Microsoft toch terecht zo groot? Een uitpaksessie

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-11-2022
,

William H. Gates (Bill) stelt als Microsoft als monopolist wordt bekritiseerd, dat daar tegenover staat dat Microsoft dan ook wel het enige bedrijf is dat de software voor personal computers universeel bruikbaar heeft weten te maken. Universeel in de zin van: geschikt voor thuis en geschikt voor op het werk, geschikt voor een servertje in de meterkast en voor een telefoontje in je broekzak, bruikbaar voor elke oma én voor de hacker, geschikt om wetenschappelijk onderzoek op te verwerken, maar ook zeer geschikt voor spelletjes en als besturing van een Coca-Cola vending machine. Gastredacteur about: verslaat zijn eerste bevindingen met een nieuwe aankoop en vraagt zich af: heeft Bill Gates gelijk?

De uitpaksessie is een geliefd onderwerp op internet. Dit is een uitpaksessie. Ook op internet: veilingen. Sommige mensen kopen kranen en bakstenen, anderen kunst, en op Ebay wordt mogelijk wel alles geveild wat los en vast zit. Ikzelf had eergisteren geluk en kon op een veiling heel erg goedkoop een multi-media-PC kopen die twee jaar geleden nog € 800 euro had gekost. Verkocht “met garantie, werkt 100 %, maar teruggekomen van een klant en mogelijk gebruikt”. Er werden ook nog een paar spelletjes geveild. Ik betaalde met I-Deal, om half negen ’s-avonds, en de volgende morgen om een uur of elf bracht de PTT bij mijn voordeur tegen afgifte van een onleesbare handtekening een enorme doos, waar een spelletje voor de kinderen en een PC voor mijzelf in zaten.

De PC deed het niet. Zelfs met de stekker erin, en, na de eerste schrik, met de schakelaar op de achterkant op “on”, bleef het daarna op het scherm nog akelig kaal, met als boodschap: “Booting From CD – No System Found”. En er zat niet eens een CD in, ook in de verdere verpakking van de PC niet, en ook in de boekjes geen CD. Recoveren van het systeem zat er dus niet in. Maar ik heb dit wel vaker bij de hand gehad. Dus ik heb wel een “Hiren’s Boot-CD” liggen en een bootable versie van de Acronis Partition Manager. Deze bij noodgevallen bijna altijd uitkomst biedende CD’s startten op mijn nieuwe aankoop wel op. Maar helaas, ze konden geen van beide een harde schijf vinden! *$#@!!&^! Ik zocht verder. Zocht bij het langsflitsen van  “Hit F2 to enter Bios Setup”, en daar ergens verstopt (gelukkig, de muis en het toetsenbord doen het wel) op iets van IDE, maar ook daar niets. NIETS. Geen Harde Schijf of IDE of SATA, geen GB, geen MBA, geen DMA, geen NQC, nee, zelfs de Bios wist helemaal niets te melden op dit gebied. Goedkoop was dus toch miskoop? Waar was de Vista die mij beloofd was? Op de harde schijf die kapot was, of op de helemaal geen harde schijf?

En toen was er Microsoft. Studenten, kinderen, UD-ers, iedereen waar een beetje geld, invloed of toekomstperspectief in zit heeft tegenwoordig immers wel via een of ander kortingskanaal een CD-tje met Windows 7 van Microsoft in de la liggen? Oh ja, waar ligt dat dan? Nou, bij mij is het goed te vinden, en ik kon het snel proberen. Nieuw systeem installeren dan maar, jammer als toch nog wat op de harde schijf had gestaan, maar je moet toch iets. En de boodschap was: “Er zit een harde schijf van 500 GB in, in twee partities”, maar “Deze partities zijn niet geschikt op het Systeem op te installeren”. Niet geschikt? Dan maar verwijderen (je moet toch iets?). Ik kon weer opgelucht ademhalen.

En daarna ging hij als een zonnetje. Een kwartiertje (of hoogstens een half uurtje) later kon ik opgeven dat ik in Rotterdam zat, bij UPC op de kabel. En daarna kon ik TV kijken op mijn PC, ik kon de programma’s die ik later wilde bekijken op mijn harde schijf opslaan, en ik kon de muziek draaien die ergens anders in huis op een Philips PNP radio was opgeslagen. Ik kon internetten, ik kreeg 88 updates aangeleverd, Sargasso deed het, Google deed het, de PC wist hoe laat het was, wat voor weer het zou worden en hoe de Nederlandse spelling in elkaar zit, het was een wonder allemaal. Alles werkte. Binnen een uur, hooguit twee! Van niets naar ergens, nee, meer nog, of zoals Dominee Gremdaat zou zeggen: “from rags to richess, kent u dat gevoel?”. Alleen één klein probleempje nog: de Microsoft Remote Control doet het niet. Bill, ben je daar nog? Meneer Gates?

fotobron

Reacties (115)

#1 weerbarst

Wat is het punt?

  • Volgende discussie
#1.1 børkbørkbørk - Reactie op #1

Digibeet zet computer aan. Computer doet niks. Goh, wat vreemd. Computers starten toch altijd met Windows? Een wonder!

Digibeet stopt Windows DVD in computer. Windows is een beheerssysteem en de computer is speciaal gemaakt voor Windows. En nu is het een wonder dat de computer Windows start.

Er zijn dus twee wonderen geschied en gastredacteur (moet dat niet gastcolumnist of gastingezondenbrievenschijver zijn?) draagt Bill Gates voor canonisatie voor bij Benedictus XVI.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Burps - Reactie op #1

Idd. Seniorennet voor oudere jongeren, of Sargasso?

  • Vorige reactie op #1
#2 Quintana

Het punt? Dat je je soms verwondert over hoe knap de dingen zijn die inmiddels heel gewoon lijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Dr Banner

bright meets sargasso

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Harm

Als je nou Linux had geinstalleerd (Mint bijvoorbeeld), dan had je bovendien na dat halve uurtje ook nog eens het volledige Office pakket gehad, Firefox, een fotobewerkingsprogramma, players die (anders dan mediaplayer) ALLE formaten muziek en films afspelen, een programma om Cd’s en DVD’s te branden, etc. etc. Plus de mogelijkheid om daarna allerlei leuks te downloden en te installeren de simpelste manier die maar mogelijk is.

En dat allemaal in 1 keer en allemaal gratis
Windows is voor de mensen die niet beter weten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Bismarck - Reactie op #4

Mja, dat kan met Windows ook allemaal. Voor iemand die zich als Linux-gebruiker zo superieur acht, laat je niet echt goed zien het beter te weten.

  • Volgende reactie op #4
#4.2 Olav - Reactie op #4.1

B: Mja, dat kan met Windows ook allemaal.

Ja, maar dan moet je meestal zelf de software bij elkaar rapen. Tenzij de fabrikant zo vriendelijk is alles voor te installeren, maar dan zit je vaak weer met probeerversies die na 30 dagen o.i.d. ermee stoppen.

Qua programma’s installeren en up-to-date houden liggen Linux-distributies zoals Debian/Ubuntu/Mint e.d. echt mijlenver ver op Windows.

Overigens begrijp ik ook niet wat de auteur van het artikel eigenlijk wil zeggen.

  • Volgende reactie op #4.1
#4.3 ReinoutS - Reactie op #4.2

Ik denk dat ‘ie wil zeggen dat ‘ie maling heeft aan de kleine lettertjes in de Windows-licentie waarin staat dat je het maar op 1 pc mag installeren en anders gewoon nog een keer moet betalen.

#4.4 L.Brusselman - Reactie op #4.3

En wie controleert dat ?

#4.5 Harm - Reactie op #4.1

@ Bismarck, wat een stompzinnig commentaar: ik voel me helemaal niet superieur, want ik ben op het gebied van informatica nou niet bepaald een licht. Ik wel heb ontdekt dat Linux in bepaalde opzichten, in vele opzichten, superieur is aan Windows.

Zo heb ik meer tijd nodig om Windows 7 te installeren, dan het volledige pakket dat ik hier boven genoemd heb, dus inclusief Office etc. etc. En het leuke daarbij is, dat je daarbij (achteraf) ook nog kunt beslissen ook of je hem in het engels, duits, frans, nederlands, spaans, portugees of een andere exotische taal wil laten werken. Probeer dat maar eens met windows.

Die van mijn vrouw draait nu al meer dan 3 jaar op hetzelfde Ubuntu-pakket en loopt nooit, maar dan ook nooit (!) vast.. De electriciteit valt uit (gebeurt hier regelmatig), het moederboard is al vervangen, maar het lijkt of dat allemaal niets uitmaakt, zolang die harde schijf nou maar blijft werken.

En nee, ik ben helemaal niet superieur, want als iemand als ik met Linux kan werken, dan is dat het beste bewijs dat iedereen dat kan. Alleen weten de meeste mensen dat niet en daar moet verandering in komen.

Overigens bestaat er een vrij onbekende versie, genaamd Kororaa, die ik kan aanraden aan de mensen die het prettig vinden om met KDE te werken. Het is een soort Fedora (rpm) tegenhanger van Mint. Het is maar een weetje…

  • Volgende reactie op #4.1
  • Vorige reactie op #4.1
#4.6 Bismarck - Reactie op #4.5

ik voel me helemaal niet superieur

Daar heeft #5 maar één ding op te zeggen:

Windows is voor de mensen die niet beter weten.

#4.7 Rob - Reactie op #4.6

“ik voel me helemaal niet superieur, want ik ben op het gebied van informatica nou niet bepaald een licht.”

Misplaatst superioriteitsgevoel :)

  • Volgende reactie op #4.6
#4.8 Harm - Reactie op #4.6

Ik geef het toe, ik geef het toe.
Ik was een beetje van mijn stuk gebracht door Bismarck, die schreef:

“Mja, dat kan met Windows ook allemaal.”

Dat wist ik natuurlijk niet.

  • Vorige reactie op #4.6
#4.9 zmmoccc - Reactie op #4.1

Is voor de niet-nerd anders toch wel zo’n beetje de beste reden om voor Linux te kiezen. CD erin, paar keer op enter drukken en klaar inclusief alles wat u nodig hebt in de gewenste taal.

Met Windows moet u eerst op zoek naar een licentiekey. Hebt u het eindelijk geinstalleerd dan mag u nog met het handje op zoek naar drivers voor uw printer en wifi kaartje. Hebt u de CD van uw printer nog? Misschien ergens op zolder… Werkt dat eindelijk dan nog met het handje op zoek naar een Office pakket. Oh u hebt enkel een engelstalige office voor op uw Hollandse Windows en u kunt geen Engels? Balen zeg. Dan nog de Flash plugin opgraven en iets gebruikersvriendelijks dat uw fototjes archiveert zoeken. Oh uw computer vraagt om een driver als u uw fototoestel aansluit? Het is me wat. En dan met de hand al die losse rotzooi up-to-date houden? Geen leek die dat lukt. Echt niet.

Dus, ja, 100% met Harm eens. Niet uit superioriteitsgevoel maar vanwege de praktijk waarin ik schoon genoeg van al die leken met Windows had waar ik steeds moest komen opdagen. Sinds ik dat weiger en er een paar een linux-CD heb gegeven (most notably mijn niet erg computer-savvy moeder, mijn schoonvader en mevrouw zmmocc) kan ik gewoon bier drinken als ik op bezoek kom in plaats van de verneukte Windows installaties reanimeren.

  • Vorige reactie op #4.1
#4.10 gbh - Reactie op #4.9

als ze er niks mee kunnen kunnen ze er ook niet veel aan verzieken

  • Volgende reactie op #4.9
#4.11 zmmoccc - Reactie op #4.10

Wat kunnen ze er niet mee dan?

#4.12 Bismarck - Reactie op #4.9

Hebt u het eindelijk geinstalleerd dan mag u nog met het handje op zoek naar drivers voor uw printer en wifi kaartje.

Met Linux daarentegen kunt u het al opgeven, want u zult uw wifikaartje en printer niet aan het werk krijgen, tenzij u over programmeervaardigheden beschikt.

  • Vorige reactie op #4.9
#4.13 Olav - Reactie op #4.12

Dan koop je de verkeerde hardwarespullen.

  • Volgende reactie op #4.12
#4.14 Bismarck - Reactie op #4.12

Van hardwarespullen die je onder Linuxprobleemloos kunt installeren, zitten gewoonlijk de drivers standaard op je Windows DVD/CD. Dus als je de juiste hardware hebt, heb je het probleem dat #56 schetst niet.

  • Volgende reactie op #4.12
  • Vorige reactie op #4.12
#4.15 Olav - Reactie op #4.12

Nu vergelijk je een situatie waarin je een CD met drivers krijgt, waarschijnlijk van de fabrikant bij aankoop van een computer of andere hardware, met een situatie waarin je zelf de drivers moet vinden. In het laatste geval moet je ook voor Windows wel wat moeite doen.

Bijvoorbeeld om 3D-ondersteuning te krijgen voor je grafische kaart zal je meestal een driver moeten vinden en installeren. Anders werkt het wel, maar niet zo snel. Fabrikanten leveren die drivers meestal op een CD, of je kan ze downloaden. Voor Linux-gebaseerde systemen staan ze meestal niet op de CD, en moet je soms na het downloaden wat instructies volgen om het geïnstalleerd te krijgen.

Als je een PC koopt met Ubuntu of Fedora o.i.d voorgeïnstalleerd (het komt soms voor) dan zal de fabrikant dat allemaal al gedaan hebben. Zo’n systeem is voor een simpele gebruiker echt niet moeilijker om in gebruik te nemen dan een nieuwe Windowsdoos.

Printers worden echt voortreffelijk ondersteund, door middel van CUPS. Een printer die niet door CUPS wordt herkend moet je sowieso nooit kopen. Het is dan waarschijnlijk een ding dat zich niet aan algemeen gebruikelijke standaarden houdt en waarvan de fabrikant gegevens geheimhoudt.

  • Volgende reactie op #4.12
  • Vorige reactie op #4.12
#4.16 zmmoccc - Reactie op #4.12

LOL. Mijn laatste 3 printers, 5 laptops, 4 desktops en 9 webcams werkten allemaal out of the box met Debian en Ubuntu. En dan bedoel ik out of the box. Aansluiten en gaan. En ik selecteer ze er heus niet op, daar ben ik veel te impulsaankoperig voor.

Vergeet ik bijna mijn verzameling exotisch professionele studio geluidskaarten en MIDI interfaces te noemen. Ook gewoon aansluiten en gaan. Waar heb jij zulke slechte ervaringen mee dan?

  • Volgende reactie op #4.12
  • Vorige reactie op #4.12
#4.17 Olav - Reactie op #4.12

Zmmoccc, nooit een ATI of Nvidia driver hoeven installeren onder Debian? Ubuntu doet dat inderdaad vanzelf voor zover ik weet.

  • Volgende reactie op #4.12
  • Vorige reactie op #4.12
#4.18 Bismarck - Reactie op #4.12

@88: 3D acceleratie onder linux kun je vaak helemaal vergeten. Verder bedoel ik dat niet. Windows heeft voor standaard apparaten gewoon de goede drivers, of zoekt die automatisch (dus niet handmatig) voor je op. Met ubuntu en eerder met Redhat en nog wat distro’s heb ik wel eens vaker op pc’s lopen klooien, maar wifi kun je vergeten en op twee pc’s wilde hij het beeld niet beter dan 640×480 leveren, omdat hij de grafische kaart niet goed herkende. Daarnaast heeft het op laptops/netbooks problemen met zaken als variabele processorfrequentie en schermbelichting. Je moet al echt bij die andere semi-monopolist (Intel) al je hardware kopen, wil je Linux out of the box werken. En ik heb nu eenmaal een grotere hekel aan Intel dan aan Microsoft.

  • Volgende reactie op #4.12
  • Vorige reactie op #4.12
#4.19 su - Reactie op #4.12

3D acceleratie onder linux kun je vaak helemaal vergeten.

Heb er geen problemen mee. Gewoon een NVidia kaart nemen en je speelt moeiteloos 3D games onder Wine.

Stepping AMD triplecore: no problemo. Heb helemaal niks van Intel.

  • Vorige reactie op #4.12
#4.20 about: - Reactie op #4

Goeie tip @005, Harm. Ik ben dus even bezig geweest, maar het staat er op. Mijn eerste indruk: het ziet er gelikt uit. Ik moet alleen nog twee op mijn netwerkje aangesloten printers aan de praat krijgen en ik kan nog geen TV kijken of programma’s opnemen en later weer afspelen. De muziek ophalen van de Philips radio lukt ook nog niet en de Microsoft Remote Control doet het nog steeds niet (zou hij kapot zijn?). Linux is nog enerverender dan links rijden met een mobieltje aan je oor en een ijsje in je andere hand. Mijn buurjongetje vraagt waar de spelletjes zijn en hoe hij moet schieten. Wordt vervolgd.

  • Vorige reactie op #4
#5 Joost

Voor een pc die bezorgd wordt is 2 uur veuls te lang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 L.Brusselman

Toen ik nog jong was moesten we de inktpot tussen onze handen ontdooien voor we konden schrijven,verwende nesten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Sjiek - Reactie op #6

Lucky you. Wij schreven met kolen. Kreeg elk kind een stuk antraciet om mee te schrijven. In de pauze maakten we er een vuurtje van zodat onze vingertjes weer ontdooiden. Het ventje dat het domst was mocht dat vuurtje aansteken. Hij had zijn vingertjes immers warmgehouden in zijn zakken terwijl die van ons om de kool geklemd zaten en niet meer te bewegen waren.

#6.2 Harm - Reactie op #6.1

Met een kroontjespen, bij elk woord moest je dat kreng weer in die intpot dopen. Een vulpen kreeg je kado als je slaagde voor de middelbare school en een ballpoint, dat mocht niet, want dat “verpestte je handschrift” (heeft ook niks geholpen).

#7 piet de nuttige idioot

vroegah was ik werkzaam in de grafische sector en was een Mac het enige apparaat waar je mee uit de voeten kon, maar dat is al jaren niet meer zo.
Voor een paar honderd euries zet je nou een PC in elkaar die alles kan wat zo’n MacPro apparaat ook kan, en het leuke is dat je dat allemaal als Lego steentjes uit kan wisselen. Kom daar maar eens om met je oude G3 of G4, die zijn wellicht onverwoestbaar, alleen je kan er zo weinig mee.
En als je geen zin hebt om te legoën, dan stap je zo’n computer-outlet winkel binnen en loopt naar buiten met een mooi apparaat voor een honderdje of 3, met legale windows er op en alles. plug & play.
Weet niet veel van Linux, maar op één of andere manier heb ik nog nooit voor de Windows hoeven betalen. Dit machientje is door zo’n hobbyist in elkaar gezet voor 3honderd (dualx2, 3G werkgeheugen, Terrabite schijfje) voor mij voorlopig genoeg, compleet met legale Windows. Kan alleen geen cd-tjes branden, ligt niet aan de software maar aan het apparaatje. Als ik nog ’s een paar tientjes over heb…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 gbh - Reactie op #7

je betaalt wel voor een licentie, op een nieuwe bak zit windows met een OEM licentie, die is een stuk goedkoper, linux is leuk voor een server en voor de die-hard microsoft haters die blijkbaar niks beters te doen hebben dan een pokkehekel te hebben aan één of ander bedrijf, de mac is leuk voor iedereen die zin heeft om 3 keer meer te betalen voor minder maar dat geeft blijkbaar status, 99% van alle software word nog steeds gemaakt voor windows

zelf kan ik bij MSDN academic alliance downloaden wat ik wil

#7.2 Harm - Reactie op #7.1

Dat jij alles verklaart met het argument van onbestemde haat,
dat was me al eerder opgevallen.

Kosten voor MSDN Academic Alliance zijn: €927,- inclusief BTW.
Exclusief Microsoft, daar zitten geen pakketten bij van Adobe etc.
Linux is gratis.

#7.3 gbh - Reactie op #7.2

jij herkent je eigen in het beeld? wat een verassing :o))

ik betaal geen cent voor MSDN Academic Alliance en jouw argument van het pakket van adobe is al helemaal ongelooflijke bullshit; er is helemaal geen adobe voor linux!!! in linux kan je niks anders doen dan een beetje fucken met gimp

  • Volgende reactie op #7.2
#7.4 1banaan - Reactie op #7.3

Oh joy, een Gimp vs PS thread!

  • Volgende reactie op #7.3
#7.5 DJ - Reactie op #7.3

beetje word docs editen of flash filmpjes bakken (hopelijk C++ brouwen, kleine kans), wtf heeft dat met academic te maken?!?
linux is for proper nerds /flamewar, zelfs apple is beter

  • Volgende reactie op #7.3
  • Vorige reactie op #7.3
#7.6 su - Reactie op #7.3
  • Vorige reactie op #7.3
#7.7 1banaan - Reactie op #7.2

Ja maar voor 927 euro kan hij wel alles gratis downloaden, wat jij dan!

  • Volgende reactie op #7.2
  • Vorige reactie op #7.2
#7.8 piet de nuttige idioot - Reactie op #7.2

een Adobe pakket is alleen maar gratis als je het weet te kraken. Wat niet zo moeilijk is (voor CS5 een paar regeltjes text toevoegen aan je systeembestanden zodat de probeerversie niet om een serienummer vraagt). De laatste keer dat ik in Linux neusde kon je geen Photoshop/InDesign/Illustrator draaien, voor beeldbewerking had je dan ‘Gimp’ maar daar kon je geen kleurscheidingen in CMYK mee maken nodig voor drukwerk. Alleen maar RGB. (ik moet natuurlijk wel af en toe een klusje doen om nog een beetje te blijven lachen)
Dat is misschien onderhand verholpen, maar zoals ik al zei is er kennelijk zo’n groot aantal Windows-licenties in omloop dat je die gratis bij een pak melk krijgt. Ik heb nou Windows7 Ultimate, compleet met ‘validation’ shit, ik zou niet eens weten hoe ik er aan kom. Ik vind Linux heel sympathiek, maar zolang er gebruiksvriendelijke alternatieven voor weinig zijn zie ik de noodzaak nog niet.
Een mac is nog veel gebruiksvriendelijker, dat zijn echt dozen voor dummies, een MS-PC is voor de knutselaar en een Linux voor de nerd?
Maar eerdaags zal de Linux de PC wel ingehaald hebben, net zo goed als die de Mac (in ieder geval prijstechnisch) ingehaald heeft. Apple(Mac) is alleen nog maar voor de blingbling-gadgets met kant en klare apps.

  • Vorige reactie op #7.2
#7.9 gbh - Reactie op #7.8

gimp draait ook onder windows, heb hier de master collection 5.5 draaien en als je ff zoekt kan je die zo bij de pirate met patch vinden

zolang vrijwel alle software op windows draait zie ik linux windows niet inhalen, zie windows voorlopig alleen maar groter worden nu ze ook ARM gaan ondersteunen

mac is zoals je zegt blingbling, als microsoft doet wat apple doet hebben ze gelijk de mededinging autoriteit aan hun broek hangen, echt ongelooflijk dat apple daarmee weg komt, voor mij is apple geen optie alleen al omdat de meeste ict software daar niet op draait

heel vroeger was de mac grafisch een stuk beter maar apple is aan alle kanten door andere hardware voorbij gefietst, tegenwoordig maakt apple zelf ook maar gebruik van deze hardware

  • Volgende reactie op #7.8
#7.10 1banaan - Reactie op #7.8

Gimp heeft ook CMYK tegenwoordig.

Gimp en PS hebben allebei een zeer verschillende manier van gebruik. Iemand die PS al 10 jaar heeft gebruikt vindt Gimp waardeloos in gebruik. Iemand die Gimp als jaren als primaire foto editor gebruikt vindt PS ronduit waardeloos.
Dat betekent niet dat het ene programma onderdoet voor het ander.

  • Volgende reactie op #7.8
  • Vorige reactie op #7.8
#7.11 gbh - Reactie op #7.8

gimp heeft een extreem hoge leercurve maar dat heeft photoshop ook alleen photoshop is de standaard bij elk grafisch bedrijf en de tools zoals content aware filling zijn om je vingers er bij af te likken

  • Volgende reactie op #7.8
  • Vorige reactie op #7.8
#7.12 piet de nuttige idioot - Reactie op #7.8

ik zal Gimp ’s even checken. Sowieso is de ‘hegemonie’ van Adobe een beetje overschat. Op een gegeven moment kwam ik er achter dat CorelDraw als tekenprogramma vaak gebruikt wordt bij beletterings-bedrijven (op auto’s en zo), en dat sommige functies veel prettiger zijn dan bij Adobe Illustrator. het samenvoegen van punten, spitse lijntjes maken etc.
En dat hele Corel pakket (ook met fotobewerking, CorelPaint geloof ik) is 3-4 keer goedkoper dan Adobe.
En wij kunnen wel leuk programmaatjes hacken, daar ligt niemand wakker van. Maar een bedrijf moet per werkplek een peperdure licentie hebben, voor elk opmaak/beeldbewerkings-programma, voor elk gebruikt lettertype, etc., en als je dat niet doet dan hang je vies.
Dus als programma’s als Gimp meer aan de professionele eisen voldoen, en een freeware teken- en opmaakprogramma bestaan vast ook wel, dan kan een ander besturingssysteem ook zomaar weer in de aandacht komen.

  • Volgende reactie op #7.8
  • Vorige reactie op #7.8
#7.13 gbh - Reactie op #7.8

heel vroeger zweerde ik ook bij corel maar met photoshop kan je heel veel meer

ben zelf echt niet kapot van adobe vind dat adobe 2 soorten licenties moet uitgeven, eentje voor wie er zelf ook flink geld mee verdient en eentje voor huis tuin en keuken gebruik, weten ze bij adobe geloof ik zelf ook wel want ze maken geen jacht op illegale gebruikers en ze timmeren de boel ook niet dicht voor illegaal gebruik anders zou bijvoorbeeld na een update het zaakje het niet meer doen

  • Volgende reactie op #7.8
  • Vorige reactie op #7.8
#7.14 Harm - Reactie op #7.8

Klopt Piet en er bestaat ook geen goed CadCam programma voor Linux. Maar het gaat niet om programma’s van Microsoft natuurlijk (zie de titel van het stukje). Photoshop is bijvoorbeeld voor de Mac ontwikkeld. Bovendien leveren 95% van de gebruikers geen fotomateriaal in bij de drukker en zo groot is het aantal architecten en industriele ontwerpers nou ook weer niet.

Er is nogal wat software waar rechten op rusten en in sommige gevallen is het duidelijk dat sommige fabrikanten/producenten liever Microsoft te vriend houden. Waarom zou de leverancier van een modem anders niet de drivers voor Linux willen leveren? Dat is nu juist een van de nadelen van monopolie-vorming en een reden om kritisch te staan tegenover firma’s zoals Microsoft.

Kortom, ik wil niet beweren dant Linux alles beter doet dan windows, maar veel dingen wel, en juist die dingen waarvoor de doorsnee-consument een computer gebruikt.

Natuurlijk zijn er ook van die mensen die niet begrijpen waarom je voor “bepaalde dingen” moet inloggen als root, zoals mark3000. Ook die zullen ongetwijfeld Windows blijven gebruiken. Dat zijn van die mensen die niets te verbergen hebben, zelfs niet het nummer van hun creditcard.

PS: Ik zie dat ik een paar reacties achter loop. Die CYMK kleurscheiding voor Gimp bestaat wel, maar is vrij krakkemikkig en niet stabiel. De interface van Gimp lijkt op het eerste gezicht nogal vreemd, maar blijkt erg praktisch te zijn en de leercurve vond ik zelf niet echt hoog.

  • Volgende reactie op #7.8
  • Vorige reactie op #7.8
#7.15 piet de nuttige idioot - Reactie op #7.8

@32 uiteindelijk kan je met al die programma’s hetzelfde. Voor mij won als tekenprogramma CorelDraw het, als fotobewerkingsprogramma nog steeds Photoshop. Elke selectie wordt in CorelPaint een ‘masker’, zelfde idee, maar ik kon er niet aan wennen. Maar onderhand worden er bij elke versie handigheidjes toegevoegd die me vaak niet echt kunnen boeien. Ik ben nog van de PS4-tijd, dat ik er professioneel mee bezig was ging tot aan CS2. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet meer met belangstelling volg. En als ze ’the best of both worlds’ in een freeware programma weten te stoppen zal ik dat alleen maar toejuichen…

  • Volgende reactie op #7.8
  • Vorige reactie op #7.8
#7.16 This - Reactie op #7.8

Ik moest bij het voorgaande wel even denken aan deze unboxing (KlikTV). En over kant en klaar gesproken, hebben jullie het al eens zo bekeken (KlikTV)?

  • Vorige reactie op #7.8
#8 mark3000

Ik heb linux geprobeerd, maar vind het maar niks.

– Idiote mapindeling. (onbegrijpelijk voor een leek)
– Continue installeren van packages met onbegrijpelijke namen => why?
– Crappy console, met vreemde texteditors.
– Wireless werkend krijgen… pfff
– inloggen als root voor bepaalde dingen… why???
– Netbeans geinstalleerd (reden voor linux), maar werkt slechter als op windows :o

Linux gaat het niet worden, jongens.. echt niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 gbh - Reactie op #8

dankzij die map indeling bestaat Path Traversal elke hacker en cracker is daar extreem happy mee

https://www.certifiedsecure.com/certificatedetails/view/35

  • Volgende reactie op #8
#8.2 1banaan - Reactie op #8.1

Als in c:\windows ?

#8.3 gbh - Reactie op #8.2

op een linux server kan je via ../../ terug naar de root, als die niet goed beveiligd is kan je overal bijkomen, op een windows server lukt dat niet

bij Certified Secure kan je daarop oefenen maar je moet wel eerst plechtig beloven dat je anderen hiermee geen schade aan gaat doen

als je een beetje googled kom je een eind

#8.4 1banaan - Reactie op #8.3

Dat is geouwehoer.

  • Volgende reactie op #8.3
#8.5 gbh - Reactie op #8.3
  • Volgende reactie op #8.3
  • Vorige reactie op #8.3
#8.6 1banaan - Reactie op #8.3

Certified Secure: ik beloof plechtig dat ik Sargasso niet hack….

  • Volgende reactie op #8.3
  • Vorige reactie op #8.3
#8.7 1banaan - Reactie op #8.3

Dat is in 1994 al opgelost.

  • Volgende reactie op #8.3
  • Vorige reactie op #8.3
#8.8 Spuyt12 - Reactie op #8.3

Sorry? “Als die niet goed beveiligd is”? Allereerst ga je terug naar de root door “cd /” in te toetsen, daarna kan je daar geen zak omdat linux standaard zo wordt opgeleverd dat je daar geen zak kan zonder de juiste privileges. Als je er toch wat kan dan ben je óf root óf je hebt je machine al serieus verneukt.

Edit: Ah, je bedoelt via php-applicaties. Dood aan de programmeur die relatieve paden gebruikt in scripts en/of dat soort gegevens uit client side opgeslagen informatie haalt.

  • Vorige reactie op #8.3
#8.9 1banaan - Reactie op #8

Blij toe, mag niet hopen dat ik voor de hele buurt helpdesk mag gaan spelen.
Netbeans zuigt btw en niet alleen onder linux.

  • Volgende reactie op #8
  • Vorige reactie op #8
#8.10 ReinoutS - Reactie op #8.9

Tevreden Netbeans-gebruiker onder Linux (GNOME) hier!

#8.11 børkbørkbørk - Reactie op #8

Daar heb je helemaal gelijk: Linux op de desktop, dat is alleen voor fanatici. Gnome … brrrr. Nee, eerst OSX, daarna OSX, dan Windows, dan OSX en daarna misschien Linux.

Op een server daarentegen is Linux de eerste keuze, wat mij betreft.

  • Vorige reactie op #8
#9 1banaan

Maar om OT te blijven. Ik vind het best wel een beetje zielig voor de topicschrijver dat hij een legaal gekocht systeem met behulp van illegaal verkregen software aan de gang moet krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 Harm - Reactie op #9

#10 1banaan

Certified Secure: ik beloof plechtig dat ik Sargasso niet hack :-S

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10.1 1banaan - Reactie op #10

Hmm, verkeerde thread, hoort hier niet.

#11 piet de nuttige idioot

volgend jaar weer allemaal aan de Amiga/Commodore.
En morgen weer gezond op…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Sjiek

Techneuten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Spuyt12

DAMN wat zijn jullie een stelletje mietjes. In mijn tijd manipuleerden we de informatie op harddisks handmatig met magneten. Daar wás helemaal geen OS voor nodig!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Robin

Op de één of andere manier is de eerste alinea uit een ander stukje boven dit artikel terechtgekomen. Even iets aan doen, redactie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Share

Microsoft is zo groot omdat de meeste mensen op onze planeet dom zijn. En ik vind dat prima want als techneut leef ik er goed van.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15.1 about: - Reactie op #15

– – – – –

  • Volgende reactie op #15
#15.2 L.Brusselman - Reactie op #15

Gelukkig voor mij zijn er ook techneuten die niet alleen aan geld denken.

  • Vorige reactie op #15
#16 Walnoot

My two cents:

Het huidige success van Apple kan overigens prima verklaard word door het volgende:

Voor de opkomst van DTP (desktop-publishing) begin jaren negentig had je in de grafische industrie al gesloten zet- en image manipulation systemen die in prijs varieerden van enkele tonnen tot miljoenen guldens en precies hetzelfde deden als programma’s zoals photoshop en quarkxpress, illustrator.

Met name deze drie programma’s, alledrie afkomstig van adobe, bleken een gat in de grafische markt. Deze draaiden toen exclusief op Apple computers. Opeens konden kleine ontwerpbureaus beschikken over gelijkwaardige apparatuur waarmee ze konden concurreren met de grote jongens met een kleine investering van nog geen tienduizend gulden.

Toen de grote jongens zich dit realiseerden wilden ze niet achterblijven en ontsloegen ze een zwik personeel en investeerden het bespaarde geld (vaak vele miljoenen) in Apple apparatuur (computers, printers, scanners etc) voor het resterende personeel.

Die investeringen van toen zijn natuurlijk al lang terugverdiend, maar door de gemaakte investeringen was er geen incentive om van apple af te stappen tegen de tijd dat Windows een goed alternatief werd. Er had een ‘lock-in’ plaatsgevonden.

Linux heeft deze markt overigens nooit weten te winnen vanwege het simpele feit dat het de creatieve industrie was die de apparatuur als gereedschap wilde gebruiken voor tekst- en beeldverwerkende doeleinden, en geen tijd wilde verspillen aan het (her-)programmeren van basis functies. Programmeurs hadden bovendien weinig op met de snelle reclame jongens.

Apple maakte ondertussen handig gebruik van het feit dat haar klanten aan Apple ‘vastzitten’ en ging door op de leest van het gesloten systeem zoals dat gebruikelijk was eind jaren tachtig, en hanteerde daarom hogere prijzen vanwege haar gebleken geschiktheid voor industriele toepassingen in met name de reclame- grafische en aanverwante indutrieen. Tot zover nog niets aan de hand.

Echter vanaf het moment dat Adobe programma’s ook stabiel op Windows konden draaien, op veel goedkopere machines, zat de industrie met een probleem. Immers hoe konden ze nog langer de benodigde hogere investeringen voor apple apparatuur verklaren als er veel goedkopere gelijkwaardige alternatieven voor handen zijn?

Toevallig(?) kwam rond deze tijd Steve Jobs terug bij apple, en ging zich bezighouden met het versterken van de industriele kwaliteiten van Apple PC’s. Dat blijkt ondermeer uit het gemakkelijk maken om digitale (geluids-) bestanden uit te wisselen, wat vervolgens weer resulteerde in de iPod die het mogelijk maakte om zonder rechten af te dragen muziek uit te wisselen.

Hier is de grafische en creatieve sector in meegegaan. Het waren immers de reclamemakers en een groot deel van de tekst- en beeldverwerkende bedrijven die nu hun investeringen in Apple apparatuur beloond zagen met de mogelijkheid om persoonlijk gratis muziek uit te wisselen. Dat consumenten daar ook wel wat in zagen is de voornaamste reden van het success van de iPod. Het feit dat ze ermee weg kwamen door tegelijkertijd iTunes op te zetten doet daar niets aan af. iTunes was een wassen neus om de muziekindustrie tegemoet te komen met de belofte van een werkend internet model voor de distributie van muziek.

Komen we aan in 2000. Apple heeft de focus van de marketing van haar produkten verlegd van de interne naar de externe kenmerken van haar produkten. Niet de betere, snellere, stabielere argumenten worden aangehaald in produktlanceringen, maar de vormgeving van de behuizing ervan. Hiermee konden bestaande klanten worden vastgehouden, want de gevoerde esthetische argumenten vonden een willig gehoor bij de doelgroep van bestaande klanten, die op dat moment al jarenlang veel meer uitgaven aan IT infrastructuur dan strikt noodzakelijk was.

Maar als bedrijf wil je natuurlijk een verbond aangaan met ‘design’ zeker als je in de reclame zit.

Fast Forward naar 2007. De iPhone is het meest gesloten systeem ter wereld, en wordt vooral gebruikt door ‘creatievelingen’ of mensen die daarvoor door willen gaan.

Windows heeft zich al die tijd beziggehouden met het optimaal kunnen faciliteren van universele bedrijfsprocessen. Excel, Powerpoint en Word zijn een begrip in verreweg de meeste bedrijven. Met Server software hebben organisaties een compleet pakket voorhanden om een corporate IT omgeving in te richten. Ook groeit er een leger aan ontwikkelaars op rondom de verschillende platformen van het bedrijf. Bij apple is dat op dit moment beperkt tot applicatieontwikkelaars.

Linux heeft als voornaamste success vooralsnog dat het een plaats als speler op deze markt heeft weten te veroveren. Met recht een prestatie van formaat. Haar ontwikkelaars kunnen het best omschreven worden als ‘vrije jongens’, ‘rebellen’ en open software advokaten.

Tegenwoordig is Microsoft meer open dan Apple, en minder open dan Linux maar eigenlijk het beste (lees: goekoopste) alternatief. Nog steeds willen bedrijven zich niet al te veel bezighouden met het zelf programmeren en opzetten van voor hen op maat gemaakte systemen, maar geven er de voorkeur aan ‘off the shelf’ software aan te schaffen waarmee zij zich zo snel mogelijk op de eigen bedrijfsprocessen kunnen richten. Met Apple & Linux kun je mooie en schitterende projecten tot een goed eindresultaat brengen, maar voor het overgrote deel van de computergebruikers is Windows het enige wat bereikbaar en voor handen is.

Niet voor niets gaat er dan ook het gezegde rond in de IT industrie: Nobody ever got fired for choosing Microsoft. En daar zit volgens mij een kern van waarheid in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #16

goed verhaal, alleen QuarkXPress is niet van Adobe. Is iets Zwitsers. Adobe had pas een opmaakprogramma met de komst van InDesign. (wat Quark wel pijn heeft gedaan, die hadden zo’n beetje een monopoliepositie).

#16.2 gbh - Reactie op #16.1

tot 2005 bestond er nog zo iets als Macromedia

http://nl.wikipedia.org/wiki/Macromedia

de goeie oude tijd :o)

#17 alt. johan

Microsoft is een monopolist, heeft misbruik van het monopolie gemaakt, en de consument heeft daardoor schade geleden. Misbruik dat gewoon illegaal was.

Het “Finding of Fact” document van het Amerikaanse ministerie van justitie is eigenlijk nooit tegengesproken door Microsoft.

Ze hebben destijds door effectief lobby-werk voorkomen dat ze zouden worden opgesplitst.

http://www.justice.gov/atr/cases/f2600/2613-1.htm

Verder kijken (kortzichtige) mensen teveel naar de prijs. Facebook en Google hebben ook een lage (gratis) prijs, maar dat wil niet zeggen dat ze zonder nadelen zijn.

Een uitspraak van Bill Gates over gebruikers vind ik in dit geval wel instructief (“….. year in China, but people don’t pay for the software. Someday they will, though. As long as they are going to steal it, we want them to steal ours. They’ll get sort of addicted, and then we’ll somehow figure out how to collect sometime in the next decade. “)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Walnoot

@alt. johan Dat is wel heel erg veel lesswerk. Kun je ondertussen enkele concrete voorbeelden geven en deze vergelijken met wat apple nu doet? En hoe zit het tegenwoordig? ik herinner bijvoorbeeld wel me de koppeling met de ingebouwde internet explorer browser, wat nu bijna een non-issue lijkt. Verder wel eens met de kortzichtigheid van de gemiddelde consument waar het google & facebook betreft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18.1 alt. johan - Reactie op #18

@062: Inderdaad veel leeswerk en ik weet niet goed hoe ik het moet samenvatten. De macht van Microsoft lijkt wel af te nemen (Firefox, Chrome, Android, Ipad, Iphone) , maar op de PC markt hebben ze nog steeds een ongezonde >90% marktaandeel.

En de koppeling met Internet Explorer houdt bedrijven nog steeds op het Windows platform, talloze web-applicaties draaien alleen met IE.

Apple daar heb ik toch een stuk minder kijk op. Ik word er niet mee geconfronteerd op mijn werk. En ik heb zelf geen Apple-spullen. Ook heb ik nog nooit meegemaakt dat een website niet werkte op mijn Linux computer omdat die site specifiek ontwikkeld was voor OS X.

#19 Key

Het enige OS wat er toe doet is de Linux Distro From Hell. De rest is voor watjes. http://humorix.org/10265

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 L.Brusselman

In veel reacties vindt men het dom dat mensen alleen naar de prijs kijken,in veel gevallen is dat pure noodzaak en geen verkeerde zuinigheid.Men heeft niet de luxe voor de”betere kwaliteit”te gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Walnoot

@Piet de nuttige idioot Je hebt gelijk wat quark betreft. i stand corrected.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Walnoot

“talloze web-applicaties draaien alleen met IE”

Heb je voorbeelden? Ben wel nieuwsgierig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22.1 alt. johan - Reactie op #22

@068: Ik heb zelf een tijdje geleden de app van http://ibcable.com gebruikt en tot mijn vreugde zie ik dat ze nu een nieuwe versie van de website hebben, waarmee alle moderne browsers ondersteund worden.

Vooral binnen bedrijven zijn soms web-applicaties aangeschaft die alleen Internet Explorer 6 ondersteunen. Er is voor betaald en men blijft het gebruiken. Een klassiek geval van vendor-lockin. Op tweakers zie je regelmatig reacties waarin IT’ers aangeven waarom hun bedrijf nog IE6 gebruikt.

Maar ik denk nu dat de situatie echt ten goede aan het omslaan is op de browsermarkt, gezien ook het voorbeeld van ibcable.

De problemen zijn nog niet opgelost. Er nog over Silverlight ( (RTL) uitzending gemist) , hun ongezonde Office/Windows marktaandeel….

#23 Walnoot

Ik vraag me af of het wel zo gezond is om 100 verschillende soorten browsers te hebben. Uiteindelijk gaat het toch om de services die erin worden aangeboden zelf en dan is het nog altijd aan de applicatiebouwers om iets al dan niet voor verschillende browsers beschikbaar te maken.

Neem bijvoorbeeld de vele honderdduizenden iPhone applicaties die niet op andere patformen draaien maar ook niet echt de moeite waard zijn om over te zetten simpelweg omdat dat economisch gezien geen zoden aan de dijk zet. Dat hoeft niet op monopolisme te duiden, zelfs niet op een hoge entry barrier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23.1 alt. johan - Reactie op #23

Je hebt helemaal gelijk. Niemand zit te wachten op 100 verschillende browsers.

En de iPhone vind ik zowieso geen probleem, omdat er in de smartphone-markt wel een gezonde competitie is tussen Iphone, Blackberry en Android.

Bij Linux heb je een wel het issue dat er hopeloos veel smaken zijn. Sommigen zien die fragmentatie als een groot probleem, ik vind het eerlijk gezegd wel grappig.

Zo is er bijvoorbeeld een Jezus distributie: http://ichthux.com/
en onherroepelijk ook de tegenhanger die laatst in het nieuws was:
http://ubuntusatanic.org/forum/comments.php?DiscussionID=63&page=1

#24 ReinoutS

En waar niemand in deze discussie het over heeft is de vrijheid (als in vrijheid van meningsuiting) die software zoals Linux je biedt.
Wellicht niet zo eenvoudig uit te leggen in twee zinnen maar wel een doorslaggevende reden waarom je niet voor Windows (of Mac, for that matter) zou gaan “omdat je toch wel alle software gratis kan krijgen”.

Ik citeer maar even de Free Software Foundation:

De vrijheid het programma te gebruiken voor elk doel.

Het plaatsen van beperkingen op het gebruik van Vrije Software, zoals tijd (“30 dagen uitprobeerperiode”, “licentie verloopt 1 januari 2004”), doel (“toestemming verleend voor onderzoek en niet-commercieel gebruik”, “mag niet gebruikt worden voor benchmarking) of een beperking op aardrijkskundig gebied (“mag niet gebruikt worden in land X”) maakt een programma onvrij.

De vrijheid om de manier waarop het programma werkt te bestuderen, en om het aan te passen aan je behoeften.

Het plaatsen van juridische of praktische beperkingen op het begrijpen of veranderen van een programma, zoals het verplicht kopen van een speciale licentie, het ondertekenen van een Non-Disclosure-Agreement (NDA) of – voor programmeertalen die meerdere vormen van presentatie kennen – het ontoegankelijk maken van de voor mensen makkelijkste manier om programma’s te begrijpen en veranderen (“de broncode”) maakt het ook proprietair (onvrij). Zonder de vrijheid om een programma te veranderen blijven mensen in de macht van één leverancier.

De vrijheid het programma te verspreiden zodat je je naaste kan helpen.

Software kan vrijwel zonder kosten worden gekopieerd/verspreid. Als je geen toestemming hebt om een programma te geven aan iemand die het nodig heeft, dan maakt het een programma onvrij. Je mag hiervoor een vergoeding vragen als je dat wil.

De vrijheid om het programma te verbeteren en te verspreiden, zodat de hele gemeenschap er voordeel uit kan halen.

Niet iedereen is een even goede programmeur. Sommige mensen kunnen niet eens programmeren. Deze vrijheid biedt mensen die de tijd of kennis niet hebben om een probleem op te lossen toch indirect de vrijheid het programma aan te passen. Ook hiervoor mag men een vergoeding vragen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Harm

Goeie argumenten hoor, alleen was niet eentje daarvan voor mij doorslaggevend. Maar ik durf eigenlijk niet eens meer te schrijven dat ik Linux heb vanwege de stabiliteit en het gebruiksgemak, want dan krijg je hetzelfde als wanneer je Israel bekritiseert:
dan moet je wel een anti-semiet zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25.1 ReinoutS - Reactie op #25

Voor jou misschien niet doorslaggevend, maar wat ik bedoelde te zeggen was dat je misschien met (illegaal) gekopieerde commerciële software wel net zo goed als met Linux gratis al je briefjes kan tikken, maar het verschil is dat je met vrije software een (indirecte) bijdrage levert aan verspreiding van kennis en onafhankelijkheid van grote bedrijven. In die zin is het ruwweg analoog aan zelf decentraal energie opwekken versus afnemen van de Nuon.

#26 about:

Dank voor de vele suggesties en de humor waarmee jullie mij een hart onder de riem hebben gestoken. Ben blij dat sommige mensen mijn kwestie wel serieus nemen.

Ik vat het samen: Microsoft is een bijna monopoli$t, maar er zijn wel alternatieven. De liefhebbers kunnen daarmee hún hart ophalen. Ikzelf blijf, na wat naast de pot ervaringen (@49), voorlopig toch bij Windows 7. Dat werkt voor mij het makkelijkste. En het werkt (bijna) allemaal ook zomaar goed.

Buurjongetje (XP!) was ook heel blij, maar heeft geen creditcard.

Dus tot alle Linux adepten: hebben jullie Windows 7 al eens geprobeerd? (Nee Bill, is gratis, geen dank, graag gedaan) *verbaasd naar mezelf kijkt*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26.1 Harm - Reactie op #26

Ja hoor, een van computers heeft een dubbel boot optie en een andere heeft twee harde schijven, met 2 OS, voor het geval dat…. Hier in Brazilie is alle software sowieso gratis, dus waarom niet. Alleen gebruik ik die optie nauwelijks, omdat Linux gewoon veel prettiger werkt.

Alleen heb ik nu wel Tiny 7 er op gezet, omdat ik nogal melig werd van al die toeters en bellen die ik toch nooit gebruik. Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen fan van IE en die windows mediaplayer. Ik moet wel zeggen dat die uitgekleedde versie (Tiny 7) me even aan het twijfelen heeft gebracht (razendsnel), maar openoffice is toch echt beter dan office. Verder werkt niets gemakkelijker dan transmission en handbrake loopt op Linux ook als een tiet.

Ik heb het hele boeltje ook al eens in Virtualbox geinstalleerd. Dat zag er indrukwekkend uit, maar had toch ook wel wat haken en oogjes.

Ik heb best nog wel wat wensen hoor. Ik mis voor Linux bijvoorbeeld een programma dat net zo gemakkeljk werkt als Format Factory. Maar goed, je kunt niet alles hebben.

#26.2 Olav - Reactie op #26.1

Ik ken dat programmaatje niet, maar in het algemeen kan je hier veel vinden:

http://alternativeto.net/software/formatfactory/?platform=linux

OpenOffice (nu: LibreOffice) werkt natuurlijk ook op Windows, dus dat is op zich geen reden om van besturingssysteem te wisselen als je tevreden bent met “Tiny”-achtige hacks.

  • Volgende reactie op #26.1
#26.3 Harm - Reactie op #26.2

Ja, handbrake werkt tegenwoordig ook onder windows. Alleen zie ik dat omgekeerd natuurlijk ook niet als een reden om van OS te wisselen. Bedankt voor het lijstje.
De meesten ken ik wel, een paar zal ik eens nader bijkijken.

En als je Format Factory niet kent, dan is het misschien wel de de moeite waard om dat ook eens te bekijken.

Tevreden? Och, ik gebruik het alleen in uitzonderingsgevallen.

#26.4 Olav - Reactie op #26.3

Ik heb even gekeken wat het is, maar ik geloof niet dat ik Format Factory o.i.d. nodig heb.

#26.5 Bismarck - Reactie op #26.1

Ik draai gewoon OpenOffice op Tiny7. Dat kan ook.

  • Vorige reactie op #26.1
#26.6 Harm - Reactie op #26.5

Natuurlijk, er is steeds meer opensource software geschikt gemaakt voor mensen die niet zonder Windows denken te kunnen.

#27 Olav

About: Dus tot alle Linux adepten: hebben jullie Windows 7 al eens geprobeerd?

Ik werk professioneel met Windows en met diverse Linuxdistributies. Ik ben goed bekend met vele aspecten van Windows, van het bouwen van bedrijfsnetwerken tot softwaredistributie en dergelijke. Windows 7 is ongetwijfeld de beste versie van Windows ooit. Het blijft echter Windows.

Privé heb ik daar echt totaal geen behoefte aan. Windows draai ik thuis hoogstens om eens wat uit te proberen, in een virtuele machine.

(Tussen haakjes een tip: daarvoor gebruik ik meestal de evaluatieversies van Windows 2008 en Windows 7 die je gratis bij Microsoft kan downloaden.)

Voor mensen die iets minder technisch geschoold zijn zie ik al eigenlijk überhaupt niet in waarom ze Windows zouden moeten gebruiken. Het zou ze eigenlijk niet veel uit moeten maken. Als het maar werkt en er leuk uitziet en niet ten prooi valt aan virussen en spyware, toch?

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, mensen die afhankelijk zijn van applicaties die alleen voor Windows verkrijgbaar zijn. Dat is een tekortkoming van de softwareproducenten, waar die gebruikers verder niets aan kunnen doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 about:

Ik wilde het even samenvatten. Ik heb wat gescoord en geteld.

Er zijn relatief veel mensen (6) enthousiast over Apple: Walnoot, This, piet, Brusselmans, DJ en b0rk^3. gbh is het volstrekt niet met hen eens.

De 4 Windows enthousiasten zijn about:, piet, gbh en Bismarck. De 7 Linuxadepten zijn zmmoccc, Spuyt12, ReinoutS, Olav, Key, Harm, DJ en alt. johan.

Windowshaters (5) zijn zmmoccc, Olav, Harm en alt. Johan en 1banaan. En er zijn maar twee mensen negatief over Linux: about: en gbh.

Toen ik net terug kwam liep ik 7 reacties achter, dus het blijft een tussenstand. Maar Apple lijkt te winnen, en dan komt Linux. Windows is een goede derde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28.1 gbh - Reactie op #28

$keuze=$computer==’fun’?’windows’:$computer==’server’?’linux’:’windows’;

  • Volgende reactie op #28
#28.2 about: - Reactie op #28.1

Je bent ervoor of je bent er tegen: het is in deze wereld nul of één.

#28.3 gbh - Reactie op #28.2

voor of tegen hangt af van omstandigheden, als server is linux leuk, heb hier virtueel ubuntu draaien, voor al het andere gebruik ik windows omdat alle leuke software op minimaal windows draait

  • Volgende reactie op #28.2
#28.4 This - Reactie op #28.2

Er IS er maar één. Die heet UNIX. En de rest is allemaal daar een derivaat van. Start XP maar eens op met F8 ingedrukt, goed kijken, in de “veilige modus”.

  • Vorige reactie op #28.2
#28.5 Harm - Reactie op #28

Zo zie je maar weer hoe je je kunt vergissen: Ik was een windows 98 hater, maar XP was heel bruikbaar, Visa een onding en Windows 7 is best mooi. Apple is gewoon veel te duur, dat kan ik niet betalen. Ik wilde een mooie documentaire overspelen naar de Ipad van een gast, bleek daar niet eens een USB-aansluiting op te zitten voor een externe hard schijf.
Nou vraag ik je…

Erger nog dan Microsoft is alles bij Apple gericht op “klantenbinding” in de meest perverse zin van het woord. DAT haat ik, niet het OS.

Het gaat gewoon puur om monopolievorming, daar laat ik me niet door inpakken, beperken, uitbuiten. Laten die jongens zich nou eerst maar eens gaan gedragen als “fatsoenlijke” auto- televisie- en wasmaschineverkopers, dan praten we verder.

  • Volgende reactie op #28
  • Vorige reactie op #28
#28.6 Spam - Reactie op #28

Count me in bij de tevreden Linux-gebruikers. Gratis, gemakkelijk en alles wat ik nodig heb. Office, Internet, audio, video. Spelletjes speel ik niet meer, maar daarvoor lijken spelcomputers me tegenwoordig veel geschikter dan PC’s en laptops.

Mijn grootste windowsfrustratie is dat er na verloop van tijd steeds meer van die icoontjes rechtsonder in beeld verschijnen, dat steeds meer programma’s op de meest ongelukkige momenten komen roepen dat je ze moet updaten. Ook wordt je systeem steeds trager, totdat je maar weer eens een volledige re-install doet. Windows opnieuw installeren is niet zo heel veel werk (als je je licentienummers nog kan vinden), maar al die programma´s die je ook wil gebruiken weer installeren en instellen is wel een hoop werk. Ik weet dat het met voldoende discipline mogelijk is om je windowsinstallatie schoon te houden, maar eenvoudig is het niet. Je kan ook jezelf een hoop rechten ontnemen, maar dat geeft weer andere problemen.

Mijn probleem met Apple is vooral de prijs en het gesloten karakter. Mooie spullen maken ze wel (behalve dan iTunes voor windows. wat een !#$!%@!%⁻programma was dat. gelukkig kan ik onder Ubuntu met bijv. Clementine tegenwoordig ook gewoon mijn iPod vullen. De volgende mp3-speler wordt weer een niet-Apple).

  • Vorige reactie op #28
#28.7 gbh - Reactie op #28.6

easy; msconfig en dan bij opstarten alles behalve wat je echt nodig hebt (je virusscanner en firewall) uitschakelen, als zelfs dat te moeilijk is is linux inderdaad het beste

die icoontjes is toch echt allemaal prut die je zelf hebt geinstalleerd

  • Volgende reactie op #28.6
#28.8 Harm - Reactie op #28.7

Ja, dat jij een hekel hebt aan alles dat naar vrijheid riekt, dat weten we nou wel.

  • Volgende reactie op #28.7
#28.9 gbh - Reactie op #28.8

nee hoor ik heb een hekel aan antisemitische idioten die beweren dat kampbewaarders in SS pakken verklede joden waren en dat concentratiekampen trainingskampen voor zionisten waren mijnheer de bruine debiel

voor seniele nazi’s in den vreemde is linux voor hun digitale jodenjacht inderdaad genoeg

#28.10 Spam - Reactie op #28.7

Ik weet het. In mijn studententijd kon en deed ik alles met windowscomputers wat maar mogelijk was. Knutselen met hardware, centrale windowsinstallaties, programmeren in verschillende talen, prutsen in de registry. En ik weet hoe ik aan die rotzooi kom en hoe ik er vanaf zou moeten komen, maar tegenwoordig ben ik ook gewoon een luie gebruiker die rotzooi installeert en geen zin heeft om uit te zoeken hoe je van irritante auto-updatemeldingen afkomt. Bovendien wil ik van veel van die kutprogramma’s eigenlijk ook de updates hebben en om daar handmatig naar op zoek te gaan is ook weer zo’n karwei.

Voor de luie of ongeïnteresseerde gebruiker is Linux gewoon makkelijker. Het systeem blijft netjes en snel als je regelmatig nieuwe programma’s installeert en verwijdert. Updaten gebeurt lekker voor je hele systeem en alle programma’s tegelijk op een moment dat je zelf kiest. En veel functionaliteit is gewoon gratis en legaal beschikbaar. Zonder gezeur met cracks en porno-pop-ups. Het enige echte nadeel voor leken is dat Libre- of Open Office er anders uitziet dan de Office die mensen van hun werk kennen. En Gimp is natuurlijk anders dan die illegale versie van Photoshop die je gewend bent.

Voor de geïnteresseerde en geïnformeerde gebruiker hebben alle systemen schitterende mogelijkheden. Al lijkt een Apple me een beetje saai als prutsen met je computer je hobby is.

  • Vorige reactie op #28.7
#28.11 gbh - Reactie op #28.10

ik ken ook genoeg windows gebruikers, waar ik vroeger regelmatig langs moest komen omdat de boel niet meer geweldig liep, die nu eindelijk door hebben dat ze niet op elke online melding dat ze weer een virus hebben of dat ze weer een prijs hebben gewonnen moeten klikken, sinds windows 7 heb ik er helemaal geen kind meer aan omdat win 7 een stuk minder gevoelig is voor register gein en je als admin ook nog een keertje extra moet bevestigen dat je die nep online virusscanner toestemming geeft tot vertrouwde bronnen

ook de scheiding tussen de kernel en de rest van het systeem is in win7 een grote verbetering net als dat alleen digitaal ondertekende drivers geinstalleerd kunnen worden

veel malware die je online tegen komt is gewoon niet geprogrammeerd voor linux

#28.12 Olav - Reactie op #28.6

Spam: Je kan ook jezelf een hoop rechten ontnemen, maar dat geeft weer andere problemen.

Dat is anders wel bittere noodzaak bij alle besturingssystemen. Ook Windows is best te doen als je beheer en gebruik maar gescheiden houdt. Het is onvergeeflijk van Microsoft dat ze er nog altijd niet voor zorgen dat dit standaard het geval is.

Welke problemen je hebt wanneer je niet altijd als “beheerder” inlogt kan ik me niet goed voorstellen.

  • Vorige reactie op #28.6
#28.13 alt. johan - Reactie op #28.12

@Olav: Ik heb de ballen verstand van hoe het werkt met Windows rechten, maar het punt is, vertegenwoordigers bellen mij wel eens.

Als de zaak verkeerd ingesteld is, dan kan je problemen krijgen als je geen beheerder bent.

Een vertegenwoordiger had problemen met die hij de slaapstand van XP niet uit kon zetten (lastig als je een presentatie geeft) en hij kon niet Youtuben (we nemen maar even aan dat dat werkgerelateerd was, zeker niet uitgesloten.)

#29 su
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29.1 Harm - Reactie op #29

Schitterend!

#30 This
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30.1 L.Brusselman - Reactie op #30

Fijn dat je deze draad even ophaalt ,ik het filmpje dat su plaatste(@110) nog niet eerder opgemerkt.

  • Volgende reactie op #30
#30.2 Harm - Reactie op #30

Heel veel te duur.

  • Vorige reactie op #30