Amerikanen wonen in dure huizen omdat ze harder werken dan luie, vakantievierende Europeanen

‘Je leeft om te werken, anders ben je een mietje,’ is de boodschap van dit spotje van Cadillac.

Reacties (59)

#1 Niet JeZus

Geluk is een keuze.
En een lelijk auto ook!

#2 analist

Dit klopt toch gewoon? Qua materiele welvaart kan Europa muv Zwitserland of Noorwegen niet tippen aan de V.S. Dat komt vooral door harder (meer, langer) werken niet door slimmer of efficienter werken.

#3 analist

Weet je Jeroen, je hebt er misschien wel gewoond en het is blijkbaar niet jouw cup of thee maar ik vind het bekrompen dat je zo beledigd bent (lijkt te zijn) door deze commercial.

Ten eerste geeft de man in de reclame de disclaimer “they [=wij, Europa] think we’re nuts”, dus hij geeft al aan dat wij hoeven te worden als zij. Daarnaast vind ik het een accurate typering van het verschil tussen Amerikanen en European. In mijn ervaring *willen* Amerikanen gewoon meer uit het leven dan Nederlanders. Dus een verborgen “corporatistisch” boodschap zoeken in de commercial vind ik spijkers op laag water.

#4 Joost

In mijn ervaring *willen* Amerikanen gewoon meer uit het leven dan Nederlanders.

In mijn ervaring is het juist andersom! Oh… Bedoel je koelkasten, platte televisie’s en andere dingen? Ach ja…

#5 Daan van der Keur

Oh wees gerust in Nederland bestaan dergelijke zwakzinnige materialistische sukkels ook hoor. Ik vind het hele zielige mensen die alleen maar pronken tegenover iedereen met hun huis/auto/luxe/etc. terwijl ze zich absoluut niet voor kunnen stellen dat er ook mensen bestaan die dat werkelijk helemaal geen ene malle moer interesseert. Wat heb je aan bezittingen als je dood gaat? Antwoord: “Helemaal niets!” Wat heb je aan herinneringen van een gezellig familieleven, leuke mooie vakanties, etc. Antwoord: “Alles want dat bepaalt het echte geluk in het leven van mensen.” Ik ben 1 keer in The United States of Assholes (of The United Stasi’s of America) geweest en dat was de meest verschrikkelijke vakantie ooit. ik heb ‘m zelfs halverwege afgebroken en ben letterlijk dat enge land met zwakzinnige zeer racistische idioten uitgevlucht. En waarom denken jullie dat ik vrijwel nooit een Amerikaanse auto test? Jep zelfs een goed sturende auto maken kunnen die sukkels niet.

#6 Joost

@2: Dus dom harder werken is meer waard dan slim iets minder hard?

Ik denk overigens dat het gemiddelde welvaartsniveau in Nederland hoger is dan in de VS. Inkomensongelijkheid, he.

#7 frankw

Als je naar de cijfers kijkt is het duidelijk. Nederland versus de VS: We werken efficiënter, hebben bijna twee keer zo veel dagen vrij en qua GDP/persoon staan we net boven Amerika. Winwinwin.

Succes met hun Cadillac zou ik zo zeggen :)

#8 analist

@4: Of eigen woningen, huwelijken, kinderen… type alleenstaande dertiger die nog op een studentenkamer verblijft ben ik er nog niet tegen gekomen. In Amsterdam wel ieder weekend in de kroeg. Ik vind dat persoonlijk een beetje sneu, voor de gemiddelde Nederlander is dat “jezelf zijn” en voor een Amerikaan is het een loser. Smaken verschillen.

Voor jou mag dat soort dingen niet belangrijk zijn, en dat is je goed recht, maar voor anderen wel.

Ik denk overigens dat het gemiddelde welvaartsniveau in Nederland hoger is dan in de VS. Inkomensongelijkheid, he.

Ik denk dat je het over het mediane welvaartsniveau hebt: een grote (inkomens)ongelijkheid zie je in principe niet terug in het gemiddelde.

#9 De echte Rob

type alleenstaande dertiger die nog op een studentenkamer verblijft ben ik er nog niet tegen gekomen. In Amsterdam wel ieder weekend in de kroeg. Ik vind dat persoonlijk een beetje sneu

Waarom vind je dat sneu?

#10 aynranddebiel

@8
Dan heb je slecht gezocht. Er zijn miljoenen Amerikanen met een gigantische studieschuld en amper uitzicht op een echte baan voor wie er niks anders opzit. Dat, of weer bij hun ouders intrekken.

#11 analist

@10:Klopt, daar heb ik over gehoord (want: ik heb ook internet), ik kom ze alleen niet tegen als ik daar ben.

@9: Waarom vind je dat sneu?

Gevoel denk ik. Het is niet iets waarop ik jaloers zou zijn. Je bent al zo lang bezig met het volwassen leven (ruim dertig jaar) en je hebt niet veel meer bereikt dan iemand van 18.

#12 Joost

Misschien moet je jouw definities van “bereikt” en “meer willen halen uit” niet toepassen op anderen. En misschien moet je je eigen ervaringen niet als maatgevend zien.

#13 De echte Rob

@11 Vriend van mij is 33, succesvol ondernemer en woont in een studentenkamertje van 13m2, zit elke week meerdere malen in de kroeg en heeft altijd een mooi verhaal over een of andere verovering klaar. Andere vriend is 30, heeft geen bezittingen, woonde altijd in een klein kamertje en hopt de laatste twee jaar van wereldstad naar wereldstad en is internet-ondernemer en professioneel pokeraar.

Ik zie daar niets triests in. Ik zie mooie levens die de moeite waard zijn.

#14 Olav

@11:

Het is niet iets waarop ik jaloers zou zijn.

En je bent wel jaloers op het type patser uit het filmpje met zijn lelijke kar?

#15 Joop

In Amerika gaat van je harde werken het geld naar jezelf, in Europa het grootste gedeelte naar de overheid. Dus het loont domweg niet in Europa om meer uren te maken.

In Europa zijn we meer van de grote idealen, die moet komen van de overheid, dus die moet meer geld hebben via de belastingen. In de VS mag je het zelf uitzoeken. En dus kan je zo beter je eigen ideaal, een grote lelijke auto in dit geval, nastreven. Daar werk je dan voor. In plaats van het geluk van iedereen na te streven.

#16 Jeroen Laemers

@3:

Ik ben helemaal niet beledigd. Ik vond het spotje wel iets zeggen over het zelfbeeld van veel Amerikanen – en dus informatief.

Tegelijkertijd zit er natuurlijk een flink verschil tussen dat zelfbeeld en de realiteit. En dat verschil, tussen retoriek en realiteit, is eigenlijk nog interessanter.

Niet omdat het de oppervlakkigheid van Amerikanen illustreert, maar omdat ook wij steeds openlijker worden geconfronteerd met de kloof tussen belofte en realiteit.

Denk alleen al aan de term ‘participatiewet’.

Ik heb overigens met heel veel plezier in de VS gewoond, dus om te zeggen dat het land niet mijn ‘cup of tea’ is, is echt te kort door de bocht. Maar ja, welke Sargassolezer is geïnteresseerd in een verhaal over rondhangen in iemands achtertuin met een biertje en een worst van de barbecue?

Je had erbij moeten zijn.

#17 analist

@12: Maar jij doet toch precies hetzelfde? Wat de man in het spotje “ambitie” noemt zie jij als workaholisme (“leef niet om te werken”). Ik kan tenminste toegeven dat mijn waardeoordelen gebaseerd zijn op gevoel en eigenlijk geen blogpost waard zijn.

@13: Ja, maar het is *mijn* smaak niet. De loszand levensstijl van veel Nederlanders is niet maatgevend voor de rest van de wereld. Sommige lui willen echt de mooie kar, het mooie huis en de mooie vrouw en willen daar best keihard voor werken. Dat is ook een keuze.

En je bent wel jaloers op het type patser uit het filmpje met zijn lelijke kar?

Mooi huis, mooie vrouw. Vind ik niet verkeerd.

@15: In Amerika gaat van je harde werken het geld naar jezelf, in Europa het grootste gedeelte naar de overheid. Dus het loont domweg niet in Europa om meer uren te maken.

Dat denk ik ook. Naar de V.S. geimmigreerde Nederlanders laten het mantra “leef niet om te werken” vrij snel varen.

@16:
Ik ben helemaal niet beledigd. Ik vond het spotje wel iets zeggen over het zelfbeeld van veel Amerikanen – en dus informatief.

Je hebt er gewoond maar je wist nog niet dat “ze” zo in elkaar zitten?

Niet omdat het de oppervlakkigheid van Amerikanen illustreert,

Ja je minacht ze, dat is wel duidelijk. Net zoals ik stiekem de vriendjes van Rob minacht. Maar, ik schreeuw het niet van de daken en doe niet alsof het een verlicht politiek statement is. Hoogstens een onderbuikgevoel.

#18 Olav

@17:

mooie vrouw

Ook te koop, als je maar flink poen hebt? Die van mij zou je een schop geven voor zo’n opvattingen.

Ik bekijk en beluister dat filmpje hierboven en ik zie en hoor het type patser dat “bereikt” heeft wat hij heeft ten koste van anderen. Een parasiet. Een bankier/bankrover. Iemand bovendien die nooit genoeg heeft. En dat vind jij niet verkeerd. Interessant.

#19 Diener

De laatste zin van het spotje eindigt in het frans: “That’s the upside of taking only two weeks off in august, n’est pas?”
Dat is interessant, die zelfverzekerde man in het spotje maakt zich druk over wat de fransen doen. Wat kan hem dat nou schelen? of is hij misschien bang dat ze toch iets hebben wat hij niet kan kopen, savoir vivre of iets dergelijks? culture? nuance?
Ook wel ironisch dat die lelijke auto Cadillac ELR Coupe heet. Daar zitten zomaar twee Franse woorden in….

#20 analist

@18: Jaja, dat begrijp ik wel hoor. Vaak wel eens met je inhoudelijke meningen, maar wij zitten toch iets anders in elkaar. Iemand met (meer) succes (als in mooiere spullen, mooiere mensen) vind ik niet meteen een parasiet. En als het even kan zou ik het ook wel willen (hebben). Lelijke huizen/vrouwen hebben niet perse meer “karakter” dan mooie: vaker zijn ze alleen lelijker. But that’s me.

Die smaak vind ik niet “oppervlakkiger” dan iemand met geld een parasiet noemen.

Ook wel ironisch dat die lelijke auto Cadillac ELR Coupe heet. Daar zitten zomaar twee Franse woorden in….

The French have no word for entrepreneur!

#21 Jeroen Laemers

@17:

Ja je minacht ze, dat is wel duidelijk.

Dus omdat ik basis van een reclamespotje niet de gemakzuchtige conclusie wil trekken dat Amerikanen oppervlakkig zijn, voel ik minachting voor ze?

Creatief…

Net zoals ik stiekem de vriendjes van Rob minacht.

Aha, het was projectie.

#22 analist

Kom op Jeroen: iemand oppervlakkig noemen is een blijk van minachting.

#23 Olav

@20:

Die smaak vind ik niet “oppervlakkiger” dan iemand met geld een parasiet noemen.

Ik noem ook niet iedereen met geld een parasiet. Ik noem het type kerel dat wordt uitgebeeld in de commercial, met zijn psychopatische praatjes, een parasiet.

Verder constateer ik dat je een vrouwenhater bent.

#24 Joost

@17: Ik heb hier nog niet gereageerd op het filmpje, alleen op jou. Ik heb eerlijk gezegd geen mening over die vent. Maar ik heb wel een mening over jouw mening.

Bijvoorbeeld dat Amerikanen meer uit het leven willen halen dan Nederlanders, en dat dit een filmpje zou zijn dat dat illustreert.

De meeste mensen zullen nou niet speciaal aan dit soort dingen denken als ze zich aan het eind van hun leven afvragen of ze “er wel genoeg uitgehaald hebben”.

#25 Diener

@23: Vrouwenhater vind ik een wat vergaande conclusie, maar je vraagt je wel af wat analist en de man uit het filmpje eigenlijk willen met die mooie vrouw. Een relatie? daar gaat toch veel tijd in zitten. En dan ook nog kinderen… als je alleen maar werkt ontmoet je ze alleen nog maar in het voorbijgaan, n’est pas?

#26 gronk

@25: die vrouw is om mee te pronken, niet om echt een relatie of sex mee te hebben. Het is veel efficienter (en goedkoper ) om een foto van een random fotomodel op je bureau te zetten. Of om een escort te fotograferen, als je d’r eens in het jaar ook wil laten opdraven op de borrel.

/je moet natuurlijk wel uitkijken dat niet iedere man op hetzelfde idee komt, omdat je dan het risico loopt dat meerdere mannen dezelfde escortdame gaan huren.

#27 Jeroen Laemers

@22:

Maar dat deed ik dus niet.

Ik gaf enkel aan dat het cliché bestaat dat Amerikanen oppervlakkig zijn en – nog in dezelfde zin – dat het juist niet mijn bedoeling was om dat cliché van stal te halen.

#28 analist

@23: Ik noem ook niet iedereen met geld een parasiet. Ik noem het type kerel dat wordt uitgebeeld in de commercial, met zijn psychopatische praatjes, een parasiet.

Ah niet op basis van geld, maar op basis van de combinatie van geld, uiterlijk (type kerel) en politiek-maatschappelijke ideeen noem je iemand een parasiet. Dat is veel minder oppervlakkig hoor! (not)

Verder constateer ik dat je een vrouwenhater bent.

Gaap.

Ik heb hier nog niet gereageerd op het filmpje, alleen op jou.

Sorry verwarde je met Jeroen.

De meeste mensen zullen nou niet speciaal aan dit soort dingen denken als ze zich aan het eind van hun leven afvragen of ze “er wel genoeg uitgehaald hebben”.

Hoe weet je dat? Lig jij op je sterfbed?

@25:
wel af wat Analist en de man uit het filmpje eigenlijk willen met die mooie vrouw. Een relatie? daar gaat toch veel tijd in zitten. En dan ook nog kinderen…

Uhm.. er liepen toch gewoon kinderen rond in de commercial?

#29 analist

@27: Niet omdat het de oppervlakkigheid van Amerikanen illustreert,

Je hebt het dus niet over een “cliche”, je zegt dat Amerikanen oppervlakkig zijn en deze commercial daarvan een illustratie is. Ik vind een mooi huis willen hebben niet minder oppervlakkig dan (bijvoorbeeld) vijf keer per jaar op vakantie willen gaan. Het gaat er toch echt wel om wat je met huis/vrouw/vakantie doet.

#30 analist

Veel vrije tijd en weinig werkt maakt iemand niet perse een minder oppervlakkig individu.

#31 Jeroen Laemers

@29:

je zegt dat Amerikanen oppervlakkig zijn en deze commercial daarvan een illustratie is.

WTF?

Je weet toch wel wat het woord ‘niet’ betekent?

#32 Diener

@28: “er liepen toch gewoon kinderen rond in de commercial?”
Ja, maar als je verwacht dat kinderen wezens zijn die alleen maar wat rond lopen kun je beter kippen gaan houden. De vraag is of die man tijd heeft voor meer dan af en toe een vluchtige aai over de bol. En zo nee, wat die kinderen daar dan later van vinden, en de man zelf als ie op zijn sterfbed ligt.

#33 analist

@31: Je weet toch wel…

Je weet toch wel wat je zelf schrijft? Dat “niet” slaat niet op “de oppervlakkigheid van Amerikanen” (dat poneer je als feit), maar op:

Tegelijkertijd zit er natuurlijk een flink verschil tussen dat zelfbeeld en de realiteit. En dat verschil, tussen retoriek en realiteit, is eigenlijk nog interessanter.

Dus je vindt de reclame interessant vanwege het “verschil tussen retoriek en realiteit”. Vervolgens komt de “niet”:

Niet omdat het de oppervlakkigheid van Amerikanen illustreert, maar omdat ook wij steeds openlijker worden geconfronteerd met de kloof tussen belofte en realiteit.

Dus je geeft aan de reclame een illustratie van de oppervlakkigheid van Amerikanen, maar dat de oppervlakkigheid van Amerikanen niet is wat de reclame interessant maakt.

Mijn issue is niet met jouw observaties over het verschil tussen retoriek en realiteit (want: die vind ik niet zo diepgaand) maar met jouw aanname dat Amerikanen oppervlakkig zijn, want ze houden van mooie huizen/mooie vrouwen/mooie auto’s. Daar houden de meeste mensen wel van. Verschil is dat Amerikanen er hard(er) voor werken. En dat komt volgens mij vooral door wat #15: belastingen.

#34 analist

@32: Ok duidelijk. Zelf vind ik kinderen niet zo boeiend.

#35 Bismarck

Je zou zeggen, laat die man toch. Het probleem is alleen dat om zijn ideaal te verwezenlijken er ook een dozijn Amerikanen (of Mexicanen) net zo hard moeten werken, maar dan zonder enig vooruitzicht op een dikke waggie. De mythe van de American Dream (die misschien ooit wel eens werkelijkheid is geweest, maar de sociaal-economische mobiliteit is inmiddels echt niet meer groot genoeg daarvoor) wordt hier in stand gehouden om dat dozijn mensen op hun plek te houden.

#36 Olav

@35: Exact. Dat is de schade die dit soort poenige patsers met hun praatjes over hard werken aanrichten.

#37 Diener

Dit vond ik op het web:
“De Cadillac ELR is, wat oneerbiedig gezegd, een rijk uitgeruste Chevrolet Volt Coupé met een verbazingwekkend hoog prijskaartje. Wie zichzelf wel ziet rondrijden in een ELR moet hiervoor minimaal 76.000 dollar bij de dealer achterlaten.”

Vandaar dus dat mensen moeten worden overgehaald om minder vakantie te nemen. Verder opvallend dat nergens in de commercial wordt gemeld dat het om een elektrische (hybride) auto gaat. Dat schrikt de doelgroep blijkbaar af…

#38 analist

@37: Mwah, je ziet toch de stekker in de auto in het laatste shot?

#39 Diener

@38: Verrek, je hebt gelijk. Hij trekt de stekker eruit zeggende “you work hard, create you own luck and you gotta believe anything is possible.”
Dat is wel lef hebben, aangezien GM deze auto’s alleen maar heeft kunnen ontwikkelen door gigantische subsidies van de overheid. “This might be the most government-supported car since the Trabant”, volgens een analist.
Om mij over te halen had ie beter iets over duurzaamheid kunnen zeggen, maar goed.

#40 mark3000

@39: Deze reclame is dan ook gericht op een bepaalde doelgroep. En eerlijk is eerlijk, die doelgroep is niet het sargasso-publiek. Maar dat is ook niet zo erg, want de meeste mensen hier kunnen, of deze auto niet betalen, of hebben niet zoveel geld over voor een auto.

#41 Diener

@15:”In de VS mag je het zelf uitzoeken. En dus kan je zo beter je eigen ideaal, een grote lelijke auto in dit geval, nastreven. Daar werk je dan voor. In plaats van het geluk van iedereen na te streven.”

In de VS gaat per geproduceerde auto meer dan twee keer zoveel overheidssubsidie naar de autoindustrie dan in Europese landen. Als belastingbetaler moet je dus vet meebetalen aan iemand anders z’n nieuwe auto. Maar dat is natuurlijk ook belangrijker dan onderwijs en zorg, waar die socialisten in Frankrijk het geld aan uitgeven.

#42 analist

@41: In de VS gaat per geproduceerde auto meer dan twee keer zoveel overheidssubsidie naar de autoindustrie dan in Europese landen.

Dat is volgens mij niet waar.

#43 Sigi

“‘Je leeft om te werken, anders ben je een mietje,’ is de boodschap van dit spotje van Cadillac.”

Yes!
Ik heb altijd al een mietje willen zijn :).

#44 Hal Incandenza

@analist
“Dit klopt toch gewoon? Qua materiele welvaart kan Europa muv Zwitserland of Noorwegen niet tippen aan de V.S.”

I call BS. Of je bent blind of je bent er nooit geweest. (Of je bent natuurlijk alleen op Fifth Ave heen weer gelopen.)

Btw, dit is toch een aardige subsidie geweest, die nog lang niet helemaal is terugbetaald:

http://www.treasury.gov/initiatives/financial-stability/programs/Other%20Programs/aifp/Pages/autoprogram.aspx

#45 Diener

@42: Zie bijvoorbeeld dit artikel: http://tinyurl.com/mdrcdq3

Duitsland 1303 USD per auto, VS 2908 USD.

Het is je reinste socialisme, Thatcher draait zich om in haar graf.

#46 McLovin

@2: hehe ik blijf me herhalen en ja redactie je mag deze reactie bannen maar steeds kom ik weer kom ik op deze docu: http://inequalityforall.com/

Ergens op +/- 2/3 van de film: waarom werken Amerikanen hard? Omdat de afgelopen 30 jaar het loon tov de (levens-)kosten zijn gedaald. De middenklasse in de VS moet meer uren werken om dezlefde levensstandaard te halen die ze hadden in de “golden years” (~de 25 jaar na WW2). Maw de gemiddelde Amerikaan werkt hard, zonder rechten, en kan er steeds minder voor kopen.

#47 analist

@46: Dat heeft toch niet zoveel te maken met wat ik zeg? Ook in Nederland kom je niet als kostwinnergezin niet meer rond.

#48 analist

@44: Je mag roepen wat je wil, maar de gangbare economische statistieken laten zien dan de koopkracht per hoofd in de V.S. 25 a 33 procent hoger is dan in Europa. Die kloof is sinds de crisis van 2007-2008 wss alleen maar groter geworden.

Under the AIFP, Treasury made emergency loans to General Motors and Chrysler to provide a path for these companies to go through orderly restructurings and achieve viability. Treasury also made other investments including in Ally Financial and Chrysler Financial. In total, Treasury made available $81 billion through under the program.

http://www.reuters.com/article/2013/07/30/us-eu-peugeot-idUSBRE96T11320130730

Reuters) – PSA Peugeot Citroen (PEUP.PA) won EU approval for a 7 billion euro ($9.28 billion) state-backed debt rescue, keeping the French automaker afloat as it struggles to rein in losses.

@45:
The European Union

The European Union also heavily subsidises its industry.

Most recently, considerable French subsidies have been announced for “green” or electric vehicles. And in 2009, Germany introduced a €5 billion “cash-for-clunkers” scheme.

EU countries have also employed state aids extensively from the 1980s, like investment aids, export credits and insurance, corporate rescues, research and development contracts, and direct cash injections into public and private-sector firms. National governments also provide (overtly or covertly) discounted loans or (sometimes unlawful) subsidies to firms.

The EU auto industry remains the recipient of considerable direct and indirect subsidies as a consequence of these complex national and EU policies. But it requires wading through thousands of pages and years of reports on state aid in order to gain even an approximate notion of the level of support afforded the automotive industry and other manufacturing sectors in Europe.

Overigens EU Duitsland.

#49 Inca

Kort samengevat: analist vindt het ok dat er tegenover een paar Bill Gatesen een aanzienlijk deel van de bevolking geen living wage kan verdienen met normaal werk. Want gemiddeld staat het nog steeds heel goed, dus niks aan de hand.

De rest van de mensen denkt daar iets genuanceerder over.

#50 Diener

@48: Ja, in Europa krijgt de autoindustrie ook veel subsidie. Maar niet zoveel als in de VS.
En ik kan me niet voorstellen dat in andere Europese landen veel meer subsidie wordt gegeven dan in Duitsland, anders zou dat geheid problemen opleveren binnen de EU.

#51 nome

Ben benieuwd hoeveel Cadillacs nog verkocht worden als Amerikanen hun staatsschuld ooit beginnen af te lossen.

#52 Hal Incandenza

@48
Ten eerste klopt je statistiek niet. In geen enkele internationale vergelijking is het meer 25% (IMF/WB/CIA (2012)).

Ten tweede gaat de helft van het nationaal inkomen (48,2%) naar de top 10%. Dat betekent dat de overige 90% (van wie de er ook heel veel heel hard werken) gemiddeld ongeveer 30% armer PPP zijn dan het gemiddelde hier (en dan ga ik heel genereus nog uit van die 25%).

Ten derde moet je dan voor lief nemen dat: de infrastructuur in grote delen van het land kapotstuk is. Dat grote delen van het land volledig verpauperd zijn. Dat er een paar miljoen mensen achter slot en grendel zitten. Dat de sociale mobiliteit erg gering is. Etc. etc. Noem dat maar welvaart. Grappenmaker.

#53 mister P

@50:
Wel eens van Frankrijk gehoord?

#54 Hal Incandenza

Om dit alles nog even te illustreren: mijn ex-vriendinnetje heeft zich opgewerkt vanuit de projects tot advocaat op Manhattan (zij het bij een vakbond maar toch) en zij houdt nauwelijks iets over aan het einde van de maand. Zij is dan dus één van die weinigen die against all odds de American Dream waarmaakt. Wel jammer dat toen ik bij haar bezoek was met de kerst dat ze geen cent te makken te had.

#55 Derpjan

De VS met Europa vergelijken is lastig, dit is wel wat ik erover kan zeggen:

– zowel het gemiddelde als het mediaan inkomen (allebei per huishouden) in de VS ligt (koopkrachtpariteit) een kwart hoger dan in Nederland en daarmee flink hoger dan het Europese gemiddelde (want Europa is gemiddeld armer dan Nederland, het zuiden van de VS lijkt trouwens meer op Roemenie dan op Nederland, dus de Amerikanen werken echt knetterhard en lang, dat zie je ook in gewerkte uren statistieken, ze zijn niet anders gewend, maar hebben wel veel last van stress)

– Nederlanders voeden met het inkomen van een huishouden gemiddeld minder kinderen op (dus meer te besteden voor volwassenen)

– de huizenprijzen liggen in de VS lager, maar dat is al grotendeels meegenomen in de koopkrachtpariteitsindex

– belastingen in de VS zijn flink lager, dat betekent slechtere infrastructuur in de VS, aan de andere kant zijn er in Europa veel overheidsbestedingen onderhevig aan diminishing returns (bv. een veiligheidsmaatregel die 0,5% van het BNP kost maar slechts 0,1% aan de levensverwachting toevoegt).

– medische zorg en hoger onderwijs zijn voor de lagere middenklasse ontzettend duur in de VS en dat wordt nauwelijks meegenomen in de koopkrachtpariteitsindex

– Amerikanen zijn vaak niet bijster goed in budgetteren: “geen cent te makken” betekent daar vaak teveel uitgeven ipv. te weinig verdienen, maar er is een onderklasse die echt heel weinig inkomen heeft

– De VS geeft relatief 3x zoveel uit aan defensie als Nederland en het Europese gemiddelde, ook zijn collectieve inkomsten van grondstoffendelving lager dan in Nederland en hebben ze een efficientieprobleem qua vervoer vanwege de grote afstanden, allemaal dingen die hun potentiele welvaart verlagen.

#56 Hal Incandenza

@55
Hoewel ik direct toegeef dat teveel uitgeven deel van haar probleem is. Het is echter ook een enorme studieschuld, dure leefomstandigheden en eigenlijk hoewel ze best oké verdient, te weinig verdienen. (Ze heeft wel naar Amerikaanse begrippen prima arbeidsvoorwaarden, maar dat zegt niet echt veel vanuit ons perspectief…)

#57 Derpjan

@56

Ik ken die ex-vriendin van jou niet. Ik sprak in algemeenheden en dan is het me opgevallen dat er vaak teveel wordt uitegegeven of dat iemand zo snugger is geweest een ton te lenen voor een diploma kunstgeschiedenis. Het levensonderhoud is in de VS doorgaans helemaal niet duur, behalve wanneer je in de centra van de grote steden woont en je spullen koopt. Dat gezegd hebbende is er dus ook een onderklasse die heel weinig verdient, ook al werken ze redelijk veel uren of heel veel kwijt is aan medische schulden.

#58 Inca

@57, voor je te gemakkelijk zegt dat de amerikanen dom waren om voor hun studie te lenen… je zag dezelfde retoriek als je hier ziet: een diploma is een investering in je toekomst, dus heel logisch dat je daarvoor leent. De informatie over de nadelen werd heel zorgvuldig weggehouden bij de kinderen.

Achteraf, ja achteraf heeft iedereen wijze raad. Maar op het moment dat je de beslissing neemt is er zowat niemand die denkt ‘he ja, leuk, een lening voor een zinloze studie waar ik de rest van mijn leven aan vast zit, dat is nou echt wat ik met mijn leven wil.’

In tegendeel. Mensen waarvan je geleerd hebt om ze te vertrouwen (eerbiedwaardige colleges bijvoorbeeld, en studieadviseurs) vertellen je uitgebreid waarom het heel belangrijk is iets te studeren wat je leuk vindt. En lenen hoort daarbij.

De flinke dosis cynisme die je daarin kunt zien hebben de meeste tieners nog niet. Het vermogen om te voorzien welke gevolgen dat kan hebben voor de toekomst al helemaal niet – daar zijn de meeste breinen van 18 nog helemaal niet klaar voor. (En trouwens – de hoogopgeleide eerbiedwaardige economen hebben ook nogal misgekleund met hun voorspellingen, dus laten we het dan niet vreemd vinden dat tieners dat niet konden.)

#59 Derpjan

@58

Natuurlijk is het er allemaal langzaam ingeslopen. Ooit was ieder diploma in de VS genoeg voor een stabiele middenklasse baan (want weinig mensen hadden een diploma) en kostte het niet veel, langzaam is dat veranderd. Als je echter na, pak em beet, 2005 er nog in bent getrapt (samen met je familie) dan ben je wel een beetje aan de langzame kant (zeker als je een duur college hebt gekozen). Het heeft ook een beetje met de cultuur te maken, risico nemen en geloven dat het hoe dan ook helemaal goed komt als je maar hard werkt na je studie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Nederlanders in dezelfde situatie nooit dezelfde fout zouden maken, het wil wel zeggen dat het iets genuanceerder ligt dan “wat je ook doet, je wordt uitgeknepen en moet in armoede leven in Amerika het derde wereld land waar alles kut is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*