Kamer verliest 32 zetels

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Tweede Kamer (Foto: Flickr/linkselente)

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, verliest de Tweede Kamer maar liefst 32 zetels. Alle Nederlandse politieke partijen krijgen een flinke afstraffing doordat een substantieel aantal stoelen van de ene op de andere dag is verdwenen uit de plenaire zaal van het Binnenhof. Geen enkele partij blijft zetelverlies bespaard. Hoe deze verdwijning heeft kunnen gebeuren is een mysterie.

De grote partijen CDA en PvdA zijn beiden zes zetels kwijt. De VVD en SP komen met de schrik vrij: beide partijen verliezen slechts één zetel. De ChristenUnie moet echter flink incasseren en gaat er twee zetels op achteruit. Voor de kleinere partijen is de dreun nog velen malen groter: de Partij van de Dieren, TON en de SGP hebben geen enkele zetel meer over. Voor hun voortbestaan wordt gevreesd. D66 en Groenlinks verliezen respectievelijk twee en zes zetels. Zij moeten knarsetandend toezien hoe de PVV slechts één zetel armer is, namelijk die van Dion Graus. “De burger heeft gesproken. Jammer voor Dion,” aldus zijn binnenkort ex-collega Hero Brinkman.

Verdachtmakingen doen inmiddels de ronde. De linkse partijen vinden het hoogst opmerkelijk dat de rechtse partijen veel minder zetels hebben verloren. Femke Halsema, fractievoorzitter van Groenlinks, noemt het ‘oneerlijk’ en heeft al een parlementaire enquete geopperd om erachter te komen of de rechterflank van de Kamer iets met de verdwijning te maken heeft. Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD, verwerpt de beschuldigingen als ‘lariekoek’. Hij zal morgen op een persconferentie waterdichte alibi’s presenteren voor elk partijlid.

De coalitie behoudt echter een nipte meederheid om door te regeren met zestig zetels. Geen van de regeringspartijen heeft ook zin in een politieke stoelendans. De oppositie tracht hier echter een stokje voor te steken. “Op deze manier is de meerderheid natuurlijk erg ongeloofwaardig geworden,” zegt Rutte. Juridisch lijkt de oppositie weinig te kunnen bewerkstellen. Een ding is duidelijk: het blijft nog lang onrustig in Den Haag.

Reacties (1)

#1 Saloukoning

Volgens mij IS dit helemaal niet zo.

Nu borrel.