KRAS | Sociale werkplaats

Onder verantwoordelijkheid van iemand die een jaar geleden minister van sociale zaken was maar inmiddels fractievoorzitter van de PvdA, zijn in Nederland de sociale werkplaatsen goeddeels ontmanteld. Mensen die niet konden meekomen op de commerciële arbeidsmarkt werden “in hun eigen kracht” gedumpt. Onder verantwoordelijkheid van iemand die in Drente over sociale werkplaatsen ging maar inmiddels fractielid is van de PvdA, werd dat beleid ontdoken. Een schijnconstructie deed iedereen tekort, maar behoedde wel meer mensen voor “participatie”.

Nu is er bonje binnen de PvdA. De discussie gaat niet over wie het meest sociale beleid voerde, maar wie de regeltjes ontdook. Het is een treurig gezicht. De sociaal-democratie in Nederland weet ergens nog wel dat ze ooit ideologische veren had, maar heeft geen idee meer hoe die eruit zagen of waar ze te zoeken.

 1. 1

  Je suggereert dat de partij Moorlag offert om Asscher uit de Wind te houden. Maar Asscher zelf en ook ex fnv Kamerlid van Dijk vonden dat hij wel kon blijven zitten. Hj had zichzelf bij deze schijnconstructie niet verrijkt, was de redenering. Goede bedoelingen dus. Dat is iets anders dan dewet overtreden uitsluitend om er zelf beter van te worden.
  Ik denk dat elke uitkomst van deze kwestie de PvdA zal schaden.

 2. 2

  @1: Moorlag wordt niet geofferd ten bate van Asscher maar om de indruk te wekken dat de partij weer sociaal is. De discussie kan Asscher ook schaden maar met de pijlen op Moorlag gericht kan hij in de luwte blijven. Dat is een bijkomend voor- of nadeel.

 3. 3

  Tja. Als je arm bent, dan wil je goedkope spullen. En als je goedkope kleren wil, koop je die, die in elkaar zijn gestikt door Bangladeshi kinderhandjes. En als je daarop tegen bent, dan boycot je goedkope kleren. Waardoor die goedkope Bangladeshi kindertjes op straat eindigen, of dood.

  Soms lijkt het wel alsof sociaaldemocraten alleen issues kunnen verzinnen waar geen oplossingen voor zijn. Maar wel eisen dat iedereen strak in de leer is. Het zijn de nieuwe religieuzen: hoeveel engelen kunnen er op een speldenknop.

 4. 4

  @3: (…) issues kunnen verzinnen (…)
  We dwalen af maar: issues verzinnen? Nou en je een issue die niet is verzonnen en we waar degelijk een oplossing voor is. Niet de door iedereen gewenst oplossing, dat dan weer wel….

 5. 5

  @4: Sure. En voor die Bangladeshi kindertjes is ook een oplossing – maak ze gewoon allemaal miljonair! Want geld is gratis! Oh – is dat misschien ook niet de ‘gewenste’ oplossing?

  Kijk ‘es – ik heb een stelregel zodra ik een socialist over ‘oplossingen’ hoor praten: altijd eerst een week ofzo over nadenken.