Loonkloof man-vrouw Nederland hoger dan gemiddeld

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Mannen krijgen in Nederland voor hetzelfde werk nog altijd gemiddeld 16,7 procent meer betaald dan vrouwen. De loonkloof in ons land is daarmee groter dan het gemiddelde van alle OESO-landen. Dat blijkt uit de gisteren verschenen Gender Browser van de OESO. Duitsland heeft van alle Europese landen de grootste loonkloof, van wel 21,6 procent. Van de OESO-landen is alleen in Korea en Japan het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen groter.

In de Gender Browser zijn nog veel meer interessante data te vinden. Zo is er te zien dat het percentage vrouwen in topfuncties in Nederland bedroevend laag is. We bevinden ons in hierbij het gezelschap van landen als Japan, Chili en wederom Duitsland die als laatste staat. Maar de verschillen tussen de landen zijn hier veel kleiner dan bij de loonkloof.

De categorie waar Nederland (trots?) bovenaan staat is die van part-time werk. Ons land steekt met kop en schouders boven alle andere OESO-landen uit als het gaat om part-time werk. De vrouwen zorgen hier vooral voor, met 60,6 procent die part-time werkt, maar ook bij de mannen staat Nederland bovenaan. De Nederlandse man werkt met 17,2 procent het meest part-time werkt van alle OESO-mannen.

Download ook het bestand waarmee je op zoek kunt gaan in de data. Je krijgt een .csv-bestand dat je kunt openen in Excel (of een vergelijkbaar programma) waarmee je eenvoudig categorieën aan kunt klikken en kunt zien hoe Nederland scoort ten opzichte van de rest. Het is overigens de tool die gloedjenieuw is, de cijfers zijn dat niet.

Reacties (10)

#2 Joop

Met hardwerkende Nederlanders worden ook altijd blanke mannen bedoeld, dus is het logisch dat zij meer verdienen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 esgigt

Dat wordt dan een goede bezuinigingsronde bij de overheid… Ik lees dat de vrouwelijke manager ca. 10K Euro minder per jaar verdient: Dus overal vrouwelijke managers neerzetten… Scheelt een enorme bom duiten !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Joop - Reactie op #3

Gaat het over overheid? Laat ze eerst maar bij de private sector eens goed snoeien bovenin voor de mensen onderin!

#4 Inkwith Barubador

Nogal wiedes dat je voor part time werk minder krijgt dan voor voltijd. Dat heeft dus niets met geslacht te maken. Nederland heeft een erg laag percentage voltijds werkende vrouwen, tevens is de kinderopvang (inclusief vergoedingen) in Nederland relatief slecht geregeld. Dan krijg je dus de vrouwen niet aan het werk.

En dan nog zie je overal mensen beweren dat mensen met kinderen hun eigen broek maar moeten ophouden. Of dat een kinderopvang een “kinderdump” is. Kijk eens naar een land als Zweden, waar het de normaalste zaak van de wereld is dat vrouwen werken en kinderen naar de dagopvang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 aynranddebiel - Reactie op #4

Voor de loonkloof wordt alleen gekeken naar vrouwen die fulltime werken.

#5 Bob

Sorry, maar dat wil er bij mij niet in. Hier wordt beweerd dat een vrouw die hetzelfde werk doet als een man ongeveer 500 euro minder verdient dan een man bij een salaris van 3000 euro? Als dat zo is, dan heeft die vrouw ofwel minder kwalificaties, of minder ervaring. Laten we eens kijken naar de definitie van de “gender gap”:

[The gender wage gap is an indicator of the difference in median male and female wages (male – female) as a proportion of the median male wages, among full-time employees. It is a measure of unequal treatment in pay between men and women due to the combined effects of a difference in the intensity of employment and discrimination.]

“A difference in the intensity of employment”, wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik vermoed dat hier een kortere gemiddelde werkervaring bedoeld wordt, die voortvloeit uit het feit dat vrouwen thuis blijven bij de geboorte van kinderen. En ik vermoed bovendien dat deze factor een grotere invloed heeft dan de “discrimination”. En dat de gender gap dus vooral te wijten is aan het feit dat vrouwen thuis blijven om de kinderen op te voeden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Eurocraat

Een grote loonkloof kan ironisch gezien ook een relatief goed teken zijn: sommige landen met een erg lage loonkloof (Griekenland bijvoorbeeld) zijn landen waar vrouwen over het algemeen vooral laagbetaald werk doen, waarvoor het algemeen minimumloon geldt (en dus geen kloof tussen man en vrouw kan zijn). In landen waar vrouwen wel hogere posities hebben is er veel meer mogelijkheid tot een loonkloof, wat dus treurig genoeg eigenlijk een teken is dat vrouwen in ieder geval door het glazen plafond zijn gebroken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 A. de Man

“De Nederlandse man werkt met 17,2 procent het meest part-time werkt van alle OESO-mannen.”

Dit is een veel interessantere uitkomst (ik volg @7 in zijn verklaring), want zegt daadwerkelijk iets over emancipatie.
Overigens denk ik dat van die 17,2 procent het merendeel ambtenaar is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Rob

Die vrouwen moeten godverdomme ook niet mijn baantjes inpikken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie