Zembla over bijensterfte

ACHTERGROND - In maart 2011 vroeg onderzoeksprogramma Zembla voor het eerst aandacht voor toenemende bijensterfte. Landbouwgif werd als belangrijkste oorzaak aangewezen. Vorige week besteedde Zembla opnieuw aandacht aan het onderwerp.

Producenten van landbouwgif blijven stug volhouden dat er een andere oorzaak is voor de toegenomen bijensterfte. Ze worden gesteund door wetenschappers aan de Wageningen Universiteit. Maar aan de onafhankelijkheid van die wetenschappers wordt getwijfeld. Ze worden financieel ondersteund door onder andere Bayer, een bedrijf dat landbouwgif produceert.

Inmiddels is er een online petitie gestart om het onderwerp onder de aandacht van EU-politici te brengen.

Reacties (19)

#1 NietJeZus

Zyklon-B voor bijen. Natuurlijk van Bayer.

(klinkt haast als een mooie reclameslogan)

#2 Kalief

Alleen een linkje naar de campagne en geen enkele naar zinnige informatie. Schaam je. Ik mis een link naar het Zembla-programma van 2011, het programma van 2013, het statement van de landbouwgifproducenten, de steun van de Wageningse universtiteit, iets over de betreffende onderzoekers, bewijs van financiële steun van Bayer. En wel een waaruit we af kunnen leiden of Bayer de universiteit sponsort of ook specifiek dit onderzoeksproject.

Kom met informatie of flikker op met je actiespam. En nee, ik ga niet zelf googlen; jij wil iets van ons dus moet jij je er voor inspannen.

#3 Ernest

Als je geen zin hebt om te kijken, is in Vrij Nederland een discussie te lezen naar aanleiding van een artikel in dat blad. Ik ben een losse-nummer-koper en had alleen dat artikel gelezen.

#5 Yevgeny Podorkin

Klimaatverandering/ monocultuurlandschap en vervolgens verdwijnen van/ verschuiven habitat plant- en diersoorten zal ook wel een oorzaak zijn.

Als we het even ultra lokaal houden (mijn (stads)tuin): spreeuwen b.v. zie ik hier niet meer, mussen sporadisch, eksters daarentegen explosief gestegen (teringherrie)…ettelijke nieuwe vliegjes en andere dito insecten, een zwart kikkertje langs de gevel (1,5 cm groot)…vleermuizen ’s zomers, midden in de stad!

Zit 2 weken geleden te ontbijten “wat is dat witte heuveltje toch in de hoek van de tuin?”…zit er een roofvogel (denk buizerd of kiekendief) op een berg veren een tortelduif tot het naakte bestaan te strippen/ demonteren.

Dus ik zeg nog wat mot jij hier nou?

#6 Ernest

@4: Op de een of andere manier vertrouw ik het ministerie en aanverwante instanties niet meer zo goed, sinds ik heb gehoord (van mensen die er werkten, was circa 1990) hoe het ministerie van Landbouw (vroeger dus) de bollenkweker jarenlang heeft vrij gelaten bij het vergiftigen van de grond (dus: sloten, grondwater) en hoe bij het RIVM een giftige stof toch moest worden goedgekeurd en meer recent de lakse reactie rond de Q-koorts. Ik geloof echt niet dat ze zich daar bij het ministerie druk maken om die sentimentele honingliefhebber, die ze waarschijnlijk scharen onder het type “geitewollensokken” en daarmee als irrelevant negeren.
Dit zal wel overkomen als een emotionele reactie, maar als ik in je link lees: “De nVWA controleert dat onze voorschriften in de praktijk ook echt worden gevolgd. Boeren die zich er niet aan houden, kunnen een boete krijgen.” dan moet ik lachen. Waarschijnlijk hebben ze één stagiaire rondlopen die keurig aan mensen vraagt: “Hebt u zich dit jaar aan de voorschriften omtrent bestrijdingsmiddelen gehouden?”, of een surveymonkey enquete ervoor opzet. Hormonen in de veehouderij – wordt dat gecontroleerd? Afgewerkte motorolie in het veevoer – wordt dat gecontroleerd?
De hele landbouwsector moet met groot wantrouwen bekeken worden.

#7 Bismarck

@5: “vleermuizen ‘s zomers, midden in de stad!”

Wat daar nou uitroeptekenwaardig aan is? Hier zie je ze op een late zomeravond met tientallen tegelijk boven de vijver bij de middeleeuwse stadsmuren.

#8 Yevgeny Podorkin

Je struikelt hier inderdaad bijkans over de ME- stadswallen en vooroorlogse panden waar vleermuizen kunnen nestelen.

Duitsers.
Ken je die…Duitsers?

#9 Joost

@Kalief: Ik snap je reactie niet…

#10 HansR

Ik lees op dit moment Silent Spring. Ik ken het boek sinds ongeveer 1974. Het is onbegrijpelijk dat dat boek nog steeds zo actueel is. Drie generaties [pesticiden] verder.

Een aanrader voor ieder trouwens.

En idd, de reactie van Kalief is onbegrijpelijk.

#11 Kalief

@9 Want? De reactie is duidelijk geformuleerd. Bedoel je dat je het er niet mee eens bent?

#12 Rob

@11 Misschien omdat het een volstrekt gangbare praktijk is om te linken naar een filmpje met een korte beschrijving, zonder dat je zelf een heel opstel schrijft over de situatie.

Als het een opiniërend artikel betreft, dan is het andere koek.

#13 Kalief

@12 Wie vraagt er om een heel opstel? Het topic roept alleen maar op om een campagne te steunen. Zelfs op de petitiepagina wordt niet de moeite genomen naar uitgebreide informatie over het hoe en waarom van de petitie te verwijzen. Lui en arrogant.

#14 HansR

@13:
Je kunt ook het filmpje bekijken en zelf wat werk doen.

Als lezer ben jij zeker in elk geval lui.
Aan je reactie te oordelen zeker ook arrogant.

#15 Rob

@13 Focus Kalief. Focus! Ik suggereer niet dat je om een opstel vraagt. Ik zeg wel dat jouw kritieken niet passen bij een link-stukje zoals dit.

#16 Joost

@kalief: Vooral omdat het klik-tv-item juist wel naar de zembla-uitzending linkt…

#17 Eva Schram

@kalief: ehm, de Zembla-aflevering van afgelopen week is toch juist het hele topic? Linkje naar 2011 kan er inderdaad wel even bij. Maar verder is KlikTV niet echt de plek voor uitgebreide analyses, beschouwingen, etc. Het is de plek voor filmpjes. Ergo: een filmpje, met een heel kort tekstje eronder.

#18 Prediker

Misschien denkt Kalief dat het om een kort promotiefilmpje gaat en niet om de volledige reportage van veertig minten zelf?

#19 Bismarck

@8: Ik zie de relevantie niet echt, maar ja, ik ken veel Duitsers. Gemiddeld zijn ze aanmerkelijk beleefder en aardiger dan Hollanders. Ik zie ze bijna allemaal liever komen dan gaan.

Maar ik kan me levendig voorstellen dat je in steden vleermuizen ziet. De warme zomeravonden waarop je er geen spot als je buiten zit zijn zelfs zeldzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*