Kunst op Zondag | Vliegers

Foto: UN Women (cc)
Serie:

Toen we vorige week even de mythische symboliek van vliegen aanroerden, kwam er natuurlijk ook een vlieger langs.

De vlieger: vrijheid aan een touwtje. Verder is het vooral veel plezier, dansend aan een draadje. De pret begint met het maken van zo’n lichtgewicht en vindt zijn apotheose in opgelatenheid.

Hoewel, lichtgewicht? Op de talloze vliegerfestivals worden joekels opgelaten die niets meer van doen hebben met het aan een enkel draadje in de lucht gehouden stukje vliegerpapier met bamboelatjes (later pvc-pijpjes).

Van Scheveningen tot Terschelling, van Renesse tot Rijsbergen, van Guatemala tot Amerika, van Indonesië tot Thailand en van Koeweit tot de Verenigde Arabische Emiraten, er worden op zoveel plaatsen zoveel vliegers opgelaten, dat je je verbaast dat men nog tijd over houdt om elkaar naar het leven te staan. Awel, dat zal te maken hebben met welke wind er waait….

Een ode aan de vlieger.

Ai Weiwei greep terug op de Chinese vliegertraditie toen hij werd gevraagd kunst te maken voor de Franse superluxe variant van De Bijenkorf. Hij liet door vliegerbouwers uit de Shandon-provincie (China) een aantal figuren maken, geïnspireerd op draken, vogels en vissen uit een oud Chinees sprookjes boek, de Shan Hai Jing. Alles van bamboeframes, bekleed met zijden (in plaats van het aloude rijstpapier).

Ai Weiwei – deel van Er Xi (spelplaats) in Le Bon Marché, 2016.
cc Flickr Passion Leica photostream Ai Weiwei Er Xi Le Bon Marché, Paris 2

Ai Weiwei – figuur uit Er Xi (speelplaats), 2016.
cc Flickr Passion Leica photostream Ai Weiwei Er Xi Le Bon Marché, Paris

Jacob Hashimoto maakt met vliegermateriaal (bamboe en papier) complexe installaties.

Jacob HashimotoGas Giant, in Moca Pacific Design Centre (V.S.), 2014.
cc Flickr rocor photostream Jacob Hashimoto Gas Giant, 2014. Paper, bamboo, acrylic, Dacron. MOCA @ PDC

Jacob Hashimoto – installatie in Wäinö Aaltonen Museum of Art (Finland), 2017.
cc Flickr Timo photostream Jacob Hashimoto installation in Turku WAM

De vorige week hier vertoonde driedimensionale vlieger van Tomás Saraceno, is geïnspireerd op Alexander Bell’s experimenten met vliegers, Ook Heather en Ivan Morison lieten zich daar door inspireren.

Studio MorisonLittle shining man, 2011.

Een andere, eveneens op Alexander Bell geïnspireerde vlieger.

Tomás SaracenoRing Bell – The Solar Orchestra and the Wind Structures, 2013.

Wat ons brengt op vliegers en muziek. Want als ze eenmaal strak in de lucht staan, kun je ze zien én horen.

Musicaerial van Frouke Wiarda was een voorstelling voor elf vliegers, beschilderd door elf kunstenaars. Elf componisten en geluidskunstenaars schreven er muziek voor. Gaat u er even voor zitten (34 min. 54).

Gerco de Ruijter doet aan luchtfotografie met o.a. gebruik van vliegers (KAP, kite aerial photography). In deze 9 minuten durende docu zit u hem aan het werk.

Tot slot: de vliegers zijn leuk, maar wat zouden ze zijn zonder de vlieger.

Marzia ColonnaThe Kyte Flyer, 2009.
cc Flickr kevin ryder photostream sculpture over parchment street winchester

Gaat u buiten spelen?

Reacties (1)

#1 KJH

Ik vind het een beetje jammer dat de auteur in dit artikel blijk geeft van zijn/haar culturele bekrompenheid door niet een overduidelijke shout-out te geven naar een heel Nederlandse vliegertraditie maar dan wel eentje uit de polder (en dus niet uit al die hippe Nederlandse en buitenlandse plekken): namelijk die van de Molukkers uit Utrecht / Zuid-Holland / Betuwe. https://www.rhenensebetuwsecourant.nl/nieuws/algemeen/42813/vechtvlieger-voor-het-leven-jois-manusiwa-

Jammer hoor.