Meest nutteloze EU-instellingen: kandidaat 4

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De komende weken stelt GeenCommentaar een top 5 samen van de meest nutteloze Europese instellingen. Vorige week: de Commissie Visserij van het Europees Parlement. Deze week de vierde kandidaat: Europees Commissaris voor meertaligheid Leonard Orban.

Europees Commissaris Orban (Foto: Audiovisuele dienst EU)

Het moet een behoorlijke bittere pil zijn geweest voor Roemenië, dat het land na de toetreding zo`n matige eurocommissarispost kreeg. Het veel kleinere Bulgarije dat gelijktijdig toetrad kreeg wèl een post van formaat, namelijk consumentenbelangen. Roemenië moest het doen met meertaligheid, feitelijk een spek-en-bonen-post.

Op zich is meertaligheid geen onbelangrijk politiek thema. Denk bijvoorbeeld aan de status van minderheidstalen als het Baskisch, het Schots of het Fries. Alleen zijn dit strikt nationale aangelegendheden, en de lidstaten zijn er fel op tegen dat de EU zich hiermee gaat bemoeien.

Wat kan er dan wel met meertaligheid op Europees niveau gebeuren? Nou, Orban bemoeit zich een beetje met het stimuleren van taalonderwijs in de lidstaten. Maar daarmee begeeft hij zich eigenlijk al op het terrein van zijn collega Jàn Figel, Commissaris voor Onderwijs (waar Europa sowieso al weinig over te zeggen heeft).

De belangrijkste taak van Orban is feitelijk leiding geven aan de dikke drieduizend vertalers die in dienst zijn van de EU. Dat maakt hem echter eerder een hooggeplaatste ambtenaar dan een politicus. Bovendien, zo`n ambtenaar is er al. Wat Orban dan de hele dag doet? Geen idee. Zijn agenda is voor komende maand in ieder geval niet bijzonder gevuld.

Hoe komt het dat Orban is afgescheept met zo`n betrekkelijk nutteloze functie? Boze tongen beweren dat dit alles te maken heeft met zijn politieke onafhankelijkheid. De verdeling van de baantjes in de Europese Commissie is namelijk niet alleen het gevolg van getouwtrek tussen lidstaten, maar ook tussen de drie grote politieke stromingen in de EU: de Christen-Democraten, Sociaal-Democraten en de Liberalen. Orban behoort echter tot geen van deze partijen, dus was er ook niemand om voor hem te vechten.

Hierdoor wordt een vrij grote lidstaat als Roemenië afgescheept met een post die nog veel onbeduidender is dan bijvoorbeeld Malta (Visserij) of Cyprus (Volksgezondheid). Maar bovenal laat Orbans nepfunctie zien dat het onhoudbaar is om elke lidstaat een eigen Commissaris te geven. Er is gewoon niet genoeg te doen in Europa voor 27 topbestuurders.

Reacties (4)

#1 pedro

“Hoe komt het dat Orban is afgescheept met zo`n betrekkelijk nutteloze functie?”

Dat is gissen, maar een paar zaken zijn toch wel opvallend. Zijn ´partijloosheid´ lijkt me echter van minder belang, want in het EP heeft hij zich wel degelijk bij een ´partij´ aangesloten en zit daarmee in dezelfde groep als de VVD.

Andere redenen?
Misschien wil de EU alle schijn van nepotisme vermijden: zijn broer Ludovic is de Roemeense minister van transport.

Voor Roemenië kan deze post overigens misschien juist wel heel belangrijk zijn en voor de Hongaarse minderheid in dat land is het dat zeker. De vader van Orban is afkomstig uit de Hongaarse minderheid van het land, maar nog belangrijker dan dat is voor hen het feit, dat de meertaligheid in Roemenië hierdoor meer houvast krijgt. Nog geen 15 jaar geleden verbood de nationalistische burgemeester Funar van Cluj / Koloszvar het spreken van Hongaars in het openbaar. Voor niet alle Roemenen is die meertaligheid dus zo vanzelfsprekend.

  • Volgende discussie
#2 Joost

@1: Mooi hoor, symboliek, maar kan dat niet op een andere manier?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Eurocraat

@1: De ALDE (de Europese liberale groep) is geen partij maar een fractie. Dat lijkt misschien een flauw onderscheid maar is het niet. In de ALDE-fractie zitten bijvoorbeeld zowel D66 als de VVD. Er is ook nauwelijks fractiediscipline in de ALDE, en de fractie is behoorlijk heterogeen. Een onafhankelijke, naar het liberalisme-leunende politicus als Orban kan dus prima in die fractie terecht, maar dat betekent niet dat hij verder politieke steun heeft.

Wat de minderhiedstalen betreft: daar mag Orban zich dus juist niet mee bezig houden. Ik zou er dus niet te veel symbolisch achter zoeken.

Verder heb je natuurlijk gelijk dat het giswerk is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pedro

@3: ook de andere fracties in het EP zijn samenraapsels van allerlei individuen en partijtjes. Je sluit je er bij aan, omdat je daar het meeste steun verwacht. De ALDE is niet de grootste groep, maar ook geen kleintje.

@2+3: “Wat de minderhiedstalen betreft: daar mag Orban zich dus juist niet mee bezig houden. Ik zou er dus niet te veel symbolisch achter zoeken”. Symbolisch is dit juist erg goed in Roemenië te verkopen en aangezien de laatste decennia ´wat je kunt verkopen´ steeds belangrijker is geworden dan wat je kunt (in dit geval wat je kunt verwezenlijken), is de symboolfunctie geen onbelangrijk aspect. Ik erger me daar kapot aan, maar het is wel de realiteit.

  • Vorige discussie