KSTn – Onderzeeërs en verdragen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagTwee kleine kamerstukken deze keer. Ze roepen allebei vragen op. Het eerste is een overzicht van vragen en antwoorden aangaande de inzet van Nederlandse onderzeeërs. De insteek lijkt met name geld te zijn. Maar in het antwoord van de eerste vraag komt naar voren dat er sprake is geweest van operationele inzet van minimaal twee onderzeeërs. Die informatie is “geclassificeerd”. Mooi woord voor geheim volgens mij.
Maar dat roept dan wel vragen op. Bij welke operaties zet Nederland onderzeeërs in? In het nieuws ben ik het in ieder geval niet tegen gekomen. U een idee?

En dan een lijst met verdragen waar nog aan gewerkt wordt. Indrukwekkend. En ik moet eens nazoeken wat dat terrorismeverdrag van de VN precies behelst. Voor je het weet worden er weer wetten ingevoerd waar we niet op zitten te wachten.
Maar het meest bijzondere rijtje vond ik die over de privileges en immuniteiten van de mensen van diverse Europese instellingen. Waar hebben die nou specifieke privileges voor nodig in Nederland.
Gaan we dus ook opzoeken (staan in ieder geval nog niet bij de kamerstukken zelf).

Dit alles ter illustratie dat kamerstukken snuffelen best leuk is. Maar wel erg stoffig soms. Hatsjoe!

En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Overigens ben ik van mening dat altijd bekend moet zijn hoe de individuele kamerleden gestemd hebben en dat alle stemmingen direct online beschikbaar moeten zijn.
En mocht u uw ei kwijt willen bij de politiek naar aanleiding van bovenstaand stuk, gebruik dan de site van Mail de politiek.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (16)

#1 wammez

Onderzeeboten worden o.a. gebruikt door de SBS (special boot service), een nederlandse maritieme elite eenheid. Ook het Kct kent een speciale maritieme eenheid, de zogenaamde Specopsplg Optreden Waterrijke Gebieden. Deze eenheid wordt gebruikt voor o.a. verkenning en infiltratie achter vijandelijke linies waarbij ze via de duikboten uitgezet en opgepikt worden.

Dus deze onderzeeboten kunnen ingezet bij verkenningen voor de kust van Iran, Pakistan, waarschijnlijk ook bij de Hoorn van Afrika en Nigeria ivm piraterij. Veel is mogelijk :-)

  • Volgende discussie
#2 Steeph

Zo leer je nog eens wat. Thx. Maakt me alleen maar nieuwsgieriger natuurlijk…..

Kwam bij het speuren trouwens dit berichtje tegen:
http://www.depers.nl/buitenland/237338/Iran-start-bouw-eigen-onderzeeer.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 m44

Pakistan, Nigeria!!!
Veel is onmogelijk @1. Hahahaha. I love speculaasjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Formeel:

http://www.marine.nl/nlmarfor/schepen/onderzeedienst/

En geclassificeerd (vertrouwelijk, strikt vertrouwelijk, geheim, strikt geheim…): van “luisteren” bij vlootoefeningen en bewegingen andere strijdkrachten en classificeren nieuwe typen schepen/ onderzeeërs, oppikken/ afzetten regerings- en legerpersoneel en materiaal enz.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 m44

Vredestijd. Oorlogstijd. Bullshit.

Ik ben blij die bom te hebben gelegd in de laatste Sargassolijst met de langst vredehebbende landen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 hemaworstje

kan je de exacte gps van de walrusjes ( kostprijs ruim 1 mlrd ) niet geven steeph maar ga er maar vanuit eentje in de perzische golf telefoonlijntjes etc aftappen is en de andere continu in onderhoud aagezien het een RDM kersje op de appelmoes product is.
Jammer want die krengen hadden full time op een wapenbeurs in Taiwan moeten liggen.
shizzle maakt deel uit van de Navo,orders zijn niet altijd “onze” overheidsorders, vraag me niet waarom onzy navy groter is dan de UK..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 m44

“vraag me niet waarom onzy navy groter is dan de UK..”

En vraag ons (achterlijk leesvee, Telegraafplebs, konijnen in lichtbak) niet naar de feiten. Want die krijgen we niet te horen. Of het waarom. En het hoe.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 wammez

@3: daarmee wil ik niet zeggen dat daar ook specops bezig zijn, maar de piraterijen in Nigeria kan je handig in de gaten houden met onderzeeboten, en in het geval van Pakistan is het mogelijk dat er ondersteuning is/was aan VS patrouilles ivm smokkel van wapens etc.
Plus dat de VS Pakistan ondersteunt met de bewaking van de kernwapens. Communicatie aftappen in de buurt van Pakistan is helemaal zo’n gek idee nog niet, alhoewel Awacs daar stukken geschikter voor zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 hemaworstje

hms de blub stond in 2002 en 2003 rechtstreeks onder amerikaans commando operation eadeavor freedom shit.
We hebben weinig te zeggen over onze dure speeltjes, zelfs de verzamelde gegevens gaan direct naar satcom.
Waarom denk je dat we verplicht naar coke vissen met onze fregatten in de boven en beneden snuif eilanden ,juist. niet omdat de coke naar NL gaat..
Nu ben ik gelukkig nog in het bezit van een goed gepreserveerde U-19 uit 1941 gebouwd in willemshaven verstopt in de plaatselijke forelvijver just in case de rdm technologie faalt..
Helaas heb ik nog technische moeilijkheden om de oude mk torpedo’s te vervangen door tomahawks.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

clas·si·fi·ce·ren (overgankelijk werkwoord; classificeerde, heeft geclassificeerd; classificator, classificatie)
1 in klassen rangschikken

Gewoon opvragen die informatie. Moet makkelijk te vinden zijn, nu die ingedeeld is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 onzemaninteheran

@Steeph. Volgens oud-staatssecretaris Van der Knaap was een van de Nederlandse onderzeers in 2002 in ieder geval in de (ondiepe) Perzische Golf, met Amerikaanse adviseurs aan boord. En wat deden ze daar? Volgens Van der Knaap bespioneerden ze de Iraanse marine, zo zei hij in een interview met de Wereldomroep. Mijn allereerste postje ooit ging daar toevallig over.

http://www.onzemaninteheran.com/2005/11/bruinvis.html

Ik heb Balkenende er nog persoonlijk naar gevraagd tijdens zijn bezoek aan de Emiraten. “Daar ga ik niet op in”, zei die. Tja.

De Amerikanen hebben alleen diepwater onderzeers, er valt dus wel wat voor te zeggen dat de 4 subs van de Walrus-klasse (kustwater-onderzeers) wel vaker in de Perzische Golf zijn. In 2005 was er weer een.

Ik heb er een paar keer over geschreven, maar er is weinig aandacht voor. Vreemd, want stel je voor dat een van de Nederlandse onderzeers eem ongeluk krijgt in of vlak bij Iraanse territoriale wateren, of erger…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Steeph

@onzemaninteheran: Ah, dat was waar ook ja. Dank voor het melden.
Blijf het moeilijk vinden dat er buiten democratische controle om dit soort acties uitgevoerd worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 onzemaninteheran

@Steeph. Dat zal wel niet anders kunnen, denk ik. Nu ik er over nadenk, geeft dit wel -wat- ondersteuning aan het Telegraaf verhaal van afgelopen vrijdag (AIVD werkt samen met VS ivm Iran).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 hemaworstje

hms de walrus is de 16 e juni het droogdok opgegaan die is dus braaf thuus.

1 van de 4 subs is 3 tot 4 maand per jaar in dienst van de amerikanen bij de Coke eilanden.
(lees behartigt de nederlands belangen van onze kolonie aldaar ).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Zed

Zodra je meer weet over dat VN verdrag tegen terrorisme hoor ik het graag Steeph. Een snelle google search heeft alleen opgeleverd dat het al bijna twee jaar in het rijtje “verdragen in aanbouw” staat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Steeph

@Zed: Net gezocht op dat VN verdrag tegen terrorisme. Dat blijkt er nog niet te zijn. Dat is een project dat al sinds 2003 loopt (zo te zien). Het hangt nu op de definitie van het begrip “terrorisme”.
(Best grappig om te lezen. Lijkt er op dat hoe je de definitie ook neerschrijft, de VS een probleem heeft met een aantal van haar handelingen).

Dus daar komen we over een hele tijd nog wel eens op terug.

  • Vorige discussie