It’s all about trust

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
De vriendelijke autoverkoper (Foto: Flickr/TexasEagle)

Politici hebben autoverkopers van de laatste plaats in de betrouwbaarheidsindex gestoten, konden we de afgelopen dagen uitgebreid in de kranten lezen. Schokkend? Nou nee. De staat van de Nederlandse politiek is al tijden deplorabel, en zelfs als dat niet zo zou zijn, dan nog heerst er normaal gesproken een gezond wantrouwen tegenover politici. Maar misschien worden autoverkopers dan nog net iets minder betrouwbaar geacht. Op dit moment dus niet, en zijn politici slechts voor 12% betrouwbaar, en hebben autoverkopers 2% meer.

Interessanter aan het lijstje dat gepubliceerd is, zijn de andere beroepsgroepen die erop staan. Het valt op dat de beroepen waarin we hulpeloos en afhankelijk zijn goed worden gewaardeerd. Je hebt het er maar mee te doen, en kan over het algemeen de ene niet inruilen voor de andere. De brandweer, artsen, piloten en verpleegkundigen worden zijn voorbeelden van ‘betrouwbare’ beroepen.

Aan de onderkant van de lijst bungelen echter nog wel wat opvallende beroepen. Kijk, financieel adviseurs, daar kan ik me nog wel wat bij voorstellen. Hoewel, als 82% de persoon die zijn financiën doet niet vertrouwt, dan zit er iets goed fout. Of is het meer iets als ‘alle financieel adviseurs zijn onbetrouwbaar, behalve die van mij’?

Maar het beroep van journalist, dat is volgens ‘de Nederlander’ slechts voor 34% betrouwbaar. Begrijpelijkerwijs werd dat niet al teveel vermeldt in de artikelen.

Ik vind het toch wel enigzins schokkend. Journalisten zijn toch ook de mensen die misstanden in de politiek en samenleving moeten blootleggen? Wantrouwen kan hier problemen opleveren. Immers, als de boodschapper al als onbetrouwbaar wordt gezien…

En je moet er al helemaal niet aan denken wat er gaat gebeuren als politici straks als betrouwbaarder worden gezien dan journalisten.

Reacties (6)

#1 Martijn

Rare lijst. Wat moet ik voorstellen bij de betrouwbaarheid van een voetbalspeler? En hoe hebben al die mensen zo een goed inzicht in het functioneren van de brandweer?

  • Volgende discussie
#2 Robert

Dat van die voetballers is vanzelfsprekend. Wie van de voetballers in Nederland bezitten een soort van clubtrouw en houden zich aan hun contracten? Nog niet gesproken over de trainers en bobo’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Als de lijst al een betrouwbare peiling is, maakt niemand zich dan zorgen over het feit dat er geen enkele categorie op staat die 100 of meer dan 95% scoort?
Of ligt dat aan de zuinigheid die “de nederlander” aan de dag legt als het gaat om uitdelen van complimenten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Martijn

@2: Ze onderhandelen toch altijd keurig over de afkoopsom? Ok, soms doet er wel eens een of hij geblesseerd is of zo, maar dat is sporadisch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Schwalbes, schandalen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Robert

@4
De clubs onderhandelen over de afkoopsom. Er blijken dan 1 makelaar en tig niet te passeren tussenpersonen te zijn, die er ook aan willen verdienen. Nog niet te schrijven over portretrechten, de Ferrari en speciale woning + speciale voorrechten voor vrouw, vriendin, vader en moeder, enz.
In het vervolg nemen ze met frisse tegenzin plaats op de bank of tribune en verklaren problemen te hebben met de spanningen die het spelen van meer dan 2 topwedstrijden in de maand voor hen opleveren en zijn de rest van het seizoen fysisch en psychisch geblesseerd.
We hebben het hier toch over Nederlandse voetballers?

  • Vorige discussie