Kunst op Zondag | Eieren

Serie:

Een voor de hand liggende keuze vandaag: eieren. Pasen is het enige feest waar iedereen zijn creativiteit op de vierkante centimeter kan botvieren. Het enige feest waar zichtbaar wordt dat in iedereen een kunstenaar schuilt. Pasen is eigenlijk de metafoor van “Kunst maken? Dat kan mijn kind ook!”

De “echte” kunstenaars gooien terug met eieren, waaraan je meteen ziet dat een “kunstei” maken toch niet zo eenvoudig is. Geïnspireerd door “The Egg Across XX Century Visual Art” van fotograaf Sergio Bertolini (afbeelding hierboven), gaan we eieren zoeken in de wereld der kunsten.

Op doek kom je het ei vooral tegen in de stillevens van oude meesters. Het ei was zelden hoofdonderwerp. Op zijn website verzamelt de Portugese schilder José Manuel Santiago Ribeiro surrealistisch werk, waarmee hij regelmatig tentoonstellingen in Coimbra organiseert. Daar vinden we heel wat bijzondere eieren op doek.
© Santiago Ribeiro Surrealisme Eggs

Wie op internet paaseieren gaat zoeken stuit al gauw op het Fabergé-ei. Een juweeltje van een ei, dat echter weinig met kunst te maken heeft. De goudsmid Peter Carl Fabergé kreeg van Russische tsaren de opdracht prestigieuze eieren te maken, die zij als paascadeautje konden weggeven. Wie anders dan Jeff Koons heeft zo zijn eigen visie op het bling-bling-ei.
Museum Boijmans van Beuningen wist een van zijn gigantische eieren te bemachtigen en stelt “Baroque Egg With Bow” drie jaar lang ten toon. Wie een paar miljoen euro van dichtbij wil zien, moet er eens naar gaan kijken.
cc Flickr kalevkevad’s photostream Jeff Koons Baroque Egg With Bow

In dezelfde week dat Koons ei in Boijmans werd geïnstalleerd, begon in Londen The Big Egg Hunt. Een initiatief van de firma Fabergé. Door heel de stad werden 209 grote ei-sculpturen geplaatst, ontworpen, beschilderd en gemaakt door  bekende kunstenaars uit heel de wereld. Nog tot morgen kun je on-line een bod doen op een ei. De opbrengst gaat naar het goede doel.
Hier het ei “No Placenta” van tekenaar en illustrator Simon Drew. De tekst op het ei: “Because a bird has no placenta, eggs is how this world they enter”.
cc Flickr MnGyver's photostream No Placenta by Simon Drew

Van 1 ei in Rotterdam, via 209 eieren in Londen, naar 3.640.000 eieren op de biennale van Venetië, vorig jaar. In Oekaranië is het beschilderen van houten eieren een eeuwenlange tradtitie. De Oekraïense kunstenaar Oksana Mas maakte met die eieren een gigantisch werk, gebaseerd op het altaartstuk “Het Lam Gods” van Jan en Hubert van Eyck.
© Oksana Mas Bienbale Venetië Van Eyck

Het kan allemaal kleiner en fijner. Franc Grom (Slovenië) gaat met een boortje lege eieren te lijf. Als hobby begonnen en pas na zijn pensionering zich er volledig op toegelegd. Het resultaat lijkt wel wat op kantklos- of borduurwerk. Met eeen beetje kunstzinnige belichting levet het fraai plaatjes op. Hier zijn “Che Guevarra”, gemaakt in opdracht van een vriend. Meer werk hier en daar.
© Gourmet.com The Egg Artistry of Franc Grom Che Guevarra

Natuurlijk worden eieren niet alleen beschilderd of bewerkt. Wie zoekt, zal ze ook vinden in veel installaties en voorstellingen van andere disciplines dan de beeldende kunst.
Behalve de eieren, inspireert ook de verpakking waarmee we ze naar huis brengen veel ontwerpers tot bijzondere vondsten. Neemt u plaats en kijk eens naar deze top 10 van eierdoos-design.
© Eggo art

In ‘Endless Project’  laat Aharon Ozery het tranporteren van eieren over aan deze kinetische mechaniek.

In deze danssolo zijn eieren onderdeel van Alexandra Bellers visie op het moederschap.

Het beschilderen van eieren is precisiewerk. Je kun een hoop geklieder voorkomen met de Egg-bot, een tekenmachine die door aansturing met software bijna alles mogelijk maakt op de eierschaal.

Tot slot: gaat je ook paaseieren zoeken? Misschien kom je op de paasmarkten, waar kunst en huisvlijt samengaat, nog kunst op eieren tegen. Zet ze behoedzaam in de reacties. Niet zoals “The Baker’s Apprentice”, een sculptuur van fiberglas en eieren, van Serkan Özkaya.
cc Flickr elycefeliz's photostream Serkan Özkaya The Baker's Apprentice 2006

Prettige Pasen.

Reacties (4)

#1 HansR

Mooie tentoonstelling weer al loop je wel wat makkelijk over Fabergé heen. De man kon er ook niets aan doen dat zijn opdrachtgever de tsaar was. Ik vind het wel kunst. En bijzonder. ’t Is niet helemaal van deze tijd, dat dan wel weer.

  • Volgende discussie
#2 TisMeWat

Ook het NRC gelezen?

TisMeTochWat als je zelf niets kunt verzinnen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Je bedoelt toch niet dit artikel?