Kroes gaat achter ouwe Microsoft-koeien aan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Firefox & IE (Foto: Flickr/Photo Mojo)

“EU wil Windows zonder webbrowser”, kopte het Parool vorige week. En inderdaad, Neelie Kroes gaat wederom achter de softwaremoloch aan. Een stap die het altijd goed doet onder nerdy Nederlanders. Microsoft is immers de duivel. Maar dit keer moet ik het toch voor het bedrijf opnemen.

De vorige keer dat er een megaboete werd gegeven ging het over de Windows Media Player. Dat deze bij een besturingssysteem als Windows wordt meegeleverd vond de Europese Commissie concurrentievervalsing, en daarvoor kreeg het bedrijf dan ook een forse boete van 500 miljoen euro. Maar er is een probleem met dit soort boetes. Ze worden pas gegeven nadat er jaren aan procedures zijn doorlopen. En in de snelle wereld van de computer betekent dat dat tegen de tijd de uiteindelijke uitspraak komt, de concurrentie er al niet meer is om er van te kunnen profiteren.

De procedure die nu in gang gezet is zal dan ook helemaal niets bijdragen aan de uitkomst van de opnieuw losgebarsten browseroorlog, die eerder al door Microsoft gewonnen leek doordat het de browser Internet Explorer, net als de mediaspeler, gebundeld bij het besturingssysteem verkocht.

De timing is dan ook vreemd te noemen. De Europese Commissie had eigenlijk tijdens het probleem met de mediaspeler, ook de andere pijnpunten kunnen lokaliseren. Zoals waarom er standaard een rekenmachine bij zat, een simpel tekenprogramma, en – ook niet onbelangrijk – een internetbrowser. De timing is helemaal vreemd te noemen als je je bedenkt dat Microsoft op dit moment zelfs marktaandeel aan het verliezen is. In een markt waar de topbrowser inmiddels minder dan 70% aandeel heeft, en deze aan de verliezende hand is, kan je niet spreken van een monopolie. Integendeel, het is maar de vraag of Explorer zich kan handhaven in de strijd tegen Firefox, Safari, en nieuwkomer Chrome.

Maar het belangrijkste argument tegen de nieuwe aanklacht tegen Microsoft is dat een browser tegenwoordig wél een onmisbaar onderdeel is van een besturingssysteem. Een mediaspeler of rekenmachine kan gemist worden, maar het internet? Deze verbinding is tegenwoordig het allerbelangrijkste bij een nieuwe PC. En bij dat internet hoort nou eenmaal een browser. Steeds meer toepassingen worden ook bestuurt door middel van de browser en het is de verwachting dat veel toepassingen, zoals tekstverwerken en ander documentbeheer, zich zullen verplaatsen van de privé-pc naar elders gelegen servers. Dit laatste zal standaard geïnstalleerde browsers uiteraard nog belangrijker maken. En daarbij, waarmee moeten mensen nieuwe browsers downloaden zonder dat er al eentje is geïnstalleerd is om het mee te doen?

De huidige aanklacht geeft dan ook vooral de indruk van een commissie die achter de zaken aanloopt en ouwe koeien uit de sloot haalt, niet van een die opkomt voor een betere markt.

Reacties (14)

#1 alt. johan

Microsoft is al jaren op ramkoers wat betreft hun Monopoliemisbruik.

De integratie van Explorer met Windows is kunstmatig en al in tijdens de eeuwwisseling is aangetoond door de Amerikaanse rechter dat deze koppeling de consument schade veroorzaakt. Toen al was er sprake van overtreding van de Amerikaanse regels.

Dat daarna Bush kwam en er niks meer ondernomen werd tegen deze grote campagnekas-geldschieter doet daar niks aan af.

Microsoft betaald geeft wel eens wat documentetatie vrij en betaald wel eens een boete maar echt respect voor de regels lijkt er niet te zijn.

  • Volgende discussie
#2 Martijn

Internet is wel heel erg belangrijk geworden, maar daarmee is de browser nog geen essentieel onderdeel van het besturingssysteem. Microsoft gebruikt wel degelijk zijn monopoliepositie op het gebied van besturingssystemen om dingen door te drukken. Nu proberen ze bijvoorbeeld met Silverlight Adobes Flash weg te concurreren en ze maken er daarbij voordeel van dat via Windows Update naar Windowsgebruikers kunnen duwen. Ze gaan vast ook eigen standaards proberen te introduceren voor films via internet.
Maar het belangrijkst is software-as-a-service, een aanval op Microsoft grootste melkkoe: Office. Met de IE/Windows combo heeft Microsoft daar natuurlijk een ontzettend begin voordeel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Petra

Ondertussen wordt ook Games for Windows Live aan PC gamers opgedrongen door het ongevraagd te installeren tijdens de installatie van recente games.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 su

Maar als er geen IE op windows zit, hoe moet ik dan in hemelsnaam Firefox downloaden?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 alt. johan

@4: Je wilt als klant gewoon een kant en klaar product.

De fabrikant van de computer zou Firefox er gewoon op moeten kunnen zetten, zonder IE. MS wierp hier in het verleden nogal barrieres voor op. (Minder lucratieve contracten e.d.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Martijn

@4: Wat alt.johan zegt. De fabrikant van de computer bepaalt wat voor software en van welke fabrikant hij het erbij levert. Je zou dan bijvoorbeeld een PC kunnen krijgen met Windows alleen als OS en verder bijvoorbeeld WinAmp, Opera, OpenOffice en Thunderbird (en dan geen MediaPlayer, IE, MS Works en Outlook Express.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

Vroegah haalde je je webbrowser toch ook via FTP op?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Robbie…..

http://FTP.exe is ook een toepassing en geen onmisbaar deel van het operating systeem. Ook FTP valt dus onder de regeling dat deze niet automatisch meegeleverd mag worden met het OS. Daarmee benadeelt Microsoft dus de leveranciers van commerciële FTP programma’s ;-))

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 HenkvanStotS

Misschien valt de overheden ook wel iets te verwijten:
Het onderwijs faalt hopeloos in het geven van computeronderwijs.
Een paar uur les per maand en iedere leerling zou in staat zijn om een pc met “open source” te kunnen inrichten/bedienen.
Maar nee ze leveren zich zelf en de meerderheid uit aan de commercie en gaan later lopen klagen dat die zo inhalig zijn ;-)
Nadeel open source, zoals het nu ligt is dat daar niet zoveel grote “games”voor zijn. Maar zodra pakweg 20% met linux zou werken komen die van zelf, omdat dit commercieel interessant is.
En als men dan toch graag voor software wil betalen en geen open source wil/kan gebruiken is een mac natuurlijk verre te preferren boven een windows pc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 alt. johan

Microsoft kan echt honderden miljoenen steken in de distributiekanalen van hun software.

Een stevige positie in onderwijsland is cruciaal voor hun winstgevende marktpositie op lange termijn.

Een goed bedoelende linux-hippy zonder vriendin is geen partij voor professionele lobbyisten met aanzienlijke budgetten.

Nee, het is logisch dat overheden/onderwijsinstellingen doen zoals ze doen.

Voor gevallen als Microsoft zijn mededingingsregels bedacht. Het is belangrijk dat deze regels worden nageleefd en recidive-gedrag moet hard worden aangepakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

@Robbie: Vroegah paste een FTP-programma naar keuze op een diskette. Kon je zo van een vriend (die het van een vriend had via een vriend…) kopiëren (want het was altijd wel free/shareware).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 ReinoutS

Het is prima mogelijk om een browser naar keuze te ftp’en in Windows zonder IE..

@Joost: deze stap lijkt inderdaad wel een beetje mosterd na de maaltijd. Maar bedenk eens dat de concurrenten van IE al jaren ontegenzeggelijk stuk voor stuk beter en betrouwbaarder zijn, dat ze gratis worden weggegeven terwijl de ontwikkeling ervan miljoenen kost en dat MS desondanks nog meer dan 2/3 van de markt (voorzover je daar nog van kan spreken) in handen heeft. Met die marktmacht kunnen ze weer allerlei advertentiegedreven diensten *kuch*msn*kuch* pushen. En jij voelt je toch nog geroepen om voor ze op te komen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Joost

@12: “Het is prima mogelijk om een browser naar keuze te ftp’en in Windows zonder IE.”

Wees realistisch. Gaat je vader/moeder/opa dat doen?

En ik zie niet in hoe de dominantie van MSN door IE komt. MSN wordt geloof ik ook standaard bijgeleverd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Martijn

@12/13: Dat FTP’en is ook niet echt de bedoeling. Het gaat er meer om dat de computerfabrikant kan besluiten om Windows met een andere browser te leveren dan IE. Of een andere chatprogramma.

  • Vorige discussie