Kunstenaars, uw opdracht is niet om polderend zoete broodjes te bakken met een verwerpelijke regering.

Kunstenaars, uw opdracht is niet om polderend zoete broodjes te bakken met een verwerpelijke regering.

 1. 2

  Spraakmakende kunstenaars ontstaan niet dankzij of ondanks subsidie. Subsidie is er, omdat voetbalfanaten en opera-liefhebbers niet de echte prijs voor hun toegangs-kaartje willen betalen.

 2. 3

  Onderwijzers en verplegers moeten hun bek houden maar kunstenaars zijn het nieuwe proletariaat. Juist… als dit de nieuwe linkse elite is, forget it.

 3. 4

  @JSk: Rutte I wil zo’n 200 miljoen bezuingen op kunst. Dat is voor de kunstensector enorm veel, maar op het totale plaatje van de bezuinigingen van 18 miljard een schijntje. Het verhaal dat Rutte met succes aan jou verkoopt is dat die 18 miljard nodig zijn om onderwijzers en verplegers van te betalen. Maar ten eerste gaan die 200 miljoen daarbij weinig tot niets helpen. En ten tweede voert Rutte I bepaalde bezuinigingen niet door die die onderwijzers en verplegers wel zouden kunnen helpen. Er gaat bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 11 miljard (!) naar de hypotheekrenteaftrek. Daarin niet snijden beschermt het wonen in te grote huizen van rijke mensen.

  Daarin niet snijden beschermt dus, met andere woorden, iets dat er is voor een klein gedeelte van onze bevolking. Onderwijzers en verplegers zijn er voor ons allemaal. En het punt van Vriezen is: kunst is er ook voor ons allemaal. Kunst is er om de mogelijke ervaringen van ons allemaal te vergroten.

  Voor Rutte zijn niet onderwijzers en verplegers het nieuwe proletariaat. Voor Rutte zijn dure huizenbezitters het nieuwe proletariaat.

 4. 5

  Beste Joost,

  Ik luister (nog) niet naar Rutte I. Ik lees wel Sargasso. Dit in combinatie met de oproep om de ambtenarensalarissen te bevriezen (paar dagen terug) is “niet handig”. That’s all.

 5. 7

  @Micowoco; Volgens mij moet je dit argument even op een paar velletjes papier zetten, opvouwen en aan de fractieleiders van de oppositie doorgeven. Politiek heel sterk, lijkt mij.

 6. 8

  helemaal eens met het stuk van vriezen, doch een maar:

  van mij hoeft de regering niet zichzelf feliciterende kunstbobo’s in stand te houden. als het de overheid ernst was met de kunst dat werd er geinvesteerd in talentontwikkeling, zoals bij de sport, om die vergelijking nog maar eens door te trekken.

  De verdachtmakingen van Wilders en daarmee van dit kabinet tegen alles dat voor een elite en tegen het volk is, is verraad aan het wezen van de democratie, waarin ook minderheden een stem horen te hebben.

  Anti-intellectualisme is mijns inziens een zeer gevaarlijke tendens, die nu van overheidswege gevoed wordt. Daarom en daarom alleen zou men zich kapot moeten schamen.