei technologie juist harder en meer zijn/moeten werken is een lepe slimmerik geweest.

Je maakt mij niet wijs dat de winkels ook zijn te automatiseren, waar je alleen nog vakkenvullende scholieren bij nodig hebt. Je maakt van de Bijenkorf gewooon een soort Febo, waart je uit de automatiek je spulletjes haalt.

Steeds meer mensen shoppen via internet, las ik vandaag ergens. Kan dus ook. Op zondag naar de kerk en daarna naar de website van al-uw-hebzucht-thuisbezorgd.nl

De discussie over de koopzondag? Het slaat helemaal nergens op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Bismarck

“Ben jij 6 dagen p.w. open en is een ander winkel 7 dagen p.w. open dan loop je omzet mis.”

Als je 6 dagen open bent, loop je hoe dan ook omzet mis (ongeacht wat andere winkels doen). Van de andere kant heb je ook minder personeelskosten. Het is verder een eigen afweging of je dat gunstig of ongunstig voor je is. Ik weet nu gewoon van kleine (kleding)winkels dat ze op veel doordeweekse dagen verlies draaien, vanwege gebrek aan bezoek, dat ze op de zaterdag goed maken. Het ligt aan de achterlijkheid van de eigenaars dat ze niet bedenken dat ze beter een aantal doordeweekse dagen dicht kunnen en beter kunnen pleiten voor een zondagse openstelling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Gijs

Voor 1930 was het gewoon dat winkels ook op zondag open waren en tot 23:00uur. lees een wat over geschiedenis.

En wat willen ze nou die babyboomers? Twee werkende ouders, beiden moeten ca 40 uur gaan werken om de kosten van de vergrijzing en wegvallen gasbaten en oplopende studiekosten te betalen. Als je al een plaats kan krijgen bij de kinderopvang kan je minstens de helft van je vrijedagen opnemen omdat je kind bij ziekte niet naar de opvang mag. En daarnaast moet je in het belang vd ontwikkeling vh kind ook betrokken zijn bij diverse activiteiten en ondertussen is er geen ruimte om je boodschappen (eten, kleding??) buiten werktijd te doen. Terwijl hun eigen ouders dat nog wel konden.

Ze moeten eens ophouden met de pseudo-christen dictatorale gedrag. Zij zijn een minderheid (aan het worden). Wil je echt respect voor de multiculturele samenleving uiten dan laat je de zondag los want moslims en joden houden er andere dagen op na. En de atheisten vinden keuzevrijheid vast ook geen probleem. Je moet je eigen overtuiging niet bij anderen door de strot douwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Rob

“Als je 6 dagen open bent, loop je hoe dan ook omzet mis (ongeacht wat andere winkels doen). Van de andere kant heb je ook minder personeelskosten.”

Je loopt mogelijk een beetje omzet mis wat ruimschoots wordt goedgemaakt door minder personeelskosten (het verlies draaien). Dit is dan niet het geval wanneer andere winkels wel 7 dagen open zijn. Dan loop je serieuze omzet mis die je anders wel binnen die 6 dagen zou halen.

“Het ligt aan de achterlijkheid van de eigenaars dat ze niet bedenken dat ze beter een aantal doordeweekse dagen dicht kunnen en beter kunnen pleiten voor een zondagse openstelling.”

Kan een winkel het zich veroorloven om meerdere dagen per week dicht te zijn? Je moet inkopen doen, je moet je producten verkopen, soms met verlies, maar in ieder geval moet je een minimale omzet halen zodat je een gedegen assortiment kan aanbieden. Op sommige dagen verlies draaien is onvermijdelijk wanneer je überhaupt een kleine winkel wilt runnen. Er is een ?fine line? hier. Enkele dagen p.w. open zijn is niet rendabel. Zeven dagen p.w. mogelijk ook niet.

Wat ik overigens mis hier is een gedegen argument waarom winkeliers het allemaal zelf mogen bepalen. Er wordt slechts ingegaan op de argumenten tegen liberalere openingstijden. Maar wat zijn eigenlijk de redenen voor deze openingstijden?

1 Arbeidsmarkt in tijden van crisis? Bernard Wientjes v.d. werkgevers voorspelt een serieus banentekort wanneer de economie weer een beetje bijtrekt. Vraag mij serieus af of zo?n maatregel wel handig is wanneer je straks serieuze arbeidskrachten nodig hebt ipv melkertbanen. Zodra de maatregel is genomen valt deze niet terug te draaien. Ik zou graag een bredere analyse zien wat dit betekent voor de arbeidsmarkt over meerdere jaren.

2 Vrijheid v.d. winkeliers?
Alsof 1 dag per week niet open gaan een grote inbreuk is op de vrijheden. Daarnaast, zoals ik heb aangegeven, is de vrijheid van de grotere winkels, de onvrijheid van de kleinere.

3 Of Martijn’s argument in het artikel: op zaterdag is het te druk. Tja, big deal wanneer je het zet tegenover principes zoals ‘bescherming van de werknemer, bescherming v.d. kleine winkel, of vrijheden van de winkeliers of de arbeidsmarkt’. Ga gewoon een uurtje vroeger naar de stad en het is prima te doen.

Wees gerust, mijn zorgen bij deze argumenten betekent niet dat ik ze volledig aan de kant schuif. Ik probeer slechts even de ontsnappen van mijn positie als doelman en schiet gericht op de liberale ideeën welke voor de koopzondag pleiten. Anderen mogen even als doelman gaan fungeren.

@36 ?Je moet je eigen overtuiging niet bij anderen door de strot douwen.?
Als ik jouw post doorlees dan zie ik dat dit niet het alleenrecht van de orthodoxe Christenen is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Martijn

@37: Maar wat zijn eigenlijk de redenen voor deze openingstijden?

Gemak voor de consument, vrijheid voor de winkeleigenaar, efficiëntie van de markt laten bepalen wat de beste openingstijden zijn.

Vraag mij serieus af of zo?n maatregel wel handig is wanneer je straks serieuze arbeidskrachten nodig hebt ipv melkertbanen.

Je voert hier toch niet serieus het argument aan dat wegens mogelijke banentekorten er maar geen maatregelen moeten worden genomen die banen zouden kunnen creëren?

Tja, big deal wanneer je het zet tegenover principes

Ik haal dat expliciet aan tegen het SP argument dat over mensen die behoefte hebben aan rust.

Daarnaast, zoals ik heb aangegeven, is de vrijheid van de grotere winkels, de onvrijheid van de kleinere.

Nogmaals: de kleine winkelier is geen met uitsterven bedreigde diersoort. Er is geen reden om de kleine winkelier te helpen omdat het een kleine winkelier is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Rob

@38

“Gemak voor de consument, vrijheid voor de winkeleigenaar, efficiëntie van de markt laten bepalen wat de beste openingstijden zijn.”

Dat is een opsomming. Ik wil meer zien. Verblijd me met een mooi stukje argumentatie.

“Je voert hier toch niet serieus het argument aan dat wegens mogelijke banentekorten er maar geen maatregelen moeten worden genomen die banen zouden kunnen creëren?”

Tuurlijk wel. Ga nou gewoon in op het argument, voor mijn part beargumenteer je dat het belachelijk is, maar argumenteren zal je! (wink) De gerichtheid van mijn argument hier is expliciet gericht op het argument van detailhandel Nederland dat er extra banen worden gecreëerd. Mijn punt is: deze banen zijn soort van melkert-banen. Volstrekt overbodig en onwenselijk wanneer de economie weer aantrekt. Volgens Wientjes is het bovendien niet de vraag ‘of’ er een banentekort gaat komen, maar hoe snel dat tekort er komt.

“Ik haal dat expliciet aan tegen het SP argument dat over mensen die behoefte hebben aan rust.”

Dat principe van rust (niet de slaaf zijn gedurende 7 dagen p.w.) is nogal een belangrijk principe. Een paar minuutjes wachten op een paskamer is dat niet. Vergeef me dat ik het wegstreep onder het kopje ‘boo-frecking-hoo’.

“Nogmaals: de kleine winkelier is geen met uitsterven bedreigde diersoort. Er is geen reden om de kleine winkelier te helpen omdat het een kleine winkelier is.”

Tuurlijk is deze niet met uitsterven bedreigd. We staan aan het begin van de grote strooptocht. De slachtoffers moeten nog gaan vallen, dus sure, de kleine winkelier is nog niet met uitsterven bedreigd. 2012, of 2208, is er niks bij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Wouter

Erg interresante discussie! Ieder zijn mening! Daar heb ik gerepect voor! Mensen die toch graag zondags blijven shoppen. Meld je aan op “Zondags lekker blijven shoppen hyves“.

  • Vorige discussie