Wereldwijde welvaartsongelijkheid: 300 rijkste mensen hebben net zoveel als 3 miljard armste

De welvaart in de VS is dan ongelijk verdeeld, de welvaart in de wereld is nog veel ongelijker verdeeld. De rijkste 1% heeft net zoveel als de armste 47%.
Maar ook de ongelijkheid tussen landen is enorm en groeiende. Leerzaam filmpje.

Volgens Al Jazeera is de situatie nog erger. De rijkste 200 mensen hebben meer dan de armste 3,5 miljard. Niet te bevatten.

Via Tom van der Lee

Reacties (20)

#1 Joost

Auw.

#2 objectief

Wat ook niet te bevatten is is dat de gemiddelde Griek drie keer zoveel vermogen heeft als de gemiddelde Duitser, en de gemiddelde Cyprioot vijf keer.
Toch mogen de Duitsers, en wij, betalen voor Grieken en Cyprioten.

#3 Steeph

@2: Linkjes/bronnen graag.

#4 lapis

Sorry, maar er zit een gigantische discrepantie tussen die twee cijfers: 1% van 7 miljard mensen is 70 miljoen mensen, en dat is behoorlijk wat meer dan 300. Bovendien vraag ik me af waar al-Jazeera de claim vandaan haalt (zit op mijn werk en kan hier geen filmpjes kijken) dat de rijkste 200 mensen 2,7 biljoen dollar bezitten, volgens Forbes heeft de rijkste man+familie ter wereld 73 miljard dollar en zelfs dat keer 200 is slechts 14.6 biljoen, sterker nog, dat keer 300 is slechts 21.9 biljoen, en dan zouden al die 300 even rijk moeten zijn als de rijkste.

Trouwens sowieso hilarisch dat op een medium dat de spreekbuis is van een stel Qatarese oliesjeiks inkomensongelijkheid aan de kaak wordt gesteld. Alsof Shell een krant zou hebben en daarin stampij zou maken over de verschrikkingen van milieuvervuiling en CO2-uitstoot.

#5 MrOoijer (Jan van Rongen)

@3: Dit is ruim in de pers geweest.

Een mooie grafiek

bron ECB 2013-04-09

#6 L. Brusselman

@4: Ik zoek zowiezo werk,maar een job waar je op je gemak kan reaguren…, je bent voor mij spekkoper.
Ambtenaar,trendvolger….?

#7 lapis

@2: Ik sluit me bij #3 aan door om bronnen te vragen, al kan ik iets voorstellen bij wat je zegt over Cyprus. Volgens Krugman bedroeg het binnenlands spaargeld in Cyprus zo’n 500% van het BBP, wat natuurlijk gigantisch is – al heeft deze blogger heeft het over 240%. Belangrijker is dat die tweede bron noemt dat er 60.000 Britten en 40.000 Russen op Cyprus wonen en dat zijn bijna allemaal rijke belastingontwijkers. Die hebben ongetwijfeld een flink effect op de gemiddeldes.

@5 Oké, alles wat ik net zei geldt eigenlijk niet voor Spanje en Italië. Bovendien hebben die Britse en Russische spaarders in Cyprus weinig invloed op de mediaan, en zelfs dat getal is veel hoger dan dat van Duitsland. Dus eigenlijk maakt jouw reactie de mijne overbodig.

@6: zolang ik mijn deadlines haal klaagt niemand. Maar ik moet eigenlijk gewoon wel weer aan de slag. Bedankt voor die opmerking :)

#8 Steeph

@5: Thx, had ik gemist.

#9 Steeph

@4: Ik snap je punt niet. Als de rijkste 200 meer dan 14 biljoen bezitten volgens de hoogrekening, dan is het toch niet raar als ze uit gaan van slechts 2,7 biljoen?

En ja 1% is 70 miljoen mensen, maar de verdeling is echt absurd. Dus het zwaartepunt ligt helemaal in de top. Kijk eerst het filmpje eens, krijg je beter gevoel voor verhoudingen misschien.

#10 lapis

@9:

Ik snap je punt niet. Als de rijkste 200 meer dan 14 biljoen bezitten volgens de hoogrekening, dan is het toch niet raar als ze uit gaan van slechts 2,7 biljoen?

Je hebt helemaal gelijk, ik haalde de twee cijfers door elkaar. Ik ga me even schamen en dan snel wat anders doen.

#11 Steeph

@10: Kopje koffie nemen!

#12 parallax

Geen Starbucks of D.E. or ’they win’.

#13 Kalief

Ja maar, ja maar, die 300 rijken hebben dat geld nodig om zich te beveiligen tegen die 3 miljard armen.

#14 kilgoretrout

als geograaf kan ik het niet helpen om te letten op die wereldkaart die ze laten zien vanaf 1:52. Bij Amerikaanse filmpjes wordt er namelijk vrij standaard een verouderde kaart van Europa gebruikt. Deze lijkt het echter wel erg bont te maken. Joegoslavie nog bij elkaar, India bij Pakistan, China verdeeld, Oostenrijk bij Duitsland, Hongarije met Transsylvanie en nog veel meer. Het lijkt erop dat dit een kaart uit de jaren 30 is, tijdens de opmaat van WOII…

#15 objectief

@3:
Belgisch nieuws.

#16 objectief

@7:
Nogmaals, Belgisch nieuws, oprichtingsbijeenkomst Duitse anti euro partij, geboycot door onze media.
Ik kan het ook niet vatten.
Bevolkingsdichtheid en belastingontduiking zou een verklaring kunnen zijn, als het waar is.

#17 M.M.G.

Er zijn een aantal problemen met de veronderstellingen van het filmpje: Controle hebben over welvaart zegt niet zoveel. Als je Microsoft in je bezit hebt heb je een vermogen van $50 miljard in de pocket. Dat is het BNP van een beetje ontwikkelingsland. Alleen wil dat uiteraard nog niet zeggen dat je vijftig miljard keer meer te besteden hebt. Microsoft heeft mede haar waarde te danken omdat JIJ (Bill Gates) de grootaandeelhouder bent. Je zult dus niet zo gauw voor 50 miljard het bedrijf kunnen verkopen aan iemand, omdat – los van het feit waarschijnlijk niemand $50 miljard aan cash heeft – Microsoft waarde kan verliezen wanneer Bill Gates geen eigenaar meer is.

Om die redenen kun je sociaal-economische ongelijkheid beter meten met inkomensverschillen dan met welvaartsverschillen.

@2: Alleen is het niveau van woningbezit lager in Duitsland dan in Griekenland. Mede daarom is misschien de werkloosheid in Griekenland hoger dan in Duitsland: Als je de enige soort baan in de regio verliest zit je immers vast aan een hypotheek die je in dat geval niet af kunt betalen.

We moeten sowieso af van de woningbezit cultuur. Het is sowieso al een van de mede aanstichters van de financiële crisis, met al die falende hypotheekjes. Om nog maar te zwijgen over de HRA, die is gemaakt om deze falende manier van denken te promoten.

@14: Dit was niet de kaart van de opmaat naar WOII maar de kaart vàn WOII. Transylvanië werd by Hongarije gevoegd door het dictaat van Wenen, opgelegd door Nazi-Duitsland TIJDENS de Tweede Wereldoorlog.

#18 Steeph
#19 Gladiool

De 300 rijksten is een lekker overzichtelijk klein lijstje lijkt me, is daar toevallig ook nog een linkje van? Verder is het afromen van het wereldkapitaal natuurlijk ook goed tegen de inflatie. Maar wat als we die 300 man met hun kapitaal nou eens op een eiland zouden zetten en er een bommetje op zouden gooien, zouden we dan opnieuw kunnen beginnen met herverdeling en ontwikkeling (maar dan eerlijker)? Zo ja, meteen doen. Zo nee, waarom niet?

#20 Steeph

@19 Ongelijkheid is inherent aan het systeem dat we hebben. Echter, de mate van ongelijkheid is wel te beïnvloeden. Progressieve belastingstelsel is daar natuurlijk een bekend voorbeeld van. Dus ze op een eilans zetten werkt maar tijdelijk als je niet tevens andere maatregelen neemt. Anders blijf je bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*