Klokkenluidster in de enige democratie in het Midden-Oosten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Een rechtbank in Tel Aviv heeft Anat Kamm, een 23-jarige journaliste die in haar diensttijd als secretaresse van generaal-majoor Yair Naveh documenten kopieerde en doorspeelde aan het dagblad Haaretz tot 4,5 jaar cel veroordeeld. Ook kreeg ze anderhalf jaar voorwaardelijk. De twee jaar die zij al onder huisarrest had doorgebracht werden niet meegeteld.

De veroordeling van Kamm vond plaats op basis van een zogenoemde plea bargain, die al in februari van dit jaar door de rechtbank was geaccepteerd. Kamm werd onder de plea bargain niet, zoals haar aanvankelijk ten laste werd gelegd, vervolgd wegens spionage of het in bezit houden van documenten met de bedoeling de staatsveiligheid te schaden. Daarop staan maximumstraffen van levenslang. In plaats daarvan bekende ze schuld ten aanzien van het onrechtmatig in bezit hebben van documenten en het doorspelen daarvan aan derden. Het maximum op het onrechtmatig in bezit hebben van documenten was zeven jaar en het doorspelen ervan aan derden 15 jaar.

Wat Kamm, een journaliste bij de internet-krant Walla, gedaan heeft is het volgende:

In haar diensttijd-functie van secretaresse bij generaal Naveh, die toen commandant was van Israels Centrale Sector (waaronder ook de Westoever valt) merkte ze dat het Naveh en leger een uitspraak aan hun laars lapten van het Israelische hooggerechtshof en targeted killings (buitengerechtelijke moorden) uitvoerden van Palestijnen, ook als dat zelfs volgens de maatstaven van het Israelische hof ongeoorloofd was, omdat die Palestijnen ook gewoon gearresteerd hadden kunnen worden. Kamm besloot dit in de openbaarheid te brengen. Ze kopieerde en verzamelde in totaal zo’n 2000 documenten die ze doorspeelde aan Haaretz-verslaggever Uri Blau, die in 2008 over de zaak publiceerde.

Er zijn twee manieren om naar de zaak-Kamm te kijken. Enerzijds kunnen we vaststellen dat de rechtbank vrij coulant is geweest bij het bepalen van de strafmaat. Zelfs na het accepteren van de plea bargain had de rechtbank nog de mogelijkheid haar in totaal 15 + 7 jaar = 22 jaar op te leggen. Het werd 4,5 jaar.

Aan de andere kant kunnen we natuurlijk zeggen dat het krankzinnig en onrechtvaardig is dat iemand die als klokkenluider optreedt en een overtreding meldt van iets dat nota bene door het hoogste college van de rechterlijke macht is vastgesteld – en een behoorlijk schandelijke overtreding want het gaat om niets minder dan oorlogsmisdaden – , door diezelfde rechterlijke macht wordt veroordeeld. Ze zou eigenlijk een onderscheiding hebben moeten krijgen. Het zal duidelijk zijn dat ik meer voel voor die laatste kijk op de zaak-Kamm. Maar klokkenluiden blijft een ondankbare roeping, en dat niet alleen in Israel.

Reacties (10)

#1 Bismarck

Misschien dat de rechtbank daarom wel zo coulant is geweest. Uiteindelijk heeft ze natuurlijk wel aan spionage gedaan, al was dat nog met zulke goede reden.

  • Volgende discussie
#1.1 Harm - Reactie op #1

Zou je eerst even de definitie van spionage willen geven?

#2 lapis

Leuk om ook op te merken dat diezelfde generaal Naveh begin 2010 nog is gepromoveerd tot vice-stafchef van het Israëlische leger. Want Israël neemt mensenrechtenschendingen binnen de eigen strijdkrachten bloedserieus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 L.Brusselman

Als ze een palestijnse was had ze de rechtzaal waarschijnlijk niet eens gehaald.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 dramklukkel

Ze had de gegevens ook aan het gerechtshof kunnen toespelen ipv aan die krant…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 L.Brusselman - Reactie op #4

Ben je al wakker, of droom je nog van een eerlijke rechtsgang in Israel ?

  • Volgende reactie op #4
#4.2 Prediker - Reactie op #4

Dan had ze de gegevens aan de officier van justitie moeten toespelen, die er dan een zaak van had kunnen maken.

Maar waarschijnlijker is dat die overlegd zou hebben met zijn chef, die weer overlegd zou hebben met zijn chef, die de zaak onder het tapijt zou hebben geveegd, waarna mevrouw Kamm zelf zou zijn ontboden op het politiebureau als verdachte van spionage, teneinde haar tot zwijgen te intimideren.

In Nederland is het zo dat lekken en publiceren van staatsgeheimen door de rechter wordt beschermd, zolang het een maatschappelijk belang dient. In politiestaat-in-the-making Israël wordt je gewoon hard afgestraft voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

  • Vorige reactie op #4
#4.3 L.Brusselman - Reactie op #4.2

Zeker als die staatsgeheimen het sanctioneren van politiek gemotiveerde moorden inhouden.

#5 Geert

You go girl.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie