Laf is Melkert in ieder geval niet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Zo kwam Melkert voor het laatst in het nieuws (Foto: Flickr/United Nations Photo)

Ad Melkert is de nieuwe VN-gezant voor Irak. Ongetwijfeld zal dit weer voor een hoop gehuil zorgen bij dat deel van de bevolking voor wie Melkert de vleesgeworden vertegenwoordiging van de Linkse Kerk Die Pim Heeft Vermoord is. Maar wat je ook voor commentaar op Melkert hebt (zijn VN-carriere is niet vlekkeloos), laf is hij in ieder geval niet. Hij ruilt nu een rustige kantoorbaantje in voor een levensbedreigende functie. Want, voor wie het al weer vergeten is, één van Melkerts voorgangers, de Braziliaan Sergio Vieira de Mello kwam met zeventien andere medewerkers om bij een aanslag in 2003. Nu is Irak wel wat rustiger dan zes jaar geleden, maar het is maar helemaal de vraag of dat zo blijft, zeker met de terugtrekking van Amerikaanse troepen.

Er is wel een ander ding dat opvalt: de benoeming van Melkert valt bijna precies samen met het afscheid van Jaap de Hoop Scheffer als secretaris-generaal van de NAVO. Zou het dan toch zo zijn dat de blijvende Nederlandse steun voor de Amerikaanse operaties in Irak en Afganistan ons een belangrijke internationale post garandeert? Of is Melkert gewoon een capabel bestuurder wiens beurt het is? Misschien is Irak wel gewoon toe aan een norse technocraat.

Reacties (10)

#1 Chris

Het lijkt wel of de Linkse Kerk er harder om huilt.

  • Volgende discussie
#2 Inje

Laat hem maar naar de VN gaan. Kan die in Nederland tenminste niks meer verpesten.
Oja, en antwoord op je vraag: de blijvende Nederlandse steun voor de Amerikaanse operaties in Irak en Afganistan garandeert Nederland een ”belangrijke” internationale post.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 koos

Volgens mij is het begrip ‘links kerk’ achterhaald, en moet het vervangen worden door ‘linkse kerkgenootschappen’. Links is nooit een eenheid en zal het nooit worden. En dat is dan ook de overeenkomst met het protestantisme, waar ook geen eenheid is.

Wat betreft Melkert. Hij is meer de verpersonificering van het paarse kabinet geweest waar Fortuyn mee afrekende. Melkert is zeker niet dom, maar tussen theorie en praktijk bestaat een kilometers verschil. Wat nog steeds gebeurd met eventuele belastende rapporten die haastig in de bureaulade verdwijnen, na niet meer dan uit beleefdheid publiekelijk in ontvangst zijn genomen.

Bij ons in de stad gaan ze over een bepaald wijkdeel weer een rapport laten schrijven (leuk voor het adviesburo) terwijl deskundigen zeggen dat dat al lang bekend is. Dezelfde toestand en ontwikkelingen waren vijf jaar geleden bekend gemaakt in een toendertijd verschenen rapport. Waarom weer een rapport, omdat er vernieuwing moet zijn, niet dat er echt sprake is van vernieuwing.

Melkert de kapperszoon uit een dorpje onder de rook van Rotterdam heeft kennelijk genoeg vriendjes die hem helpen aan leuke functies. Het interesseert mij niet zoveel, wel als aantoonbaar kan worden gemaakt dat hij een echte bijdrage heeft geleverd aan een betere wereld. Hopelijk is hij in staat om dat in Irak te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pedro

@3: Melkert is gewoon een zeer capabele, intelligente, integere man, met een gebrek aan charme en charisma. Dat zijn uitstekende eigenschappen voor een functie als directeur bij ieder bedrijf, maar maakt hem ongeschikt voor de politiek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 wout

Integriteit maakt hem ongeschikt voor zowel de politiek als het bedrijfsleven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 koos

In bepaalde discussies zag je dat Fortuyn op emo en aannames speelde, terwijl Melkert met doorwrochte analyses kwam. Het verschil was dat hij niet vertelde hoe hij wilde aanpakken, en dat Fortuyn dat wel benadrukte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Chris

LOL@3

“linkse kerkgenootschappen” :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 pedro

@6: het is ook veel gemakkelijker om oplossingen te bedenken voor op emo en aannames gebaseerde problemen, dan dat je oplossingen moet gaan bedenken op grond van de echte cijfers. Dan moet je plotseling met heel wat meer zaken rekening gaan houden….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 koos

@8. Daar geef ik je niet ongelijk in Pedro, maar uiteindelijk wordt een visie met onlosmakelijk bepaalde gemaakte keuzes wel verwacht van een politicus. Anders had hij wetenschapper of ambtenaar moeten worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 pedro

@9: helaas is dat idd een deel van de realiteit: er zijn mensen, die liever schijnoplossingen horen (en dat een visie noemen) en op grond daarvan hun stemkeuze bepalen. En die mensen hebben geen boodschap aan feiten en cijfers, die niet met hun gevoel overeenstemmen.

  • Vorige discussie