KSTn | Financiële crises

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Logo kamerstukken van de dagKort stukje dit keer. Niet zozeer omdat het een opmerkelijk kamerstuk is. Maar het past wel een beetje bij de monetaire crisis in Europa en meer in het algemeen de crisis van de laatste drie jaar, mede veroorzaakt door banken.
MinFin, AFM en DNB maken afspraken over een “tripartiete crisismanagementorgaan”. Joepie denk je dan! Eindelijk gaan ze de crisis en de oorzaak ervan echt te lijf.
Helaas:
Het ministerie van Financiën, de AFM en DNB maken deel uit van het tripartiete crisismanagementorgaan. Het tripartiete crisismanagementorgaan heeft als doelstelling om op basis van de bevoegdheden van de deelnemende partijen adequaat crisismanagement uit te voeren door maatregelen te nemen en af te kondigen en te communiceren met stakeholders in het geval van een (dreigende) instellingsoverschrijdende of anderszins ernstige operationele verstoring van het, voor de Nederlandse maatschappij relevante, betalings- en effectenverkeer met mogelijk ernstige maatschappelijke en/of financiële consequenties ongeacht de oorzaak. Het tripartiete crisismanagementorgaan handelt in het publieke belang.

De crux zit in het enkele woord “operationele”.
Dat betekent eigenlijk alleen maar dat als de bitjes over het geldverkeer niet van de ene naar de andere bank kunnen gaan of een van de banken geen stroom heeft de hoge heren zichzelf in een kantoortje opsluiten.
Dat doen ze niet als er voor honderden miljarden risico genomen wordt (kennelijk geen publiek belang of heeft geen ernstige maatschappelijke of financiële consequenties…) en ook niet als banken hun vertrouwen verspelen en ook niet als banken geen leningen verstrekken aan startende ondernemingen en… etc….

Natuurlijk snap ik ook wel dat zoiets als “tripartiete crisismanagementorganen” nodig zijn om bepaalde zaken op te vangen. En ik weet ook wel dat er allang draaiboeken zijn en oefeningen tussen banken voor dit soort zaken. Maar het zou zo fijn zijn als men al die energie zou steken in het voorkomen van crises in plaats van het “gecoördineerd” blussen van brandjes.

Oh, en het zou ook fijn zijn als ze dit soort verklaring in normaal, begrijpelijk Nederlands zouden opstellen.
 
 
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Mocht u uw ei kwijt willen bij de politiek naar aanleiding van bovenstaand stuk, gebruik dan de site van Mail de politiek.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (9)

#1 cor mol

@steeph

Volgens mij zoekt u er te veel achter en betreft het gewoon een aspect van de continuïteitsplanning. De recente aanval op de ICT-infrastructuur van de Rabobank maakt duidelijk dat hier grote belangen mee gemoeid kunnen zijn. Mogelijk wordt de AFM ingeschakeld van wegen het beursverkeer dat ook getroffen kan worden.

Business Continuity Planning (BCP) is het geheel van maatregelen om bij een incident de kritische bedrijfsactiviteiten te kunnen voortzetten (ICT en business). Sinds de gebeurtenissen van 11 september 2001 is het vakgebied BCP en crisismanagement in een stroomversnelling gekomen.

http://tinyurl.com/5vb6p4k

  • Volgende discussie
#2 Steeph

@cor: Volgens mij begrijp je mijn stuk niet. Ik zoek helemaal niets achter dit document. Ik grijp het alleen aan om de vraag te stellen waarom men wel zo structureel bezig met een mogelijk falen in de dagelijkse (technische) operatie en niet op gelijke wijze met de structurele problemen. Het is/was een crisis die betere coordinatie nodig heeft/had en vooral betere maatregelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 cor mol

@2
OK sorry, maar daar zijn ze al een aantal keren voor bij elkaar gekomen en dat heeft toch ook niets geholpen?
Het is overigens tekenend dat dit soort protocollen op deze wijze worden vastgelegd. Verwacht men soms op korte termijn iets en dekt men zich in?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 JSK

Ik vind het wel een goede constatering Steeph. De reden is denk ik ideologie. De consensus is nog steeds “wat goed is voor bedrijven en banken is goed voor de economie”. Dus de oplossingen zullen gezocht worden binnenin dat neoliberaal (eindelijk is dat woord van toepassing) kader.

Het past ook bij de inrichting van de rest van onze samenleving. Een kerosinebelasting van 50 euro per vlucht is al snel “betuttelend”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Maarten

Het is de garantie dat de pinautomaten aan blijven, ook al zit er geen geld meer in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Het past ook bij de inrichting van de rest van onze samenleving.

Een wijsheid van JSK die zó op een tegeltje kan. Het-is-nou-eenmaal-zo Steeph, het gaat zoals het gaat. Als je alles bij de wortel wilt reguleren lopen onze beste bankboys naar de overkant Steeph snap dat dan. Daarom tekenen we van A – Z een set gedragsregels e/o b.v. mooie verantwoorde ketenlogistieken uit onder de hoede van tripartiete crisismanagementorganen en dergelijke.

Zakendoen met corrupte dictaturen, CO2 rechten, bloedmineralen voor mobieltjes, BP die opnieuw diepzee gaat boren in de golf van Mexico, industrieel de kusten van Somalië en Mauritanië leegvissen, duurzame energie, vluchtelingen, legaliseren drugs (ben ik nog iets vergeten?)…Joepie de Noordpool is ijsvrij, boren! Wij gaan het doen want Hullie doen het ook. Als Wij het niet doen doet iemand anders het toch. Als Zij het niet doen gaan Wij er kapot aan. Ja dahàààg. En als ergens dan iemand heftig ligt leeg te bloeden als het mis gaat want het gaat geheid altijd een keer mis…nou, dan sturen we er toch f- 16’s op af, en noodhulp en opbouwtroepen, spelen we postcodebingo, halen we de olie met een schepje van de stranden enzovoorts enzovoorts enzovoorts,

Mon Dieu *guttegut*, doe mij óók maar zo’n stel puike Tripaartieten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 tom van doormaal

Tja, de Amerikanen doen het wat beter met hun Financial Crisis Inquiry Report: “The crisis was the result of human action, not of Mother Nature or computer models gone haywire.”
Maar het reguleren van een financieel systeem vereist inderdaad een ideologische doorbraak. Dat zien ze in Wallstreet liever ook niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Harm

@7 – het reguleren van een financieel systeem vereist inderdaad een ideologische doorbraak.

Eindelijk eens iemand die de kern van de zaak weet te formuleren.

Nee, de croupier is er geen voorstander van om aan de roulette een einde te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Harm

@Steeph – hoe zit dat nou? Mag ik hier het woord ***** niet gebruiken omdat mijn reactie dan in het filter blijft hangen?

  • Vorige discussie