Kwaliteit kinderdagverblijven leidt onder privatisering

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (11)

#1 JSK

Dimitri, je moet begrijpen dat privatiseringen in Nederland vaak “geheime bezuinigingen” zijn. We willen Scandinavische voorzieningen met Angelsaksische belastingen, tenminste muv de SP durft/wil geen enkele partij zeggen “hier stoppen wij meer van Uw geld in”. Als de privatisering van de kinderopvang zou worden teruggedraaid wordt het wss een onderbekostigde overheidsdienst. Po-te-to, po-taa-to zeg ik dan.

  • Volgende discussie
#2 Tjerk

In Nederland betekent privatisering tegenwoordig dat je een sector hebt die op subsidie steunt, en waar de overheid de lonen bepaalt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 sjap

Gog wat raar dat wanneer buitenlandse investeringmaatschappijen nederlandse kinderdagopvangconglomeraten opkopen de kwaliteit onder druk komt te staan ten aanzien van het rendement.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 sjap

BTW lijdt ipv leidt..?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Naam

Denk dat de overheid beter de kinderdagverblijven aan basisscholen kan toevoegen, of kinderen eerder naar die scholen kan laten gaan zoals geloof ik in belgie het geval is.
Scheelt heel veel belastinggeld wat naar buitenlandse investeerders stroomt. Het personeel kan dan beter betaald worden en er blijft geld over voor extra’s of het kan terugrollen in de staatskas.
Hoe werkt het in New York Dimitri, ik denk dat je daar alles zelf moet betalen, en wanneer gaat je zoontje daar naar de kleuterschool?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mango

joh! echt waar?

ben idd wel benieuwd hoe dat in NY is, Dimitri. Is dat echt de kansenmaatschappij waar Heleen Mees het altijd over heeft?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Ultrabas

We pakken het regeerakkoord er even bij. “De kindregelingen (kinderopvang en kindgebonden budget) staan in het teken van bevordering van de eigen verantwoordelijkheid van ouders. Het kabinet hecht aan goede en betaalbare kinderopvang. Na onstuimige groei van het deel dat de overheid bijdraagt aan kinderopvang, is een correctie nodig, zodat ouders proportioneel bijdragen.”
Korte vertaling:
“We gaan flink op kinderopvang bezuinigen. De vrouw weer terug achter het aanrecht.”
Drie hoeraatjes voor Ruttes nationaal-conservatieve alliantie! Hoera! Hoera! Hoera!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Lord Flash

Tja, het echte probleem is niet de privatisering.

Gjalt Jellesma, voorzitter van de belangenvereniging vn ouders Boink, slaat in het volledige artikel (helaas alleen voor abbo’s) de spijker op de kop:

“Je kunt door het gebrek aan marktwerking ongestraft de prijzen verhogen.”

Ik heb wel eens met mensen gesproken die een kinderopvang wilden beginnen. Schijnt ongelooflijk moeilijk te zijn, door allerlei gemeentelijke eisen aan panden, RO voorschriften etc. En als er wel vraag is, maar geen concurrentie op kan staan, dan kunnen kinderopvangers ongestraft prijzen verhogen en kwaliteit verlagen.

Als vervolgens de gemeenten ook nog geen toezicht houden, is het hek inderdaad van de dam. Uit artikel: “Gemeenten moeten ‘handhaven’: het rapport publiceren en zonodig boetes uitdelen. Maar dat komt er zelden van.”

Kortom, niet een twee drie op te lossen.
Maar in ieder geval ingewikkelder dan de gebruikelijke “privatisering is boe” kramp

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Dimitri

In New York is het lastig om kinderopvang te vinden, vooral voor baby’s. Omdat daar relatief veel leidsters voor nodig zijn en het lastig is daar geld mee te verdienen. Er zijn veel kinderdagverblijven, maar die zijn voor kinderen vanaf twee.

Er wordt niets gesubsidieerd, behalve als je heel arm bent. Je draait dus voor alles op. In ons geval is dat ongeveer 1000 dollar per maand voor drie dagen per week.

De kwaliteit wisselt nogal. Je hebt kinderdagverblijven die verbonden zijn aan universiteiten en die zijn erg populair. Die hebben een leerprogramma waar universiteiten aan meewerken en het verblijf zelf is voor kinderen van personeel. Soms moet een jong kind een test afleggen om daar op te mogen.

In principe kan iedereen een kinderdagverblijf beginnen en de instap is vrij laag. We kwamen een keer bij iemand thuis. Feitelijk gewoon een huis met twee piepkleine kamertjes waar de kinderen dan konden spelen en slapen. Eten gebeurde in de piepkleine keuken. Was het niet helemaal. Ook het feit dat we ons door een haag van blowende jongeren moesten wurmen, hielp ook niet echt.

Uiteindelijk hebben we wel een goede opvang gevonden. Ziet er netjes uit, maar het verloop van personeel is enorm groot. Heb de indruk dat de leidsters heel slecht betaald worden en dat het eigenlijk te druk is (4 baby’s per leidster is max. bij goede opvang is twee baby’s per leidster gebruikelijk).

Wat ik wel heel goed vindt, is dat hier veel openbare info beschikbaar is over kinderdagverblijven. Inspectierapporten zijn makkelijk te vinden en openbaar. Je kunt zo zien of een kinderdagverblijf in overtreding is. Daarnaast heb je natuurlijk een rechtsmilieu dat naleving van regels stimuleert: als een kinderdagverblijf zijn zaken niet op orde hebben, lopen ze het risico om door ouders aangeklaagd te worden. Schiet af en toe erg door, maar werkt wel.

Ik denk dat in NL de tijd rijp is voor meer open data over geprivatiseerde diensten. Het enige dat dit soort bedrijven en conglommeraten in toom kan houden, zijn goed geinformeerde consumenten. En openbare informatie. Dat gaat de Nederlandse polder niet regelen zo bang als ze is voor inspraak van mondige burgers. Dat moeten we dus zelf doen (en daar gaat Sargasso aan meehelpen).

Tja, als we het over Mees hebben, ik wil daar nog wel eens wat mee doen, want ik zie toch wel een hele andere kant van de VS samenleving. Je hebt veel kansen, maar echt niet meer dan in NL hoor. Soms zelfs minder, zeker als je arm bent, maar daar schrijf ik nog wel eens wat over.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Spam

Als de kwaliteit leidend is, wat is dan het probleem?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 zmmmmc

@Dimitri, #9 Dat soort informatie is gewoon beschikbaar hoor. Bij mij in de gemeente kun je de inspectierapporten downloaden van de site van de GGD. Maar dat leidt niet direct tot meer marktwerking. De hele rare/slechte vallen misschien af voor ouders die uberhaupt naar dat soort informatie kijken, maar verder willen de meeste mensen gewoon opvang dichtbij huis. En dan blijft er simpelweg niet zoveel over en ga je al vrij snel voor de lokatie waar je als eerste terecht kunt. Bovendien is er – ongetwijfeld door die openheid – nauwelijks kwaliteitsverschil.

Informatie is het probleem niet. En in mijn beleving de kwaliteit ook niet, eigenlijk. De grootschaligheid en alles wat daarbij komt kijken, is wat mij betreft veruit het grootste probleem. Genoeg keuze wat kinderdagverblijven betreft, maar 95% hier valt onder dezelfde organisatie.

  • Vorige discussie