Joodse kolonisten gaan voor langste handelsroute

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

De tactische situatie (Foto: Flickr/Sim Dawdler)

De aanval van gisteren op een internationaal hulpkonvooi- onderdeel lijkt het sluitstuk van een militaire strategie van het Israëlische leger te vormen. Israël lijkt hiermee definitief te voorkomen dat de Palestijnse kolonisten nog grondstofkaarten in handen krijgen. Dit beweert militair analist Martin van Creveld vandaag in een interview in Ha’aretz. Eerder werd met een indrukwekkend nucleair arsenaal en een imponerend leger de grootste riddermacht binnengesleept. Nu lijkt Israël, dat ook al 336 dorpjes bezit, op de overwinning af te stevenen.

“Nadat de joodse kolonisten al vroeg in het spel de meeste grondstofkaarten bemachtigden, richtten zij de pijlen op het bouwen van zo veel mogelijk dorpen en steden. Het voorkomen van verdere expansie van de Palestijnen zou ze de langste handelsroute, en daarmee voldoende overwinningspunten, opleveren.” Van Creveld is vol bewondering voor het tactische spel dat gespeeld is. Enkele malen werd er zelfs een dorp gebouwd dat slechts aan woestijntegels grensde. Het nut van deze dorpen leek in eerste instantie gering, maar ze bleken uiteindelijk uitstekend te passen in de tactiek van de Israëliërs, die met een heel lange straat de Palestijnen afsloten. “Eigenlijk is het in coma raken van Sharon het enige gelukje van de Palestijnen geweest. Ze hebben ook nooit een erts- of baksteenkaart gekregen.”

Doordat de Palestijnse dorpen door de joodse kolonisten van elkaar werden afgesloten bleef voor de Palestijnen alleen de struikrovertactiek over. Middels deze tactiek hoopten de Palestijnen een paar joodse straten onbegaanbaar te maken. De kolonisten gebruikten echter keer op keer hun grote riddermacht om de struikrovers te neutraliseren.

De strijd tussen beide partijen is niet altijd even sportief geweest. Het blokkeren van de Palestijnse havenmeester door joodse kolonisten viel niet in goede aarde. Ook maakte scheidsrechter Kurt Waldheim bezwaar tegen het bezetten van de Golan-hoogvlakte, de enige bron van schaapjes. De onderhandelingen staakten en er werd geen onderlinge handel meer bedreven. Ook bleek de Gazastrook uitermate ongeschikt om graan of hout op te verbouwen. Van Creveld: “Dat breekt je op als je een fatsoenlijke stad wil bouwen. Dan moet je gaan handelen, en dat lukt niet altijd.”

De scheidsrechter heeft ook meerdere malen op overtreding van de regels gewezen, maar liet altijd doorspelen. Mohammed Mohammed, woordvoerder van de Palestijnse kolonisten: “Wij weten dat Israël vals heeft gespeeld; zij weten dat ze vals hebben gespeeld: ik hoop dat ze trots zijn op hun overwinning.”

Reacties (3)

#1 Teun

Ge-ni-aal!

En nu lijkt het erop alsof de Palestijnen plotseling de zeevaarders-uitbreiding uit de kast getrokken hebben. Maar de Israeliers slaan kleihard terug door de ridders en stadsmuren uit de Ridders en Steden uitbreiding in te zetten.

Maar ze vergeten de moraal van het verhaal: als je samen niet genoeg geactiveerde ridders hebt, dan zullen de barbaren je verwoesten…

  • Volgende discussie
#2 Mark

Deze is wel heel goed bedacht ja, zo parallel als het loopt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rob

Agreed, deze is erg sterk :)

  • Vorige discussie