Lesbo’s scheiden vaker dan homo’s

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

DATA - Wat is hier aan de hand? Door de jaren heen worden iets minder homohuwelijken gesloten tussen mannen dan tussen vrouwen. Kijken we naar de scheidingscijfers, dan ziet het beeld er anders uit. Sterker nog, het aantal scheidingen tussen vrouwen ligt bijna de helft hoger. Hoe kan dat? Zijn lesbische stellen sneller op elkaar uitgekeken?

De data over huwelijken en echtscheidingen.

Met dank aan Flip van Dyke.

Reacties (17)

#1 Siquo

Vermoedens bevestigd: Het ligt dus toch vrijwel altijd aan de vrouw. :)

  • Volgende discussie
#1.1 Dehnus - Reactie op #1

Ik denk dat je daar wel een puntje kan hebben hoor, vaak zijn mannen heel erg angstig over het verliezen van wat ze hebben (ook vaak een hamsterdrang en kunnen dingen niet zo goed weggooien). Vrouwen willen gauwer iets nieuws. Betekent niet dat je geen zakken van kerels hebt, en hele lieve vrouwen :). Maar het is toch vaak de vrouw die het uitmaakt :).

#2 Ernest

Ik kijk er niet van op. Een van de weinige felle gevechten in het openbaar die heb ik gezien was een ruzie tussen twee bevriende vrouwen. Daarna ben ik eens op gaan letten: het botert inderdaad niet altijd zo goed in lesbische stellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Moroch - Reactie op #2

Vriendinnen die ruzie maken? Nee! Je zou bijna denken dat ze menselijk zijn.

#3 Moroch

Er bestaat een cliché onder lesbiennes over mede-lesbiennes die na een week verkering, al beginnen met trouwplannen.

Er zijn zoveel verschillende redenen waar dat aan kan liggen, dat ik niet eens durf een conclusie te trekken. (Ligt het aan vrouwen? Ligt het aan vrouwen die de lesbische richting in gaan? Gaat het om maatschappelijke verwachtingen? Vallen deze types op omdat het sowieso vreemd is om na een week al te spreken over trouwplannen? Gaat het meer om het type homo-man die gaat trouwen?… etc.)

Graag zie ik een vergelijking tussen deze trouwcijfers en die van hetroseksuele huwelijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

het aantal extra scheidingen komt vrij aardig overeen met het aantal extra huwelijken. Dat zou een aardige indicatie vormen van hetgeen in de eerste zin van #3 beweerd wordt: Blijkbaar trouwt een relatief groter deel van de lesbiennes iets te makkelijk, komen ze daarachter en scheiden dan weer.

Bij heterohuwelijken geldt toch ook vaak het cliché (ik weet niet of het ook waar is) dat de vrouw vaker/eerder erop aandringt dan de man?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Laura Wismans

Ter vergelijking: in 2005-2009 trouwden gemiddeld elk jaar 72.000 heterostellen en scheidden er elk jaar 32.000. Maar bij die scheidingscijfers moet je wel in het achterhoofd houden dat het homohuwelijk pas sinds 2001 bestaat. Dus het gemiddelde scheidingscijfers zal nog wel toenemen bij homoseksuele stellen, het is nog niet stabiel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 HansR

Ik mis iets:

1) de duur van de huwelijken
2) de relatieve scheidingsfactor (oid)

ad 2)
Er zijn duidelijk meer vrouwenhuwelijken én meer scheidingen dan bij mannen. Hoe ligt het percentage? Is dat werkelijk veel hoger dan bij de mannen? Niet duidelijk. En dan natuurlijk niet (scheidingen per jaar/(huwelijken per jaar) voor elk jaar uitgedrukt, maar (scheidingen per jaar)/(som totaal aantal bestaande huwelijken) voor elk jaar uitgedrukt.

Bovenstaande grafieken overtuigen mij niet van iets.
Waarvan eigenlijk?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 DJ - Reactie op #7

Wel mooi gedaan zo, klein puntje, zowel rtl, nu als tg hebben het over
Lesbiennes scheiden veel meer dan homo’s
Dat moet denk ik zijn dat ‘ze’ eerder/sneller scheiden, anders gaat het over lesbo’s die 4 of meer keer gescheiden zijn
Jaarlijks stranden er echter twee keer zo veel homohuwelijken tussen vrouwen dan tussen mannen.
De als-dan staat ook bij rtl en tg.
Schrijft het ANP dat persbericht, of doen jullie dat ook?

#8 Bram

Zeldzaam wat het COC aan elkaar fantaseert wat de reden kan zijn. Wat doet het er toe wat de reden is, het hele homohuwelijk zou ook nog wel eens de enige reden kunnen zijn. Ze hadden gewoon niet moeten trouwen en dat hele homohuwelijk is van meetafaan een groot theater! Henk Krol dacht er geld aan te verdienen en loopt er mee te pochen alsof ie de marathon heeft gewonnen. Ik en mijn vriend trouwen niet. En we zijn keigelukkig! Het COC wil vermoedelijk weer een onderzoekje starten, krijgen ze weer extra subsidie? Of laten ze het aan ome Henkie over??? Die wil ook steeds geld verdienen aan het leed van anderen onder het mom dat hij weet wat goed voor ons is. Besteed svp alle aandacht aan de echte misstanden bijvoorbeeld wegpesten van homo’s en lesbo’s en de straattereur. grrrrrrrrrr

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Edwin den Boer

Een paar suggesties:

– Relatief is het aantal vrouwen dat trouwt veel groter, want er zijn minder lesbo’s dan homo’s, dus zoals Moroch zegt: er zullen meer vrouwen zijn die te snel trouwen.
– Mannen hebben vaker een open huwelijk, dus ze raken niet zo snel op elkaar uitgekeken.
– Er zullen meer vrouwen dan mannen zijn die ontdekken dat ze toch bi zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Vandyke
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Peter

Wie vraagt in de meeste gevallen scheiding aan bij hetrostellen?
Wie zegt bij samenwonen als eerste relatie op?
Juist vrouwen. De vrouw wenst bijna altijd opwaarts te huwen bijna altijd is de man rijker,intelligenter of heeft meer status.
Er zijn meer mannelijke zwervers dan vrouwelijke zwervers, de vrouw kan nu eenmaal beter zonder man dan omgekeerd.De vrouw vindt makkelijker een partner dan de man.Seller market.
De vrouw wil wel samenwonen/huwen maar moet daar op vooruit gaan en niet op de laatste plaats in materieel opzicht.Juist omdat vrouwen fysiek minder sterk zijn, minder ambitieus zijn en vooral oog hebben voor het leuke bijvoorbeeld inzake studie en werk.Vrouwen zijn populairder bij mannen, vrouwen zijn populairder bij vrouwen maar je kunt je afvragen of vrouwen echt wel zo leuk zijn.Zolang de emancipatie niet echt heeft doorgezet blijft de vrouw opportunistisch.En ik ben bang dat dat doorzetten van de emancipatie voor een belangrijk deel afhangt van de vrouw, maar vrees het ergste.Want zeg nu zelf het is toch veel leuker om met de kindertjes te spelen dan te moeten werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Erik Vloeberghs

Gisterenavond hoorde ik dit nieuws op de Belgische radio. Iemand uit de homobeweging bracht twee mogelijke verklaringen ter sprake: 1) Bij lesbiennes zijn meer conflicten mogelijk over de kinderwens en over de kinderen dan bij mannelijke homo’s 2) Mogelijk maken mannelijke homo’s meer afspraken over vreemdgaan.
Mij verwondert het nieuws in elk geval niet. Ikzelf schreef in augustus 2011 voor de website van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (het vroegere Nationaal Instituut voor de Statistiek en dus de Belgische tegenhanger van het CBS) een artikel over het aantal echtscheidingen bij lesbiennes en bij mannelijke homo’s in België. Ook in België is gebleken dat huwelijken tussen 2 vrouwen ruim de helft minder stabiel zijn dan huwelijken tussen 2 mannen. Hieronder het integrale artikel (op onze website staat een verkorte versie en een cijfertabel):

Huwelijken tussen twee vrouwen zijn minder stabiel dan huwelijken tussen twee mannen. Dat blijkt uit berekeningen van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie op basis van cijfers over het aantal personen betrokken bij een huwelijk en een echtscheiding van het Rijksregister.
Huwelijken en echtscheidingen van twee personen van hetzelfde geslacht zijn in ons land mogelijk vanaf 1 juni 2003. Tussen die dag en 31 december 2010 stapten 9.145 mannen en 7.782 vrouwen in het huwelijksbootje met iemand van hetzelfde geslacht, terwijl in diezelfde periode 617 mannen en 822 vrouwen die gehuwd waren met een seksegenoot hun huwelijk op de klippen zagen lopen.
Hoewel er in de periode 2003 tot 2010 minder vrouwen dan mannen waren die met iemand van hetzelfde geslacht in het huwelijk traden, scheidden in diezelfde periode méér vrouwen dan mannen.
Globaal genomen werd 6,7% van de huwelijken van mannen met iemand van hetzelfde geslacht en 10,6% van de huwelijken van vrouwen met iemand van hetzelfde geslacht ondertussen ontbonden.
Rekening houdende met de aantallen homo’s en lesbiennes die in de periode 2003 tot en met 2010 in ons land huwden en scheidden, kan men stellen dat huwelijken tussen twee vrouwen in de waargenomen periode ongeveer 57% minder stabiel blijken te zijn dan huwelijken tussen twee mannen.
In 2010 huwden er voor het eerst ook meer lesbiennes dan mannelijke homo’s: 1.102 tegen 1.062.
De oververtegenwoordiging van lesbiennes in de echtscheidingsstatistieken van homoseksuelen is een fenomeen dat zich voordeed vanaf de introductie van het homohuwelijk en de homoscheiding.
Een mogelijke verklaring voor het verschil tussen de twee geslachten zou kunnen zijn dat vrouwen vaker of sneller het initiatief nemen tot echtscheiding dan mannen. Dat blijkt alleszins uit onderzoek van echtscheidingen bij heteroseksuelen (bv. “Echtscheiding als sociaal proces. Een onderzoek in Vlaanderen” van Koen Matthijs – Departement Sociologie van de K.U.Leuven en “Vrouwen nemen vaker dan mannen initiatief tot echtscheiding”, nieuwsflits n°54 van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van 12 oktober 2004 en “De impact van de echtscheidingswetgeving op het verloop van een echtscheiding in Vlaanderen” door Christine Van Peer, Kim Bastaits en Dimitri Mortelmans). Als beide partners van het vrouwelijk geslacht zijn, zou dit dus kunnen resulteren in hogere echtscheidingscijfers.
Omdat het homohuwelijk nog niet lang genoeg bestaat, kan de scheidingsfrequentie van homoseksuelen nog niet vergeleken worden met die van heteroseksuelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie