Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dat uw eetschrijver dezer tijden af en toe een blogdagje overslaat, heeft allerlei oorzaken, waarvan er vele te maken hebben met ijs. Maar van één hindernis is alvast geen sprake: we hebben zeker niet te maken met een afname van het aantal redenen om te bloggen. Zo kwam gisteren Foodwatch met de bij nader inzien niet zo heel verwonderlijke onthulling dat onder meer de sinaasappelen in Appelsientje niet in Nederland geteeld worden.

Zo’n vermelding “Hollands fruit” klinkt buitengewoon leuk, maar is natuurlijk gewoon weer een gevalletje boerenbedrog–een gevalletje waar met name die boeren niet blij mee zullen zijn met alle moeite die ze doen om agrarische producten van eigen bodem te differentiëren.

Groot en klein bedrog, het is op veel plaatsen te vinden. Zo kocht ik twee weken geleden een pak melk van Campina. “100% Nederlandse kwaliteitsmelk” staat erop en ik heb geen aanwijzingen dat dat niet klopt. Maar er staat nog iets anders op het pak: “langere houdbaarheidsdatum”. Een interessante mededeling, die minder geoefende lezertjes al snel de indruk geeft dat de melk langer in de eigen koelkast bewaard kan worden.
Maar dat betekent het niet. Niet de houdbaarheid is verlengd, maar de datum. Om precies te zijn met twee leestekens: die waarmee de weekdag wordt aangegeven waarop de TGT-datum verstrijkt.

Ja, dat staat er strikt genomen natuurlijk ook. En toch lijkt me dit een gevalletje van wat wijlen Gerard Reve Simon Carmiggelt (dank Sylvia Witteman) zo magistraal kwalificeerde als “de waarheid liegen”. Klein bedrog.
0

Reacties (14)

#1 Fiona Ivanov

Je zou het ook op een positieve manier kunnen uitleggen. De fabrikant communiceert met de melkdrinkers dat ze het niet zo snel weg hoeven te gooien als ze voorheen dachten. Dit vermindert verspilling en dat willen we toch allemaal?

  • Volgende discussie
#1.1 Bismarck - Reactie op #1

Die redenering kan ik niet volgen. De koper kan toch aan de datum zien wanneer de melk niet meer goed is?

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Olav - Reactie op #1.1

Dat kan je aan die datum helemaal niet zien. Bij die datum staat altijd: tenminste houdbaar tot. Meestal kan je een product dus best langer bewaren.

#1.3 Bismarck - Reactie op #1.2

Dat verandert niet met de toevoeging van een weekdag.

#1.4 Eetschrijver - Reactie op #1

Zie je, Fiona, daarom is het klein bedrog: jij trapt er ook in. De inhoud is precies even lang houdbaar als voorheen. Ze hebben alleen “MA” aan de datum toegevoegd. Daarmee is de houdbaarheidsDATUM dus langer geworden. Een millimeter of 15, schat ik.

  • Vorige reactie op #1
#1.5 Rob - Reactie op #1.4

Scherp als je ziet dat ze met inkt spelen (waar ik je maar op je woord geloof), maar het zegt eigenlijk nog geen ene drol.

Misschien is de daadwerkelijke houdbaarheidsdatum ook verlengd of bedoelen ze dat hun melk een langere houdbaarheidsdatum heeft dan de melk van de concurrentie.

Heb je die twee opties al afgevinkt?

#1.6 Bismarck - Reactie op #1.5

Kijk Rob trapt er zelfs na uitleg toch ook nog in. Lijkt me dat deze actie van Campina bijzonder geslaagd is.

#1.7 L.Brusselman - Reactie op #1.6

idd,er wordt toch niet helemaal voor niets geld gestoken in dit soort pr.

  • Volgende reactie op #1.6
#1.8 Rob - Reactie op #1.6

Ik vraag enkel om een solide onderbouwing van de schrijver. Hij heeft tenslotte niet bewezen gemaakt dat de communicatie op de verpakking betrekking heeft op de inkt. Er zijn alternatieve verklaringen mogelijk.

Zo moeilijk is het toch niet jongens?

  • Vorige reactie op #1.6
#2 Rob

Op melk staat de THT-datum. Niet de TGT-datum.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Eetschrijver - Reactie op #2

Klopt overigens, op het pak melk staat geen TGT- maar een THT-datum. Een foutje van mij dat overigens niets aan de kern van het betoog verandert, want de melk wordt er nog steeds niet langer houdbaar door.

#3 Yevgeny Podorkin

Er kan op dat THT- gedoe 30% bespaard worden (zie een uitzending van zembla); afgezet tegen de totaal 5 mld (incl. producenten) wat in Nederland wordt weggegooid heb je het al gauw over 1 of 200 miljoen…

Maareh? Gaat onze eetschrijver gezellig margaritaijs eten met miss Flevoland? Hij wel. Met margaritaijs…

Ik heb al een tijdje een salmiakijssorbet in mijn hoofd…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Rob - Reactie op #3

Die THT datum speelt een belangrijke rol, maar er zijn geen serieuze studies bekend waarbij de reden van het weggooien van voedsel wordt gekoppeld aan het mogelijke percentage waarmee voedselverspilling kan worden gereduceerd.

Die 30% zou ik dus met een korreltje zout nemen.

#4 Pspan

Toch mooi een uitvinding van Al Capone die houdbaarheidsdatum op melk

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie