Madagascar ziet oliemaatschappijen arriveren

Madagascar is een van de recentere gebieden waar de olie-industrie haar ogen op heeft laten vallen. Met een olieprijs die hard op weg is naar de magische $100 dollar grens zou de olie voor de kust van dit arme Afrikaanse eiland wel eens 1 miljard dollar per jaar kunnen gaan opleveren. Voor een land met een BNP van 5,5 miljard is dat niet niks. De vraag is echter of dit geld wel ooit ten goede komt aan de arme Madagascarianen? Gavin Hayman, spokesperson for the anti-corruption watchdog Global Witness, warned that oil revenue did not automatically lead to poverty alleviation. (IRIN). Transparantie en een strikt anti-corruptie beleid is essentieel om een rechtvaardigere verdeling van de oliewinsten te garanderen. Hayman said some of the smaller oil companies rushing to secure concessions in Madagascar had been “soiled by corruption and bribery in Africa and Asia in the past. Government officials in Madagascar may be tempted into murky deals that may never benefit the millions of poor people.” (AllAfrica)

oilblocks_example.jpg Reaguurdersuitdaging- De kust van Afrika is inmiddels verdeeld in een uitgestrekt netwerk van olieconcessies (oil blocks). Beroepsmatig is bovengetekende geïnteresseerd in het vinden van een openbare bron waar al deze olieblokken (voor de Afrikaanse kust) op staan, zie kleine uitsnede hiernaast. Wellicht dat u als trouwe bezoeker van dit weplok hem hiermee zou willen helpen en uw grenzeloze kennis van het internot kan aanwenden om een dergelijke kaart op te duiken? Het gaat dus om een openbaar toegankelijke bron, huzarenstukjes met LimeWire of andere illegale hackpogingen tellen helaas niet mee. Degene die met iets substantieels op de proppen komt (continentaal kust dekkend) zal op gepaste wijze worden beloond.

 1. 1

  Tsj, helaas heeft Hayman gelijk. Voor veel Afrikaanse lnden is grondstoffenrijkdom een vloek, omdat het de positie van de machthebbers -die alle inkomsten opstrijken- alleen maar versterkt.

  wat ben je van plan te doen, trouwens, met die persé-openbare-bron?

 2. 4

  @Carlos
  Interessant. Ik realiseer me dat er ook een zeer belangrijke zeestroming langs de kust naar Zuid-Afrika loopt (die daar op een andere zeestroming botst). Kan nog wat aardige logjes opleveren als je de ecologische effecten van olieexploitatie langs deze kusten (met de bijbehorende vervuiling) gaat bekijken. Lijkt me wel iets voor jou.

 3. 5

  De voortgang in de techniek maakt boren in dieper water sinds kort haalbaar, dit geeft een enorme boost aan offshore activiteiten. De boor ligt standalone op de bodem van de zee en alleen een pijpje gaat naar boven naar een drijvend oliereservoir. Als rotzooi vrijkomt kan het soms tientallen kilometers verder pas bovenkomen en honderden kilometers verderop pas aanspoelen. Zeestromingen zijn van groot belang bij het bepalen van de milieuschade. Een drupje olie in het water en de vis wordt onverkoopbaar vanwege een oliesmaak.

 4. 6

  Hearsay:

  Bij navraag bij wat ingewijden werd er alleen, het gonst, geheimzinnig gepraat over Colorado (Rocky Mountains) waar op pakweg 300 meter diepte een onvoorstelbare hoeveelheid olieschalies lijkt te zijn aangetoond. Er wordt, U kent het wel uit die hoek immer ietwat wat gezwollen gedoe, gepraat over Trilljoenen barrels. Prciese kartering leverde in een klein deel 260 Miljard barrels op.

  Oil shale:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_shale

 5. 8

  Precies Esco, ik heb zelf ook al heel wat research gedaan…
  Maar de bevestiging dat het dus niet (openbaar) te krijgen is is ook nuttig. Bedankt voor de moeite.

 6. 9

  Heb zelf moeite om hier intern en dergelijke kaart te vinden. Nigeria lukt wel, maar heel Africa..Zodra ik iets vind wat public domain is, stuur ik een link

 7. 12

  Tsj, helaas heeft Hayman gelijk. Voor veel Afrikaanse lnden is grondstoffenrijkdom een vloek, omdat het de positie van de machthebbers -die alle inkomsten opstrijken- alleen maar versterkt.

  Zelfs dan zijn de meeste Afrikaanse landen beter af met grondstoffen: Zuid-Afrika (goud), Botswana (diamanten), Algerije en Nigeria (olie en gas) zijn beduidend welvarender dan Tanzania, Zimbabwe en de Centraal Afrikaanse Republiek. Er is een trickle-down effect van olie-inkomsten, zij het zeer beperkt.

 8. 14

  @5

  Beroepshalve een kleine correctie op uw correctie: de put wordt vanuit een boorschip geboord en de put staat dan ook op de bodem van de zee (de boor niet). De diepste put (in produktie) ligt momenteel rond de 2200 m waterdiepte in de golf van mexico.

 9. 16

  Beste King, ontzettend bedankt voor deze kaart.

  Ik had al wel een kaart voor geheel Afrika gezien (geproduceerd door Deloitte) maar die was niet openbaar. Deze kaart bestrijkt eigenlijk de gehele regio die mijn toekomstige kaart omvat, heel erg bruikbaar dus!

  Ik had eigenlijk niet gedacht dat het zou lukken en moet dus even nadenken (en in conclaaf met de rest van de redactie) over een “gepaste beloning”. Maar je hoort nog van me.

  ps. en ja je had gelijk met je correctie op #5 dat had ik wat slordig opgetikt.

 10. 18

  @17
  Via mij?! Ik ben me van geen kwaad bewust!

  Ik neem aan dat dit de deloitte kaart is die Carlos bedoelde? (en die toch openbaar blijkt te zijn?)

 11. 19

  Mijn fout, beetje krom geschreven.

  Ik zag Deloitte Petroleum Services op jouw kaart staan en ben eens verder gaan zoeken en kwam de andere kaarten tegen, vandaar ‘ via King’.