Meldpunt? Reparatie!

NIEUWS - Op de website van de Rijksoverheid staat vandaag dit pareltje:

Schippers: zero tolerance wachtlijst gedwongen ggz-opname

We citeren verder:

Minister Edith Schippers (VWS) vindt het onacceptabel als er wachtlijsten zijn voor mensen met een gedwongen ggz-opname. Voor deze groep patienten is directe opname evident aan de orde. Schippers wil snel inzicht krijgen of wachtlijsten in de verplichte ggz voorkomen. Schippers roept iedereen die daarmee te maken heeft op zich te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het meldpunt van de NZa is bereikbaar via 0800-7708770 of www.nza.nl/organisatie/Contact/Meldpunt/. De NZa zal daarop meteen richting verzekeraar en/of instelling actie ondernemen om de patiënt direct geplaatst te krijgen.

Zal ik nou bellen of niet? Ik heb namelijk een heel lijstje meldingen van de afgelopen vier jaar. Meldingen over personen die echt zorg nodig hadden, een rm (al dan niet voorwaardelijk) op zak hadden, maar veel te lang op straat rondliepen. En dat is dan nog los van de talloze meldingen die de laatste jaren voor iedereen (dus ook de minister en de NZa) leesbaar waren over de verwarde personen. De politie trok aan de bel, de daklozenopvang trok aan de bel, maar hee, een belletje is geen melding, toch?

Maar  niet zeuren. Fijn dat de minister nu kordaat repareert, wat ze eerder zo ferm heeft afgebroken.

Reacties (10)

#1 frankw

++
En nu gaat Minister Schippers de UAHs (Urgente Ambulante Hulpteams) natuurlijk per onmiddellijk verdubbelen…..
/cynisch

  • Volgende discussie
#2 beugwant

Zou dat de tactiek zijn? Je breekt een voorziening af, zodat er een gat in de markt ontstaat, dat je geprivatiseerd weer kunt opvullen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Inca

Minister Schippers liegt. Veel anders kan ik er niet van maken. Wat ze zegt is gewoon helemaal niet belangrijk, want het heeft weinig met de werkelijkheid te maken.

De werkelijkheid is inderdaad dat ze gewoon echt helemaal niet de intentie heeft om goede zorg te organiseren – haar beleid is afbraak geweest en zal lijkt me ook afbraak blijven. Er zijn wel partijen beter van geworden, maar dat zijn niet de mensen die de verzekering betalen en ook niet de mensen die zorg nodig hebben.

Zo’n meldpunt lijkt me dan ook niet echt bedoeld om iets op te lossen, maar vooral om gewoon weer een paar maandjes onder de radar te kunnen blijven met de schijn van oplossingsgerichtheid. (En we pikken dat, de Kamer pikt dat, dat is misschien nog wel het ergste.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Johanna

@3 Ook interessant is dit bericht van LHV een GGZ Nederland, dat eveneens de noodklok luidt, zij het iets anders: http://www.ggznederland.nl/actueel/lhv-en-ggz-nederland–zorg-voor-ernstig-psychiatrische-patienten-moet-beter.
Meer zorg ambulant, maar praktijkverpleegkundigen huisartsen overbelast, zodat ook daar wachtlijsten ontstaan. Niet verbazingwekkend bij dit alles is dat de problemen waarmee mensen zich melden nog steeds in zwaarte toenemen.

Tegelijkertijd gaat er op dit moment maar liefst 1,4 miljard euro naar de administratieve lastendruk in de GGZ!!

Wie had ook alweer bedacht dat het allemaal anders moest in de GGZ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Inca

@4, en ook leuk is deze context:
https://www.ftm.nl/artikelen/hoe-de-echtgenoot-van-schippers-tonnen-verdient-aan-haar-zorgbeleid

Want het lijkt me duidelijk dat als je partner advieswerk doet hoe zorginstellingen het systeem moeten uitbuiten, het niet mogelijk is om integer vol te houden dat je daar nooit iets van hebt geweten. Sommige ministers zijn her en der losgezongen van hun vakgebied en tamelijk naief, Schippers is dat niet. Zij weet heel goed wat ze doet, en daarin is gewoon geen interesse om werkelijk de belangen van de patienten en de verzekerden te behartigen. En dat heeft ze een paar jaar geleden trouwens ook met zoveel woorden gezegd: ‘dat beschouw ik niet als een taak van mij.’

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 tigger

Jezus, stelletje mopperaars hier. Wat boeit het nu wat er met onrendabelen gebeurd. De VVD is bezig met de echte prioriteiten voor dit land:
http://www.z24.nl/ondernemen/wiebes-hint-op-lagere-winstbelasting-645935

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lennart

Nou ja zeg … hier is gewoon keihard voor gewaarschuwd een paar jaar geleden. Hoe kan de minister hier met droge ogen nog verbaasd over zijn ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 lmgikke

@7 omdat de stelling: Regeren is vooruit zien…. niet meer als actueel gezien wordt.

Ons kabinet leeft in de waan van de dag. Men maakt plannen voor komend jaar, lange termijn gevolgen zijn niet interessant. Men moet NU scoren.

Plus zo houd je jezelf aan het werk. Eerst vier je het succes dat je de begroting sluitend hebt gekregen ondanks de bezuinigingen

later kan je scoren met het oplossen van acute problemen waar de samenleving mee te maken krijgt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Inca

@8, er zijn zeker bewindslieden die niet vooruitkijken en blind achter ieder proefballonnetje aanrennen om vervolgens echt oprecht verbaasd te zijn dat hun haastwerk niet werkt.

Maar bij Schippers denk ik dat ze het juist heel goed weet en dat ze helemaal niet verbaasd is – het interesseert haar alleen gewoon echt nadrukkelijk niets hoe het met de getroffen mensen gaat, ze dient andere belangen. (Die van de grote partijen, de consultants, de investeerders, de elite… niet die van de verzekerden en de patienten.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Inca

https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3889/Inzage_medische_dossiers_door_zorgverzekeraars_onnodig_en_onwettig#update1
Verzekeraars hoeven geen toestemming te vragen voor inzage individuele patientendossiers

Het belangrijkste argument voor minister Schippers om geen toestemming te vragen voor inzage is dat het volgens haar fraudeurs de kans geeft dit tegen te werken. Maar Schippers reageerde niet op het argument dat dat in de praktijk nauwelijks voorkomt. Tachtig procent van de fraude wordt door zorgaanbieders gepleegd. Het is niet waarschijnlijk dat patiënten massaal zullen tegenwerken en hun medewerking onthouden als zorgverzekeraars hier onderzoek naar willen doen.

Eea zou wellicht al een stuk opklaren door gewoon de zorgondernemers en hun jaarrekeningen zelf beter te controleren: http://www.volkskrant.nl/opinie/ggz-een-goudmijn-voor-zorgondernemers~a4330205/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

Er zijn onderaannemers, bemiddelaars en tussenpersonen. Cliënten worden kennelijk verpakt, verhandeld en doorverkocht, alsof het pakketjes aandelen op de beurs zijn.

[…] Marktwerking zou in de ggz wellicht niet zo uit de hand lopen als tenminste de controle en het toezicht goed geregeld zouden zijn. Daar blijkt echter totaal geen sprake van te zijn.

  • Vorige discussie