Rutger Bregman vs Tucker Carlson: 1-0

NIEUWS - Een aantal weken geleden haalde Rutger Bregman op Davos uit naar het filantropisch werk van miljonairs en biljonairs, waarbij hij aangaf dat de olifant in Davos belasting betalen is. Niemand sprak over belastingverhoging, terwijl de gouden tijd van het kapitalisme (de jaren 50 tot 70 van de vorige eeuw) samengaan met een zeer hoog belastingtarief voor topinkomens, vele malen hoger dan nu het geval is.

Reden voor Tucker Carlson van Fox om Rutger Bregman te interviewen voor zijn show, alleen liep dat een beetje uit de hand vanaf het moment dat Bregman stelde dat Tucker Carlson:

een miljonair gefinancierd door biljonairs is.

Tucker Carlson en Fox hebben het interview met Rutger Bregman niet uitgezonden. Rutger Bregman heeft het interview opgenomen met zijn mobiele telefoon en inmiddels online geplaatst.

Rekenfoutje

COLUMN - De partijen buitelen over elkaar heen om het kabinet te bekritiseren over het ‘rekenfoutje’. Pieter Derks vindt daar iets van:

Door deze kruidenierspolitiek lijkt de politiek verantwoordelijk voor het complete huishoudboekje van Nederland. Dat is natuurlijk punten scoren als iets goedkoper wordt, maar ook een garantie op gele hesjes als iets duurder wordt. En laat nou een ding zeker zijn in het leven, alles wordt duurder!

Meer achtergrond over dit wie de schuld is van dit rekenfoutje bij de Volkskrant en BNR.

De échte klimaatspijbelaars zitten op het Binnenhof

COLUMN - Pieter Derks ziet een duidelijk verband tussen het probleem met het lerarentekort en de ophef over de “klimaatspijbelaars”.

De échte klimaatspijbelaars zitten niet op het Malieveld maar op het Binnenhof. Wat de scholieren op het Malieveld morgen komen doen? Dat is gewoon een stukje schoolhoofdstressverlichting.

15 jarige spreekt volwassen aan op hun klimaatverantwoordelijkheid

Greta Thunberg komt uit Zweden en is 15 jaar. Ze “staakte” op school omdat naar school gaan zinloos is als volwassenen je toekomst verpesten. Ze doen dat door geen serieuze maatregelen te nemen om de verdere opwarming van de aarde te voorkomen.
Ze mocht spreken tijdens de laatste klimaatconferentie in Polen (waar een slap akkoord uit kwam).
Haar speech is kort maar duidelijk.

Until you start focusing on what needs to be done, rather than what is politically possible, there is no hope. We cannot solve a crisis without treating it as a crisis.

Closing Time | Koos Alberts – We zullen je nooit vergeten

Ach die Koos. Ik ben nooit fan van Koos Alberts geweest, maar het raakt toch altijd even als zo’n icoon het leven laat.

Toen hij met Ik Verscheurde Je Foto doorbrak, leek het land wel verdeeld in voors en tegens. Polarisatie avant la lettre?…nah, niet echt. Kwestie van smaak. Hele volksstammen houden hartstochtelijk van hem en zijn muziek. Ik vond het vreselijk, maar ben helaas behept met een geheugen en dus kan ik het lied van A tot Z meezingen. Net als Zijn Het Je Ogen.

Austalische journalist geeft vernietigende analyse prestaties Trump op G20

Journalist Chris Uhlmann van het Australische ABCnews laat geen spaan heel van Trump’s prestaties op de G20 top:

He is a character drawn from America’s wild west, a travelling medicine showman selling moonshine remedies that will kill the patient.

Over Trump’s speech in Polen:

He did make some interesting, scripted, observations in Poland about defending the values of the West.

But it is the unscripted Mr Trump that is real. A man who barks out bile in 140 characters, who wastes his precious days as President at war with the West’s institutions — like the judiciary, independent government agencies and the free press.

Om uiteindelijk te concluderen:

We learned Mr Trump has pressed fast forward on the decline of the US as a global leader. He managed to diminish his nation and to confuse and alienate his allies.

Some will cheer the decline of America, but I think we’ll miss it when it is gone.

And that is the biggest threat to the values of the West which he claims to hold so dear.

ISIS financiert z’n oorlog met geplunderde kunstschatten

REPORTAGE - Een korte reportage van de Wall Street Journal van drie weken geleden werpt het licht op een belangrijke inkomstenbron van ISIS: het plunderen van oudheidkundige kunstschatten. Via tussenpersonen worden deze verkocht aan westerse kopers. Geschatte opbrengst voor ISIS: 88 miljoen dollar per jaar.

Het vernietigen van kunstschatten door ISIS is breed uitgemeten in de media. Wellicht was dat meer een PR-stunt en wil ISIS toch vooral ook aan de kunstschatten kunnen verdienen.