Middenklasse roeleert Midden-Oosten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wie krijgt straks de credits voor de op-het-oog positieve democratische ontwikkelingen in het Midden-Oosten? Amerikaanse militaire druk, europese diplomatie of arabisch doorzettingsvermogen?

Gucci ? Mustapha Kamel el-Sayyid, hoogleraar politicologie aan de universiteit van Cairo betoogt dat de huidige democratische ontwikkelingen al ver voor de invasie van Irak zijn ingezet. De democratische situatie in het Midden-Oosten is ook lang niet zo deplorabel geweest als menig amerikaanse neo-con ons wil doen geloven. Bovendien moeten arabieren doorgaans niets hebben van amerikanen noch europeanen, druk vanuit westerse kant zal dus alleen averechts werken. Nee, het is de opstand van de rijke arabische middenklasse, aldus el-Sayyid. Net zoals dat ging met de europese bourgeoisie die eerst economische macht vergaarde en daarna meer rechten afdwong.

In Beiroet werd al gekscherend gesproken van de ‘Gucci-revolutie’, vanwege de sjieke dames die in merkkleding en op hoge hakken aan het protest deelnamen. (Wereldomroep)

Gucci-revolutie…? Oordeelt u zelf: fotocollage 1 en 2.

Reacties (12)

#1 pim berg

Gezien het feit dat in de serieuze boekhandels van Beirut al een tiental jaren grote stapels van Lijpharts “Democracy in Plural Societies: A Comparative Exploration” liggen, en verkocht worden, is er in ieder geval nog iemand die het motto
” Nederland, gidsland” met succes hoog houdt. Maar misschien moet je daarvoor lange tijd in de USofA wonen..;-)

  • Volgende discussie
#2 caprio

Europese diplomatie! Natuurlijk, dat was het, de dictaturen zijn ervoor gezwicht, ze bezweken onder de gestaag opgebouwde morele druk van het moreel en intellectueel superieure Europa! HAHAHAHAHAHAHAHA, Carlos, ik vind u echt een heel sympathieke meneer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

ik vond het wel leuk gevonden, ik had er ook nog “dankzij chinese kookkunst” bij kunnen zetten.

Maar nu even ter zake, toen ik in 2000 in het Midden-Oosten was en het woord “America” viel maakten de meesten arabieren direct een horizontale snijbeweging met hun wijsvinger langs hun hals. Ik durf een fors bedrag erop te verwedden dat dat percentage reacties alleen maar is gestegen in de afgelopen jaren. Jammer voor de stoere amerikanen en de slimme europeanen: wij westerlingen doen er niet toe. Ze maken hun eigen geschiedenis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

Naast de twijfels die je kunt hebben bij de claim dat de irak oorlog een positief effect zou hebben op de democratische ontwikkelingen in het midden oosten, moet je ook kijken naar de vraag of die oorlog wel de beste keuze was (pff, wat een lange zin). Zou het niet mogelijk zijn geweest veel meer resultaat te halen als Bush het anders had aangepakt?
Ik heb een poging gedaan een what-if scenario te beschrijven. En volgens mij was dan niet alleen het midden oosten beter af geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Pelayo

@Carlos

Was dat ook zo in Libanon? In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd Beiroet het “Parijs van ’t Middenoosten” genoemd. Tegenwoordig zijn de christenen daar nog steeds een significante groep. Er is daar een burgeroorlog geweest, dus ik denk dat mensen daar ook een behoorlijke hekel hebben gekregen aan welke retoriek dan ook.

Ik kan me voiorstellen dat Libanezen een uitzondering vormen en het westen niet hun problemen verwijten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Pelayo

Voorstellen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Arabische christenen staan inderdaad positiever tegenover Amerika. En aangezien ze in Libanon een aanzienlijk deel uitmaken van bevolking zal dat in Libanon ook wel anders zijn.

Zoals de jordaanse christen Hazim al zei tegen mij zei op het strand van Aqaba, terwijl we whisky en raki dronken uit een koelbox, “You know Carlos what is the problem with Jordan: too many muslim!!!”. Proost Hazim !!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Pelayo

Vertrouw geen mensen die niet drinken is mijn motto :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Dronken mensen spreken de waarheid,
geheelonthouders daarentegen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Pelayo

Volgens mijn wederhelft spreek ik vooral onzin als ik gedronken heb. En ik spreek daarbij klaarblijkelijk heel erg hard ook.

Zelf heb ik dan altijd het idee dat ik erg leuk bezig was, de avond ervoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 caprio

Libanon is een kaartenhuis, dat ruw verstoord werd door de influx aan Palestijnen, met name de Islamitische Palestijnen, die daar een enorm probleem hebben geschapen. Syria heeft daar mooi schaak gespeeld.

Veel Arabieren zijn overigens helemaal niet zo anti-Amerikaans, stiekum als ‘hun’ overheid niet meeluisterd in de vorm van de geheim agent die iedere westerling, dus ook de geheimzinnige, mysterieuze blanke knapperd Carlos, volgen, dromen ze ervan om naar Amerika te gaan en rijk te worden, een huis in Calefornie en een blonde vriendin. Natuurlijk mag dat allemaal niet van het geloof, maar Moslims zijn net katholieken als het om geloof gaat, van buiten zo blank als sneeuw, van binnen zo zwak als vlees.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie