Lowlands Trendspotting 2009

drukteJa hoor, daar is hij weer. Old habits die hard zeg maar. Dus ook dit jaar traditiegetrouw weer naar Lowlands getogen. Het was dit jaar echter in veel opzichten een weinig opmerkelijk festival. Dus ook maar een kort stukje dit keer.
Het was gemoedelijk, er waren geen hele grote namen of veel acts die onverwachts ineens een supershow neerzetten. Het was gewoon lekker genieten van de zon met af en toe een leuk bandje. Dat gaf wel ruimte voor heel veel gesprekken met wildvreemden. Voor mij een nieuwe ervaring daar ik meestal zo snel mogelijk van optreden A naar optreden B ren.

Afijn, ook traditiegetrouw hier weer mijn observaties.

slippers

 • Punk died on Lowlands. Daarmee wil ik niet zeggen dat punk dood is. Maar op Lowlands zijn de punkers en echte punkbandjes nu toch echt een randverschijnsel geworden. Best jammer want daardoor is de variatie een stuk beperkter geworden. Niet alleen in het muziekaanbod, maar ook in wat er aan pracht en praal over het terrein banjert.
 • Teenslippers zijn de bom. Het is echt ongelofelijk hoeveel mensen er met teenslippers rondliepen. Wonderlijk ook dat ze daar al die kilometers mee kunnen maken. Of zouden ze alleen voor het lounchen komen? Overigens was dat wel een zijdelingse observatie. Lowlands was dit jaar al heel vroeg uitverkocht en ik verwacht dat dit volgend jaar weer zo is. Waarom? Omdat het de laatste jaren gewoon uitstekend weer is geweest. Pas als het weer een jaar koud, nat en ellendig is, haken er weer massaal mensen af. Want dan is zo’n festival toch ineens minder leuk als je niet echt voor de muziek komt.
 • Waterrugzakken. Je mag geen flessen of blik het terrein opnemen. Dus maar zo’n moderne rugzak met een waterzak er in en een slangetje richting je mond. Of er dan ook altijd water in zat….
 • Johnny Depp lookalikes. Vaag verschijnsel, jonge mannen met een klein sikje, een snorretje en een domme bril. Nooit geweten dat hij zoveel aanhangers had. Waarom willen die mensen op hem lijken eigenlijk? Willen ze niet uniek zijn of zo?

Aan de trends kan je al opmaken dat het eigenlijk allemaal liefelijk was. De rouwe randjes van Lowlands zijn er allang afgesleten. Geen vage figuren meer die dronken in de touwen van de tenten hangen. Geen massale sinaasappelgevechten. Geen mensen die je ruw opzij duwen in de drukte. Je kan gerust je oma meenemen tegenwoordig.
En dat lijkt me voor de organisatie dan ook reden om eens achter de oren te krabben. Willen ze wel zo’n braaf en weinig experimenteel festival zijn? Of laten ze het net als bij de Parade verworden tot een excuus om rosé te drinken in de zon met je vrienden?

kytemanOh ja, muziek. Op de vrijdag was voor mij de grote verrassing Ghiznu. Zaterdag geen verrassingen, maar heel erg genoten weer van Kyteman. De zondag was leuker. De Staat was top (had ik nog nooit live gezien). Vampire Weekend was heel lekker voor bij die temperatuur. In de kleine Charlie-tent verrasten A Brand en Florence and the Machine me. En tot slot was Grace Jones visueel leuk om te zien. Maar als je met je eigen zoon aan het optreden bent (iets met toetsen), dan heb ik daar toch moeite mee in het kader van de Rock en Roll gedachte.

Gooi vooral uw ervaringen en observaties erin. Schaam u niet om de comments te gebruiken voor linkspam naar uw eigen stukjes.
Ik laat u achter met dat ventje dat het festival omver blies op zaterdag:

 1. 2

  lounchen? :-)

  Verder heb ik me prima vermaakt. En mag ik zeggen dat ik niet zo zit te wachten op sinaasappelgevechten, modder en ruw opzij gegooid te worden?

  Toppers: Juan Maclean, Klaxons, Lily Allen (onverwacht!) Tiga, Fever Ray, Metric (daar waar jij wegliep, Steeph! :-))

 2. 3

  Leuk verslag, maar het idee dat Lowlands ooit vernieuwend of rauw was, kan zijn, of zal worden is natuurlijk absurd. Toen de guldens nog van hout waren misschien.

  Kyteman blaast inderdaad lowlands omver op zijn “night of the proms”. Bijzonder commerciële, easy listening, burgo muzak van de bovenste plank. Elk sprankje artistieke resonantie is zorgvuldig weggepoetst. Hoeveel focusgroep-bijeenkomsten zijn er voor EMI of een andere mega platenbons nodig geweest om dit de “nieuwe sensatie” te laten zijn? Dat is dan ook wat het onmogelijk maakt om ooit iets van vernieuwing te vinden op Lowlands. Vernieuwing van de middenstanders meuk misschien. Vernieuwing van het niveau van RTL fm/ Radio 10 Gold. Maar echte vernieuwing, echte grenzen, wordt niet gevonden op een drie daags georganiseerd stukje sponsorvermaak voor de 60.00 man tellende meute. Nooit de bedoeling geweest, en wie dat ooit gedacht heeft, heeft nooit iets van experiment of iets dergelijks aan den lijve ondervonden.

  Rauwe randjes op Lowlands? Voor wie opgegroeid is op witte boterhammen met margarine en plakjes kaas uit plastic misschien ooit wel. Maar voor wie zich echt bloot heeft gesteld aan wat nieuws in de duistere krochten van nacht, voor wie zelf de handen uit de mouwen heeft gestoken en zijn intuïtie eens is gevolgd en voor wie vooral niet wacht tot vernieuwing zich in hapklare brokken aan hem opdringt, omlijst door grolsch sponsoring en “geinig guerilla entertainment” is er natuurlijk nooit iets te beleven geweest op Lowlands. Hooguit als vakantie om bij te komen van ruige zomerweken en terug te kijken op wat er is geworden van hetgeen 5 jaar daarvoor ooit in ongepolijste vorm iets van betekenis was!

 3. 4

  Grappige oxymoron. Gepolijste trompet die het festival omverblies.

  Klaplong, dat onburgerlijke rondspeuren naar Verniewing is al zo’n 200 jaar een gepolijst clichee…

 4. 7

  @ Mescaline

  Dat zal zeker wel, maar Lowlands de maat nemen van het “Rock en Roll gehalte” of de ” Vage figuren” etc.. Is zoeken naar de verkeerde graal.

  Naar mijn idee is Lowlands veel meer iets van de schaal waarop de Huishoudbeurs wordt bekeken: “veel nieuwe producten” “gratis hapjes alom aanwezig”.

 5. 8

  Nou, die Kyteman vind ik niks (hierboven voor het eerst gehoord). Was die verdwaald van de North Sea? Verder nooit een Lowlands fan geweest.

 6. 9

  Loungen.

  Niet geweest, maar ik zag wel wat op TV. Raindrops van Basement Jaxx was zwaar k#t. Nog wat hiphop-geschreeuw ook k#t. De rest was wel leuk zo te zien.

 7. 11

  Mijn polsbandje zit nog om mijn bruingebrande arm en ik kijk terug op een geslaagd Lowlands!

  Dat LL geen grote namen nodig heeft om uitverkocht te raken was al ruim voor het festival bewezen. Persoonlijk mis ik geen grote namen, wél namen die een muzikale bijdrage aan 2009 hebben geleverd als bijvoorbeeld The Horrors, (The) Gossip, The Dead Wheater enz.
  Combi zon-gras-bier deed het erg goed!

  Zoals je zelf zegt ‘oh ja muziek’ mis ik wel de muzikale verslaggeving in je stuk en daarmee de liefde voor muziek die je ongetwijfeld bezit. Het blijft bij een mini alinea waarin je niet uitlegt waaróm je iets goed vond zoals Ghinzu. En waarom zou Vampire Weekend alleen passen bij mooi weer?

  Ik vind dat je wel snel conclusies trekt; mensen met teenslippers komen niet écht voor de muziek maar om te loungen (dat bedoel jij met lounchen denk ik?), Johnny Depp lookalikes – ik heb ze niet gezien maar geloof me,van mij mag iedereen er als Johnny uit zien – zijn enkel modieuze types die geen eigen stijl hebben, de paar verdwaalde punkers die ik echt nog wel heb zien rondlopen tijdens deze editie lijken daarentegen natuurlijk helemaal niet op elkaar met gebroederlijk dezelfde hanekammen en outfits. Als je gezellig met wildvreemden hebt gekletst tussendoor hoop ik dat je minder subjectief te werk bent gegaan dan in je stukje!

  Naar mijn mening was de gemiddelde leeftijd van de LL bezoeker dit jaar iets hoger dan vorige edities (natuurlijk waren er nog veel indie-kids en young hipsters maar het viel mij op) en daar horen misschien wel dingen bij als rosé drinken in de zon, wat vaker zelf je afval weggooien, geen foodfights (helaas) en teenslippers aan je voeten ipv kisten.
  En geduwd werd er ook nog, maar over algemeen was de sfeer inderdaad lieflijk. En daar mag LL alleen maar heel erg trots op zijn!!

 8. 13

  Is niemand opgevallen dat Snoop Dog een hele goede show heeft neergezet. Prima band. gewoon lekker!
  Voor die personen die experiment hebben gemist. Dit is geen decennium van experiment, maar een van terugblik en retro, met lichte geluidstechnische veranderingen! Oja geluidskunst, ambient is nu populair in progressieve kringen, maar daar is ook niets nieuws aan. Check bv Stockhausen! Nee de laatste echte stroming was Triphop uit de jaren negentig! In de jazz gebeurt wel veel overigens, vooral de New Yorkse jazzscene en in het kielzog De Europese (Italie, Frankrijk bv) experimenteren er lustig op los. Maar dan vooral op harmonisch, melodisch gebied. De meesten zullen dat verschil waarschijnlijk niet horen. Hopelijk worden de volgende 10 jaar weer anders en beter voor de pop muziek!

 9. 14

  @klaplong: Nog nooit op lowlands geweest neem ik aan?

  @pinda: Ik schrijf over lowlands alleen in het perspectief van veranderingen in de tijd. Voor muziekrecensies zijn er veel betere mensen en blogs te vinden. Ik ben beter in genieten van muziek dan schrijven over muziek.

  En ja, ook met wildvreemden klets ik zeer subjectief. Kan een mens objectief praten over zoiets als een festival of muziek (zonder alleen feitelijkheden als bezoekersaantallen en de maat van het nummer te noemen)?

  Persoonlijk twijfel ik over het goed of slecht zijn van de liefelijke sfeer. Gezapigheid ligt op de loer. Dan wordt het echt iets wat klaplong zegt, voor Radio10 gold publiek. En de reacties van het publiek (in en buiten de tent) horen daarbij.

 10. 16

  @ Steeph

  Ik heb drie jaar lang bijgedragen aan verschillende “acts” op Lowlands. Magneetbar, een VJ show in de India, bij LL University het nodige gedaan en verder als groupie van deze en gene mee mogen liften.

  Ik weet waar ik het over heb, maar voor hetgeen ik hier zeg zou je niet naar LL geweest hoeven zijn. Ik ben natuurlijk wel een tiental jaren jonger dan jij dus wat voor jou misschien als spannend geldt, staat bij mijn generatie weer wat anders in het aanzien. Dat kan natuurlijk he!

  Maar je gaat me niet vertellen dat een festival met een eigen hema tent, rauwe randjes kán hebben toch?

 11. 17

  rosé te drinken in de zon

  Dat was toch altijd al de insteek van Lowlands, mogelijk het festival met het hoogste percentage douchende bezoekers van alle festivals ter wereld:-)

 12. 18

  @Klaplong Je hebt vernieuwend in gradaties. Heel vernieuwend zoals in de kleine clubs zal lowlands nooit lukken, eens. Maar bands en acts naar voren schuiven die dat circuit nog niet ontsnapt waren lukt ze nog wel regelmatig.
  Aangezien ik alle Lowlands bezocht heb, heb ik ze echt wel voorbij zien komen. Ook dit jaar stonden er weer een paar her en der (mn charlie, india en lima).
  Dat er commercie omheen zit, neem ik voor lief. Ook ik heb liever een Roskilde opzet. Maar vindt maar eens een meute zo gek in NL.
  Waar ik me wel over verbaas is de steeds verder groeiende groep “goede doelen” die enorm uitpakken.

  Afijn, die hematent die staat er ook niet vanaf het begin hoor.
  En verder denk ik in alle bescheidenheid dat je niet voor je hele generatie kan spreken, net zo min als ik dat kan doen.

 13. 19

  @ Steeph

  Je hebt gelijk en jij hebt een beter beeld van dat gebeuren dan een dagjesman van 3 jaar zoals ik. Het is fantastisch als het “bands en acts naar voren schuiven die dat circuit nog niet ontsnapt” lukt. Dat is natuurlijk ook de kunst. Precies op dat grensvlak bewegen.

  Ik wordt persoonlijk altijd een beetje moe van dat NOS bericht over de praatjes over het publiek dat de “voorhoede van de culturele blablabla” zou vormen. Vandaar even een stukje gal en zuur in de reaguurvelden.

 14. 20

  @Klaplong: De charme zit hem ook in de diversiteit. Snoop Dog en Enter Shikari bij elkaar. Of Dimmu Borgir en Deus (1999). Of Primus en Juliana Hatfield Three (1993). Maar ook de echt onbekende namen (Motion Trio bv, nooit meer wat van gehoord).

  De pers verhalen alleen maar over wat de mainstream kent. Anders begrijpt de lezer/kijker/luisteraar het niet meer.

 15. 22

  @ Steeph : nee je kunt niet idd niet objectief zijn in sfeerartikelen of recensies! en nee dit is geen site voor een muziekrecensie.ik reageerde omdat ik vind dat je jezelf tegenspreekt; enerzijds kritiek hebt op festivalbezoekers en anderzijds geef je aan wel met veel mensen gekletst te hebben. daar zaten vast ook mensen met teenslippers tussen! radio 10 gold publiek is wel erg dramatisch gekozen en gewoon niet waar. lekker divers dat wel. maar als je meer van ruwer werk houdt qua sfeer had je misschien dit weekend naar Hoek van Holland moeten gaan. op kisten, anders krijg je zand aan je voeten!

 16. 23

  Ik vond Grace Jones geniaal op zondag, staat in mn top 5 van beste concerten op Lowlands (12x present). Liep aansluitend langs de Lima waar Hanggai een briljante Mongoolse disco stond te geven.

  Opvallend dit jaar op LL: allemaal mensen met oranje-witte bandjes om hun polsen.

 17. 24

  Sinaasappelgevechten! Het beste rouwe randje uit mijn overigens beperkte (3x) Lowlandshistorie.

  Ik ben al jaren niet meer geweest maar geloof niet dat ik dan veel gemist heb dit jaar.

 18. 25

  Kyteman. Kyteman. Kyteman.

  Als ik het woord net te vaak achter elkaar zeg, begint mijn oog te trekken, mijn tong te tintelen en mijn arm te zwaaien. Ik kan er simpelweg niet tegen.

  Geef mij dan maar wat in een 3VOOR12 Lowlands recensie meesmuilend prefab en marketing werd genoemd: White Lies.

  Tienerjochies die betere Cure-achtige platen maken dan pakweg The Cure anno 2009.

 19. 26

  Kaartje voor drie dagen kopen zonder te weten wie er komen spelen. Best wel zielig.
  Als het toch moet zou ik 1 dag naar Reading gaan voor hetzelfde geld.

 20. 27

  Voor mij ook de twaalfde keer op rij. En je moèt wel een kaartje kopen zonder te weten wie er komen spelen, want de bands die er staan ken ik toch niet. Ja, al die Britpop-bandjes in de Alpha-tent, maar die interesseren me geen fuck.

  De ideale Lowlands heeft 15.000 bezoekers minder, geen Alpha-tent en ook niet de dito bands, zodat je kaartje 50 euro goedkoper kan. Want waar Lowlands om draait is nieuwe dingen horen, je laten verrassen, en misschien af en toe even bij een oude bekende kijken, om te zien hoe het met ze gaat.

  En die opzet, het moet gezegd, werkte dit jaar voor geen reet. Van alle dingen die ik voor het eerst zag, waren eigenlijk alleen Little Boots en Bombarda Estéreo ronduit leuk. En de rest was allemaal wel oké. Maar ‘wel oké’ is niet goed genoeg als er zo weinig uitschieters tussen zitten.

  Beste optreden: Stijn. De openingsact, nota bene. Lekker vies leidje: ‘Mama, wil je met me trouwen’

  Faith No More werd chagrijning toen het publiek ze te weinig respons gaf.

  Fever Ray gaf een leuke lichtshow en zette een donker sfeertje neer. Maar daarmee houd je niet een uur lang je publiek bezig. Het klonk alsof ze nog een geit gingen slachten, maar toen dat uitbleef ging ik weg.

  Maar zo ontzettend veel dertien-in-een-dozijn-crap. Mad Manoush (Gogol Bordello zonder leuke liedjes), Julliette and the Machine (da’s Heather Nova, maar dan zonder goede liedjes), Drive Like Maria (Kyuss zonder goede liedjes), La Roux (Eurythmics zonder enz), metalbandje zus, four-to-the-floor-beukerij zo, meisje met gitaar #134: er was maar weinig dat boven zijn eigen genre uit wist te stijgen, of zelfs maar bijzonder wist te zijn binnen het eigen genre.

  Maar misschien wordt ik gewoon oud.

 21. 28

  @ BartB

  Dat denk ik. Waarschijnlijk was het altijd al dertien in een dozijn maar ben je nu langzamerhand op het punt aan het komen dat je wat smaak en kritisch vermogen ontwikkeld. Het zou zomaar kunnen! Al is het misschien wat optimistisch gesteld natuurlijk!

 22. 29

  Het enige vervelende wat dit jaar extra opviel is de opkomst van een schaduweconomie op LL. Tegenwoordig zijn de bekerrapers zelfs al in de vuilniszakken aan het wroeten. Het is een redelijk lucratieve handel. Met een paar uur rapen schijn je al honderden euro’s bij elkaar te kunnen harken. Volgend jaar moeten ze maar een limiet stellen voor het aantal muntjes die je aan het eind van het festival terug kan wisselen (en een ringetje in je polsbandje zetten om het bij te houden oid)

  Maar afgezien hiervan vond ik het dit jaar één van de betere edities. Mede door het weer, al vind ik blubber ook niet perse erg. Mijn kisten zijn toch zo goed als waterdicht. Het programma was misschien niet superspannend, maar ik heb toch wel een hoop leuks gezien en gehoord. Bovenaan mijn lijstje staan the Whitest Boy Alive (groovy, dansbaar, nog lekker vol verbazing over het enthousiasme van het publiek) en Grace Jones. Ik was erg blij dat de Prodigy deze keer hun set wel afmaakten, dus toch weer een paar plusjes bij hun naam (anders hoefde ik ze echt nooit meer live te zien). Paolo Nutini: erg leuk, maar god wat staat die jongen krom zeg. Kyteman ook erg goed, maar rappen mogen ze achterwege laten, tenzij ze het in het frans doen. Fever Ray was bizar sprookjesachtig. Them Crooked Vultures: niet verrassend maar wel strak.

  Paar bands die ik graag had willen zien, maar om diverse redenen gemist had… Kasabian: ik had nooit meer op tijd terug kunnen zijn bij de alpha voor de Prodigy, dus toch maar overgeslagen. Florence and the machine: nog net de laatste 5 minuten gezien. Ik had ze helemaal niet op het programma zien staan, damn. Gelukkig heb ik kaarten voor Paradiso.

  Gespotte trends: drollenvangbroeken, idd de teenslippers, dansende bamboe stengels en schattige regenlaarsjes.

 23. 30

  @ Barbera

  Op wat progressievere festivals doen ze niet aan zeuren over bekertjes rapen. Op fusion kan je een vuilniszak halen die, als je hem gevuld terugbrengt, 15 euro oplevert. Hun principe is dat iedereen mee moet kunnen doen en dat het leuk is als iedereen bijdraagt aan het festival. Of dat nou door middel van het bijdragen aan het opruimen van het terrein is of anderszins, samen maak je het feestje.

  Het houdt schijnbaar ook lieden buiten die vanuit een arbeideristische baan het festival binnenkomen lopen om vervolgens kritiek te leveren op een eventuele schaduw economie. Vaak valt dat soort namelijk samen met het soort dat verwacht vermaakt te worden. Heel gek. Ook het uitdelen van plusjes is een van de symptomen van deze gederailleerde groep. Partyflockers worden ze ook wel genoemd of festivalconsumenten.

 24. 31

  @Klaplong: Uitgescholden worden voor partyflocker… nou ja ach, wat moet ik daar nou op antwoorden. Verder bewaar ik ook gewoon mijn eigen bekers en gooi mijn pannenkoekenbakjes netjes in de vuilnisbak. Ik heb geen problemen met het feit dat er bekers worden geraapt, maar als ze zelfs uit vuilniszakken worden gehaald kan je dat moeilijk een bijdrage aan het festival noemen.

 25. 34

  Is jullie opgevallen dat de vieze marketing cowboy’s hun bedrijfsnaam op lowlands komen oppoetsen?
  Ik doel op Essent. Houten huisjes met dummy zonnepanelen op het dak proberen je een beetje schuldig te laten voelen door je een test te laten maken waarin je alleen negatief kan scoren. Je bent een beetje/gemiddeld/veel aan het vervuilen en dan met die uitkomst een half heel of anderhalf muntje proberen af te troggelen voor een zogenaamd betere planeet. Het kan niet gekker de bruinkoolboer RWE neemt Essent over voor miljarden en dan moet de lowlands ganger deze smerige energie maatschappij gaan subsidieren met muntjes? Voor een zogenaamde beter milieu, het kan niet gekker.

  On-topic, mijn 8e lowlands of zoiets (weet het niet precies meer) altijd gezellig heerlijk drie dagen muziek, vrienden, gekheid en gezelligheid, altijd succes. Desondanks viel mij op:
  – een stijgende gemiddelde leeftijd
  – veel meer hip geklede mensen
  – veel minder mettalica shirtjes en dragers hiervan
  – waar is de punk gebleven
  – veel meer DJ spul
  – bravo house-t bijna alleen maar
  – Oorberscherming is populairder aan het worden

 26. 35

  Kees van Hondt was natuurlijk het hoogtepunt:
  http://www.youtube.com/watch?v=FDbvJ7Ee9lo

  Positieve verrassingen:

  Drive Like Maria
  Kasabian
  De Staat
  Florence a/t Machine
  Een paar klezmer turbo folk dingen hier en daar… Toen bij de Lima de eerste bamboes eraan moesten geloven.
  Elle Bandita was een fijne verrassing. Haar solo dingetje was niet te pruimen, maar nu maakt ze muziek. Wel grappig dat ze altijd beweert dat ze uit R’dam komt en niet uit Maassluis.

  Ghinzu was natuurlijk vet, net als op Werchter.

  Inderdaad steeds minder metal en punk. Veel te veel 13 in een dozijn britse of quasi-britse bandjes die meer pop dan rock maken.

 27. 36

  Ik heb weer een geniaal weekend gehad! Maar dat het allemaal wat braver is geworden is alleen al aan het programma te zien. Ook heb ik in jaren geen fatsoenlijke food fight meer gezien.

  De Staat was echt goed, evenals The Subs (als een romeinse keizer door de security door de zaal gedragen worden is natuurlijk sowiezo mooi) verder en oh wat ging ik hard op Kabale und Liebe en Boys Noize.

  Iedereen die Bon Iver niet heeft gezien moet zich schamen, wat was dat mooi!

  Met het weertje erbij maar verder eens met BartB.

 28. 43

  @Barbera: Inderdaad, de drollenvangbroeken. Dat was me ook opgevallen. Nooit begrepen waarom dat mode is (maar ik snap überhaupt niets van mode, dus zo raar is dat nu ook weer niet).

  @Koos Broodloos: Ook waar, die oorbeschermers. Zelfs heel veel op maat gemaakte gezien.
  Maar natuurlijk ook nog steeds heel veel mensen die gewoon uren lang vooraan in de Bravo stonden te dansen zonder bescherming. Het deed plaatsvervangend pijn.